NB1-es erősorrend 2023-2024 #6

Gyorsan repül az idő, elszaladt újabb három forduló, mi pedig újra összetákoltuk a Lila Köd szerzői által elképzelt erősorrendet. A hátsó fertályban nem történt változás, a dobogón azonban igen. A KTE-t továbbra is a középmezőnybe várjuk, de már bizakodóbbak vagyunk ezzel kapcsolatban.

A KTE a középmezőny stabil csapata. És pontosan ezt várjuk tőle a szezon végén is (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Korábbi jóslatainkat itt találjátok:
bajnokság előtt
3. forduló után
6. forduló után
9. forduló után
12. forduló után

Azzal nem lehet bennünket megvádolni, hogy általánosságban remekül tippelnénk (PingWin a legutóbbi tippjátékban a középmezőny alján végzett, én pedig akkora nullát rajzoltam a táblára, hogy lehet, hogy azzal is jobban jártam volna, ha elfelejtek tippelni). Ennek ellenére próbálkozunk rendületlenül, ezúttal például így (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest; a valós tabellán elfoglalt helyezés; végül az elmúlt három fordulóban nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; 2.; V-D-D )

Továbbra a Fradit gondoljuk a bajnoki cím legfőbb várományosának, de talán most először néz ki úgy Sztankovics csapata, hogy ebben ne lehessünk biztosak. A Ferencváros az elmúlt három fordulóban nem tudott nyerni (bár a hétközi pótlást behúzta a Mezőkövesd ellen), ezzel pedig közel sem tartozik a legjobb formájú csapatok közé. Ennek eredményeképpen a tabellán csak a második helyen áll az FTC, ponthátránnyal a Paks mögött. A csapat minőségét tekintve kiemelkedik a mezőnyből, így a jelenlegi helyzet semmiféle pánikra nem ad okot, ennek ellenére érdekes, hogy idén is előfordult a Fradival egy olyan formahanyatlás, amivel tavaly kellett megküzdenie. Hogy ennek mennyi köze van Varga Barnabás sérüléséhez, az jó kérdés, mindenesetre már nagyon várják a visszatérését a IX. kerületben.

2. Paks ( 2.00; +1 ; 1.; V-GY-GY )

Bognár György csapata kifejezetten kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt és nem hajlandó leengedni. A Loki elleni vereséget követően könnyedén nyertek a Diósgyőr és szűken az Újpest ellen, ezzel pedig a bajnokság feléhez közeledve a tabella első helyén állnak. Bár nagyon sok van még hátra, de ha őszinték akarunk lenni nem számítottunk arra, hogy akár a bajnokság ezen pontján is akad olyan csapat, aki előzi a Fradit. A színmagyar Paks eddigi két veresége a már említett Debrecen elleni és az FTC-től kapott hatos, ezeken kívül azonban döntetlent is csak elvétve játszanak. Meggyőző a teljesítményük, de az első hely megőrzése emberfeletti bravúr lenne.

Két különböző irányba halad a Fradi és a Paks, de egyelőre még közvetlen riválisoknak számítanak (fotó: fradi.hu)

 

3. Felcsút( 3.75; -1 ; 5.; GY-D-V )

A Puskás Akadémia némileg visszacsúszott a tabellán, de az elmúlt három meccs nem sikerült kifejezetten rosszul a csapatnak. Hornyák Zsolt együttese legyőzte az Újpestet, ikszelt a Fradival, majd kikapott a felívelő Fehérvártól. Bár jelen pillanatban eltávolodtak a dobogótól, egyrészt ez csak helyezésben igaz (pontszámban nincs lemaradásuk), másrészt a játékoskeret minősége teljes mértékben feljogosítja arra a csapatot, hogy álmodozhasson a nemzetközi szereplésről.

4. DVSC( 4.25; +2; 4.; GY-GY-D )

Nem kapott ki az elmúlt három meccsen Szrdjan Blagojevics csapata, amivel a negyedik helyre emelkedett a Debrecen. A mi listánkon is itt állnak, mert a kisebb hullámzások ellenére is az élmezőny egyik csapatának tartjuk őket. Bár két győzelem után a Várda elleni döntetlen jelenthet némi megtorpanást, de idén már nem számítunk visszaesésre Dzsudzsákéktól, ami mondjuk speciel a KTE számára sem jó hír.

A Felcsút és a Loki is a nemzetközi kupaszereplést célozta meg (fotó: mlsz.hu)

 

5. Fehérvár ( 5.00; – ; 3.; GY-D-GY )

Székesfehérváron úgy tűnik egymáshoz értek a fogaskerekek. A Vidi a tavalyi idény pokoljárását követően idén előbb emelkedni kezdett, mostanra pedig már a dobogón állomásozik. Bartosz Grzelak megtalálta azt a csapatot, amelyre építhet, rálelt arra a rendszerre, amelyben eredményes tud lenni a csapat. Ehhez kellett a klub türelme is, ritka Magyarországon, ahogy kitartottak a svéd vezetőedző mellett, egyelőre pedig ennek megvan az eredménye is. Kodróék lehet, hogy nem végeznek majd a dobogón, ugyanakkor ebben a szezonban végre újra ostromolhatják a nemzetközi szereplést jelentő helyeket.

6. KTE ( 6.50; +2; 7.; GY-D-V)

Éppen visszaesőben van a KTE formája, hiszen a győzelmi sorozatot követően egy Videoton elleni döntetlent és egy MTK elleni vereséget tettek le az asztalra a srácok, Horváth Krisztoferék játéka azonban mégis tud egy olyan szintet hozni, amivel minden ellenfélnek nehézséget képesek okozni. Szabó István csapata ráadásul kifejezetten jól teljesít az élmezőny ellen, így talán nem meglepő az sem, ha azt várjuk a Kecskeméttől, hogy a jelenleginél is feljebb kúszik majd a tabellán. Kiesési gondoktól nem kell tartani, a középmezőnynek pedig szinte bármelyik helyezése elérhető.

Egyelőre a Fehérvár jobb helyzetben, mint a KTE, de a szezon végére kiegyenlítődhetnek a viszonyok (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

7. Újpest( 6.50; -2; 9.; V-V-V )

Nehéz megmondani, hogy mi törhetett el Újpesten, mert a korábban remeklő csapat komoly földbeállást mutat az elmúlt hetekben. Bár a szavazataink alapján éppen olyan átlagot értek el, mint a KTE, a kifejezetten gyatra formájuk miatt hátrébb kerültek a listán. Az ellenünk aratott győzelem óta nemhogy nyerni nem tudtak, de az elmúlt öt fordulóban ki is kaptak, ami magába foglalt például egy kifejezetten kellemetlen Mezőkövesd elleni 0-4-et is. Hogy mennyire inog a pad Vignjevics alatt, nehéz megmondani, a tél előtti két fordulót jó eséllyel még Újpesten tölti, de ha a szünetig nem szereznek pontot, akkor nem kizárt, hogy másik megoldás után néznek a IV. kerületben.

8. DVTK ( 7.75; -1; 8.; GY-V-V )

Szergej Kuznyecov DVTK-ja berúgta az NB1 ajtaját a látványos pozíciós játékával. Mostanra viszont visszaesett a teljesítmény, egészen a nyolcadik helyig estek vissza a tabellán és a mi listánkon is. A diósgyőri projekt továbbra is az egyik legizgalmasabb az NB1-ben, semleges szemmel nem lehet nehéz nekik szurkolni, ugyanakkor talán most kezd kijönni, hogy a csapat a sok új játékos miatt még nincs kész. Ennek ellenére a középmezőnyben simán ott lesznek, de ebben az idényben még könnyen lehet, hogy végig hullámzást látunk majd tőlük. Ha a fejlődési pályát tartani tudják, akkor jövőre viszont igazán erős csapat lehetnek.

Az Újpest és a Diósgyőr teljesítménye is visszaesett (fotó: dvtk.eu)

 

9. MTK ( 8.5; –; 6.; GY-V-GY )

Talán igazságtalanok vagyunk Horváth Dávid csapatával, mert az elmúlt három meccsből kettőt megnyert az MTK, a tabellán a hatodik helyig kúsztak fel, a mi listánkon azonban meg sem mozdultak. Azt azonban el kell mondanunk, hogy egyrészt a hátsó hármas lemaradása miatt, másrészt az újonc hektikus, de mégis kellően eredményes játéka miatt, kiesési gondokat nem nagyon tudunk elképzelni a Hungária körúton. Az nagy kérdés, hogy ha Bognár István kiválna ebből a csapatból, akkor mire lenne képes a fiatal és idős játékosok elegye, de amíg ez a probléma nem üti fel a fejét, addig bizakodhatnak az MTK-nál.

10. ZTE ( 10.25; – ; 11.; V-V-GY )

A DVTK elleni győzelem adhat némi lendületet a ZTE-nek, amire nagy szüksége is van a csapatnak, mert a hat pontos lemaradás a középmezőnytől nem néz ki jól, arról nem is beszélve, hogy a Magyar Kupa címvédője jelenleg kieső helyen áll. Úgy tűnik, hogy a csapatot egyelőre Antonio Mance rángatja maga után, de muszáj lesz felnőnie mellé másoknak is, ha a Zalaegerszeg meg akar nyugodni. A Diósgyőr ellen Mim Gergely tudott villanni, kérdés, hogy fenn tudja-e tartani ezt a formáját. Mi úgy látjuk, hogy a szezon végére megmenekül a ZTE, de addig még hosszú út vezet Márton Gáborék számára.

Szezon előtt talán még meglepetésnek számított volna, ha azt mondjuk az MTK és a ZTE közül előbbi esélyesebb a bennmaradásra (fotó: mtkbudapest.hu)

 

11. Mezőkövesd ( 10.50; – ; 10.; V-GY-D ) 

Kuttor Attiláék legyőzték az Újpestet, hogy aztán ikszeljenek a Fradival, ami még úgy is szép teljesítmény, hogy a pótolt meccsen aztán kikaptak a bajnoktól. A Kövesd továbbra is a kiesés egyik fő várományosa, de az elmúlt időszakban már mutatott olyan életjeleket, amik alapján el lehet hinni róluk, hogy végig harcban lesznek a bennmaradásért. Kulcskérdés lesz számukra télen Drazsics megtartása, ha ez nem sikerül, akkor nagyon komoly bajba kerülhetnek. A Fehérvár és a Puskás elleni meccsek még komoly erőpróbát jelentenek a szünet előtt, de ha megúsznák a vereségeket, akkor kifejezetten bizakodóan mehetnének pihenni.

12. Kisvárda ( 12; –; 12.; V-GY-D )

Életjeleket kezdett mutatni a Kisvárda, pechjére azonban az előtte levők is megtették ugyanezt, így továbbra is az utolsó helyen állnak. Teszik ezt az edzőváltás dacára, de az a tény, hogy az elmúlt két meccsen nem kaptak ki, azért mégis jó fényt vet Feczkó Tamásra. Hogy ennél erősebb lesz-e majd ez a jó fény, abban nem vagyunk biztosak, a Várdának nagy a lemaradása a középmezőnytől, így abban nem nagyon kell gondolkodniuk, hogy odáig emelkednek. Azonban az is kellőképp nehéz feladat, hogy a Mezőkövesd-ZTE páros mindkét tagját maguk mögé tolják a szezon végére. Szerintünk nem is sikerül.

Nehéz elképzelni, hogy a Mezőkövesd-Kisvárda kettős ne a kiesés elkerüléséért harcoljon a szezon végén (fotó: nso.hu)

A szurkolókat ezúttal Döme képviselte, aki annak idején az NB2-es tippjáték őszi szakaszát megnyerte, azóta is rendszeres játékostársunk. Ő sem kételkedik a Fradi bajnoki címében, akit szerinte a Puskás Akadémia és a Paks követ majd. A KTE-t a hetedik pozícióba jósolja, szerinte a Fehérvár visszasüllyed majd a tabella második felébe és búcsúzunk a ZTE-től, a Várda pedig csak annyit tud majd felmutatni hogy megelőzi a zalaiakat.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

 

Itt pedig a szurkolók erősorrendje és annak változása:

Szurkolók power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

 

4 hozzászólás “NB1-es erősorrend 2023-2024 #6” bejegyzéshez

  1. Valóban gyorsan telik az idő, a hurrá hangulatnak vége, jutalmát mindenki megkapta, következhet a második menet. Tegnap egy nagy pofont a felcsúti katlanban bevittek nekünk. Nem probléma, ütésállóak vagyunk. A Szabó team a KTE filozófia mentén teszi a dolgát, a csellengő játékosokat felkarolják, válogatottakat faragnak belőlük. Tudtuk, az út nem lesz kátyúktól mentes, de a fiúk fantasztikusan küzdenek. Reménykedünk, a jelenlegi helyezés hosszú távon megmarad. Kecskemét sportjához ez illik. A nagy profi társaságokkal egyik klubunk sem tud versenyre kelni. A pénznyelő nemzetközi kupaszereplést nem is erőltetik, megelégednek az első osztályú szerepléssel. Talán focistáinknak is sikerül, nem kerülnek olyan helyzetbe, mint a Rózsás időkben. Ehhez viszont az kell, hogy a logisztikai problémákat az illetékesek mielőbb megoldják, lobbierejüket magasabb szintre emeljék. Különben mehetünk vissza a megye háromba. Ezt a gondolatot gyorsan elhessegetem magamtól. Hajrá KTE!

    1. A felcsúti pofon következtében és az MTK győzelmével és a ZTE pontszerzésével kezd meleg lenni a helyzet. Az utolsó meccsen a Loki ellen nehéz dolgunk lesz, de nagyon kellene a pontszerzés.

      1. Szerintem nincs ok a pánikra. Nem a konkrét csapatokat kell figyelni, hanem a számokat. 39 pont bőven elég a bent maradáshoz, mert most is van 2-3 csapat akik átlagon alul gyűjtik a pontokat. 39 pont / 33 meccs alatt = 1,18 pont_per_meccs, ennek a 16-szorosa 19, ennyinek kellene meglenni nekünk most az év végi 39 ponthoz. 20 pontunk van, sérültjeink gyógyulófélben, eredményesebb tavaszt futunk majd, mint amilyenre az ősz sikerült. Ettől függetlenül jó lenne a 3 pont a Loki ellen. 🙂

  2. Örülök, hogy PingWin számmisztikái is KTE sikereket mutatnak. Korábban is megpendítettem, egy díjat a Lila Köd gárdája megérdemelne, mert Kecskemétet jó színben feltüntető, kiváló lila szerepléshez nagy mértékben hozzájárultak. Elismerésre méltó munkásságukat az országos média is világgá kürtölte. Reménykedjünk, akad egyszer egy felterjesztő, ítélkező aki az ilyen produktumokat is, teljesítményéhez, fontosságának mérten kezeli.
    Egyébként pedig, PW-hez csatlakozva úgy gondolom a kiesés lehetősége miatt nem kell idegrohamot kapni, kedvenceink következő lépésben a Debrecennek mattot adnak.
    Az ünnepekhez közeledve egy kis mazsola a sokat emlegetett családias légkör eredetéről. A „békebeli” időkben a Városi /KTE/ pálya volt Kecskemét sportéletének középpontja. A víztorony melletti szűk területen elfért egymás mellett a településen működő egyesületek sora. A „stadion” fövenyén, ahol a legzordabb időben is ismeretlen volt a dagonya, a focisták hozták lázba a nagyérdeműt. Szegényebb szurkolók, kerékpárjaikat falnak támasztva, kerítésen kívülről kiáltották, hajrá KTE. Senkinek eszébe nem jutott volna a látványtól elzárni őket. Dózsás lányok a sínek melletti bitumenes pályán pattogtattak,mellettük a salakoson a KTE, BRG, Építők, FGT kézisei kápráztatták el a nekik szorítókat, szomszédjukban a VOLÁN röpisei készültek a nagy célok megvalósítására. Férfi kosárlabdázóknak a városhoz közelebbi kemény pálya jutott. Találkozóikon a megtelt táblát ki lehetett tenni. A sorból az egyéni sportágak sem maradtak ki, az egészségüket szem előtt tartók, atléták a foci pálya körüli salakon köröztek, gerelyt, súlyt, diszkoszt dobáltak. Iskolás gyermekek népesítették be a pályákat, akik közül olimpikon vívó is kikerült. A sikeres birkózó szakosztály sportolói a „kocsma” épületben gyúrták egymást. A ffi kosárlabda pályán olykor ringet is felállítottak, ahol a profivá vált Orbán püfölte ellenfelét. A hírös fáskamra sem maradhat ki a sorból, ott a Kasza-Messzi páros küzdött a súlyokkal, és a levegőhiánnyal. Ebből a családias közegből került ki a hírös városi egészséges emberek java, kerültek be a magyar válogatottba, akadt aki a világválogatottba, olimpiai dobogó második fokára állhatott. Ez az egymás sportága iránt lojális, családias légkör alapozta meg Kecskemét sportsikereit, a KTE labdarúgóinak elitköri második helyezését is. Ahogy PingWin hozzászólásában is olvashatjuk, nehéz időszakokban sem kell pánikolni, a családias légkör segíthet. Szép napot a szurkolótábornak is, akik hagyomány őrzőként látogatják a sporteseményeket, szurkolnak a kecskeméti csapatoknak.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.