Csak látni szeretném őt, nincs vele semmi tervem

A címben szereplő gondolat József Attila Az a szép, régi asszony című verséből származik és valahogy nagyon egyet tudok érteni nagy költőnkkel, amikor így fogalmaz:

„Azt a szép régi asszonyt szeretném látni ismét,
akiben elzárkózott a tünde, lágy kedvesség.”

Valahogy így érezheti magát a kecskeméti szurkoló is a hétvégi meccsre készülődve: azt a szép régi KTE-t szeretné látni, még ha semmi más terve nincs is vele. 

A legutóbbi Paks elleni meccsről nincsenek jó emlékeink (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Többször is felmerült már az a kérdés a blogon, hogy van-e a KTE számára kötelező meccs az NB1-ben. A soron következő annak tűnik, bár nem az ellenfél miatt, hanem a szituáció miatt, amibe a Kecskemét navigálta magát. Nyerni kellene, hogy a már most is a kelleténél mélyebb gödröt ne ássuk tovább magunk alatt, de a Paks nem mondható ideális ellenfélnek ehhez a misszióhoz. Bognár Györgyék jó formában vannak, továbbra is bátor, néha vakmerő futballal igyekeznek nehéz helyzetbe hozni a riválisokat. Hiába a néhány hónappal ezelőtti KTE-t akarjuk látni, lehet, hogy jobb rámenni egy csúnya győzelemre.

Statisztikák

A KTE az elmúlt öt meccséből csak egyet nyert meg és az elmúlt négyet egyaránt el is vesztette, bár meglepő módon ez messze nem a legrosszabb forma a mezőnyben (a Loki hasonló, a ZTE és a Kisvárda pedig gyengébb formában van, mint mi). A hazai eredménysorunkra azért lehet építeni még annak ellenére is, hogy a Mezőkövesdtől legutóbb kikaptunk, hiszen azon a meccsen kívül csak győztünk otthon. Ami viszont igazán aggasztó, az a támadójátékunk, mert a meccsenként lőtt 1,13 gól elég ramaty teljesítmény, és az arány csak rosszabb, ha az elmúlt négy meccsre vetítjük (0,25 gól/meccs). Ha valamiben viszont jó a Paks, az éppen a gólszerzés (meccsenként 1,75 gól), ugyanakkor a védekezésük is szépen összeállt a Fraditól kapott hatos után (azóta négy meccsen csak egy gólt kaptak). Idegenben ugyanakkor nem túl veretesek, a legutóbbi felcsúti győzelmüket megelőzően egyszer sem nyertek.

Összeállítások

A gyenge forma ellenére nem számítok nagy variálásra Szabó Istvántól, egyszerűen azért, mert nem túl nagy a mozgástere. A kapuban Varga Bence adott, előtte pedig Belényesi és Szalai helye is biztosnak tűnik. Kérdés, hogy ki lesz a harmadik belső védő, én Iyinborra számítok. A jobb oldalon Szűcs Kornél, a balon a legutóbb jó játékot mutató Leoni játszhat, míg elől Zsótér és Horváth támogathatja az egy csatárt, aki egyaránt lehet Pálinkás, Szendrei vagy Tóth. A Paks kezdőjében Szappanos helye biztos pont,  előtte nem kizárt, hogy Lenzsér, Kinyik és Szabó János szerepel majd. A középpálya az elmúlt meccseken nagyjából állandó volt, elől pedig sok variációs lehetősége van Bognár Györgynek.

Kulcsjátékosok

Nagyon gyenge támadójátékot mutattunk az elmúlt időszakban és ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk szükség van az olyan kreatív játékosokra, mint amilyen Zsótér Donát. Ő ráadásul azon játékosaink közé tartozik, akiknek kevésbé esett vissza a teljesítménye, minden meccsen voltak jó megoldásai és az ő karaktere alkalmas talán legjobban a csapatból arra, hogy Banó-Szabó Bence szerepét betöltse. Eddig ebben voltak hiányosságok, reméljük a Paks ellen másképp lesz. Még ha meg is találnánk a támadásaink kulcsát, akkor sem lenne könnyű dolgunk, hiszen a paksiak kapuját egy válogatott kerettag, Szappanos Péter őrzi, akinek a kapuját az elmúlt időszakban csak mezőkövesdi Vajda tudta bevenni.

Zsótér Donát úgy tűnik, hogy el tudta fogadtatni magát a kecskeméti szurkolókkal (Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Őszintén szólva kicsit tartok tőle, hogy mi lesz, ha/amikor Böde Dániel pályára lép. Az elmúlt meccsen is nagyon nehezen tudtuk tartani, sőt! Böde úgy forgatta időnként a védőinket, mintha az iskolaudvaron játszana, egy idő után pedig kifejezetten tartottak is tőle a védőink. Remélhetőleg ezúttal jobban készülünk ra (is).

Böde Dániel veteránként is nagy értéke a Paksnak (fotó: Paksi FC – Facebook)

Edzők

Szabó István nagyon komoly feladat előtt áll: kis túlzással a padlón levő csapatot kell összeszednie és eredményt produkálnia az egyik legjobb formában levő együttes ellen. Bár nagyon jó lenne egyik pillanatról a másikra újra azt a KTE-t látni, amelyik látványos támadásokat képes vezetni, de tartok tőle, hogy egy négyes vereségsorozat után ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Könnyen lehet, hogy Szabó egy kevésbé látványos, a megszokottnál is kevesebb kockázatvállalásra épülő játékot rajzol fel, amivel ha csak egy csúnyácska győzelemmel is, de pontokat próbálunk szerezni.

Ilyen kiélezett helyzetben még nem volt Szabó István együttese (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Augusztus 27-én a Fradi nagyon elpáholta Bognár György csapatát, amiről azt gondolhattuk, hogy megfogja a Paksot. Ehhez képest Bognár nem hagyta széthullani a tolnaiakat, azóta négy meccsen négy győzelmet ért el a Paks és csak egyszer kapott ki. Ismerjük a játékstílusukat, őszinte, olykor naiv focit játszanak, amiben benne vannak a nagy győzelmek és nagy vereségek is, jelenleg pedig éppen a hullám tetején vannak. Bognár remekel a Paks élén, 24 találkozón közel két pontot hoz meccsenként a csapatnak. A KTE ellen eddig egyetlen egyszer meccselt, akkor Kecskeméten nyertek hátrányból fordítva 3-2-re. Szabó István ellen azonban van egy veresége is, még 2014-ből, amikor a Csákvárral kapott ki a Szabó irányította Ceglédtől. Mindenesetre a hétvégi meccs előtt úgy tűnik, hogy minden neki kedvez.

Bognár Györgyék háza táján jó a hangulat (fotó: Paksi FC – Facebook)

3 hozzászólás “Csak látni szeretném őt, nincs vele semmi tervem” bejegyzéshez

  1. Ma NYERÜNK!!! Vágyakozhatunk mi a szépasszonyok után, leírhatjuk sirámainkat, talán akadnak olyanok, akik elolvassák, a feladatunknak itt vége, a többi az öltöző falai közt, és a pályán dől el. Az én álmom, amit az iskolapadban adagoltak belém, megtaláljuk azt a játékrendszert, amelyben korábban sikeres tehetségeink helyet kapnak, egyéniségüket engedik kibontakozni. Akkor a nagy példakép, a Paks ellen nem lehet probléma. Amit az anyatejjel szívtam magamba, a kreativitás. Nem vagyok híve a másolásnak, amikor a különböző képzéseken azt sulykolják belém, csapatomnak milyen taktikát kell alkalmazni, megáll az ütő. Ilyenkor az ellenszert keresem, ellenfeleimet mivel lehet meglepni. Mondok egy KTE-hez kötődő példát. Talán Horváth Feri időszakában az ellenfél nyakunkra tette a kötelet, mire mesterünk úgy reagált, fennhagyta két támadóját a tűzvonalban a hátvédsort „idegesíteni”, a védekezést rábízta a kilencekre, nem kis káoszt okozva ellenfelének. Az eset engem nagyon megfogott. Ma is azon tűnődöm, miként lehetne továbbfejleszteni. Szabó Pista képes lehet hasonlókra, csak hát… Szóval sokszor neki is megvan kötve a keze, mert az érdekek mást kívánnak. Szerintem. Hosszabb elemzést igényel… Egy szónak is száz a vége, kreativitás, izgatottan várom a nagy találkozót, amikor győztesként vonulnak le a fiúk a zöld gyepről. Hajrá KTE!
    Ui: CaNcOe, attól a Ceglédtől, ahonnan Pistának távoznia kellet? Amikor bennmaradó helyen adta át a csapatot? Hol van már a tavalyi hó? Akkori kapusedzőjével most Kecskeméten váltották meg a világot. Remélem itt nem ez a sors vár rá…

  2. Bizony, 2014 szeptemberében. Annak a szezonnak a végén távozott Ceglédről Szabó, de előtte ősszel hazai pálya legyőzte Bognár György Csákvárát 3-2re. Abban a Ceglédben egyébként olyan, Kecskeméten is ismerős játékosok voltak, mint Tóth Zoli a kapuban, Farkas Pista (mostani technikai vezetőnk), Koncz Zsolti vagy az emlegetett meccsen két gólt szerző Kormos László 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.