NB1-es erősorrend 2023-2024 #10

Az utolsó előtti erősorrendünk következik, ami egyben azt is jelenti, hogy igen közel a bajnokság vége. Matematikailag még nincsenek eldőlt kérdések, de vannak csapatok, akiknek nagyon úgy tűnik, hogy meg van írva a sorsa. A kulcspozíciókban nem változtattunk a véleményünkön, a középmezőnyben volt mozgolódás. Két csapat nagyot ugrott előre, egy harmadik pedig jócskán visszacsúszott, de nem csak az ő helyük változott.

A Kecskemét formája visszaesett az elmúlt meccseken, ez pedig a jóslatunkon is érződik (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

Korábbi jóslatainkat itt találjátok:

bajnokság előtt
3. forduló után
6. forduló után
9. forduló után
12. forduló után
15. forduló után
18. forduló után
21. forduló után
24. forduló után

27 forduló után még semmi sem biztos, mégis úgy tűnik, hogy a lényegi kérdések nagy része eldőlt. Nehéz elképzelni a Várda-Kövesd kettős megmenekülését és arra is felkapnánk a fejünket, ha nem FTC-Paks-Fehérvár dobogónk lenne. Na de a kettő között… Mi mégis megpróbáltunk tippelni, ez lett belőle (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest; a valós tabellán elfoglalt helyezés; végül az elmúlt három fordulóban nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; 1.; D-Gy-Gy )

Talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy a Ferencváros idén is bajnok lesz. 11 pont előnyük van a Paks előtt, ami még ledolgozható, de az idei Fradiban nincs nyoma a tavalyi botladozásnak, így elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne húzzák be a bajnoki címet. A következő hat meccsből elég hármat megnyerniük, hogy ez matematikailag is biztossá váljon és bár a Dejan Sztankovics vezette FTC sokkal inkább a keret minősége miatt erős és nem a koncepció miatt, ennyit fél lábon is be fognak húzni.

2. Paks ( 2.00; – ; 2.; V-V-V )

Bognár György csapata kifulladni látszik a bajnokság végére és a Fehérvár is lassanként megérkezik a nyakukra, de úgy gondoljuk, hogy a második helyet végül megtartja a Paks. A tolnaiak nagyon magabiztos szezont mutatnak be, ezúttal ráadásul igazi gólkirály-jelölt nélkül, és a dobogó bármely fokán is végeznek, büszkén gondolhatnak majd vissza erre az idényre. Szerintünk ezüstérem lesz a vége, még akkor is, ha a következő Vidi elleni meccs nagyon sokat számít majd.

Úgy fest, eldőlt a Fradi és a Paks versenyfutása, utóbbinak már inkább hátrafelé kell tekintgetnie (fotó: pestisracok.hu)

3. Fehérvár ( 3.25; – ; 3.; Gy-D-Gy )

A Videoton az elmúlt három meccsen veretlen maradt, ezzel a dobogó alsó fokán megszilárdította a pozícióját, de a paksiak gyengélkedésének köszönhetően ezen a három meccsen 7 pontot hoztak a második helyezetten, így lassan reális cél lehet számukra akár az ezüstérem is. Olyannyira, hogy a következő meccset éppen Pakson játssza a csapat, egy győzelemmel pedig nagyon közel kerülnének az ezüsthöz. Bartosz Grzelak csapatának játéka hullámzó esztétikájú, de azt nem lehet elvenni tőlük, hogy remekül választják meg, hogy melyik ellenfél ellen milyen stílussal kell próbálkozni. Tóth Balázs válogatott formában véd, ami remek alapokat ad a Fehérvárnak, a csapat pedig a tavalyi tragikus szezon után, idén él is az eséllyel.

4. Felcsút ( 4.25; – ; 4.; D-D-Gy )

Mivel a kupa két legnagyobb esélyese a Fradi és a Paks, felértékelődhet a bajnoki negyedik helyezés értéke, erre a pozícióra azonban jelenleg hét csapat pályázik. Szerintünk ebből a tumultusból a keret minősége még mindig kiemeli Hornyák Zsolt csapatát, bár nagyon nagy tétekkel már nem biztos, hogy meg is játszanánk. Az biztos, hogy a legjobb pozícióból ők indulnak, a Fradival és a Fehérvárral már nem kell játszaniuk és a KTE ellen visszataláltak a győztes útra is.

A Fehérvárnak és a Felcsútnak különböző célok maradtak az utolsó hat meccsre (fotó: fehervarfc.hu)

5. DVSC ( 4.50; – ; 5.; GyGyV )

Az MTK elleni vereség nagyon nem jött jól a Loki számára (bár melyik vereség jön jókor, ugye), mert három veretlen meccs után botlottak meg a hajdúságiak, akik így lecsúsztak az ötödik helyre. Nálunk valamiért nem tudja átlépni az árnyékát Blagojevics gárdája, mert bár érezzük, hogy alkalmas arra, hogy az élmezőnyben helyezkedjen el, de időről időre produkál olyan meccseket és sorozatokat, amely nem csak bennünket bizonytalanít el, de a tabellán is visszább sorolja őket. Ez alól szerkesztőink közül Nbcee a kivétel, aki a harmadik helyig „tippelte fel” a Lokit.

6. MTK ( 7.25+3 6..; GyDGy )

Folyamatosan hullámzik a szezonban Horváth Dávid MTK-ja, most épp a hullámhegyet lovagolják, még annak ellenére is, hogy a KTE az utolsó pillanatokban egyenlített ellenük. A hatodik helyig kúsztak fel a tabellán és összességében velünk  is elhitették, hogy képesek lehetnek a felsőházban végezni a szezon végén. Újoncként az idei teljesítmény meggyőző, a következő idény azonban érdekes lehet a Hungária körúton. Persze ez nem befolyásolja az idei szezon megítélését, Bognár Istvánéknak pedig idén egy pillanatig sem kellett izgulniuk

Kevesen hitték volna a szezon előtt, hogy a Debrecen és az MTK ilyen közel lesznek egymáshoz a bajnokság hajrájában (fotó: dvsc.hu)

7. ZTE ( 8.00; +3; 8.; V-Gy-Gy )

A tavasz legnagyobb menekülője a ZTE, amely a téli szünetben még a kiesés egyik várományosa volt, hogy aztán tavasszal eddig 20 pontot szerezve és három helyet emelkedve robbanjanak ki a kiesőzónából, tette mindezt úgy, hogy az elmúlt két meccsén 10 gólt lőve filézte ki a Diósgyőrt és az Újpestet.  Ez nagyrészt Márton Gábor érdeme, aki azt is elérte, hogy ne legyen teljesen földtől elrugaszkodott gondolat megcélozni akár a negyedik helyet is (mindössze 5 pont a hátrányuk), de mi ennél gyérebb fantáziával vagyunk megáldva. Szerintünk a Zalaegerszeg marad az alsóházban, de ez a tavasz mindenképpen dicséretre méltó volt tőlük. A tippjeink alapján éppen olyan átlagot értek el, mint a KTE, de a jobb forma miatt előrébb soroltuk őket.

8. KTE ( 8.00; -2 ; 9.; V-D-V )

Az elmúlt három bajnoki (plusz a kupa) kevés sikerélménye a mi tippünkre is rányomta a bélyegét. Szabó István csapata ugyan továbbra sincs behozhatatlan hátrányban a negyedik helyhez képest, de reálisabbnak tűnik az a forgatókönyv, hogy a középmezőny valamelyik helye marad a Kecskemétnek. Úgy érezzük, hogy az utolsó hat meccsen lesznek nálunk jobban teljesítő csapatok, de visszább már nem csúszunk, valamelyest stabilizálódik a KTE teljesítménye. Az élcsapatok közül már csak a Pakssal kell szembenézni, ami előnyt jelenthet például a Debrecennel, az MTK-val vagy a ZTE-vel szemben, de ahhoz, hogy ez ki is jöjjön, jobb teljesítményre van szükség. Szerintünk a szezon zárása vállalható lesz, de bravúros feltámadást már nem feltétlen látunk a csapattól.

A ZTE és a KTE hasonló teljesítményt nyújt, de míg a zalaiak egy borzasztó ősz után szárnyalnak, addig a KTE folyamatos hullámzást mutat be (fotó: keol.hu)

9.  Újpest ( 8.25; -1 ; 10.; D-Gy-V )

Ha az MTK-ra azt mondtuk, hogy hullámzik, akkor ez igaz Mészöly Géza Újpestjére is (na meg minden középcsapatra). Bár a csapat jelenleg csak 10., úgy érezzük, hogy ennél több rejlik bennük és feljebb tud a tabellán. Ennek egyik oka, hogy az élcsapatok közül már csak a Fradival találkoznak, velük is a zárófordulóban. A másik pedig az a tény, hogy bár a ZTE elleni nagy vereség lezárt egy négymeccses veretlenségi sorozatot, az Újpest egészen jól nézett ki az utóbbi időben. Mindezek ellenére a mezőny sűrűsége megfogja majd őket és az eredmények dacára is csak a kilencedik helyig lépnek fel.

10. DVTK ( 8.50 ; -3 ; 7.; Gy-D-Gy )

Bajban vagyunk a Diósgyőrrel, mert szerintem a szerkesztőtársak nevében is mondhatom, hogy a csapat kerete alapján jobb helyezést látunk a miskolciakban, de valami arra indított minket, hogy egyikünk se tegye a felsőházba Vlagyimir Radenkovics csapatát. Ebből végül 10. hely lett, amit magyarázhat az elmúlt két forduló megtorpanó formája (a ZTE elleni nagy zakó és a Kisvárda elleni döntetlen), vagy az a semmiből elő-előbukkanó diósgyőri karma, hogy amikor elkezdenek kicsit emelkedni, akkor biztosan balul üt ki valami. Menet közben ráadásul a pótolt meccsen szűken ugyan, de kikaptak a Fraditól is, így nem a legjobb állapotban fordulnak az MTK elleni meccsre.

Az Újpest és a Diósgyőr is magasabbra vágyik jelenlegi pozíciójánál (fotó: dvtk.eu)

11. Kisvárda ( 11.00; – ; 11.; V-V-D )

A sportszerűség nem engedi, hogy Révész Attilán számon kérjük az ígért tavaszi negyedik helyet, de azt mindenesetre megemlítenénk, hogy ő maga is lemondott már a bennmaradásról, az NB2-re készül. Hogy ez a lemondás milyen hatással lehet Feczkó Tamás munkájára, nehéz megjósolni, ahogy azt is, hogy a hátralevő meccseken képes lehet-e még egy utolsót villantani a Kisvárda. Ha igen, az is maximum arra lesz elég, hogy a Mezőkövesdet maguk mögött tartsák.

12. Mezőkövesd ( 12.00; – ; 12.; D-V-V )

Milan Milanovics Mezőkövesdje nagyjából ugyanannyi életjelet mutat, mint a Kisvárda (meg mint az olvadó hó), aminek következtében nehéz is a két csapat közt különbséget tenni és jósolni, hogy melyikük végez előrébb. Abban biztosak lehetünk, hogy mindketten búcsúznak, de a meglevő egy pont különbség szerintünk meg is marad, a Kövesd pedig utolsóként búcsúzik az NB1-től.

Minden jel arra mutat, hogy a Kisvárda és a Mezőkövesd jövőre a másodosztályban csatázhatnak egymással (fotó: nb1.hu)

A szurkoló hangja ezúttal Oki, akinek az a taktikája a tippjátékunkban, hogy minél később tippel amikor már a lehető legtöbb info van a birtokában a fordulóról. Ő is Fradi-Paks-Fehérvár dobogót vár, a kulcsfontosságú negyedik helyet szerinte a DVSC szerzi meg, de őket nem a Felcsút követi, hanem az MTK. Kicsúszik a felsőházból a Puskás Akadémia, akiket még a remeklő ZTE is megelőz, nyolcadik a DVTK, kilencedik a KTE, tizedik az Újpest. A kiesők dolgában ugyanúgy vélekedik, mint mi, búcsúzik a Várda és a Kövesd.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Itt pedig a szurkolók erősorrendje és annak változása:

Szurkolók power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling