NB1-es erősorrend 2023-2024 #5

A dobogó esetében nem változott az összesített véleményünk (a szerzők véleményei közt azért akad különbség), a csapatok többsége pedig rontott a három fordulóval ezelőttiekhez képest. Van egy csapat, amely nagyot ugrott előre, és a tabella végén is várunk egy kicsi változást.

A Fradi elleni győzelem nagyot lökhet a KTE szezonján (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Korábbi jóslatainkat itt találjátok:
bajnokság előtt
3. forduló után
6. forduló után
9. forduló után

Az mondjuk talán némileg túlzás, hogy jóslásnak nevezem a tippjeinket, pláne annak fényében, hogy az elmúlt hetekben a Lila Köd tippjátékában meglepő földbeállásokat produkálok. Ennek ellenére ezúttal is összesítettük az okoskodásunkat, aminek az eredménye a következő lett (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest; a valós tabellán elfoglalt helyezés; végül az elmúlt három fordulóban nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; 1.; GY-GY-V )

Bár Kecskeméten vereséget szenvedett a bajnok, ám talán abból a meccsből nem kell hosszútávú következtetést levonni a Fradi bajnoki esélyei vonatkozóan. Valójában a Ferencváros bajnoki esélyeire nem igazán van hatással semmi, nehéz elképzelni, hogy ne ők legyenek az aranyérmesek. Mindezt talán csak az befolyásolhatja, hogy meddig tart a nemzetközi menetelés, mert hiába okoz nehézségeket a csapatnak annak a kezelése, ha a megszokott körülményektől eltérő közegben kell játszani, ilyen valószínűleg nem sokszor fordul majd elő a szezonban.

2. Felcsút ( 3.33; – ; 4.; GY-D-D )

A összesítés alapján megtartotta nálunk a második helyet a Puskás Akadémia, de ez valójában elsősorban nekem köszönhető, mert PingWin és Nbcee is a negyedik helyre tette őket, én viszont továbbra is a második helyre várom Hornyák Zsolt csapatát. A keret a legjobbak közé tartozik itthon és a formájuk sem esett vissza nagyon: bár az elmúlt két meccsen nem nyertek, de az elmúlt öt meccsen nem is kaptak ki. Várhatóan nagyon szoros lesz az élmezőny idén is, így néhány rosszabb meccs átrajzolhatja a tabellát, de a Felcsút könnyen odaérhet a dobogóra.

Nem változott az összesített véleményünk abban, hogy a Fradi és a Puskás Akadémia végez az első két helyen (fotó: fradi.hu)

3. Paks ( 4.00; – ; 2.; GY-GY-D )

Bognár György csapata a bajnokság harmadán túl is remekül tartja a lépést az FTC-vel, ami mindenképp megsüvegelendő teljesítmény, de az elkövetkezendő meccseken veszélyes csapatokkal találkoznak a Debrecen, a Diósgyőr és az Újpest személyében. Ez okozhat némi visszaesést, de egyelőre nagyon meggyőző, amit a Paks mutat, 12 forduló alatt mindössze a Fraditól kaptak ki (bár tőlük alaposan). A megszokott gólkirály-jelöltjüket talán még nem találták meg, de Windecker József hat góljával egyelőre a góllövőlista második helyén áll, ami még úgy is megsüvegelendő, hogy nehéz elképzelni, hogy a szezon végén is ilyen előkelő helyen álljon.

4. Újpest ( 4.67; +2; 3.; GY-V-V )

Úgy tűnik, hogy Nebojsa Vignjevics képes lehet olyan idényt összerakni az Újpest élén, ami akár sikereket is hozhat a szurkolóknak. A IV. kerületieknek reális esélye lehet a dobogóra, legalábbis a szezon ezen szakaszában úgy tűnik. Az elmúlt két meccsükön vereséget szenvedtek, de a Fradi és a Fehérvár is kifejezetten erős kerettel rendelkező csapat, így könnyen visszatalálhatnak a lilák a helyes útra. Ehhez azonban szüksége lesz a csapatnak arra, hogy újra hatékonyan tudjon az erősségeire játszani.

A Paks és az Újpest is reményt keltő első körön van túl (fotó: paksifc.hu)

5. Fehérvár ( 5.00; +4 ; 5.; V-GY-GY )

Egyelőre arra mutatnak a jelek, hogy megérte kitartani Bartosz Grzelak mellett a nehéz időszakokban is. A Fehérvár a legjobb formában levő NB1-es csapat jelen pillanatban, elmúlt öt meccséből négyet megnyert és úgy tűnik, hogy a keretben rejlő lehetőségek kezdenek realizálódni. Bár a következő három meccsen a KTE mellett a Fradival és a Felcsúttal is össze kell csapniuk, de ezekre a meccsekre végre jó állapotban tudnak megérkezni. Ugyanakkor megdöbbentő tény, de nagyjából egy éve képtelen idegenben nyerni a Videoton. Ha ebben nem áll be változás, akkor az ötödik hely csak álom lehet.

6. Debrecen ( 5.33; -1; 6.; GY-D-V)

Bár a szezon elején sokan (így mi is) a Debrecent gondolták a Fradi kihívójának, mostanra nagyjából kiderült, hogy ez csak nehézkesen fog megvalósulni. Szrdjan Blagojevics csapatának formája jelentősen visszaesett az elmúlt időben, hiszen az elmúlt hét meccsen csak egyszer tudtak nyerni, a Fehérvár ellen. Bár a csapat által bemutatott focinak van stílusa, az eredmények nem jönnek, a Fehérvár elleni meccset leszámítva az elmúlt időszakban csak meccsenként egy gólra voltak képesek, ezen a támadójátékon pedig javítani kell a Lokinak.

A Loki és a Fehérvár különböző pályára állt az elmúlt időszakban (fotó: Fehérvár FC – Facebook)

7. DVTK ( 6.33; -3; 7.; V-V-D )

Ha a Loki kapcsán azt mondtam, hogy visszaesett a formája, akkor ez a Diósgyőr kapcsán is elmondható. Kuznyecov karakteres futballja valahol elhagyta az eredményeket, elmúlt négy meccsén nem tudott nyerni, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nehéz ellenfelekkel találkozott az újonc. A bennmaradással biztosan nem lesz problémájuk, de Nbcee-t kivéve úgy látjuk, hogy a középmezőnyben végez majd a miskolci csapat.

8. KTE ( 6.67; -1; 8.; V-GY-GY )

Érdekes anomália, hogy éppen kikecmeregtünk a hullámvölgyből két győzelemmel, a listánkon a KTE mégis visszacsúszott egy helyet. Ennek ellenére Kecskeméten most újra bizakodó lehet a hangulat, ha pedig a hétvégén a Kisvárda ellen érvényesíteni tudná a csapat a papírformát, akkor egészen jó pozícióba mászhatna vissza Szabó István csapata. Nagy kérdés, hogy a megtépázott kerettel mire lehet képes a KTE, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a minimális cél, a bennmaradás kényelmesen teljesíthető, a mezőny sűrűsége miatt a felsőház sem elrugaszkodott cél.

A Diósgyőr és a KTE különböző stílust képvisel, de mindketten a középmezőny felé tartanak, csak más-más irányból (fotó: Diósgyőri VTK (DVTK) – Facebook)

9. MTK ( 8.67; -1; 9.; V-V-D )

Ha már más csapatoknál előszeretettel emlegettem a formát, akkor az MTK esetében sem lehet ezt megkerülni. Horváth Dávid csapata komoly hullámzást mutat be, az elmúlt öt meccset tekintve a legrosszabb eredménysort mutatta be az NB1-ben, ráadásul négy meccs óta nem képesek gólt szerezni sem. A következő két meccs vízválasztó lehet, mert a kiesés elől menekülő ZTE és Kisvárda ellen vélhetően 6 ponttal számolnak a Hungária körúton, de ha ezt nem sikerül összehozni, vagy legrosszabb esetben pontot sem szereznek, akkor igen nehéz helyzetbe kerülhet az újonc. Ettől nem féltjük őket, benn is fognak maradni szerintünk, de az alsóházba tippeljük a kék-fehéreket.

10. ZTE ( 10.33; – ; 10.; V-V-GY )

A zalaiak éppen olyan teljesítményt nyújtanak, hogy minden erősorrendben még bennmaradónak látjuk őket, de nem bízunk bennük annyira, hogy akár a középmezőnyben el tudjuk képzelni Boér Gábor együttesét. Ennek egyik oka, hogy a ZTE a közvetlen riválisait (Mezőkövesd, Kisvárda) megveri, a többiekkel szemben azonban erre nem képes (az MTK-t kivéve). Úgy tűnik, hogy az Egerszeg nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a szezon elején fél csapatnyi alapember távozott tőlük, ugyanakkor az új szerzemények közül Mance rángatja maga után a csapatot, ha pedig a formája kitart, az bennmaradást érhet.

Eddig az MTK és a ZTE sem varázsol, de mindkét csapat bent szeretne maradni (fotó: nso.hu)

11. Mezőkövesd ( 11.00; +1 ; 11.; V-GY-GY ) 

Először mozdult el listánk utolsó helyéről a Kövesd, akik az elmúlt két meccsen szerezték meg az összes győzelmüket, mióta legyőzték a KTE-t. Kuttor Attila minden nyilatkozatában úgy hangzik, mintha teljesen esélytelennek érezné a csapatát, de az MTK és a Debrecen legyőzésével is meglepetést tudtak okozni ás már csak karnyújtásra van tőlük a bennmaradó hely. Ami aggasztó lehet számukra, hogy a góljaik felét Drazsics szerezte, az ő hiánya megroppanthatja a csapatot. Hamar kiderülhet, hogy ez a két győzelem mennyi erőt adott nekik, mert a Diósgyőr és az Újpest után kétszer is játszanak a Fradival.

12. Kisvárda ( 11.67; -1; 12.; GY-V-V )

Kisvárdán ezúttal is zajlik az élet, a ramaty eredményeket követően Mátyus János távozott a csapattól és Feczkó Tamás vette át a padot. Révész Attila sosem tartozott a legtürelmesebb vezetők közé, most sem csillogtatott ilyen erényeket, de kétséges, hogy Feczkó hogyan rángatja ki a csapatot a letargiából. Azzal, hogy újra tudtak meccset játszani a Várkert Stadionban, ugyan egy győzelmet bezsebeltek, de azt két vereség követte, így nagyon rozoga állapotban van a szabolcsi csapat. Mindannyian kiesőnek látjuk most őket, a kérdés csak, hogy hányadik helyen.

Mezőkövesden és Kisvárdán sem elég, ha csak a másikat előzik meg, javulásra van szükség mindkét csapattól (fotó: nso.hu)

A szurkolókat ezúttal Zolee képviselte, aki akkor kezdett el a Lila Köd tippjátékában pontokat gyűjteni, amikor a csapat még az NB3-ban porosodott. Nála is bajnok a Fradi, de a dobogóra felfér a Fehérvár is a Paks mögé. A KTE-t már a felsőházban látja, a Mezőkövesd pedig szerinte megint megragad az NB1-ben és búcsúzik a ZTE és a Kisvárda.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Itt pedig a szurkolók erősorrendje és annak változása:

Szurkolók power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

 

 

4 hozzászólás “NB1-es erősorrend 2023-2024 #5” bejegyzéshez

  1. Nézzük, az én véleményem miként változott.

    Ferencváros: A bajnoki aranyérmet illetően meginogtam. Erre a megállapításra az vezetett, ha keménykezű edzőt bratyizós típusú követi, kezdetben jönnek az eredmények, majd következik az összeomlás. Remélem a Fradinál nem ez valósul meg.
    Felcsút: A dobogót még mindig nem látom bennük.
    Paks: Az átütő erő halványul, lekerülnek a dobogóról.
    Diósgyőr: A hullámvölgy csak átmeneti lehet, az első háromba odaérnek.
    Debrecen: Fellángolásokkal nem lehet érmet nyerni. Marad a középmezőny.
    Újpest: Kijutnak a nemzetközi porondra.
    Kecskemét: A tükörsima pázsiton is egyre jobban szerepelnek, ennek ellenérek a jelenlegi helyezésükkel is meg leszek elégedve.
    MTK: A bennmaradásra szavazok.
    Fehérvár: Ahogy írtam, gőzerővel törnek előre. A bronz is összejöhet???
    ZTE: Reménykedem, a Salec filozófia beválik, megtalálják az egyéniségeket, és megtanítják focizni. Akkor nem lesz semmi probléma.
    Kisvárda: Várjunk még a kiesetéssel.
    Mezőkövesd: Amikor borotvaélen táncolnak, akkor jönnek a nagy győzelmek. Előző idényben a Fradit dagonya nélkül is padlóra küldték.

  2. Azóta láthattuk, a bajnokesélyesnek kikiáltott zöld fehérek saját, modern pályájukon is el tudnak vérezni. Most okként a fáradság lett megjelölve. A népes játékoskeret mellett ilyen problémára hivatkozni…????!!! Újságírói túlzás lehet. Pedig léteznek más, jó példák is. A KTE és Fehérvár feltámadásárnak azért különösen örülök, mert bebizonyították, nemcsak edzőcserével lehet a gödörből kikecmeregni. Ehhez valószínűleg a klubon belüli pozitív mentalitás is hozzájárult. Mostanság rengeteget hallunk a Kecskemét egyesületen belüli alkotó légkörről. Nekem ilyenkor a Vasas, Stadler fociklubok külföldet is megjárt, volt kapusának megfogalmazása ugrik be. „Ha valaki futballista akar lenni, akkor egy rothadó rendszerben is az lesz, mert nem az elért szint teszi profivá, hanem a MENTALITÁS, a futballhoz való hozzáállás, és ahogyan a labdakezelést, úgy ezt is meg lehet tanítani a játékosoknak.” Köszönet a két klub vezetőinek, hogy ilyen játékosokat, szakembereket nevelnek. A jó példa ragadós, talán nem véletlen, hogy a mi szurkolótáborunk nem a balhéiról hírös.

    1. Babócsy Andrásról van szó? Jó idézet, elmerengtem rajta kicsit 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.