Megjósoljuk a bajnokság végeredményét

Nem kisebb dologra vállalkozunk, mint a korábbi években elért harmadik körös eredményeket hozzákalkuláljuk az első kettőben ténylegesen megszerzett pontokhoz így a statisztikai adatok alapján megtippeljük melyik csapat a tabella melyik helyén hány ponttal végez a bajnokság végén.

A fenti képen a csapatok helyezései és pontszámai láthatók a második bajnoki kör után és a bajnokság végén az előző nyolc évben, és most. A helyezések eltérését és a harmadik harmadban megszerzett pontokat átlagoltuk, az átlagpontokat hozzáadtuk a 22. forduló utáni adatokhoz, így alakultak ki 33. forduló végére várt pontszámok, és ebből alakult ki a várható sorrend. A számított adatok sárga háttérrel láthatók.
Átlagosan maximum egy helyet változott a tabellapozíciójuk a csapatoknak az év végéig, de azért akad itt pár érdekesség. Az Újpest a csúcstartó azzal, hogy egyszer 5 helyet javított, másik meglepő adat náluk, hogy harmadik éve 10. helyről 24 ponttal várják a végjátékot. Másik érdekes eset az MTK, akik 5 évvel ezelőtt öt helyet rontottak. Ebből a képből nem látszik, de ők a téli szünetben még 11 ponttal hatodik helyen álltak a kiesővonal fölött, de a végére mégis sikerült nekik a negatív bravúr, hogy ilyen nagy előnyt leadva búcsúztak az élvonaltól.


Az előző nyolc bajnoki kiírásból a  KTE még csak második éve szerepel az élvonalban, abból nem lehet átlagot számítani, így más szempontokat vettünk figyelembe. Pontszámban az előző éves utolsó körös majd’ két pontos meccsenkénti átlagot valószínűleg nem érjük el, de egyre jobban összeáll a gárda, így nem tűnik lehetetlennek feleannyi pont megszerzése a harmadik harmadban, mint amennyit az első kettőben sikerült. A várható helyezés meghatározásához nézzük meg eddigi NB1-es helyezéseiket a bajnokság kétharmadánál és a végén. Csak egyszer rontottak -igaz akkor kupagyőztesek lettek- ezért nem túlzó remélni, hogy a középmezőny közepén megmaradhatunk.