NB1-es erősorrend 2023-2024 #2

Nem mondom, hogy a feje tetejére állt az erősorrendünk nem egészen három forduló elteltével, de egyes csapatok helye jelentősen változott. Ez elsősorban a középmezőnyre vonatkozik, mert a dobogón és a kieső zónában kevés kivétellel állandó maradt az összesített megérzésünk.

Nagyon rég nem láttunk olyan jó szezonkezdetet a KTE-től, mint idén, ennek ellenére továbbra is óvatosak vagyunk a csapattal (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az első jóslatokat itt találjátok, most pedig lássuk, hogy mennyit változott a Lila Köd szerzőinek véleménye szűk három fordulót követően (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest):

1. Ferencváros ( 1.00; – )

Nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy a Fradi ne húzza be a bajnoki címet és ezen nem változtat az sem, hogy idén már két bajnoki elég volt a bajnoknak, hogy elveszítse veretlenségét. Nagyon hullámzóra sikerült az FTC szezonkezdete, a Klaksvík elleni BL-kiesés nagyot ütött a csapat önbecsülésén, de a nemzetközi kupában azóta magabiztos és sokgólos győzelmeket aratott a csapat. A Bajnokságban a Fehérvár legyőzését követően a Felcsúttól kapott ki Máté Csaba együttese, ami felveti a kérdést: vajon mennyire kiegyensúlyozott az idei Fradi? Az ír és máltai ellenfelét könnyen lépi le és a Fehérvár ellen is hint egy ötöst, de a stabilnak mondható Puskás Akadémia már keresztbe fordul a torkukon. Nem meggyőző a produktum, de a bajnoki címet szerintünk nem veszélyezteti.

2. Debrecen ( 2,25; – )

Nem változott a véleményünk a Lokiról sem. Szrdjan Blagojevics csapata nem csak lendületes, de jó focit is játszik, ami egyelőre a nemzetközi porondon is kifizetődik (az örmény Alashkerttel szembeni necces továbbevickélést követően a Rapid elleni odavágón könnyen nyerhetett volna a DVSC). A bajnokságban sem találják a fékpedált: a Mezőkövesdet és a Zetét is legyűrte a Loki, tehát úgy tűnik, hogy egyelőre a kettős terhelés nem fogta meg őket. Összeállt a Debrecen és szerintünk ez a tavalyi bronz után idén ezüstöt jelent majd Dzsudzsákéknak.

Könnyen lehet, hogy Dzsudzsák és Zachariassen is elégedett lenne, ha előbbi ezüst-, utóbbi aranyérmet ünnepelhetne a szezon végén (fotó: civishir.hu)

3. Felcsút ( 2,75; – )

A dobogó alsó fokán sem látunk változást a három fordulóval ezelőtti tippjeinkhez képest. Hornyák Zsolt Puskás Akadémiáját nem nyomasztja nemzetközi szereplés az első három fordulót követően pedig meggyőző eredményeket tud felmutatni a csapat: a Diósgyőr legyőzését követően sokgólos döntetlen az Újpesttel szemben, majd győzelem az Üllői úton a címvédő ellen. Nem volt nagy jövés-menés a csapatnál és lehet, hogy ez lesz a kulcs: Hornyák olyan játékosokkal dolgozhat, akiket ismer és a meglevő mag mellé időről időre meg lehet próbálni magyar fiatalokat is bedobni az NB1-be. Ez utóbbi talán a kívánatosnál hátrébb szorul majd, de a Felcsút szerintünk érmet szerez a szezon végén.

4. KTE ( 4,25; +1 )

Mire elég két győzelem a szezon elején? A Lila Köd szerzői szerint arra, hogy csapatunkat már nem az ötödik, hanem a negyedik helyre várjuk. Ez így kicsit szigorúnak tűnhet, de továbbra is úgy érezzük, hogy a tavalyi túlteljesítéstől elmarad a csapat valamelyest, azonban a top5 könnyen meglehet idén is. A Kisvárda és a Fehérvár ellen is magabiztos teljesítményt nyújtott a KTE és az körvonalazódni látszik, hogy idén is nagyon kellemetlen élmény lesz Szabó István együttese ellen futballozni.

Büszkék nem vagyunk rá, de a Felcsút és a KTE közül egyelőre előbbit érezzük dobogósnak (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

5. Újpest ( 5; +1 )

Nagyjából az volt a megérzésünk a szezon előtt, hogy a tavalyi bukdácsolást követő kiegyenesedésnél jobb teljesítményt mutat majd az Újpest idén, most pedig még az előző erősorrendhez képest is feljebb tudtak lépni nálunk Vignjevicsék. Az már három meccs után is látható, hogy félelmetes sebesség van a fővárosi lilákban, a kérdés, hogy ebből mennyit tudnak profitálni. Az első három fordulóban nem kaptak még ki, de a Fehérvár legyőzése után csak ikszeltek a Felcsúttal és a Mezőkövesddel is. Főleg utóbbi meccsen ennél biztosan többre számítottak. Hullámozhat idén az Újpest, de a minőség bennük van, hogy az élmezőnyhöz tartozhassanak.

6. Paks ( 6,75; -2 )

Íme az első csapatunk, amely lejjebb csúszott a listán. A szezon előtt azt gondoltuk, hogy a Paks éppen csak lemarad a dobogóról, de azóta két meccsen, csak két 1-1-es döntetlent mutatott fel a tolnai csapat, a két újonc ellen. Bognár György tavaly sokgólos meccseken aratott sikereket (olykor pedig szaladt bele nagyobb vereségekbe) a csapatával, idén azonban úgy tűnik, hogy nem találja az eligazoló Varga Barnabás utódját. Az MTK ellen Böde, a DVTK ellen Könyves talált be, de egyik meccsen sem tudta felülmúlni helyzetekben ellenfelét a Paks, ez pedig némileg meglepő tőlük. Mindezek fényében már csak a középmezőnyt látjuk az üveggömbben Bognár Györgyék számára.

Bár Gouré és Kádár idén nem találkoznak Újpest-Paks meccsen, a két csapat nélkülük is a középmezőny tetején végezhet (fotó: paksifc.hu)

7. DVTK (7; +4 )

A legnagyobb feltámadást mutatta be az erősorrendben a DVTK, akiket a szezon előtt kieső helyre jósoltunk, elsősorban a rengeteg új érkezőből adódó összeszokási problémák miatt. Ehhez képest Szergej Kuznyecov mutatós és veszélyes futballt visz fel a pályára és egyelőre nem érződnek komoly problémák. A nyitófordulóban ugyan kikaptak a Felcsúttól, de azt követően jött egy könnyed győzelem Mezőköveden és egy döntetlen a Paks ellen. Nem néz ki rosszul ez a Diósgyőr, ha pedig a csapat összeszokik, még jobban mutathat.

8. Kisvárda ( 8,5; +2 )

Bár a Kisvárda javított két helyet a legutóbbi erősorrendhez képest, ez talán inkább köszönhető a többi csapatnak, mint maguknak. A Várda ugyanis nem néz ki túl jól. A korábbi tetszetős támadójátékuk minimum tavasztól már a múlté, a fókusz átkerült a stabil védekezésre. Ez a ZTE ellen még működött is, a KTE ellen azonban kudarcot vallott. Az MTK-t aztán megint nullán tudták tartani, de az eredményekhez gólokat is kell majd lőni, ez pedig egyelőre nem látszik. Milos Kruscsicsot ráadásul elküldte Révész Attila, és úgy tűnik, hogy nem az eredmények miatt, hanem mert a szerb edzőnek eltérő elképzelései voltak a játékstílussal és felhasznált labdarúgókkal kapcsolatban. A várdai kispad sosem tűnt egy nyugodt helynek, ez most sem változott meg.

A Diósgyőr az elmúlt két bajnoki találkozójukon legyőzte a Kisvárdát, mi is előrébb várjuk őket, mint Révészéket (fotó: csakfoci.hu)

9. Fehérvár ( 8,75; – )

Tavaly a Videoton nagyon rosszul nézett ki. Hajszálon múlott a bennmaradásuk, a nyáron pedig reménykedtek, hogy tiszta lappal indulva, valami szebb is kialakulhat Székesfehérváron. Ehhez képest három vereséggel indították a szezont, a négy góljukból hármat pedig a Fradi ellen lőttek. Na nem mintha az Újpest-FTC-KTE hármastól ne lehetne kikapni, de ha nyugodtabb szezont akarnak el kell kezdeniük pontokat gyűjteni. A játékoskeret továbbra is mutat olyan minőséget, hogy ne kelljen izgulniuk, de ez tavaly is így volt. Kalmár Zsolt leigazolása mindenesetre jelenthet olyan pluszt, ami hiányzik a Vidinél, mi pedig továbbra is úgy gondoljuk, hogy nem lesznek kiesési gondjaik a végén.

10. MTK ( 9,75; -2 )

Három meccsen két pontot szerezni nem egy nagy dráma egy újonc csapat esetében. Azonban ez a két pont három olyan csapat ellen jött össze, akik ellen azért talán lehetett volna többet is gyűjtögetni, pláne, hogy az MTK sorsolása most kezd felkeményedni: KTE-DVSC-DVTK-Újpest-FTC ötös következik, ami azért tartogathat kellemetlen perceket. Talán emiatt is csúszott lejjebb a listánkon a fővárosi csapat, de ahhoz még mindig elég stabilnak érezzük a pályára vitt stílust és a játékosállományt, hogy bennmaradónak higgyük az MTK-t.

A Fehérvár és az MTK is bennmarad szerintünk, de azért kell majd izgulniuk (fotó: index.hu)

11. Zalaegerszeg ( 10; -4 )

Ha a Diósgyőr a legnagyobb feltámadást produkálta a tippjeinkben, akkor a ZTE a legnagyobb visszaesést, ezzel pedig éppen helyet cseréltek. Ráadásul a zalaiak abban a furcsa helyzetben vannak, hogy a tippjeink átlaga alapján a 10., azaz éppen csak bennmaradó helyre várjuk őket, a többiek átlagához viszonyítva ez viszont csak a 11. helyre elég. Akárhogy is, Boér Gábor fiatal keretétől most a kiesés elleni harcot várjuk, amire hullámzó eredménysorával is rászolgált: vereség a Kisvárdától és a Debrecentől és győzelem az MTK ellen. Nehezen kiszámítható a Zete szezonja, de egyelőre nem sok jót érzünk Boérék számára.

12. Mezőkövesd ( 12; – )

A legnagyobb egyetértés a bajnok és az utolsó helyezett személyében volt, ez pedig nem túl hízelgő a Mezőkövesd számára. Érzésünk szerint jóformán Drazsics teljesítményén múlhat a csapat sorsa, ráadásul Kuttor Attila is megpendítette már, hogy a keretet is szűknek érzi. Azóta ugyan megérkezett Gomis a középpályára és az általunk is jól ismert Szalai Józsi a csatársorba, ez viszont könnyen lehet, hogy még mindig kevés lesz a bennmaradáshoz.

Nagyon korán van még, de úgy érezzük, hogy Zalaegerszegen és Mezőkövesden lehet a legmelegebb a szezon végén (fotó: nso.hu)

A szurkolók hangja ezúttal nem más, mint PKrisz, akire érdemes odafigyelni, hiszen annak idején az NB2-ben ezüstérmes lett a tippversenyben. Szerinte sincs kérdés abban, hogy a Fradi lesz a bajnok és a Loki a második, de úgy érzi hogy a KTE elég stabil ahhoz, hogy érmet szerezzen idén is. Az újoncok bennmaradására számít és arra, hogy a Fehérvár is a vonal felett marad, ugyanakkor úgy gondolja, hogy búcsúzunk a Zalaegerszegtől és a Mezőkövesdtől.

Itt láthatjátok, hogy az előző erősorrendhez képest melyik csapata helyzete mennyiben változott:

Szavazzatok ti is, állítsátok össze a saját sorrendeteket. Kíváncsiak vagyunk, hogy szerintetek kik lesznek a dobogósok, kik esnek ki és legfőképp: hol végez a KTE? Szavazzatok itt:

Szerinted mi lesz a tabellasorrend a bajnokság végén? – Online Poll – StrawPoll

Want to create your own poll? With StrawPoll anyone can easily create an online poll in seconds.

 

3 hozzászólás “NB1-es erősorrend 2023-2024 #2” bejegyzéshez

  1. Menjünk sorban.
    – Lila Köd játék. Fenomenális, lehet meríteni belőle. Segítségével az elmúlt idényben sikerült bebizonyítani, élesben játszva, véletlenszerűen kiválasztott tippekkel a bankot nullára ki lehet hozni. Nálam a helyezés nem elsődleges, más hangszeren muzsikálok, az élőre koncentrálok. Gondolom, azon kevesek közé tartoztam, akik az ezüstöt, nem alapösszegen előre megfogadták. Most merészebb álmokat szövögetek. A lebonyolítóknak gratulálok.
    – Térjünk a lényegre.
    Fradika: Ki tudja mi folyik a háttérben, én biztosan nem. Nincs is rá ingerenciám. Persze, hogy szeretném, ha ismét a zöld-fehérek vennék át az aranyérmet, de van itt egy kis bökkenő…KTE!
    Debrecen: Fut a szekér, talán még a dobogóra is odaférhetnének, amennyiben nem lenne Fradi, KTE, Felcsút, Újpest.
    Felcsút: Kis település nagy eredményekkel, rám a legnagyobb hatást eddig ők gyakorolták. Még a bajnoki címet is megcélozhatják???
    KTE: Sok az éhes vadász, akik kedvenc csapatunk skalpját akarják megszerezni, ami malmunkra hajtja a vizet. Ki kell használni. Élvezem a helyzetet. Már a nagy kritikusok is tartózkodóbbak. Amíg a papírforma bírja, reménykedem a bajnokcsapat címben. Csak semmi görcs, felszabadult játékot kérek.
    Újpest: A tulaj jó érzékkel visszaszerződtette Vignjevicset, aki a kritikák kezelésére /is/ oktatja játékosait. Beleszólhatnak az aranyba.
    Paks: Bognár még nem játszott ki minden adut, lesznek itt még gólok. Középmezőny élére várom őket.
    Diósgyőr: Kuznyecov mester már most is kapós volt, csapata az idei KTE lesz!?
    Kisvárda: Anyagiakkal egy ideig lehet ügyeskedni. Az utóbbi időben a főnök mintha elbizonytalanodott volna. Lehet, hogy ebben az idényben nem az edzőváltás lesz a nagy hír?
    Fehérvár: Nem tudom elképzelni, hogy a vidi kiessen, fazonigazítás után az élbolyhoz csatlakozását várom.
    MTK: Hiába a szuper akadémia, a csapat egyelőre botladozik. Szerintem nem lesznek kiesési gondjaik.
    Zalaegerszeg: Szimpatikus csapat, egyelőre ennyi. Ciki lenne, ha volt szakmai igazgatónk vezetésével esnének ki. Nem kellett volna vezetőedzőt cserélni. Jobb helyezésükben bízom.
    Mezőkövesd: Mondhatnám, hogy a csapat biztos kieső várományos, de felrémlik a múlt, amikor az utolsó pillanatban mindig találtak egy megmentőt.

    De akkor ki lesz a bajnok, kik lesznek a kiesők. Ez utóbbiban CaNcOe tippjéhez csatlakozom.

    1. Köszönjük az elemzést, de ugye a poszt végén a linkre klikkelve is odahúzogattad a csapatokat, ahova várod és a Vote gombbal elküldted véleményedet? Ez azért lenne fontos, mert annál pontosabban tudjuk megkapni a szurkolók véleményeinek átlagát, minél többen szavaznak a végső helyezésekre.

  2. Nem klikkeltem, nem húzogattam, nem kívántam a statisztikában szerepelni, csupán néhány szösszenetet ide firkantani.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.