Beteg medvére vadászni

Ráfordultunk a szezon legöldöklőbb részére és valahol egészen hihetetlen, hogy az év végi tolakodást a KTE-nek nem az alsóházban kell végeznie, a kiesést elkerülendő, hanem a nemzetközi szereplés kivívása érdekében. Sőt, valójában jelen pillanatban még tolakodnia sem kell, azonban ha becsúszna pár rosszabb eredmény, akkor újra szorongató lehetne az üldözők jelenléte. Ez a kényelmi helyzet akár jól is jöhet a Fehérvár ellen, az elmúlt hetekhez hasonlóan felszabadultan játszhat a csapat. A Vidi ráadásul nem most éli legjobb napjait, ám a medve attól medve marad, hogy beteg. Vigyázni kell vele.

A tavaszi szezont éppen a Fehérvár ellen indítottuk Nagy Krisztián bombagóljával (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Jobban tartunk-e a Fehérvártól, mint amennyire kell? Mert az talán nem meglepő, hogy sokan (például én) úgy állnak az ellenük játszandó meccsekhez, hogy egy nagycsapat ellen kellene helytállni, ahol benne van a pakliban a vereség is, a döntetlen jó eredmény, a győzelem meg nagyon jó. Ugyanakkor a Fehérvár az egész szezonban mélyen a tudása alatt teljesít, a szurkolók valószínűleg betegre nevették volna magukat a szezon előtt, ha valaki egy esetleges kiesést jósol nekik, mégis úgy állnak a dolgok, hogy erre is van bőven esély. Boris és Huszti irányítása alatt is folyamatosan köhögött a csapat és egyelőre úgy néz ki, hogy Grzelak alatt sem gyógyult meg a beteg, de legalább a fájdalomcsillapítót már bevette. A pontokra nagyon nagy szüksége van a Videotonnak, különösen ha megvizsgáljuk, hogy a riválisaik milyen meccseket játszanak a hétvégén. A Honvéd és az Újpest közül ugyan legalább az egyik pontot fog szerezni (hiszen egymás ellen játszanak), a Vasas azonban a listavezetőt fogadja, a Kövesd esetében sem egyértelmű, hogy a dobogóért futó Puskást el tudja kapni, a ZTE pedig az egészen jó játékot és formát produkáló Lokit fogadja. A Fehérvár tehát masszív ellenfelet kapott a hétvégére Szabó István személyében, de egy esetleges győzelem nagyon sokat érhet nekik, mert a riválisok is nehéz meccseket játszanak.

Statisztika

Grzelak csapata 4 meccs óta veretlen, ami egybeesik az új edző munkájával is, mindezt azonban árnyalja, hogy csak egyszer tudtak nyerni, a Honvéd ellen (Fradi, Újpest, Kisvárda, tripla x). Abban azonban nagyon is bízhat a Vidi, hogy hazai pályán kifejezetten erős mérlegük van, csak egyszer kaptak ki otthon és Ferencvárossal holtversenyben a legkevesebb gólt kapták hazai pályán (erre szükség is van, mert az idegenbeli eredményeik botrányosak). Az elmúlt öt hazai meccset tekintve a harmadik legjobb a formájuk (9 pontot szereztek). Ezzel szemben a KTE az idegenbeli formát tekintve a legjobb, a Széktóitól távol az elmúlt öt meccsen csak a Debreceni Loncar és a fradista Traoré tudott betalálni ellenünk. Vendégként a meccseink közel felén (46%) döntetlen születik, így talán ez az eredmény nem lenne meglepetés most sem, ráadásul idegenben mindössze 117 percenként kapunk gólt és már 5 clean sheet is szerepel a KTE vendégmérlegében (összehasonlításképp: a Videotonnak az egész szezonban van annyi kapott gól nélküli meccse, mint nekünk csak idegenben).

Összeállítások

Grzelak viszonylag állandó csapattal operált ez eddigi meccsein, csak kisebb változások voltak meccsről meccsre. Ez azt jelentheti, hogy a kapuban Kovács áll majd, előtte nem lenne meglepő egy Bese-Csongvai-Stopira-Heister négyes. Flores párja Christensen vagy Pokorny lehet, a támadósorban azonban nagyobb a mozgástere az edzőnek: Kodro mögött Kastratira, Katona Mátyásra és Dárdaira számítok. Szabó István csapatát jelenleg úgy tűnik, nem tizedeli semmi, így nem nagyon kell eltérnie az elmúlt két hétben sikeres csapatától. Ennek ellenére valamilyen megmagyarázhatatlan megérzés alapján Varga Ádámot várom a kezdőbe, a védelembe visszatérhet Szalai Gábor, és ha így lesz, Vágó újra a középpályán találhatja magát. Elől a sikeres szereplés miatt könnyen lehet, hogy megmarad a Banó-Szabó és Horváth széljáték, elől Tóth Barna helye tűnik biztosnak.

Kulcsemberek

A görög élvonalból érkezett Deybi Flores abszolút alapembere tavaszra a Fehérvárnak,  január végén ellenünk még csak csereként lépett pályára, de onnantól kezdve minden mérkőzésen kezdő volt és le sem cserélték. A hondurasi középpályás egyértelműen azt a színvonalat képviseli, amit a teljes Fehérvár is szeretne, ám egyelőre meg kell elégednie a kiesés elleni küzdelemmel. A KTE ellen viszont szükség lesz a középpályás stabilitásra, ezen a téren a Felcsút és a ZTE is nehézségekbe ütközött ellenünk. Szabó István csapatában ezen a meccsen is könnyen kulcsszereplővé léphet elő Horváth Krisztofer, aki az elmúlt meccseken nagyszerű formát mutat. Krisztofer az elmúlt 4 meccsén 5 gólban játszott főszerepet, 4-szer betalált (Debrecen, Puskás 2x, ZTE), és 1 gólpasszt adott (ZTE). Ezt az adatsort sokan megirigyelnék az első osztályban és a lassacskán megerősödő, de az üzemi hőfokot még mindig el nem érő Videoton ellen is bőven meglehet a sansza a jó szereplésre.

Horváth Krisztofer a Fehérvár ellen lépett pályára először a KTE-ben, rögtön meggyőző teljesítménnyel (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Ősszel Újpesten Katona Mátyást lecserélték a 69. percben, majd két perccel később pályára lépett Katona Bálint, aki gólt is szerzett. A télen Matyi a Videotonba igazolt, most pedig újra itt az alkalom, hogy találkozzanak, ha már legutóbb nem csaphattak össze a pályán. Persze most is kérdés, hogy lesz-e egyszerre pályán töltött percük, de ha igen, akkor egy kisebb testvérpárbajnak is szemtanúi lehetünk.

Aminek azonban nagyobb hatása lehet a meccsre, az az erőnlét kérdése. A Videoton bár kezd felkeményedni, a mérkőzések végére hajlamos kifulladni, a KTE egyik legnagyobb erénye pedig a kiváló kondi, aminek köszönhetően a meccsek későbbi szakaszában sem érezhető visszaesés a csapat szuflájában.

Katona Bálint legutóbb is pályára lépett a Fehérvár ellen, ezúttal pedig akár a testvérével is találkozhat (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Bartosz Grzelak a svéd AIK Solna edzőjeként 80 meccsen ült a padon, amiknek épphogy több, mint felét meg is nyerte, egy második helyig elvitte a csapatot, mielőtt Fehérvárra érkezett. A Videotonnál egyelőre nem tudja ugyanazt az 1,76 pontos meccsenkénti átlagot hozni, mint Svédországban (egyelőre 1,5-ön áll), de a védekezést nagyjából rendbe rakta. Ugyanakkor a mutatott játék még bőven hagy kívánnivalót maga után, egy Fehérvár szintű klubnál az nem elég, hogy nem nagyon kapnak már gólt, ha ezzel az párosul, hogy nem is lőnek (ez egy kiesőjelölt csapat jellemzője tud lenni, és hát valójában a Vidi ebben az idényben az is). Az elmúlt két mérkőzésen pedig 0-0-ás döntetlent játszott Grzelak csapata.

Bartosz Grzelak nem kapott könnyű feladatot: építse fel újra a Fehérvárt úgy, hogy közben eredményeket is hoz (fotó: MOL Fehérvár FC – Facebook)

Szabó István különleges helyzetben van a felkészülést illetően, hiszen a Kecskemét mindhárom Videoton elleni mérkőzésén másik edző ül a székesfehérváriak kispadján. Ősszel még Michael Boris csapata győzte le szűken a KTE-t, január végén pedig Huszti Szabolcs ellen nyertünk. Mindenképp bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt két meccsünket 6-0-s gólkülönbséggel vezényelte le Szabó a Hornyák Zsolt – Ricardo Moniz kettős ellen. A forma, az önbizalom, a játékrendszer tehát adott, csak rá kell szabni az aktuális ellenfélre. „Csak” rá kell szabni…

Szabó István sokaknak okozott már meglepetést, most ez a célja Bartosz Grzelakkal kapcsolatban is (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

5 hozzászólás “Beteg medvére vadászni” bejegyzéshez

  1. Megmagyarázható indok alapján a házi gólkirály jelölt Katonát várnám a kezdőbe.

    1. Úgy tűnik, hogy Szabó most honorálja a Banó-Szabó – Horváth kettős remeklését. Azért kellemes helyzet, amikor Katona tud beszállni a padról is 🙂

  2. Nekünk kellemes helyzet, főleg, hogy Krisztián fordulóról fordulóra tömi a zsebemet. Az sem mellékes, egy győztes hadvezérnek mindig igaza van. Hozzászólásomban arra szerettem volna rávilágítani, egy házi gólkirály jelöltnek nem örömteli a kispadról beszállni. Nem beszélve arról, komoly következményekkel járhat. Ahány mester annyi szokás, Bodnár Gyuri a kihagyott tizenegyese után is azt mondta góllista vezetőjének, ne izguljon, legközelebb is te lövöd a tizit. Szabó István más eszközökkel, sok cserével tartja életben a tüzet. A Fehérvár ellen megtapasztalhattad az árnyoldalát, a mester majdnem csapdába esett. Ezért is szép ez a sokszínű foci. Nekem mindkét variáció győzelmet jelentett.

    1. Az tényleg egy érdekes helyzet, hogy Katona Bálintban hogy tartod meg a tüzet a padról beküldve. Az utolsó öt meccsre ez is egy szép feladat Szabó Istvánnak.

  3. Érdekes helyzetből van itt több is. Például, Csányi Sándor MLSZ elnök értékelő szavaival élve:
    – Mindenhol kész egy új létesítmény, kivéve Kecskemét. /Hogyan akarjuk így produkálni magunkat a nemzetközi porondon, a bérleti díj megeszi a gatyára valót?/
    – Az utánpótlásba áramló pénz nem megfelelően hasznosult.
    – A bajnokság létszáma 2025-ig nem változik. /Elképzelhető, hogy utána is marad az „igazságtalan” lebonyolítás?/
    De most nem ezekről akarok beszélni, hanem arról a közönyről, ami az ös KTE tagjait éri. A korábbi kedvencek sorra távoznak az égi pályákra, és mi egy sor méltatást sem olvashatunk róluk.Azt sem tudjuk, mikor hantolják el őket. Ennyit érdemelnek? Én láttam már kegyelet bizottságot. Remélem, a ma fényárban fürdőzők nem ezt kapják örökül.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.