Szóljon újra a múzsa!

A győzelem ezúttal sokkal fontosabb, mint hinnénk. A rossz hír viszont az, hogy épp az ellen a Mezőkövesd ellen kellene megszerezni, akiket az elmúlt időben nem nagyon vesz be KTE gyomra. Bár az okát nem tudjuk, hogy a kecskeméti múzsa miért a matyóföldiek ellen hallgat el, reméljük ezúttal újra duruzsolni kezd a csapat fülébe.

Nem volt sok sikerélményünk az utóbbi időben a Mezőkövesd ellen (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

Vasárnap 49 nap után játszik végre tétmeccset a KTE, tűkön ültünk, vártuk már. A csapat a távozók dacára nyugalomban készült, az edzőtáborban jó eredményeket ért el Szabó István csapata, ez az idill és tét nélküliség azonban most véget ér. A Mezőkövesd ellen pont kell, lehetőleg három. Ha ugyanis kikapunk, ahogy mostanában szoktunk ellenük, akkor fél lábbal a rajtgépben máris magunkra húzzuk a most még 6 pontra levő Kuttorékat, amivel a veszélyzóna által még be nem kebelezett, de már árnyékolt tizedik hely csak 3 egységre lesz mögöttünk. Bár a lehető legrosszabb forgatókönyvre (kecskeméti vereség mellett ZTE győzelem a Fehérvár ellen és kisvárdai diadal a Fradi ellen) nem sok esélyt látok, de ha az első meccsből vereséggel jövünk ki, feszült tavaszunk lehet. Remélem Szabó István formaidőzítése tökéletes lesz.

Statisztika

A hazaiak nem vádolhatóak azzal, hogy kifejezetten jól állnának, a tavalyi, hajrában kiharcolt bennmaradást hozó szezonban jobban álltak 17 forduló után, mint most. A meccsenkénti egy lőtt gól a legkevesebb a bajnokságban, bár a 26 kapott gól nem számít kiemelkedően soknak. Kuttorék négy tétmeccs óta nem tudnak betalálni, ami világosan kirajzolja a csapat fő problémáját: Drazsicson kívül nincs aki gólt szerezzen. A hazai tabellán kieső helyen állnak, tehát Mezőkövesden sem megy nekik a szekér, ugyanakkor otthon az utóbbi öt meccsükből hármat megnyertek (a legutolsó kettőt mondjuk pont elvesztették). A meccsenként kapott 1,75 kapott gól hazai pályán sok, az emellé lőtt 1,38 nem vészes, de ehhez a számhoz meccsenként 13 lövés szükséges a Mezőkövesdnek. Az sem vidíthatja fel Kuttort, hogy az esetek közel kétharmadában kaptak legalább két gólt otthon, ami szintén nekünk kedvezhet.

De. Mert ha a Kövesdről van szó, akkor nyilván van egy „de” a KTE kapcsán. Idén a védekezésünk nem annyira könyörtelen, mint tavaly, a harmadik legtöbb gólt kaptuk (bár ezt némileg árnyalja az Újpest elleni leolvadás és a benyelt ötös). Emellett vendégként gyötrelmesek vagyunk: csak az utolsó Kisvárdát vertük, emellett Fehérváron csíptünk pontot, de ennyi. Idegenben ha a félidőben vereségre álltunk, akkor mindig kikaptunk, úgyhogy nagyon jó lenne legalább döntetlennel fordulni, pláne, hogy a Kövesd, ha hazai pályán vezetett a félidőben, akkor csak egyszer nem tudott nyerni. Eddig 80 percenként lőttünk gólt idegenben, ez valószínűleg kevés lesz a győzelemhez, de a saját idegenbeli statisztikáinkat ellensúlyozhatja, hogy az ellenfél is nagyon messze van a verhetetlentől.

Az NB1-ben eddig két győzelmünk és négy vereségünk van a Mezőkövesd ellen, ezt némileg kozmetikázza, hogy az NB2-ben kétszer nyertünk ellenük. A párharc legeredményesebb gólszerzői Dino Besirovics és Stefan Drazsics 2-2 góllal, kettejük közül csak utóbbival kell törődnünk, Besirovics már nem a Kövesd labdarúgója (hanem a stockholmi AIK-é). Kecskeméti oldalról senki nem tudott még egynél több gólt lőni a Zsórynak. Az eddigi gólszerzőink, ha valakit ez az infó mozgatna meg:

Vladan Szavics
Balázs József
Némedi Norbert
Debreceni András
Farkas István
Rajczi Péter
Koszó Balázs
Bebeto
Katona Bálint
öngól (Kállai Kevin)

Összeállítások

Kuttor Attila az őszi szezon végét és a felkészülést is viszonylag állandó védelemmel játszotta végig, ezért számíthatunk Piscitelli előtt a Kállai-Pillár-Beriasvili-Vajda négyesre (bár a kecskeméti nevelésű Szivacski leigazolása ezen változtathat). A középpályán a két védekezőbb szerepkört vélhetően Cseke és Gomis töltheti be, elől viszont a Kuttor által favorizált játékosok közé új igazolások is befurakodhatnak. Én arra számítok, hogy Drazsicsot Molnár Gábor, David Babunszki és Jairo Samperio támogathatja. Szabó István csapatát tekintve természetesen a legnagyobb kérdés, hogy ki pótolja a távozókat.

Varga Bence helye nem kérdéses, ahogy Belényesié sem, akinek a két oldalán Szabó Alex és Katona Levente kaphat szerepet. Tekintve, hogy a Kövesd legutóbb rommá kontrázott minket, én a két szélen a védekezésben is erősebb Szűcsre és Zekére számítok, középen pedig Vágóra és Zsótérra. Elől pedig sokat várok a Banó-Szabó, Horváth és Lukács által alkotott háromszögtől. Persze mindezeken változtathatnak a fiatalperces megfontolások.

Kulcsemberek

A hazaiak oldalán teljesen valid választás lenne a szemünket már több alkalommal is kivédő Riccardo Piscitelli, mégsem tudok mást választani, mint a mezőkövesdi gólok 47%-át jegyző Stefan Drazsicsot. Ha valaki a csapata góljainak közel felét jegyzi, amellett nem lehet elmenni, Kuttorék számára a legnagyobb erősítés, hogy meg tudták tartani a szerb csatárt (egyelőre). Teljesítményét csak kicsit árnyalja, hogy a 8 gólját mindössze 5 meccsen szerezte, a kövesdi támadójáték egyértelműen rá épül, mert gyors, erőteljes csatár, aki nagyon érzi, hogy hova kell helyezkednie. A KTE-ből a választásom Banó-Szabó Bencére esett. Bence majdhogynem új igazolásnak tekinthető a sérülése miatt, a visszatérése óta azonban ott folytatja, ahol abbahagyta, nekünk pedig éppen erre van szükségünk. Kreativitás, kulcspasszok, asszisztok, vonalak közötti játék. Ezt várhatjuk tőle és ha ezt szállítja, akkor sokkal jobban fog kinézni a támadójátékunk is.

Banó-Szabó Bencének remélhetőleg egy teljes tavasz áll rendelkezésére, hogy alkosson (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Számomra a legizgalmasabb az lesz, hogy mit próbálunk játszani a poszt-Szalai/Szuhodovszki/Tóth érában. Találgatásaim voltak már ezzel kapcsolatban, de válaszokat most először kapunk majd arra, hogy Szabó István mennyire nyúl bele az eddigi játékba, változik-e a stílus vagy a forma. Támadásban egy gördülékenyebb, kreatív valamit várok a Banó-Horváth-Lukács hármastól, amit persze lehet súlyozni a fizikálisabb Pálinkással. De ha a támadóarzenál felkerül a pályára, akkor hogy egyensúlyozza ki a védelmet Szabó? Számomra ezek az érdekes kérdések.

Lukács Dániel és Iyinbor Patrick itt még egymás ellen. Reméljük, hogy Luki hasonlóan eredményes lesz, mint a feljutás évében (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Jól jött a szünet Kuttor Attila csapatának, de ha csak az eredményeket nézzük, akkor nem taroltak a felkészülési szünetben sem. Ugyanakkor egy esetleges győzelemmel reményt és lendületet nyerhetne a Mezőkövesd. Kuttor fő feladata, hogy megtalálja azokat a játékosokat, akik fel tudnak nőni Drazsics mellé. Ennek érdekében igazolt is a csapat (Hedlund, Samperio, Bőle), de a meglevő állomány támadókreativitása egészen biztosan nem a legrosszabbak közt van olyan játékosokkal, mint Molnár, Cseri, Babunszki vagy Drazsics. Kuttor 0,88-as idei pont per meccs mutatója (PPM) nem néz ki jól, de Szabó István ellen meglehetősen jó mérlege van: 6 meccsen még egyszer sem kapott ki ellene (4 győzelem és 2 döntetlen).

Kuttor Attilának ősszel nem sok oka volt mosolyogni. Az egyik éppen a KTE ellen (fotó: Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület – Facebook)

Bár a háború célja a bennmaradás kivívása, a következő csata megnyerése kifejezetten fontos lehet Szabó Istvánék számára, hiszen a három pont nyugalmat adhat. Szabó előtt a fejlesztőedzők klasszikus feladata áll: a kinevelt játékosok távozása után újra versenyképessé kell tennie a csapatát. Az ősszel felmutatott 1,24-es PPM-re lehet építeni, de javítani is lehet rajta, mert a 41,2%-os teljesítmény tavaly is csak a 7-8. helyre volt elég. A feladatba a tőle ismert higgadtsággal kezdett bele és az edzőtáborban mutatott játék és eredményesség jó előjelnek tűnik, de garanciaként tekinteni rá naivitás lenne.

Szabó István előtt szép feladat áll: olyan csapatot kell építenie, amiből nem hiányzik Szalai, Szuhodovszki vagy Tóth Barna (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

3 hozzászólás “Szóljon újra a múzsa!” bejegyzéshez

  1. Nem túl szívderítő, hogy a legmenőbb osztály bajnoki helyezéseit fiatal perces megfontolások alakítják. Akinek erre a pénzre nincs szüksége, utcahosszal veri a mezőnyt. Be kell vallani, nekünk nem jött rosszkor, szereztünk egy ezüstérmet. Reménykedjünk, mihamarabb sikerül ismételni. A Mezőkövesd elleni találkozó mérföldkő lesz a KTE életében. Speciel én Drazsics gólra fogadok. Mozgékonyabb csapatunktól jégtörést prognosztizálok. Nálam a kezdő CaNcOe összeállításával egyezik, eltérés csupán a „bábuk” elhelyezkedésében mutatkozik.
    Varga
    – Szabó A., Belényesi, Katona –
    – Zsótér, Vágó, Szűcs, Zeke –
    – Banó-Szabó –
    – Lukács, Horváth –
    Naná, hogy két csatáros!
    Meglátjuk kinek lesz igaza. Szerintem egyikünk sem állhat fel a dobogó tetejére. Érzésem szerint Zsótér helyett egy másik játékos kerül be a kezdőbe. Ahogy azt már trükkös mesterünktől megszoktuk. Ennyire támadó csapattal nem fog kezdeni. Vagy mégis… A vallatásnál kiderül.

  2. Érdekes kérdés a középpálya összeállítása. Szuhodovszkihoz játékban talán Zsótér áll legközelebb, ezért tippeltem rá, de való igaz, hogy felmerül a kérdés, hogy hogyan egyensúlyozza ki a csapatot Szabó. Ha nem Zsótér, akkor Meszhi vagy Derekas a tippem, de előbbit a felkészülés alatt támadóbb felfogásban használta Pista, utóbbi pedig kérdéses, hogy egyből a kezdőbe kerül-e. Izgalmas lesz a vasárnapi meccs 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.