NB1-es erősorrend 2023-2024 #1

A szezon előtt minden szurkoló igyekszik jósolgatni, hogy mire lehet képes a csapata az idény során. Csak ugye ez a többi csapat teljesítményének is függvénye, így a riválisok eredményeire is igyekszik tippelni az egyszeri drukker. Így vagyunk ezzel mi is a Lila Ködnél.

Könnyen lehet, hogy ugyanilyen erős szezonra nem számíthatunk, mindenesetre a szezon előtt még szabadon lehet álmodozni (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A „power ranking”, azaz erősorrend műfaja nem ismeretlen a sportbarátok számára. Talán az amerikai major sportokban terjedt el leginkább (azon belül is az NBA-ben szeretik nagyon alkalmazni), de használják például a Forma 1-ben, de a debreceniek blogján, a Lokomotívon is találkozhattok vele. A lényege mindössze annyi, hogy megpróbáljunk jósolni arra vonatkozóan, hogy ki hol végezhet az idény végén. Mivel 33 forduló van és a magyar NB1-ben nagyon hamar változhat a széljárás, így 3 fordulónként megismételjük a tippelést. Persze ez azzal is jár, hogy az első néhány alkalommal vakon repülünk: ilyenkor még borzasztóan nehéz jósolni arra vonatkozóan, hogy ki, mire lehet képes. Emellett fordulóról fordulóra egy blogon kívüli személyt is bevonunk a tippelésbe, jellemzően szurkolókat (bár első alkalommal éppen Hubit, a KTE masszőrjét rántottuk be). A lista úgy alakult ki, hogy három jelenlegi és egy régi szerzőnk (CaNcOe, PingWin, Nbcee és Lászlóúr) tippjeit átlagoltuk és ebből alakult ki a blog összesített sorrendje. Persze a bejegyzés végén megmutatjuk mindegyik szerzőnk és a vendégtippelő teljes jósolt tabelláját is.

A szezon előtti jóslat tehát a következő (zárójelben a Lila Köd szerzői tippjeinek átlaga):

1. Ferencváros (1.00)

Nem volt köztünk vita abban, hogy a bajnoki cím legnagyobb várományosa a Fradi. A tavalyi bajnoki címet a borzasztóan gyenge tavaszi teljesítményük ellenére is magabiztos előnnyel szerezték meg, a legerősebb játékoskerettel (bár ennek a keretnek még bőven össze kell szoknia) és a legstabilabb anyagi háttérrel rendelkeznek. Mindezen még az sem változtat érdemben, hogy a BL-selejtezőben büdös nagy pofonként hatott, hogy feröeri ellenfelük ellen nemhogy győzni nem tudtak, de még gólt sem szereztek két meccsen és búcsúztak az első számú európai kupasorozattól. Ez a csalódás felszabadíthat új energiákat (immár Sztanyiszlav Csercseszov nélkül), de ha a tavaszi szezon csalódásaihoz hasonlóan ezúttal sem történik meg a szembenézés, csak a körülményekre mutogatás, akkor izzadósabb szezonja lehet a korábbiaknál a Ferencvárosnak. Ez azonban a bajnoki címüket még mindig nem fogja veszélyeztetni.

2. Debrecen (2.00)

Szintén nem volt széttartás a Lokival kapcsolatos jóslatainkban: mindenki a dobogó második fokára várja a piros-fehéreket. Bár az első helytől visszafelé minden más pozícióért nagyon nagy harc várható, a Debrecen valóban jó esélyekkel indul a következő szezonnak. Blagojevics tavaly egy nagyon magabiztos és meglehetősen tetszetős játékot mutató csapatot alakított ki, akik egyelőre nem veszítettek el olyan játékost, aki miatt túl sok könnyet kellene ejteniük: talán Varga Kevin neve merülhet fel, de őt a Honvédtól távozó Dominguessel sikerült is pótolni. A Loki talán a legalkalmasabb csapat arra, hogy megszorítsa a Fradit és bár erre azért kicsi esély mutatkozik, a második helyre könnyen odaérhetnek, ha a tavalyi munkájukat folytatják.

A Fradit és a Lokit várjuk az első két helyre a szezon végén (fotó: DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club) – Facebook)

3. Felcsút (3.75)

Itt már megoszlottak a vélemények, de végső soron mindannyian az első ötbe várjuk a Puskás Akadémiát. Nehéz megmondani, hogy ez a bizalom minek szól, hiszen a tavalyi szezon csalódást keltő volt a Panchoban, a bejegyzés megírásáig még nincs érkezőjük, ugyanakkor távozott többek között Spandler, Baluta, Kiss Tamás, Zahedi és Van Nieff is. Lehetőségeket tekintve még mindig az erős csapatok közé tartoznak a felcsútiak és ha Hornyák stabilizálni tudja a csapatát, akkor az élmezőnyben végezhetnek, de ehhez szükség lehet még igazolásokra.

4. Paks (4.50)

Bognár György fiai az új szezonban is azt a sisakrostélyt lecsapó játékot fogják játszani, mint korábban, aminek nyilvánvaló következménye, hogy sok kapott és sok lőtt gól fog szerepelni a nevük mellett. Ez a játékstílus ugyanakkor nagy lutri, a Paks idén is a végletek csapata lehet. A felkészülési időszak is nagyon hullámzóan sikerült nekik, a védelmük ráadásul egyelőre kicsit rozogának tűnik, sok a távozójuk (akik közt az előző évi gólkirály is ott van), de ha az ígéretes érkezőket be tudja építeni Bogesz, akkor Paks ismét harcba szállhat a dobogóért.

A Felcsút és a Paks is megérkezhet az élmezőnybe, de egyik csapat sem számíthat könnyű szezonra (fotó: Paksi FC – Facebook)

5. Kecskemét (5.25)

A tavalyi szezon egy extremitás, hiszen az, hogy egy újonc (aki a megelőző szezonban a másodosztályban is újonc volt) az ezüstéremig meneteljen, semmiképpen sem tartozik a jósolható eredmények közé. Emiatt mindannyian várunk némi visszaesést az eredményekben a KTE-től, ugyanakkor elég stabilnak érezzük a keretet, hogy ne legyenek kiesési gondjaink. Az alapemberek közül Zeke, Katona Bálint és Horváth Krisztofer távozott (utóbbi kettő sorsa még lóg a levegőben), de az érkezők ígéretesnek tűnnek, így ha Szabó István be tudja illeszteni őket a csapatba, akkor egy újabb pozitív szezon állhat a kecskeméti lilák előtt. A kérdés: ha Katona és Horváth nem tér vissza a Széktóiba, ki pótolja majd a góljaikat?

6. Újpest (6.50)

Talán a fővárosi lilák esetén volt a tippjeink között a legnagyobb széttartás: míg én és Nbcee dobogóért küzdő csapatot várunk Újpesten, addig Pingwin és LászlóÚr szerint hasonló célkoért küzdhetnek, mint korábban. Nehéz jósolni a IV. kerületiekkel kapcsolatban, de Vignjevics abban bízik, hogy a tavaszi stabilizálást követően előre tud lépni a csapat. Antonov és Gouré távozása veszteség lehet, de őket úgy tűnik, hogy pótolták Tamás Krisztiánnal és a nigériai Franklin Saserével. Gyors és kellemetlen támadósorral rohamozhat a csapat, amiből kisülhet egy nyugodtabb szezon.

A KTE előtt idén is megnyugtató szezon állhat, de ehhez többek között a kiszámíthatatlan Újpest ellen is jól kellene szerepelni (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

7. ZTE (8.25)

Tavaly (még Monizzal a padon) a ZTE az első 5-be kerülést tűzte ki célul, azzal a kiegészítéssel, hogy legjobb lenne a nemzetközi kupaindulást elcsípni. Ez utóbbi sikerült a kupagyőzelem révén, a bajnoki teljesítmény, azonban jobban hullámzott, mint a Balaton, így végül be kellett érniük a biztos bennmaradással. Idén újra nekifutnának a legjobb ötnek, de a Lila Köd szerint ez nem fog sikerülni: egyikünk sem tippelte a hetedik helynél előrébb őket. Bár Boér először dolgozhatott végig a csapattal egy teljes felkészülést, a kapus poszton komoly veszteségbe szaladt bele a csapata: az MTK-hoz távozó Demjént végül a Diósgyőrből pótolták Senkó Zsomborral (ennek hatékonyságáról még nem lehet nyilatkozni). Tehetséges és fiatal csapat a ZTE, de könnyen lehet, hogy ez idén is csak a középmezőnyre lesz elég.

8. MTK (8.50)

A két újonc közül az MTK-tól várunk jobb teljesítményt, legalábbis az összesített tippek alapján, mert Nbcee a DVTK-t tippelte magasabbra. Rutinos és jól hangzó nevekkel erősítettek a Hungária körúton (Nemanja Antonov, Bobál Dávid, Demjén Patrik, Hej Viktor, Kádár Tamás), amire szükség is lehet a fiatal mag mellé. Bár a másodosztályban az Ajka rájuk hozta a frászt, az NB1-ben célt érhet az a kombinatívabb futball, amit Horváth Dávid próbál a csapattal játszatni. Bennem ráadásul van is egy kis elfogultság velük szemben némi családi kötődés miatt, ezért azt várom (ebben pedig Nbcee-n kívül a többi szerző is egyetértett), hogy kényelmesen bennmarad az MTK.

A ZTE és az MTK utoljára két éve találkozott bajnokin egymással, a zalaiak ezúttal az élmezőnybe vágynak, a fővárosiak bennmaradnának (fotó: mtkbudapest.hu)

9. Fehérvár (8.75)

Az előző szezon olyan pokoljárás volt, amit nagyon gyorsan szeretnének elfelejteni a Vidinél, de ez nem lesz olyan egyszerű. A vérfrissítés égisze alatt sokan távoztak a csapattól, kevés azonban az érkező és a felkészülési meccsek sem szolgálnak túl sok örömmel a drukkerek számára: mindössze az Eszéket tudták elverni, miközben kikaptak a Dunaszerdahelytől (elég csúnyán) és a Pécstől és ikszeltek a Trabzonsporral és a Gyirmóttal. Ráadásul idő közben Dárdai Palkó eligazolásának a híre is befutott. Ez együtt nem rajzol rózsaszín fellegeket a Sóstói Stadion fölé, mégis úgy érezzük, hogy ez a keret még mindig van annyira számottevő, hogy ne legyenek kiesési problémáik. Bár a tavalyi szezon után semmiben sem lehetünk biztosak.

10. Kisvárda (9.00)

Két éve, de még ősszel is az egyik legtetszetősebb futballt játszotta a Várda a bajnokságban, aztán tavasszal valami csúnyán eltörött a nyár pedig nem igazán tudott meggyőzni bennünket arról, hogy változást látunk majd Szabolcsban. A tavaszi eredménysor ellenére nem forgatták fel a keretet, ami akár lehetne pozitívum is, de mégis el tudtunk volna képzelni néhány frissítő igazolást. Ennek ellenére többségében másodosztályból érkeztek fiatal játékosok, akik a lutri kategóriába esnek, de bőven ide sorolható Balogh Norbert is, aki a Vasasban iszonyú lejtmenetbe kezdett és Kruscsics keze alatt szeretné újra felépíteni magát. A felkészülési meccsek eredménysora egészen korrektnek mondható, ennek ellenére sem győzött meg minket a várdai projekt, pláne, hogy maga Révész Attila mondta el, hogy szerinte a kiesés ellen küzd majd a csapata. Ha ő mondja…

Fehérváron és Kisvárdán is a tavaszinál jobb jobb eredményekben bíznak (fotó: Fehérvár FC – Facebook)

11. DVTK (9.25)

A másodosztályban kifejezetten jól nézett ki ez a Diósgyőr, ráadásul Luki révén olyan játékosuk is van, akiért szívből tudunk szorítani. Kuznyecov jól összerakta a csapatot, megtalálta az egyensúlyt és nem csak eredményes, de vonzó együttest épített. Aztán jött a nyár és mintha megrészegültek volna az NB1-től: a miskolci világfesztiválra már több, mint 10 légiós érkezett a földgömb minden pontjáról. Aki követi a magyar futballt, az tudja, hogy nem a DVTK az első, aki ezen az úton indul el, de épp a mi tavalyi szezonunk a példa, hogy lehet másképp is. Ők nem akarták másképp, ez pedig könnyen lehet, hogy hazavágja a tavaly kialakult csapategységet. Egy ilyen keretfelforgatást követően nincs jó érzésünk a diósgyőri szezont kapcsán, de Kuznyecov tavalyi munkáját nézve lehet remény arra, hogy épít valamit a nagyon sokféle alapanyagból. Ennek ellenére a bennmaradás kiharcolásánál vérmesebb célokat én nem tűznék ki a helyükben.

12. Mezőkövesd (11.25)

Egy ideje már minden szezonnak úgy fut neki a Kövesd, hogy a kiesés egyik fő várományosa, de végül mindig megmenekült. Azonban idén sem látszik olyan folyamat, amely ennél nagyobb célokat ígérne a szurkolóknak, ráadásul távozott a kulcsember Dino Besirovics is. Drazsics tavalyi szezonja kiugróan jóra sikerült, emiatt nehéz is lesz megtartani, ha pedig nem sikerül, akkor igazán nehéz helyzetben lehetnek a matyóföldiek. A korábbiakkal ellentétben ezúttal magyar játékosokat igazoltak, de ettől még igencsak rizikós szezonnak néznek elébe a sárga-kékek.

Rég látta egymást az NB1-ben a Diósgyőr és a Mezőkövesd, ezúttal valószínűleg mindkét borsodi csapat megelégedne a bennmaradással (fotó: dvtk.eu)

A szurkolók hangját – ahogy korábban említettem – ezúttal Hubi képviselte, aki megbocsátható elfogultsággal viseltetik a KTE iránt és történelmi bajnoki címet jósol a csapatnak. A Fradit behozta másodiknak, a dobogóra a Debrecen fért fel még nála. Ha az ő tippjén múlna, búcsúznánk a Viditől és az MTK-tól. A Lila Köd szerzői köz nagy volt az egyetértés a bajnok és az ezüstérmes személyét illetően, de nem jósolunk túl sok jót a Mezőkövesdnek.

(kattintásra megnő)

 

Szavazzatok ti is, állítsátok össze a saját sorrendeteket. Kíváncsiak vagyunk, hogy szerintetek kik lesznek a dobogósok, kik esnek ki és legfőképp: hol végez a KTE? Szavazzatok itt:

Szerinted mi lesz a tabellasorrend a bajnokság végén? – Online Poll – StrawPoll

Want to create your own poll? With StrawPoll anyone can easily create an online poll in seconds.

 

2 hozzászólás “NB1-es erősorrend 2023-2024 #1” bejegyzéshez

  1. Vakon nem szívesen tippelek, szeretek meggyőződni, mibe fektetek. Az előző bajnoki idényben az ezüst éremmel valószínűleg azért kasszírozhattam. De, hogy mégis legyen valami hivatkozási alap, – Hubihoz csatlakozva – a korábban megpendített, „aranyos” véleményem továbbra is fenntartom. Főleg, hogy az idősebb Lóczi érkezésével szakmailag erősödtünk. Ha már a szegediek kezében van a varázsbot, – megérne egy külön misét – ezt a húzást már korábban meg kellett volna tenni. Továbbá arra alapozok, a szakmai team csak kifundált valami extrát, melynek titkosításáért képesek voltak a szurkolókat a begyakorló mérkőzésekből kirekeszteni.A magyar első osztályban egyenlőre sok a sötét ló, találgatni nem érdemes. Talán majd az átigazolási időszak letelte után. Na, azért ide is biggyesztek egyet, szerintem a Diósgyőr nem esik ki. Bocs CaNcOe. Egyébként pedig, engem a KTE sorsa köt le. Szurkolok, hogy a legrosszabb ne következzen be. Hajrá Lilák!!! És persze a megmentő, hontalanokat mindig befogadó, hasonló szisztéma szerint működő KLC!!!

    1. Ne kérj bocsánatot, ez csak játék a tippekkel. Ahogy említetted, ilyenkor nehéz jósolni, valószínűleg sok helyen hibáztunk is, ráadásul a 12 csapatos nb1-ben pillanatok alatt változnak az erőviszonyok. A Diósgyőr tavaly nagyon jól nézett ki, ha az új igazolások nem borítják fel a csoportdinamikát, akkor lehet egy jó szezonjuk.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.