Készségfejlesztő játék

„Kemény időkben kemény megoldások kellenek” – mondotta volt a David Duchovny által játszott Hank Moody karaktere a Californication című sorozatban és bár barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy a KTE kifejezetten kemény időket élne meg manapság, mégis összegyűlt némi esőfelhő az égen. A lassan menetrendszerűen érkező hosszú távú sérülések miatt a kezdőcsapat összeállítása kezd egy olyan készségfejlesztő játékra hasonlítani, amit a kicsi gyerekeknek szoktak vásárolni. Tudjátok, amikor különböző színű és formájú elemeket kell lyukakba beilleszteni (tényleg, mi a neve ennek az izének?). A Soroksár elleni kupameccs erről is szól. Hogy találjuk meg a hiányzók helyére azokat az elemeket, amiket nem kell erőből betolni a résbe, hanem jól illeszkednek?

Úgy tűnik, hogy Nagy Krisztiánt jó ideig nem fogjuk látni a pályán (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A szezon előtt Nikitscher Tamás, a szezon első meccsén Banó-Szabó Bence, a múlt heti felkészülési meccsen pedig Nagy Krisztián szenvedett olyan sérülést, amely miatt az idény nagy részét ki kell hagyniuk. Nikitscher a múlt tavasszal megágyazott annak, hogy idén egy kiugró szezonja lehessen, Banó-Szabó a csapat egyértelmű kulcsembere és gólpasszkirálya. Meccsről meccsre igyekszünk őket pótolgatni, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Krisztián az eddigi meccseken messze volt a tavaly ősszel látott csúcsformájától, de kiválása nagyon érzékeny veszteség a csapatnak: vezéregyéniség, az egyik legtechnikásabb játékos, emellett pedig taktikailag is a legfegyelmezettebb játékosaink egyike. A Soroksár elleni kupameccs ideális lehet arra, hogy megnézzük, hogyan működik a csapat nélküle. Bár Szabó István biztosan a lehető legkomolyabban veszi a Sori elleni meccset (pláne, hogy nem hétközi meccsről van szó), szurkolói szemmel egyértelműen a bajnokság a prioritás és ha kénytelen lenne, szerintem a vezetőség is ezt választaná. Persze a másodosztály egyik erős középcsapatát ildomos lenne legyőzni, de Lipcsei Péterék kellemetlen ellenfelek lehetnek.

Statisztika

Bár a Soroksár az elmúlt két évben egyaránt az első meccsén kihullott a kupából (tavaly az ESMTK, egy évvel korábban a Tatabánya ellen), éppenséggel mi sem a kupában szereztük a rajongóinkat. Két éve ugyan másodosztályú csapatként előbb kifiléztük a Felsőzsolcát (10-0), majd kiejtettük a Debrecent (2-1), hogy a Honvéd ellen szakadjon meg a sorozat (1-2), tavaly azonban nem villogtunk. Miután immár élvonalbeli klubként a Tiszakécskét könnyedén búcsúztattuk (3-0), jött a Győr, akik az azóta már nálunk játszó Kiss Bence góljával pöccintettek ki bennünket a kupából. A bajnokságot tekintve a Sori 8. az NB2-ben, egy négymeccses veretlenségi sorozatot váltottak fel egy hárommeccses vereségsorozattal (utóbbi a Kozármisleny, a Nyíregyháza és a Tiszakécske ellen). Hazai pályán eddig három meccset játszottak, kétszer győztek, egyszer kaptak ki. Az otthon lőtt 4 góljuk nem kiugró teljesítmény, de a mindössze 2 kapott jónak mondható. A KTE jelenleg 7. az NB1-ben, tehát majdnem kereken egy osztálynyi a különbség a csapatok között. Idegenben ráadásul egyelőre nem találjuk a fonalat: a Riga, az MTK és a Debrecen ellen is kikaptunk, de ami ennél is aggasztóbb, hogy ezeken a meccseken csak a Riga ellen voltunk képesek gólt lőni, a Széktóitól távol 328 perce nem tudtunk gólt lőni sem, nem hogy pontot szerezni. Nálunk is a védelem mondható az erősségnek, mindössze 5 kapott gólja van a bajnokságban a Kecskemétnek, ebből idegenben hármat kapott Szabó István csapata.

Összeállítások

Lipcsei Péter bízik a védelmében, így a Kecskeméten is ismerős Holczer Ádám  (12 meccsen védett a KTE-ben) előtti védősorból talán csak a balhátvéd posztja kérdéses, ide Vincze Ádámot várom. A középpályán Németh párja az általunk szintén jól ismert Katona Máté lehet (18 meccs a KTE-ben), azonban a Lovrencsics Balázst támogató játékosok közt sokat rotál Lipcsei, így nehéz jósolni. Én a Gálfi-Köböl-Hajdú hármasra tippelek. Szabó István nem szorul rá a rotációra, de szerintem többen is lehetőséghez jutnak azok közül, akik eddig kevés percet kaptak. Emiatt Fadgyast várom a kapuba, előtte bekerülhet Szabó Alex, Nagy Krisztián helyén pedig Májer játszhat, elől pedig Pálinkás Gergő mögött Kiss Bence és Zsótér is kezdő szerephez juthat.

Kulcsemberek

Bár Lovrencsics Balázs első hét bajnokiján 2 gólt és 3 gólpasszt jegyzett, mégis Holczer Ádámot nevezném kulcsembernek. A Kecskeméten is megfordult kapus az NB2 egyik legjobb formában levő egyese (még ha ő nem is ebben a mezszámban játszik is), augusztus hónap legjobbja lett a Sorinál és szinte minden meccsen mutat be olyan bravúrt, amellyel meccsben tartja csapatát. A KTE-ben nem csak a kezdőbe kerülhet be Pálinkás Gergő, de a Riga és Kisvárda elleni berobbanását is folytathatja. A kezdeti nagy lendület kicsit visszaesett Gergő esetében, de az elmúlt meccseken már Tóth Barna volt a kezdő, így játékpercekből is kevesebb jutott az új igazolásnak. A Soroksár ellen azonban újra felkaphatja a fonalat és nyomást helyezhet Barnára.

Pálinkás Gergő az elmúlt időszakban a padra szorult, most tehet azért, hogy ez változzon (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Sajnos arra, hogy hogyan muzsikál a jobb oldali szárnyvédő pozíciója. Nagy Krisztián stabil opció volt ezen a poszton, de most jó ideig meg kell oldani nélküle. Kézenfekvő lehet a már korábban is kipróbált Májer Milán szerepeltetése, de szóba kerülhet Nagy Olivér is. És valljuk be, Szabó Istvántól nem lenne idegen az sem, ha valaki egészen mást tenne erre a posztra.

Májer Milán készülhet. Milu a legkézenfekvőbb megoldás Nagy Krisztián pótlására (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Lipcsei Péter régi bútordarab a Soroksárnál (2017 júniusa óta irányítja a csapatot), de Csercseszov bukása után a fradista szurkolók már az Üllői úton is szívesen látták volna. A Soroksárnál speciális helyzetben dolgozik, az FTC-vel való együttműködés miatt más prioritásokat kell szem előtt tartania, mint az edzők többségének, de egyelőre nagyon magabiztosan oldja meg a stabil középmezőnyt és a tehetséggondozást egyaránt. 2017 óta 240 meccsen ült a Sori padján és 1,47 pontot szerez meccsenként, ami a lehetőségeit tekintve jó mérlegnek számít. A KTE ellen eddig két veresége van, de Szabó István ellen 4 meccsen már 4 pontot is szerzett (mindet akkor, amikor Szabó még a Tiszakécske edzője volt). A Szabó-féle Kécske ellen tehát jobban ment neki, mint a Szabó-féle KTE ellen, ezúttal is bravúr lenne a továbbjutásuk.

Lipcsei Péter elismert és szeretett Soroksáron. Nem csoda, hiszen stabil csapatot épített a XXIII. kerületben (fotó: Soroksár SC – Facebook)

Nagy elismerés érte és nagy kihívás áll Szabó István előtt. Mindenképpen hatalmas eredmény, hogy az általa menedzselt Kecskemétből három játékos a felnőtt (Horváth, Szalai, Szuhodovszki), egy pedig az U21-es válogatottba (Iyinbor) kapott meghívót, Krisztofer ráadásul be is mutatkozhatott. Ugyanakkor a sérülések meglehetős kihívás elé is állítják: Nikitscher és főleg Banó-Szabó megfelelő pótlásával máig küzd a csapat, de most megkapta a nyakába Nagy Krisz kiválását is. El kell tehát kezdeni megoldani a pótlást, de mindezt úgy, hogy van némi eredménykényszer is: a párharcból való továbbjutás is elvárható a KTE-től. Még akkor is, ha nem prioritás a Magyar Kupa.

Szabó István szeretne Soroksáron is tapsolni a meccs végén (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)