Augusztus legjobbjai

A Kecskeméti TE-vel közösen ezúttal is a hónap legjobbjait kerestük, méghozzá a ti segítségetekkel. Izgalmas hónapot zártunk augusztusban, hiszen a csapat bemutatkozhatott a nemzetközi színtéren (ennek első meccse még júliusban volt, de az augusztusi szavazáshoz soroltuk a Riga elleni odavágót is), két győzelemmel nyitottuk a bajnokságot, hogy aztán némileg váratlanul az egyik újonctól szenvedjünk vereséget, amit a bajnokság egyik legjobb csapata elleni győzelemmel javítottunk ki. Ezeken a meccseken bőven akadtak jó teljesítmények a csapatban, akik közül meg is szavaztátok a legjobbakat: úgy döntöttetek, hogy a legjobb játékos a tavalyi szezon (és az idei) húzóembere, a legszebb gól a bajnokságban esett, a legszebb gólpassz a konferencia Ligában, ráadásul a három kategória között elég erős kapcsolódás is kimutatható. Augusztus csapatát is megszavaztátok, ahol kiderült, hogy szívesen klónoznátok az egyik játékost.

Szuhodovszki Somáé az elmúlt évek egyik legnagyobb kecskeméti sikersztorija

A tavalyi szezont azzal zártuk, hogy a szurkolók az év játékosának Szuhodovszki Somát szavazták meg, aki főleg tavasszal játszott ihletett formában, de az egész évre vetítve is 3 gólig és 9 gólpasszig jutott, emellett a harmadik legtöbb játékperce volt a csapatban (2679 perc), ráadásul a szurkolóknál négyszer, a Lila Ködnél ötször volt a meccs legjobbja. Tehát mondhatjuk, hogy kulcsember volt. Ennek megfelelően kezdte az idei szezont is, még ha minimális hullámzás volt is a játékában. Nézzük, hogy hogy alakultak a havi statisztikái (a bal felső sarokban tudjátok elindítani/megállítani a slideshowt vagy léptetni a diákat):

Augusztus legjobbja: Szuhodovszki Soma

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Azt tehát láthatjuk, hogy Szuho idén is alapember, szinte minden meccsen a maximális percszámot tölti a pályán, és hogy ezen a hat meccsen két gólt és egy gólpasszt tett a csapat kosarába, háromszor lett a szurkolók szerint a második legjobb, egyszer pedig a meccs legjobbja címet is behúzta (a Fehérvár ellen). Viszont ahogy a csapatnak, úgy neki sem megy annyira idegenben: a Riga elleni visszavágón és az MTK ellen volt némi hullámvölgye. Az a magas szintű teljesítmény, amit már huzamosabb ideje mutat Marco Rossi figyelmét is felkeltette és bár pályára még nem lépett a válogatottban, de a keretbe már bekerült, ami felfoghatatlan magasság a karrierívét tekintve (Soma három éve még a Megye1-ben játszott az ETO második csapatában). Idén is kulcsember a csapatban, olyannyira, hogy egyelőre nehéz elképzelni, hogy ha beesne egy sérülés (ahogy sajnos némelyeknél ez megtörtént), akkor kivel lehetne pótolni a játékát. Sanszos, hogy senkivel. Az a fajta mélyen fekvő nyolcas nem nagyon található meg a keretben, akit ő testesít meg: technikás, labdabiztos, nyomás alatt is jól passzol, képes a játék ütemét diktálni, veszélyes a kapura is, ugyanakkor a védekezésből is kiveszi a részét. Mindezeket augusztusban is láttuk tőle és felmerül a kérdés, hogy van-e még felfelé? Szerintem igen, Somának jelenlegi formájában simán kinéz egy külföldi karrier és bár a válogatottban nem könnyű az ő posztján csapatba kerülni, a jelenlegi sérülések megnyitották számára az utat, aminek köszönhetően könnyen sor kerülhet majd a bemutatkozására. A szavazáson a második helyre Horváth Krisztofer, a harmadikra pedig Pálinkás Gergő futott be.

Szuhodovszki Soma karrierje rakétaként lőtt ki az elmúlt években (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

És, hogy mi a kapcsolódás a hónap játékosa, a legszebb gól és a legszebb gólpassz között? Az, hogy Soma mindhárom kategóriában tarolt. A legszebb gólnak a Kisvárda elleni bombáját választottátok, ami az egész forduló harmadik legszebbje is lett. Soma ígéretes szögben jutott labdához és ezen a ponton tetten érhető, hogy az önbizalma is mennyit fejlődött: a tavalyi szezon elején még többször írtuk mi is, hogy bátrabban kellene lövésre vállalkoznia, mostanra azonban az ellenfelek azt kívánják, hogy bár ne tenné. Érdemes megfigyelni a gól után Nagy Krisztián gesztusát, maga sem hiszi el, hogy mekkora gólt lőtt Soma. A labda ívében pont annyi külső volt, hogy Petkovicstól minimálisan elcsavarodjon a lövés. Reméljük sok hasonlót látunk még Szuhótól. A második legszebb gólt Horváth Krisztofer szerezte a Puskás Akadémia ellen, a harmadikat pedig Pálinkás Gergő a Kisvárda ellen.

A legszebb gólpassz pedig szintén Somáé, méghozzá Riga elleni odavágón Pálinkás lábára tekert beadása nyert. Első ránézésre nem tűnik extrának a gólpassz, de ha jobban megnézzük, éppen megérkezik Somára valamicske nyomás a rigai középpályáról, ő pedig szinte félfordulatból adja be nagyon pontosan középre a labdát. Szinte fel sem néz, érzésből lövi be, de ami még szemrevalóbb: ahogyan a két védelmi vonal közé bemozdul a labdát kérni és amilyen ívben érkezik a labda (pont olyan helyre érkezik a labda, ahova a kapus még nem mozdulhat ki, de a védők számára is kellemetlen). A második legszebb gólpassznak Májer Milán Pálinkás fejére ívelt beadását láttátok a Kisvárda ellen, míg a harmadik helyen Horváth Krisztofer Tóth Barnához passzolt előkészítése végzett. A következő videón a győztes gólpassz 2:31-től látható:

A legjobb csapat összeállításakor úgy tűnt, hogy legjobban annak örülnétek, ha két Nagy Krisztián is lenne a csapatban (Krisz sajnálatos sérülése miatt ez most tényleg jól jönne), hiszen a jobb oldali szárnyvédő és a jobb oldali támadóközéppályás poszton is őt szavaztátok be, ezért kénytelenek voltunk megnézni, hogy milyen százalékok érkeznek Krisz mögött: így került be Májer Milán a csapatba. Kapus poszton nem írtunk ki szavazást, mert csak Varga Bence védett augusztusban, egyebekben pedig Szabó István elképzeléseit is tükrözi az általatok összeállított csapat, talán az elmúlt időszakban kezdő Tóth Barna hiánya lehet szembeötlő, de Pálinkás bőven rászolgált a bizalmatokra.

Augusztusban tehát a következő eredményekkel zárt a KTE:

✅ KTE – Riga FC 2-1
❌ Riga FC – KTE 1-3
✅ KTE – Kisvárda 3-1
✅ KTE- Fehérvár 1-0
❌ MTK – KTE 1-0
✅ KTE – Puskás Akadémia 4-1

Mindezt pedig így értékeltétek:

Augusztus legjobbja (értékelés)

Beautiful, easy data visualization and storytelling

 

Köszönjük szépen a szavazataitokat! A következő havi szavazásnál is számítunk rátok.

A szavazás teljes eredménye a következő (a bal felső sarokban tudjátok léptetni a diákat, ezáltal kiválasztani a kategóriát):

Augusztus legjobbjai

Beautiful, easy data visualization and storytelling

(a nyitókép Szuhodovszki Somáról a Kecskeméti TE Facebook oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)