NB1-es erősorrend 2023-2024 #4

A tabella elejében és végében továbbra is biztosak vagyunk, de ha legutóbb azt mondtam, hogy két csapat között nem tudunk különbséget tenni, abból most lett három. Három olyan csapat is van, amelyiket a bajnokság megkezdése óta ugyanoda tippeljük, tehát nem változott róluk a véleményünk.

Talán nincs padlón a KTE, de a válogatott szünet igencsak jól jött a csapatnak (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az eddigi jóslatok után (szezon előtti, 3. forduló utáni, 6. forduló utáni) csavarodott valamennyit a listánk, mindössze három csapat tudott megmaradni azon a helyen, ahova még szeptember elején képzeltük őket. Az is jól látszik egyes csapatok hullámzásán, hogy meglehetősek bizonytalanok vagyunk a tabella egyes régióinak tekintetében, különösen így van ez az él- és középmezőny kapcsán (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest, a valós tabellán elfoglalt helyezés, végül az elmúlt három fordulóban nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; 1.; GY-GY-D )

Nem tudom előfordul-e majd olyan, amikor nem a Fradit tippeljük bajnoknak, mindenesetre nehéz elképzelni. Minden lehetőségét és minőségét tekintve kiemelkedik a mezőnyből Sztankovics csapata, amely idén egyelőre nem produkálja azt a hullámzást sem, amit tavaly tavasszal Csercseszovval. Az FTC  kiemelkedően gólképes idén, a nyolc meccsen rúgott 28 gól köröket ver mindenkire az NB1-ben. Emellé a védelem is felnő a feladathoz, így meccshátránnyal is vezetik a bajnokságot, ami nem is csoda, tekintve a keret erejét és mélységét.

2. Felcsút ( 2.50; +1; 5.; V-D-GY)

Valahol érdekes, hogy a sok olyan csapat közül, amelyeket el tudunk képzelni a dobogóra, éppen a Puskás ért be a második helyre az átlag alapján, mert jelenleg a formája és a helyezése sem kiemelkedő Hornyák Zsolt csapatának. A keret minősége viszont igen és ennek ki kell majd jönnie (a tavalyi Vidi a kivétel, ami erősítheti a szabályt). A Felcsút eddig csak kétszer kapott ki 9 meccs alatt (tőlünk és a Pakstól), ami mutat némi stabilitást, de a döntetleneket győzelmekbe kellene fordítani Hornyáknak, ha valóban érmet akarnak szerezni a szezon végén.

A Fradi ugyan kikapott a Felcsúttól augusztusban, a bajnokság végén aligha szorítják meg Hornyákék Sztankovics csapatát (fotó: fradi.hu)

3. Paks (4,25; +5; 2.; GY-GY-D)

Három csapat is van, amely ugyanolyan átlagot ért el a Lila Köd szerzőinek tippelésén: a Paks, a Diósgyőr és a Debrecen. A jelenlegi forma alapján a Paksot soroltuk legmagasabbra közülük, Bognár Györgyék ugyanis a Fradi után a legjobb passzban vannak az NB1-ben. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezt az évet is felvéshetjük azok közé, amelyekben a tolnaiakat nem fogja meg túlzottan a gólkirályuk elvesztése, még akkor is, ha ezúttal nincs egy kifejezett gólvágója a csapatnak, ahogyan volt Hahn János, Ádám Martin vagy Varga Barnabás. A házi góllövőlistán Könyves és Windecker állnak legelől 3-3 góllal, de meglepődnénk, ha bármelyikük ligaszinten is kiemelkedő számokat produkálna. A tény ettől még tény marad: közel a bajnokság harmadához, a Paks nem csak stabilan, de kifejezetten jól teljesít.

4. DVTK (4.25; +2; 4.; GY-GY-V)

Az idei Diósgyőr egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy újonc csapat és nehéz is elképzelni, hogy a szezon végére az újoncok problémáival kelljen szembenéznie. Látványos és eredményes játékot visz fel a pályára Kuznyecov csapata, aminek köszönhetően a jelenlegi NB1-ből képesek valamelyest kiemelkedni. A négy égtáj felől összegyűjtött érkező új játékosok talán mindig nem alkotnak igazán összeszokott csapatot, de a miskolciak nagyon jól néznek ki és ha nem esik vissza nagyon a teljesítményük, akkor a bennmaradás nem okozhat problémát. Olyannyira, hogy mi a DVTK projektjét annyira izgalmasnak látjuk, hogy még egy élmezőnybeli helyezést is kinézünk belőle.

A Paks és a Diósgyőr is jó állapotban van és ha így folytatják, szép szezonnak örülhetnek a szurkolóik (fotó. Diósgyőri VTK (DVTK) – Facebook)

5. Debrecen (4.25; -3; 7.; V-V-D)

A Loki is ugyanazt a 4.25-ös átlagot érte el nálunk, mint a Paks vagy a DVTK, ám a pályája összehasonlíthatatlan az előbbiekkel. A debreceniek a legnagyobb visszaesést produkálták a listánkon és a formájuknál sem sok rosszabbat tudunk mutatni a mezőnyben (nem nagy büszkeség, de az egyik ilyen éppen a Kecskemété), ugyanakkor a szezon elején látott Debrecenben igazán lehet hinni. Ha Blagojevics a válogatott szünetben vissza tudta terelni a csapatot arra az útra, ahol a bajnokság kezdetekor és az előző idény végén jártak, akkor ez a Loki az élmezőny tagja lesz. És miért is ne lehetne? A négymeccse nyeretlensége ellenére is csak 4 pont a lemaradása a dobogótól.

6. Újpest (4.75; -2; 3.; V-GY-GY)

Jelenleg dobogós az Újpest és az eddigiek alapján akár az is benne lehet a levegőben, hogy az idei végre egy eredményes szezon lesz a IV. kerületben, mi mégis várunk Vignjevicséktől némi visszaesést. Bár a felső középmezőny csapatai között tényleg nüanszok dönthetnek, tehát az Újpest dobogós helyezése éppen annyira nem lenne meglepetés, mint mondjuk a hatodik helye, azt mindenképp előrelépésnek lehet elkönyvelni, hogy a jelek szerint idén nem kell majd hátrafelé nézelődniük. Rohanós, gyors csapatról van szó, akik sok gondot okozhatnak az ellenfelek, ahogyan ezt eddig is megtették már többekkel (reméljük, hogy ebből mi ki tudunk maradni szombaton).

Ezúttal a középmezőny elejére került tippjeink alapján a Loki és az Újpest, de nem lenne meglepetés, ha ennél jobb helyezést érnének el a szezon végén (fotó: dvsc.hu)

7. KTE (7.25; -2; 9.; V-V-D)

A szezon eleje óta mondjuk, hogy a tavalyi második hely egy kiugró eredmény volt a csapattól és hogy idén valószínűleg a középmezőny lehet a realitás. Ez a mondás mostanra a tippjeinkbe is megmutatkozik, de ehhez kellett az elmúlt időszak eredménytelensége is. Szabó István csapata ennek ellenére elég minőséggel rendelkezik ahhoz, hogy a bennmaradás ne legyen kérdéses, az viszont egyelőre még nem tiszta, hogy a hullámvölgyből hogyan és mikor mászik ki a KTE. A csapatról mostanra tisztán látszik, hogy megsínyli a hosszú távú sérüléseket, de a válogatott szünet jó alkalmat adott arra, hogy a stáb végiggondolja a hogyantovábbot és főképp azt, hogy a gólszerzést hogyan valósítja meg.

8. MTK (8.25; -1; 6.; GY-V-V)

Elég komoly hullámzást mutat be az MTK, ez pedig a tippjeinken is látszódik. Jártak már a második helyen és a kiesőzóna közelében is, most éppen a középső régióban állnak, miután három győzelmet követően előbb a Fradi majd a Fehérvár páholta el őket. Amíg nem válik kiegyensúlyozottabbá az újonc, addig ennél a nyolcadik helynél sokkal vérmesebb reményeket nem kell táplálniuk, de  a mezőny sűrűségét tekintve bőven van lehetőségük egy jó szereplésre. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kiesés nem fogja fenyegetni őket, de az is látszik, hogy a jelenlegi MTK kifejezetten kétarcú csapat, akiknek a gólszerzéssel is meggyűlik a bajuk.

Jelenleg a KTE-t és az MTK-t is a gólszegénység aggaszthatja (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

9. Fehérvár (8.75; – ; 8.; D-GY-GY)

Az elmúlt időben kezd úgy tűnni, hogy a Fehérvár elkezdte összeszedni magát, hiszen a legutóbbi öt meccsből csak a Pakstól kapott ki Grzelak csapata, ráadásul az elmúlt három meccsén veretlen maradt. A közelmúlt kanosszajárása viszont nem múlt el bennünk nyom nélkül, nem mertük a jól megszokott kilencedik pozíciónál feljebb tenni a Videotont. Pedig a játékoskeret adott a jó szerepléshez, lassan Kalmár Zsolt is beágyazódik a csapatba, így pedig könnyen megindulhat felfelé a nem is régen még bajnoki címet ünneplő Vidi. De megindul-e vagy jön egy újabb visszaesés?

10. ZTE (9.75; +1; 10.; D-D-GY)

Boér Gábor csapata tyúklépésekben bár, de elindult kifelé a veszélyzónából és a Kisvárda mélyrepülését kihasználva már nem állnak kiesőhelyen. Ennek ellenére nem vádolhatjuk nagyon magabiztos teljesítménnyel a ZTE-t, de tény, hogy az elmúlt három meccsen pontot szereztek a Fehérvár és a Felcsút ellen, valamint legyőzték a közvetlen rivális Kövesdet, ez utóbbi pedig nagy fegyvertény lehet a későbbiekben is. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy lehet két rosszabb csapat a szezon végén, mint a Zalaegerszeg, de annál több nem igazán. Boérék előtt még nagyon sok munka van, de az első tétova lépéseket megtették.

Egyelőre még a Fehérvár és a ZTE is a kiesőzóna szélén táncol, de könnyen lehet, hogy ellentétes irányba indulnak majd a csapatok (fotó: fehervarfc.hu)

11. Kisvárda (11.00; -1; 11.; V-V-V)

Borzasztó nehéz helyzetben van a Kisvárda. Mátyus János érkezésével sem indult meg felfelé a csapat, amely az első kilenc (!) meccsét idegenben játszotta le és ezt az előzetesen is nehéznek tűnő időszakot az utolsó helyen zárta. Bár ez azt is jelenti, hogy tavasszal lesz egy hosszú hazai sorozata is a csapatnak, ha addigra nagyon rossz helyzetbe kerülnek, nem biztos, hogy ki tudja rángatni magát a saját hajánál fogva a Várda. Mindenesetre jelenleg a legrosszabb formában levő élvonalbeli csapatról beszélünk és nehezen tudjuk elképzelni, hogy ennek ne kiesés legyen a vége Mátyusék számára. Ha még Mátyus lesz addigra az edző.

12. Mezőkövesd (12.00; – ; 12.; GY-V-V) 

A szezon kezdete óta egyetértés van a Lila Köd szerzői közt abban, hogy a sereget a Mezőkövesd fogja hajtani amikor majd kicsengetnek és ez most sem változott. Bár a KTE-t szinte szokás szerint megfirkálta Kuttor Attila csapata, de előtte és utána is jöttek a vereségek, ami nem sok jót jelez. Bár van még egy meccs elmaradásuk, de azt a Fradi ellen kellene pótolni, ráadásul nyolc meccsen csak egyszer tudtak nyerni, ráadásul a 9 szerzett gólnál csak a Várda lőtt kevesebbet. Drazsics egyelőre még vonszolja magával a csapatot, de a szerb támadó sérülése, formahanyatlása vagy eligazolása romba is döntheti a Kövesdet, ha nem változik meg valami a csapat játékában.

Mindkét csapat számára kulcsfontosságú lehet a hétvégi Kisvárda-Mezőkövesd meccs (fotó: nso.hu)

A szurkolókat ezúttal eagle018 képviseli, aki a nap nagy részét Széktón tölti, így bátran mondhatjuk, hogy egy levegőt szív a csapattal. Ő benntartja a Mezőkövesdet a ZTE és a Kisvárda kárára, míg a KTE szerinte is a középmezőnyben végez. A felsőház összetételében egyetért velünk, de nála a DVTK és az Újpest helyet cserél. Ha megnézzük a listáját, akár azt is hihetnénk, hogy ő inspirálta a tippjeinket.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Itt pedig a szurkolók erősorrendje és annak változása:

Szurkolók power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

 

Egy gondolat “NB1-es erősorrend 2023-2024 #4” bejegyzéshez

  1. Ferencváros: Nincs vita, ismét bajnokok lesznek. Sajnos nem a KTE.
    Felcsút: A „NAGYFŐNÖK” csupa szépet mondott róluk, azonban ez kevés lesz a dobogóhoz.
    Paks: Szimpatikus csapat, a dobogó nekik sem jön össze.
    Diósgyőr: Továbbra is tartom, KTE bravúrral dobogón a helyük, csak más a szisztéma..
    Debrecen: A sikerszéria elmúlt, örüljenek a középszernek.
    Újpest: Nemzetközi kupaszereplés várományosai.
    Kecskemét: Minden erőmmel a jó szereplésükért szorítok, az elsődleges cél teljesítésével meg leszek elégedve.
    MTK: Nagy kérdőjel, középmezőny, vagy kiesés? A kis Bognár bent tudja tartani a csapatot?
    Fehérvár: Legutóbb is jeleztem, kiesési gondjaik nem lesznek.
    ZTE: Salec megmondta, az építkezésnek meg lesz az eredménye. Legyen úgy, nagy szurkolójuk vagyok, de most a KTE-re fókuszálok.
    Kisvárda: A magyarosítás, fiatalítás buktatóit élik. Kiesés??? Lesz még Révész barba trükk.
    Mezőkövesd: Egyenlőre nem írnám le a klubot. A végén szokták bedobni a piros ászt.
    Az a nagy büdi helyzet, van véleményem: Fradi lesz a bajnok, Újpest, Diósgyőr, Puskás, Paks, Debrecen harcol a dobogóért, a többi csapat az alsó régió helyeiért. Nem tudom feltűnt-e, aki a keretek kialakításánál a fiatalokra fókuszált, visszaesett. Kérdés, ez kinek, minek a hibája? Mert például Dalnoki KEK döntőig vezette a Fradi névtelen csikóit. Igaz, akkortájt a gyerekek nem röppenhettek szét a világba focitudományt tanulni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.