NB1-es erősorrend 2023-2024 #9

Öles léptekkel haladunk a bajnokság hajrája felé, a Lila Köd pedig megint úgy csinál, mintha a jövőbe látna. Boszorkánykonyhánkban elkészült a legújabb erősorrend, de mindenkit óva intünk attól, hogy heveny tippmixelésbe kezdjen erre alapozva, mert amit mi csinálunk nem más, mint vajákolás. A legutóbbi vajákolásunkhoz képest most nem sok új ötletünk volt, kevés helyen változtattunk, ahol pedig igen, talán ott sem teljesen indokoltan.

A KTE magabiztosan lépte le a kiesőjelölt Kisvárdát és ez a különbség a jóslatainkban is látszódik a két csapat között (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Korábbi jóslatainkat itt találjátok:
bajnokság előtt
3. forduló után
6. forduló után
9. forduló után
12. forduló után
15. forduló után
18. forduló után
21. forduló után

Elhagytuk a 24. fordulót is, még 9 van hátra. Ez azt jelenti, hogy elvileg egyre könnyebb megtippelni, hogy melyik csapat hol végez, gyakorlatilag azonban a tabella közepe annyira sűrű és kusza, hogy továbbra is mindenki a sötétben tapogatózik. A mi tapogatózásainkat itt olvashatjátok (zárójelben a blog szerzői tippjeinek átlaga; majd a helyezésben bekövetkezett változás a legutóbbi erősorrendhez képest; a valós tabellán elfoglalt helyezés; végül az elmúlt három fordulóban nyújtott teljesítménye az adott klubnak):

1. Ferencváros ( 1.00; – ; 1.; Gy-Gy-Gy )

Az talán senkinek nem futtatja tarkóig a szemöldökét, hogy továbbra is a Fradit tartjuk a bajnoki cím fő várományosának. Dejan Sztankovics csapata eddig a második helyről célozgatta meg a dobogó felső fokát, de most már nem csak kitette az irányjelzőt, de előzte is a Paksot, ráadásul a meccselőnye is megvan még. A Ferencváros keretének minősége hosszú távon biztosan kijön majd, én személy szerint 6-8 pontos előny tippelek nekik a bajnokság végére.

2. Paks ( 2.00; – ; 2.; D-Gy-Gy )

Ennek ellenére sincs szégyenkeznivalója Bognár Györgyéknek. Pakson minden összeállt idén, nincs hullámzás a játékban és az eredményekben sem, ennek köszönhetően tartják a lépést a bajnokkal és tekintélyes az előnyük az üldözőkkel szemben. Tavalyhoz képest tisztult valamelyest a Paks játéka, de idén is a kontrollált káoszban hisz Bognár, a játékosok gyakran szabadon vannak engedve, ez pedig jól működik Tolnában. Nem fenyegeti az ezüstjüket semmi, legalábbis nehéz elképzelni azt az összeomlást, ami ezt tenné.

Sokáig tartotta vezető pozícióját a Paks, de a Fradi végül előzni tudott (fotó: paksifc.hu)

3. Fehérvár ( 3.50; +1 ; 3.; V-V-V )

Egy helyet fellépett a listánkon a Fehérvár, ez pedig abszolút nem volt egyértelmű, mert Bartosz Grzelakék az elmúlt három fordulóban jócskán beragadtak. Nem szerzett pontot ezeken a meccseken a Videoton, ez alapján pedig totális nonszensz, hogy még javítottak is a listánkon. Igen ám, de jelen pillanatban az a Felcsút tűnik a legnagyobb riválisuknak, akik szintén bukdácsolnak és a két csapat összevetésében valamilyen okból kifolyólag a Fehérvárt érezzük erősebbnek. Aztán, hogy valóban így lesz-e…

4. Felcsút ( 4.00; -1 ; 4.; V-D-V )

A Felcsútnak sem sikerült fickósan az elmúlt három bajnoki, kikaptak az egyaránt hullámzó Lokitól és Újpesttől, közte pedig remiztek a Diósgyőrrel, ráadásul ezen a három meccsen csak egy gólt voltak képesek szerezni. Hornyák ágyába ettől még nem kerül lófej, de össze kell kapnia a csapatát, ha nem akarnak lemaradni a nemzetközi kupaszereplésről, mert a kupától már korábban búcsúztak.

Hasonló játékerőt képvisel a Fehérvár és a Puskás Akadémia, nekünk előbbi kicsit erősebbnek tűnik (fotó: fehervarfc.hu)

5. DVSC ( 4.75; – ; 6.; DVGy )

Érdekes hullámzást mutat be a Debrecen, akik játékoskeretük alapján bőven a mezőny felső feléhez/harmadához tartoznak és edzői szinten is látható a koncepció a csapatnál, ennek ellenére úgy tűnik, hogy nem találják a ritmust. A szurkolók egy része már Szrdjan Blagojevics fejét követeli, de éppen az ilyen helyzetekben szokott sokkal kifizetődőbb lenni, ha kitartanak egy világos víziót felvállaló edző mellett. A Loki nem fog igazán nagy földbeállást bemutatni a szezon végéig, de a dobogónak sem kell majd félnie tőlük. A tavalyi harmadik hely után, pedig egy ötödik teljesen vállalható lesz, onnan lehet jövőre építkezni.

6. KTE ( 6.00; – ; 5.; Gy-V-V )

Szabó István elormányozta a kiesőzóna közeléből a csapatot 2024-ben, olyannyira, hogy ha a Fehérvárt elkapja otthon a KTE, akkor már csak három pontra van a dobogó. Az azonban biztosnak tűnik, hogy előbb-utóbb el kell kezdenie a fiatalpercekre is építenie a klubnak, ez pedig járhat némi visszaeséssel a tabellán. Mi úgy érezzük, hogy épp csak annyival, hogy a mezőny kellős közepébe érkezzen meg a csapatunk.

Hullámzik a DVSC és a KTE teljesítménye is. Szerintünk az idény végén is egymás közelében végeznek (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

7. DVTK ( 7.50; – ; 7.; Gy-D-Gy )

Úgy tűnik, hogy kezd talpra állni az edzőváltás hányattatásaiból a Diósgyőr, az elmúlt három meccsükön nem kaptak ki, Vladimir Radenkovics csapata ráadásul 7 gólt szerzett ezeken a találkozókon, ami egy középcsapattól dicséretes teljesítmény, még akkor is (vagy inkább pláne), ha ebből négyet a dobogós Fehérvárnak lőttek. Hogy a középmezőny kocsmai bunyójából hogy jönnek ki a szezon végére, azt nehéz megjósolni, szerintünk a végére ott találnak nyugalmat, ahol most állnak.

8. Újpest ( 8.00; +2 ; 9.; Gy-Gy-V )

Voltak ebben a szezonban olyan pillanatok, amikor komolyan el kellett azon gondolkodni, hogy egyáltalán bennmaradhat-e az Újpest. És bár a Mészöly Géza vezette egymeccses talpra állást gyorsan követte két zakó, azóta a Fehérvár-Felcsút párost lelépve újra egyenesbe került a IV. kerületi együttes. Ezzel az elmúlt két meccsel minket megvettek, látunk bennük egy kisebb felemelkedést, de ez nem vezet magasabbra a nyolcadik helynél.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Diósgyőr sokkal jobb helyezést érhet el, mint az Újpest. Szerintünk jobbat elér majd, de sokkal jobbat nem (fotó: Nemzeti Sport)

9. MTK ( 8.50-1 8.; DVGy )

Ezzel szemben az MTK az elmúlt öt meccséből csak egyet tudott megnyerni, a vereségek között pedig akadt kifejezetten súlyos is (hatot kaptak a Felcsúttól), és bár az elmúlt három fordulóban már hoztak egy közepes szintet, Horváth Dávidék nagyon hullámzó szezont mutatnak be. Persze egy újonc csapatnak nem okoz majd csalódást, ha kilencedik lesz és magabiztosan bennmarad, de jövőre kiegyensúlyozottabb futballt kell bemutatniuk.

10. ZTE ( 9.75; -1; 10.; D-V-Gy )

Megtorpant a ZTE tavaszi szárnyalása, Márton Gáborral februárban veretlenek maradtak a bajnokságban, a Diósgyőr elleni kupakiesés viszont mintha megfogta volna őket, mert márciusban még nyeretlen a Zalaegerszeg. A naptári év elején bemutatott repülőrajt arra biztosan elég volt, hogy a kieséssel már csak nagyon szőrmentén kelljen foglalkozniuk, de ahhoz, hogy igazán feljebb tudjanak emelkedni, a folytatásban is jó teljesítmény kellene. Jobb, mint amit most mutatnak.

Az MTK és a Zalaegerszeg előtt is van lehetőség arra, hogy a felsőházba kerüljenek, de mi úgy látjuk, hogy ekkor feltámadásra nem kell számítani tőlük (fotó: mtkbudapest.hu)

11. Kisvárda ( 11.00; – ; 11.; V-Gy-V )

A Kisvárda elkezdte gyűjtögetni a pontokat, de csak úgy ímmel-ámmal, minden második meccsen győzve, ami az ő helyzetükben könnyen lehet, hogy kevés lesz. Feczkó Tamásnak rendelkezésre áll egy olyan keret, ami képes lehet akár sorozatot is építeni, de egyelőre nem képesek a középszerűségből kitörni, ez pedig csak egy eredményt hozhat: kiesést.

12. Mezőkövesd ( 12.00; – ; 12.; V-Gy-V )

Milan Milanovics átvette a Mezőkövesdet, de egyelőre még azt a meccsenkénti pontátlagot sem tudja hozni, amit az elbocsátott Kuttor mutatott fel. Pedig az igazi élcsapatokkal még nem is találkozott a Mezőkövesd padján, még csak most jön majd (az Újpest után) a Fradi, a Fehérvár, a Felcsút. Mit mondjunk, nem néz ki jól a Kövesd közeljövője, mert a bennmaradáshoz nagyobb menekülést kellene bemutatniuk, mint tavaly, pedig már az sem volt semmi.

Kemény harcot vív egymással a Várda és a Kövesd, csak közben a mezőny többi része maga mögött hagyta őket (fotó: eurosport.hu)

A szurkoló hangja ezúttal Privi, aki Pesterzsébet szurkolóként még a harmadosztályban kapcsolódott be játékunkba, de azóta is kitartóan tippel minden fordulóban. Fradit, Paksot és Fehérvárt vár a dobogóra, amiről lecsúszik a Felcsút. A középső fertály Debrecenből, Kecskemétből, Diósgyőrből és Újpestből áll nála, míg az MTK kényelmesen, a ZTE kicsit szűkebben menekül meg a kieséstől. Amit viszont a Mezőkövesd és a Kisvárda nem tud majd elkerülni, utóbbi ráadásul az utolsó helyre is lecsúszik.

Itt láthatjátok, hogy hogyan változott a csapatok erősorrendje szerintünk:

Lila Köd power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Itt pedig a szurkolók erősorrendje és annak változása:

Szurkolók power rankingje

Beautiful, easy data visualization and storytelling