NB1-es erősorrend 2023-2024 #3

A harmadik forduló óta a Kisvárda és a Zalaegerszeg szerepelt legrosszabbul, de csak egyikük rontott a helyezésén a listánkon, míg a legnagyobb javulást az MTK könyvelhette el, miután háromszor nyert. Van két csapat, akik között jelenleg nem tudunk különbséget tenni.

Bár nem maradtunk a padlón az MTK elleni vereséget követően, de a második három meccsünk nem sikerült kifejezetten jól (fotó: MTK Budapest – Facebook)

A korábbi jóslatokhoz képest (szezon előtti, 3. forduló utáni) nem fordult ki a világ a négy sarkából, ennek ellenére finomodott a Lila Köd szerzőinek véleménye: van olyan csapat, amely szemmel látható mértékben tudott javítani a pozícióján és olyan is, amely visszább csúszott. Az élmezőnyben és a kiesők terén azonban nem változott a véleményünk (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest, végül az elmúlt három meccsen nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; ?-GY-GY )

Továbbra is egyetértés mutatkozik köztünk abban, hogy a Fradi nyeri a bajnokságot, de ebben talán nincs nagy meglepetés. Máté Csaba irányítása alatt a Ferencváros kivirágzott és többször erődemonstrációt tartott, azonban a vezetőség nagyobb nevet tervezett a padra, így érkezhetett Dejan Sztankovics, akinek nem lesz könnyű dolga, mert a közönség most erőteljesen Máté pártján áll. Azzal persze nem akad majd gondja, hogy a bajnokságban jól szerepeljen, a mérce sokkal inkább a Konferencia Liga lesz, ahol elvárás a csapattal szemben a továbbjutás, a csoport viszont nem fogja ezt megkönnyíteni.

2. Debrecen ( 2,25; – ; GY-V-GY )

Még mindig úgy érezzük, hogy a Debrecen futhat be a Fradi mögött, mert Blagojevics csapata jól felépített, szemre is tetszetős játékot játszik, amely eredményekkel is párosul. Bár az elmúlt három meccsből az MTK egyszer meg tudta tréfálni őket, a Kisvárdát és sajnos bennünket is legyőztek. A támadósoruk kicsit kiürült augusztus végére, mivel a Babunszki és Mance is távozott, de idő közben érkezett Majdevac, akitől sokat vár a klub. Ennek ellenére kérdéses lehet, hogy mi lesz velük, ha esetleg Dzsudzsák vagy a csatársor egy része kidől, de amíg nincsenek nagy lukak a keretben, addig nem nagyon kell aggódniuk. Azt nem hiszem, hogy a Fradit is meg tudnák szorítani, de az ezüstérem valós cél lehet számukra.

A Fradinak talán nem kell tartania a Debrecentől, de mindenki másnak igen (fotó: eurosport.hu)

3. Felcsút ( 2,75; – ; D-V-GY )

Az, hogy a Puskás Akadémia az elmúlt három meccsen a megszerezhető kilenc pontból mindössze négyet gyűjtött be, mindenképpen alulteljesítés, főleg a tőlünk kapott négyest bánhatják. Hornyák Zsolt csapata mindenképpen stabilabbnak tűnik, mint tavaly, az eredményekben mégis van hullámzás: legyőzik a címvédőt, aztán pedig négy gólt kapnak a Kecskeméttől. könnyen lehet, hogy a következő erősorrendben még jobbnak fognak mutatkozni, mert könnyebb meccseik jönnek, pedig már most is a dobogón állnak. A keret minősége és az edző nyújtotta állandóság sokat érhet, de ha megmarad a hullámzás, akkor nehezebb lesz érmet szerezni a szezon végén.

4. Újpest ( 4,75; +1 ; V-GY-GY )

A Kecskemét és az Újpest pontosan ugyanolyan átlagot ért el a tippjeink alapján, tehát nehezen jutunk dűlőre abban a kérdésben, hogy melyik lila csapat szerepel majd jobban a szezonban. Végül amiatt kerültek a fővárosiak a negyedik helyre, mert a jelenlegi formájuk jobb, mint a mienk, ez pedig valamelyest objektívebb mérőszám, mint az elfogultságunk. Vignjevics csapatában nagy lehetőségek rejlenek, sok a tehetséges játékos, akik a gyorsaságukkal és kreativitásukkal gondot tudnak okozni az ellenfeleknek, mégis olyan érzése van az embernek, mintha nem tudnák kihozni magukból a maximumot. Ehhez Vignjevicsnek kicsit bátrabb játékot kellene a pályára vinnie, ha ez megvalósul, az Újpest kellemes színfoltja lehet a bajnokságnak.

A Puskás Akadémia és az Újpest már játszott egymással egy sok gólos döntetlent idén, a végelszámolásnál is közel lehetnek egymáshoz (fotó: nso.hu)

5. KTE ( 4,75; -1 ; V-GY-V )

Nem sikerült túl jól az elmúlt három meccs Szabó Istvánék számára. Az MTK elleni vereséget kozmetikázta a Felcsút elleni 4-1, de a Loki megérdemelten győzte le a csapatot, így kicsit rontott a csapat a listán. Nem gondoljuk, hogy a bennmaradással problémái adódnának a KTE-nek, annál sokkal stabilabb a csapat, de az elmúlt három meccs nagy részében hiányzott a tavalyi meggyőző támadójáték. Szabónak most van ideje rendbe tenni a csapatjátékot, amire szükség is lesz, mert a válogatott szünet után nehéz meccsek következnek (Mezőkövesd, FTC, DVTK).

6. DVTK ( 6,25; +1 ; GY-GY-V )

Szergej Kuznyecov az NB1 eddigi legkellemesebb meglepetését okozta azzal, hogy a halomnyi légióst szerződtető Diósgyőrrel milyen látványos játékot játszat. Ennek pedig eredménye is van, a csapat az élmezőny tagja, bár az eredményeket árnyalja, hogy igazán komoly ellenféllel még csak az első fordulóban találkoztak, akkor vereséget szenvedtek. Mindezek ellenére nehéz elképzelni, hogy a DVTK-nak kiesési problémái legyenek, jelenleg a középmezőnybe várjuk őket.

Mikor legutóbb játszottunk a Diósgyőrrel a másodosztályban, vereséget szenvedtünk. Most mindkét csapatot a középmezőny elejére várjuk (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

7. MTK ( 7,00 ; +3 ; GY-GY-GY )

A legnagyobb előrelépést az MTK mutatta be ezen a listán, de ez nem meglepő, tekintve, hogy az elmúlt három meccsét megnyerte a csapat. A KTE után a Debrecent és a Diósgyőrt is legyőzték, ami igazán szép teljesítmény és úgy tűnik, hogy a csapatot is egy pozitív spirálba lökte. Horváth Dávid nem esett pánikba a gyengébb szezonkezdetet követően és a higgadtsága kifizetődött, az MTK a tabellán egészen a második helyig szaladt fel. Lesz még ebből visszaesés, de ez eddig jól néz ki. Annyira, hogy a kék-fehéreket a középmezőnybe várjuk.

8. Paks ( 7,25; -2 ; GY-V-GY )

Nem vagyunk igazságosak a Pakssal, mert az elmúlt három meccsen nem szerepeltek rosszul, de a Bognár György csapataira jellemző hullámzást mutatják be. Kényelmesen verték az Újpestet, kivégezte őket a Fradi, majd lenyomták a Fehérvárt. Bognár nyíltsisakos játékában ez benne van: egyszer bejön és szép győzelmet aratnak, máskor belefutnak a késbe. Ahhoz azonban, hogy minél többször bejöjjön, kell az ügyeletes gólvágó, aki eddig minden idényben rendelkezésre állt, most azonban még nem látszik, hogy ki pótolja majd Varga Barnabást. Ha nem találják meg az utódot, akkor a tavalyi eredményhez képest visszacsúszásra lehet számítani.

A nyitófordulóban elosztotta egymás közt a pontokat az MTK és a Paks. Jelenleg úgy látjuk, hogy nincs nagy különbség a két csapat között (fotó: Paksi FC – Facebook)

9. Fehérvár ( 9,25; – ; D-GY-V )

Bár a listahelyezésén nem rontott a Fehérvár, az átlaga csökkent, ami nagyjából azt jelenti, hogy a mögöttük levő csapatokat nem érezzük elég jónak, de a Vidiben is csökkent a bizalmunk. Bár megszerezték első győzelmüket, és egy kiesés elől menekülő csapat számára a három meccsen szerzett négy pont nem rossz, mégis nehéz optimistán szemlélni Bartosz Grzelak projektjét. Persze ennek lehet, hogy csak az az oka, hogy tudat alatt még mindig magasabbra taksáljuk a fehérváriakat, mint ahol vannak. Annál sokkal jobb a keret, hogy kiessenek, de meg fogja könnyíteni a dolgukat, hogy más csapatok is komoly bukdácsolásban vannak/lesznek.

10. Kisvárda ( 9,75; -2; V-V-V )

Egyszerűen nem látom, hogy ez a Kisvárda hogy fog javulni. Az elmúlt három meccsen kikaptak, ráadásul a Loki és a Diósgyőr elég simán lépte le őket, egyedül az Újpestet tudták megszorítani. Mátyus János érkezésével próbálja felrázni a csapatot Révész Attila, amiben akár fantázia is lehetne, de nagyjából be is határolja a lehetőségeket. Mátyus tavaly kupadöntőbe vezette a Budafokot, de az első osztályban mindössze 25 meccs tapasztalata van (19 Nyíregyházán, 6 Pápán), és azok is kiesés elől menekülő csapatokban, így nehéz elképzelni, hogy a bennmaradásnál vérmesebb célokat tűzhessen ki maga elé a csapat.

Két évvel ezelőtt még nehéz lett volna elképzelni, hogy a Fehérvár és a Kisvárda a kiesés elkerüléséért küzdhet majd, de idén ez tűnik valószínűnek (fotó: eurosport.hu)

11. Zalaegerszeg ( 11,00; – ; V-V-V )

Kapkodósra sikerült a ZTE átigazolási szezonjának vége. Távozott az alapemberek egy része: Kálnoki-Kis, Mocsi, Gergényi, Tajti és Ikoba is otthagya a csapatot. Persze próbálták pótolni a távozókat, érkezett a bolgár Todoroszki, a görög Evangelu, továbbá Medgyes, Spoljarics, Mance. Úgy érezhető azonban, hogy ez túlságosan nagy felfordulás a keretben ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet, nem beszélve arról, hogy az érkezők jelentős része nem a csapattal végezte a felkészülést. Bár a távozók bevételt jelentenek és a válogatott szünet is kedvezhet a csapat összeillesztésének, mégis úgy látjuk, hogy a zalaiak túl nagy kockázatot vállaltak.

12. Mezőkövesd ( 12,00; – ; ?-V-V )

Abban, hogy a tabellát a Mezőkövesd zárja majd éppúgy a kezdetektől egyetértünk, mint abban, hogy a Fradi lesz a bajnok. Kuttor Attila bitang nehéz feladat előtt áll, hiszen a csapat nem nagyon igazolt, amikor pedig már ő felhívta a figyelmet arra, hogy ez gond, már nem is igazolhatott egy UEFA büntetés miatt. Hat forduló és öt meccs után abszolút nem lehet látni azokat az értékeket, amelyek alapján ez a csapat bent tudna maradni. Bár nagyon a bajnokság elején járunk még, de biztos kiesőnek érezzük a Kövesdet, abban pedig végképp nem vagyunk biztosak, hogy a válogatott szünet után is Kuttor lesz a vezetőedző.

Hat fordulót követően nagyon nehéznek tűnik a ZTE és a Mezőkövesd helyzete (fotó: ztefc.hu)

A szurkolókat ezúttal Péter61 képviseli, aki 6-7 éve játszik a tippjátékunkban, és bár ő maga fehérvári, de sokkal jobban drukkol a KTE-nek, mint városa csapatának. Szerinte sem kérdéses a Fradi bajnoki címe, a dobogóra a Puskás Akadémiát és a Diósgyőrt várja, tehát idén is jósol egy újonc érmet. A KTE-től biztos bennmaradásra számít, de nem sokkal többre, a két kieső pedig szerinte a Mezőkövesd és a Kisvárda lesz, méghozzá úgy, hogy utóbbi zárja a mezőnyt.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling