NB1-es erősorrend 2023-2024 #8

Rohannak egymás után a fordulók, újabb három telt el, mi pedig megint nekiveselkedtünk, hogy megtippeljük a bajnokság végeredményét. A dobogó és a kiesők kapcsán tartjuk a véleményünket, a középmezőny azonban kezd összekuszálódni.

A KTE négy meccsből hármat nyert meg eddig tavasszal, aminek köszönhetően a tabella első felébe emelkedett (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Korábbi jóslatainkat itt találjátok:
bajnokság előtt
3. forduló után
6. forduló után
9. forduló után
12. forduló után
15. forduló után
18. forduló után

Összekuszálódtak a szálak a tabella közepén, vannak csapatok, akik feljavultak, mások összeroskadtak, ami viszonylag nehezen jósolhatóvá teszi a végeredményt. Persze ez bennünket nem akadályozott meg abban, hogy tegyünk egy próbát (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest; a valós tabellán elfoglalt helyezés; végül az elmúlt három fordulóban nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; 2.; Gy-Gy-Gy )

Dejan Sztankovics csapata meggyőző formába lendült, Varga Barnabás pedig remek formában tért vissza. A keret továbbra is bombaerős, ha véletlen rotálnia kell a Fradinak, akkor is ki tud állítani két hasonló erejű csapatot. Erre szüksége is lehet az FTC-nek, mert elindul a tavaszi nemzetközi hadjárat, ami kiemelt fontossággal bír a klub számára. A továbbjutás érdekében előfordulhat, hogy a bajnokságban olykor nem a papíron legerősebb csapatával áll ki a Ferencváros, de így is a bajnokság legnagyobb esélyesei.

2. Paks ( 2.00; – ; 1.; V-Gy-Gy )

Bognár Györgyék egy szürreális meccsen botlottak meg a ZTE ellen, ezzel pedig megteremtették a lehetőséget a Fradi számára az előzésre. Nyilván nem beszélhetünk katasztrófáról, a Paksnak nem a bajnoki cím a reális célja, nyomás nélkül játszhatnak. Ez pedig érződik is a csapaton, a Zalaegerszeg ellen is bőven bennük volt a győzelem, nem igazán érezhető rajtuk megtorpanás, aminek következtében arra számítunk, hogy az ezüstérem meglesz nekik a szezon végén.

A Fradi és a Paks egyelőre még nagy küzdelmet folytat az első helyért, kérdés, hogy meddig lesz így (fotó: paksifc.hu)

3. Felcsút ( 3.50; ; 4.; Gy-Gy-V )

A Puskás Akadémia is kiegyenesedni látszik, az elmúlt két meccsüket megnyerték, ráadásul az MTK-t valósággal kifilézték. Hornyák Zsolt csapatának nem lehet kevesebb a célja, mint a dobogó és jelenleg karnyújtásra van tőlük a harmadik hely, a lemaradásuk sem jelentős, így simán elképzelhetőnek tartjuk, hogy megérkezik a bronzéremért a PAFC.

4. Fehérvár ( 4.00; +1 ; 3.; Gy-Gy-Gy )

Szépen araszol felfelé a listánkon Bartosz Grzelak csapata, de nem is nagyon tehetünk mást, mint hogy elismerjük őket. Egészen imponáló az a változás, amin átment a Fehérvár tavaly óta, egy kiesés elől nem túl nagy meggyőződéssel menekülő egykorvolt nagycsapatból lett újra éremesélyes az együttes. A formájuk is meggyőző, de talán a tavalyi szenvedés él még bennünk, talán Kodro hiányát látjuk, amikor azt mondjuk: a dobogóról éppencsak, de lemarad a Vidi.

A dobogóért való versenyfutás két nagy esélyese a Fehérvár és a Puskás Akadémia (fotó: fehervarfc.hu)

5. DVSC ( 4.75; -1 ; 6.; VVGy )

Minden alkalommal megdicsérjük Szrdjan Blagojevicset és a Lokit, de szembe kell néznünk azzal, hogy hiába a papíron remekül sikerült transzferidőszak, beragadt a tavaszi rajtnál a Debrecen. A tabellán egészen a hatodik helyig csúsztak le és a riválisok erősödésével már mi sem látjuk bennük a dobogót, sőt. Ha nem összeszedni magukat, akkor még hátrébb végezhetnek, de az edzői minőség és a keret erősség alapján az ötödik helyre tippeljük őket.

6. KTE ( 6.25; +1; 5.; GY-V-GY )

Szabó István csapata a tavasz kezdetén még hátrafelé kellett, hogy pillantson, azóta viszont négyből három meccset nyert a Kecskemét, amivel az ötödik helyig szaladtak előre. Horváth Krisztofer mellé felépül Banó-Szabó Bence és megérkezett Lukács Dániel és egyelőre úgy tűnik, hogy az újjáalakult támadószekció a megszokott stabil védekezéssel célt ér. Ha nem is tartja meg pozícióját a KTE a szezon végéig, szerintünk a hatodik helynél lejjebb nem csúszik a Szabó-csapat.

A szezon első felében úgy tűnt, hogy a KTE és a DVSC különböző célokért fognak küzdeni, mostanra viszont közeledtek egymáshoz a csapatok (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

7. DVTK ( 7.50; +1; 8.; V-V-D )

Láttunk már olyat a Diósgyőrtől, nem is olyan régen, hogy egy edzőváltás teljesen megfogta a csapatot és bár jelenleg itt még nem tartunk, Kuznyecov távozása és Simon Miklós szerepvállalása, aztán a szerb hatalomátvétel (Vlagyimir Radenkovics és stábja érkezett Miskolcra) mellett a DVTK lecsúszott a nyolcadik helyig, az elmúlt négy meccsen pedig nem tudtak nyerni. Ennél valamivel több van a csapatban, de a stabilitás hiánya miatt úgy érezzük, hogy csak kevéssel.

8. MTK ( 7.75-2 7.; VVV )

Belekerült egy rossz spirálba az MTK, így a másik újonc is megindult lefelé a tabellán. Horváth Dávid ráadásul kellemetlen vereségekbe futott bele, bár az élmezőny csapatai ellen: nagy verést kapott a Fraditól és Felcsúttól és simán kapott ki a Fehérvártól is. Annál erősebb ez a csapat, hogy tovább zuhanjon a mélybe, ráadásul a hátsó fertály csapatai nem mutatják jelét, hogy felébrednének. A fiatalokkal és veteránokkal kombinált MTK a középmezőnyben végez, de annak csak a második felében.

A két újonc hasonló teljesítményt nyújt, szerintünk a szezon végén is így lesz (fotó: mtkbudapest.hu)

9. ZTE ( 9.00; +1; 9.; Gy-D-Gy )

A téli szünet talán a ZTE-nek jött legjobban, azóta még nem kaptak ki, Márton Gábor stabil csapatot alakított ki, akik élcsapatok ellen tudtak nyerni háromszor is. Ez a lendület pedig elkatapultálhatja a kiesőzóna közeléből a csapatot. Jelenleg a kilencedik helyen állnak és szerintünk itt is végeznek majd, mert ha elkerülik a sérülések, akkor a Mance-Croizet-Gruber hármas okozhat még szép perceket a szurkolóknak.

10. Újpest ( 9.50; -1 ; 10.; V-Gy-V )

Mészöly Géza érkezésével rándult egyet a tetszhalott Újpest, hogy aztán Kecskeméten újra vereséget szenvedjenek. Ennek ellenére az edzőváltás okozhat fellendülést a IV. kerületben, amikor majd összeérnek az új elképzelések és ötletek, de a középmezőny csapatai egyelőre meggyőzőbbek, mint az Újpest. Arra viszont elég lehet, hogy magabiztosan maradjon bent a csapat és maga mögött tartsa a jelenleg ott levő két csapatot.

A ZTE és az Újpest nagy harcban áll egymással, de teljesen ellentétes formában van a két csapat (fotó: nemzetisport.hu)

11. Kisvárda ( 11.25; – ; 11.; Gy-V-V )

Azzal nem lehet megvádolni Feczkó Tamást, hogy eddig kifordította volna a sarkaiból a világot Kisvárdán, de legutóbb a közvetlen rivális Mezőkövesd ellen meg tudta szerezni a három pontot, ami adhat némi alapot a további építkezéshez. Igen ám, de ahhoz, hogy a csapat bennmaradjon nem elég egy csapatot megelőzni és „soha nem volt ilyen erős a várdai keret” ide vagy oda, ezt mi nem látjuk bennük.

12. Mezőkövesd ( 11.75; –; 12.; V-D-V )

Kuttor Attila távozott, Milan Milanovics érkezett, a Mezőkövesd viszont így sem nyert, ráadásul a közvetlen rivális Kisvárdától kapott ki. Egyre mélyebb a válság a sárga-kékeknél és nem feltétlen azért, mert annyira távol van a bennmaradás, bár a 8 pontos hátrány tetemesnek mondható. A nagyobb baj viszont az, hogy nem látszik, hogy merre van a kiút. Tavasszal nem tudott olyan arcot mutatni a csapat, ami miatt elhinnénk nekik nemhogy a bennmaradást, de még az utolsó hely elkerülését sem.

Lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Kisvárda a Mezőkövesddel szemben, de hosszútávon ez még kevés (nemzetisport.hu)

A szurkoló hangja ezúttal Krisz, aki másfél éve játszik velünk, egyben öldöklő családi versenyt is vív a tippjátékban testvérével Sanyival. Szerinte FTC-Paks-Fehérvár lesz a dobogón a sorrend, a Felcsút éppencsak, a DVSC vastagabban lemarad az éremről, a KTE a hatodik helyre fut be, a ZTE a hetedikig éled fel, a két újonc a középmezőny alján végez, az Újpest bennmarad és búcsúzunk a Kisvárdától és a Mezőkövesdtől.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

És bár még nem teljes az adatsor, itt pedig a szurkolók erősorrendje és annak változása:

Szurkolók power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling