Lefejelni Napóleont

Azt mindenki tudja, hogy Napóleon alacsony volt. Nyilván az volt, hiszen még komplexust is neveztek el róla. Csak hát azokról a dolgokról, amiket mindenki tud, gyakran kiderül, hogy nem teljesen úgy vannak, ahogy tudjuk. Napóleon a maga korában nem számított kifejezetten alacsonynak. Mindenféle mértékegység átváltási problémák okozhatják a tévedést, na meg a brit propaganda, aminek nyilván azt volt az érdeke, hogy a császár minél kevésbé tűnjön fenyegetőnek. A magyar bajnokság Napóleonja a Fehérvár. Mind tudjuk, hogy gyengék, épphogy bennmaradtak, hogy az első két meccsüket elveszítették, hogy nincs pénz, paripa, fegyver. Csakhogy ez a Fehérvár még így is bőven tartalmaz minőséget. A vasárnap kérdése az lesz, hogy képesek leszünk-e lefejelni Napóleont akkor is, ha eléállva kiderül, hogy nem is biztos, hogy annyira alacsony, mint távolról tűnt.

Reméljük, hogy a magához képest nagyon mélyen levő Fehérvárt nem a KTE kezdi talpra segíteni (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Persze túlszerénykedni sem kell a helyzetet: a tavalyi szezon második felében fejelgettük mi serényen Napóleont, akár Kecskeméten, akár Fehérváron játszottunk velük. De az érezhető, hogy olyan csapatot fogad, amely elég kiszámíthatatlan. A tavalyi nagyon gyenge szezon és az idei két vereség ellenére a keretben minőségi játékosokat is bőven találunk, ráadásul egy kedves ismerős (Zeke Márió) is visszatér velük a Széktóiba. Rió fontos szereplője volt a történelmi szezonnak (28 meccs, ebből 25-ször kezdőként, 2396 lejátszott perc; 1 gól, 1 kiharcolt büntető) és Kecskeméten a mai napig sokan sírják őt vissza, de ezúttal ellenfélként léphet pályára.  A Fehérvár ellen pedig most lehet nyerni, mert a tavalyi kálvária után a MOL is kifarolt mögülük és az első két meccs alapján még nem indult meg a pályára állásuk. Biztosra azonban csak alázatos és jó játékkal mehetünk.

Statisztikák

A KTE megnyugtatóan kezdte a bajnokságot a Kisvárda ellen, a védekezésünk továbbra is jó, az egyetlen kapott gólt nem kidolgozott helyzetből kaptuk, mivel nem is volt olyan a Várdának. Ellenben sok szabálytalansággal játszottunk, ami óvatosságra inthet, még ha ebben Káprály Mihály keze is benne volt. Egyelőre 45 percenként lő gólt a KTE, hazai pályán 36 percenként (az EKL-t is ideszámítva), azonban azt láttuk, hogy 2-0 után hajlamosak vagyunk kiengedni és gólt kapni. A Fehérvár eddigi két bajnokiján 2-es lőtt gólátlagot hozott, ami teljesen rendben van, de a 3,5 kapott gól meccsenként nagyon aggasztó lehet számukra. A felkészülési meccseket is ideszámítva 8 meccsből csak háromszor nem kaptak gólt (Dunaújváros, Eszék és Gyirmót ellen). A góljaikat főleg a félidő környékén lövik, így a 41. és 60. perc között kifejezetten oda kell majd figyelnünk.

Összeállítások

Szabó Istvánnak különösebb oka nincs a csapat rotálására, ez persze nem jelenti azt, hogy nem teszi meg. Varga Bence hibája után akár lehetőséget kaphat Fadgyas Tamás, de úgy érzem, hogy Benyó marad a csapatban, ezzel is támogatja majd Szabó. a védelemben a Szűcs vs. Iyinbor kérdés merülhet fel, de valamiért az az érzésem, hogy nem nyúl bele a kezdőbe a stáb. Mondjuk ahogy leírtam, el is bizonytalanodtam ebben. A Fehérvárnál időközben bejelentették Tóth Balázs érkezését és lóg a levegőben Kalmár Zsolt is, de a Fradi ellen 2-0-ról talpraálló, majd elvérző csapat magja megmaradhat. Kovács egyelőre megtarthatja helyét a kapuban, Zekét újra láthatjuk a Széktóiban, elől pedig Kodrót a Kastrati-Houri-Schön trió támogathatja.

Kulcsemberek

A Fehérvár csapatában a nehézségek ellenére sem nehéz jó képességű támadókat találni, ebből a szempontból pedig fontos lesz, hogy a védelem a megszokott minőségben legyen összefogva, irányítva. Belényesi Csaba a tavalyi szezonban és az idei meccseken is jól látta el ezt a feladatot, Grzelak csapata ellen is szükség lesz a stabilitására. Mindezt kicsit zárójelbe teheti, hogy a Fehérvár az első két meccsen meglehetősen ötlettelenül támadott, legtöbbször csak U-alakban passzolgatták köreb az ellenfeleket. Éppen emiatt lehet fontos egy olyan vadász jelenléte, mint amilyen Kenan Kodro. Rá lehet utalva a Videoton az egyéni villanásokra, Kodro pedig képes a semmiből is villanni (lásd a tavalyi harmadik meccsünket).

Belényesi Csaba szikla a védelemben. Ezt most olyan minőségi csatár ellen is bizonyítania kell, mint Kenan Kodro (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Érdekes lesz megfigyelni, hogy a tavalyi szezon egyik kedvence, Zeke Márió hogyan teljesít egy másik struktúrában. A Fehérvár egészen más formációt, más játékstílust alkalmaz, mint a Kecskemét és bár Rióról tudjuk, hogy Szabó rendszerében remekelt és szinte rá volt szabva a bal oldali szárnyvédő szerepe, Grzelaknál más feladatokat kell megoldania.

Zeke Márió tavaly még KTE játékosként nézett szembe a Fehérvárral (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők:

Letámadunk-e úgy, ahogy a Kisvárda ellen is? Az FTC bemutatta, hogy a Fehérvár sebezhető, ha presszinggel kell szembenéznie. Hogyan akadályozzuk meg, hogy vezetés után megint kiengedjünk? Tudjuk-e a Fehérvárt is olyan távol tartani a kapunktól, mint a Várdát? Szabó Istvánnak több kérdésre is meg kell találnia a választ, ha jó eredményt akar elérni vasárnap. Mindenesetre a Vidi elleni mérlege felemás: két győzelem mellett kétszer kikapott a Fehérvártól. Ugyanakkor Grzelak ellen eddig 1/1 a mérleg, az egyetlen meccsét megnyerte a svéd ellen Szabó Pista.

Szabó István ezúttal is számít a közönség támogatására (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Bartosz Grzelak előtt még megoldatlan feladatok tornyosulnak: csapata esetleges támadójátékából kellene valami hatékonyat faragnia, miközben ráncba kell szedni a védelmet is. A pontrúgásokra ugyanakkor támaszkodhat, a Fradi és az Újpest ellen is láthattuk, hogy Spandler jól támadja a hosszú oldalt. Szabó istván ellen eddig egyetlen vereséget tud felmutatni a Vidi edzője, de valószínűleg jobban aggasztja a 0,92-es PPM (pont/meccs) mutató, amit eddig a Fehérvár élén össze tudott gereblyézni. Ez nagyon kevés, pláne, ha Szabó 1,89-es mutatójához hasonlítjuk.

Bartosz Grzelaknak el kell kezdenie emelnie a Fehérvár teljesítményén, ha nem akar még egy izzadós szezont átélni (fotó: Fehérvár FC – Facebook)

3 hozzászólás “Lefejelni Napóleont” bejegyzéshez

  1. Tuti meggyőződésem, a Vidi fokozatosan összekapja magát, és elfoglalja régi helyét a táblázat élvonalában. Úgyhogy jó lesz vigyázni. Mindenesetre ezúttal Kodró gólra /is/ fogadok. Ami a KTE háza táját illeti, nagy a csend Bence körül. Talán csak nem ő lesz az eltitkolt titkos fegyver? Összeállításban, taktikában meglepit szimatolok, olyat, amire még Márió sem számíthat. Európai nagy csapatok felállása átalakulóban, a mi szakembereinknek is résen kell lenni. Különben igazuk lesz az ellenzéknek. A totális letámadási fegyvert magas szintre kell emelni. A szurkolótábor ízvilága is azt kívánja meg. Hajrá KTE! Gondolom, a késő esti mérkőzésen a közelmúltban elhunyt játékosaink emléke előtt fejet hajtunk.

    1. Arra mondjuk tényleg van esély, hogy Máriót is megpróbáljuk kijátszani. Szabótól nem állnak távol a trükkök, kíváncsian várom a meccset

  2. A fejelés egy külön tudomány: Pálinkás a megmondhatója. A japán focista lányoknak nem az erőssége, el is veszítették a svédek elleni VB meccset. Az ellenfélnél, center poszton hiába ügyeskedett egy „égimeszelő”, ha gólt ő sem vágott. A tippelő kereshette az igazságot.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.