Pont a visszapillantóban

Erőtől duzzad a csapat és három meccs távolságából már kijelenthetjük, hogy remekül reagált a Mezőkövesd elleni vereségre Szabó István együttese. Ma azonban jön a hajrá egyik legfontosabb meccse, amikor a visszapillantóban jelenleg még kis pontnak tűnő Paks látogat a Széktóiba. Az a Paks, amely Bognár György irányításával szárnyra kapott, de csak abban az esetben teheti ki az indexet az előzéshez, ha le tudja győzni a KTE-t.

Legutóbb a nagy szél miatt inkább a küzdelem dominált (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A mai meccs, ha nem is dönti el a sorsunkat, de legalábbis irányba állíthatja az utolsó meccseinket. Ha ugyanis legyőzzük a Paksot, akkor négy körrel a vége előtt 10 pont előnnyel állunk a második helyen, ami gyakorlatilag az ezüstérmet jelentené (hacsak a Fradi nem kezd botladozásba a végére, mert akkor akár még… de egyelőre erről ne is beszéljünk). A döntetlen és a vereség viszont még izgalmassá teheti az ezüstcsatát, előbbi esetben 7 (ha emellett a Loki vagy a Puskás nyer, akkor 5), utóbbiban 4 pont előny maradna négy meccsre. Ez pedig akár lehetne meleg pite, mert bár az utolsó két fordulóban az addigra vélhetően tét nélkül játszó Újpesttel és Kisvárdával találkozunk, de előtte még lesz egy meccs az életéért küzdő Honvéddal (csak őket nem tudtuk eddig elverni a mezőnyben) és a favorit Fradival is. Nagyon jól jönne tehát egy Paks elleni győzelem, ami egyébként a magyar labdarúgás történetének legjobb újonc eredményét is jelentené (köszönet Nbcee-nek, amiért előásta az adatokat, melyek szerint 4x fordult elő egy újonccal, hogy bronzot szerezzen, de ennél jobb eredmény sosem futott ki feljutó csapatból: 1902 – 33 FC, 1903 – MTK, 1909/10 – Nemzeti SC, 2008/09 – Haladás).

Statisztika

Az elmúlt 10 fordulót figyelembe véve a két legjobb formában levő csapat találkozik egymással, míg a KTE 6 győzelem mellett 3 döntetlent és 1 Kövesd elleni vereséget számlál, addig a Paks 7 megnyert meccs mellett 3-szor kapott ki. Hazai pályán mi minden második meccsünket megnyertük (50%), csak a Mezőkövesd volt képes nyerni a Széktóiban, ráadásul az esetek 71%-ában egynél több gólt lő otthon a KTE. Erre szükség is lehet, mert a vendégcsapat idegenben 2 gólos átlagot hoz, ami kiemelkedően jó. Egyébként is imponáló támadóstatisztikái vannak Bognáréknak: az idegenbeli meccseik 93%-án kettőnél több gól esik, ami meglehetősen őszinte futball képét mutatja, a sok lőtt gól mellé a kapott gólok átlaga is magas Pakstól távol (2.07/meccs). Csak a Fradi lőtt több gólt a bajnokságban, mint a Paks és csak az Újpest kapott többet náluk.

Összeállítások

Szabó István továbbra is kényelmes helyzetben van, a csapatnak tudomásom szerint nincs hiányzója, így alapvetően nincs akadálya annak, hogy megint feltegye azt a kezdőt, ami a Fehérvárt magabiztosan intézte el. Ez azt jelentené, hogy Varga Bence áll a kapuban, előtte a már-már megszokott védelemmel. A középpálya közepe Vágóval és Szuhodovszkival állhat fel, a támadásokért pedig Tóth Barna mellett valószínűleg a remek formát mutató Banó-Szabó és Horváth Krisztofer felel majd (hacsak vissza nem dobja a kezdőbe Pistabá Katona Bálintot). Bognár György csapatában Nagy Gergely előtt egy rutinos védelemre lehet számítani (talán Osváth-Szélpál-Kádár-Szabó János), de ami a félelmetesebb, az a támadószekció, ahol Varga Barnabás mellett Hahn János és könnyen Böde is pályára léphet, de a kezdőbe egy gyorsabb és bátrabban cselező játékost várok, mondjuk Skribeket vagy Bőlét.

Kulcsemberek

Bár adná magát, hogy az elmúlt 5 bajnokiján 5 gólt szerző Horváth Krisztofert emeljem ki, de a Paks kompromisszumot nem ismerő támadójátékával szemben fontos lesz a védelem megszokott stabilitása és a labdaszerzésekből indított jó átmenetek. Nem meglepő tehát, ha azt mondom, hogy nagy baj lenne, ha éppen most fogna ki rossz napot a Tanár Úr, Belényesi Csaba. Ha azonban a megszokott játékát látjuk tőle, akkor okozhat fejfájást a paksiaknak, akik a támadásaikat vélhetően nagyrészt Varga Barnabásra fogják alapozni. Ha Krisztofer kapcsán azt mondtam, hogy jó formában van, akkor az Vargára még inkább áll, ő az elmúlt 5 meccsen 6 gólt szerzett (bár érdemes megemlíteni, hogy az eddigi 22 bajnoki találatából 7 is büntetőből született, ami épp annyi, mint nálunk a házi gólkirály-jelölt Katona góljainak a száma).

Belényesi Csaba a szeptemberi meccshez hasonlóan most is összecsaphat Varga Barnabással a Széktói Stadion gyepén (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Azon kívül, hogy a mérkőzést a súlyának megfelelő érdeklődés kíséri és teltház lesz (hazai oldalon legalábbis), érdekes lehet, hogy két eltérő futballfilozófia feszül majd egymásnak. Szabó István nagyon stabil védekezési kiindulópontról megszerkesztett gördülékeny futballja találja szemben magát Bognár György elképzelésével, miszerint a Paks lecsapja a sisakrostélyt, nekimegy az ellenfélnek és megpróbál többet lőni, mint amennyit kap. Eddig mindkét megközelítés eredményesnek mondható, kérdés, hogy a mérkőzésen melyik diadalmaskodik.

A kecskeméti szurkolók végig remekeltek a szezonban, az edző és a játékosok is minden alkalommal kiemelik a szerepüket. A Paks ellen ráadásul üres székekre sem kell számítani (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Szabó Istvánnak van paksi múltja, mert Tomiszlav Szivics jobbkezeként a 2012/13-as és a 2018/19-2019/20-as szezonokban is dolgozott az atomvárosban, így jó ismerősöket is köszönthet a Széktóiban. Teheti ezt nagy önbizalommal, hiszen továbbra is a legjobban teljesítő edzők egyike a maga 1,82-es PPM (pont per meccs) mutatójával. Amióta átvette az NB2-ben a KTE-t ez lehetne a 40. győzelme a 72. meccsén. Vajon fog-e annyira idomulni az ellenfélhez taktikailag, hogy védekezőbbé váljunk, mint az elmúlt meccseken? A Paks játékstílusával szemben mindenesetre a gyors átmenetek hatékony fegyvernek bizonyulhatnak.

Szabó Istvánt fejtörésre késztetheti a Paks, de az ehhez hasonló helyzeteket eddig remekül menedzselte a kecskeméti edző (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Bognár György a magyar futball egyik legmegosztóbb alakja, azt hiszem, hogy ezzel nem tévedünk nagyot. Vannak, akik ki nem állhatják, akik nem tartják sokra, mások a régivágású futballszellemiség megújítóját látják benne, megint mások amiatt méltatják, hogy a közönség számára szórakoztató mérkőzések és futball mellett teszi le a voksát. Ami egészen biztos, hogy a Paksot mintha ágyúból lőtték volna ki, mióta az erősen intuitív edző visszatért a csapathoz: 2,33-as PPM mutatója egészen kiváló adat. Az érkezése előtt a csapat Waltner Róberttel 40,4%-os teljesítményt és 1,21-es PPM-et hozott, ezt emelte fel a már majdnem dupla ilyen magas PPM mellett 77,8%-ra (bár még csak 9 meccs óta ül a padon). Ami igazán megugrott a tolnaiaknál, az a góllövés: a korábbi 1,63 gól/meccs Bognárral 2,33-ra szaladt fel. A számokat tehát nem érheti kritika a Paks esetében, bejött az edzőváltás. A kérdés, hogy meddig repítheti el őket az edző, a sok lőtt gól és a lendület.

Bognár Györgyöt sokan utálják, sokan szeretik, de a Paks vele mutatott játékát és eredményeit nehéz nem elismerni (fotó: Paksi FC – Facebook)

11 hozzászólás “Pont a visszapillantóban” bejegyzéshez

  1. Gyorsan, röviden, mert kezdődik a meccs.
    – Csak védekezésre berendezkedni… öngyilkosság.
    – Végig támadó focit játszani… nagy rizikó.
    – Számomra az a megszokott… vegyes póri az igazi.
    Az iramjátékot mindig kedveltem, sikerekhez vezetett.
    Csapatunktól is ezt várom.

  2. A nagy derbi után pillantsunk a visszapillantóba. Leszögezhetjük, a hátralévő fordulókban történhet bármi, sírni nem lesz okunk. A gratuláció jár a klubnak. Véleményünk viszont lehet. Hibák vannak, melyek egy ilyen meccsen jobban láthatóvá válnak. Ezúttal a szakmai vezetés a Bognár /Varga-Böde-Sajbán/ csapda ellen tehetetlen volt. Vargát csak addig tudtuk, viszonylagosan kordában tartani, amíg Banó-Szabó pályán tartózkodott. Bence képes arra is, hogy apró „csibészségekkel” megoldjon egy ilyen feladatot. Tanulság az is, rugókban erős játékosokkal erősíteni kell, mert emelkedésben bizony padlón maradtunk. Böde nem kapott megfelelő súlyú ellenfelet, talán ha kap egy azonnal leütköző társat a mérkőzés másként alakul.. Ha jól érzékeltem, Sajbán bal oldalunkat blokkolta. Hajrá fiúk, a vereség miatt nem kell harakirit elkövetni, de még a szomorú arcokat is félre kell dobni. Nehogy már nekünk kelljen a dobogó második fokáért búslakodni, tartást kell mutatni, legközelebbi ütközetben korrigálni. Az életéért küzdő Honvéd ellen nem lesz könnyű, de megoldható feladat. Egy ilyen szintű találkozóval, vereség esetén is elégedett leszek. Sztár jelöltjeinknek talán most nem kemény edzések kellenének, egy laza kiruccanás nagyobbat lendítene. Van még más is, de most tovább nem szellőztetek.Hajrá KTE!!!

    1. Egyetértek, a Paks a játék sok elemében jobb volt. Semmiképpen nem akarok semmit a bíróra fogni, de Vágó első és második sárgája is véleményes (az elsőnél nem is ő szabálytalankodott, a másodikért pedig nagyon szigorúnak éreztem a lapot). Nem ezen múlott, de emberhátrányban már végképp nem tudtuk tartani a Paks erősségeit. Bár ebben szerepet játszott az is, hogy emberhátrányban is próbáltunk támadni, nyilván kevés sikerrel.

    2. Szerintem edzői tévedés volt,hogy Vágó a szünetben nem lett lecserélve,kiállítást megjosoltam de rossz ütemű becsúszást tippeltem ez a rosszabb forgató könyv volt. A kiállítás után vége volt,a két szárnyvédőnknek folyamatosan két embere volt nem tudtak támadni a védekezés volt a fő hangsúly a Skribek teljesen szabadon játszott ő volt a kulcs érzésem szerint. Nagyon sajnáltam a srácokat irtózatosan melozott mindenki az egész csapat de egy ember forral ez ellen a Paks ellen igen nehéz lett volna a döntetlen. Úgy hogy még szerencséjük is volt lásd harmadik gól. . A kiállítás szerintem elődöntőbe a meccset,nem volt jogos ugyanis egy szabálytalanságért kétszer nem büntetünk főleg úgy hogy nem volt szándékos a kezezés. A Belényesi van teljesen más meccset látunk ő megfogta volna a Vargát,mint ahogy idén ezt párszor meg is tette. Biztonsági játékot játszottunk próbáltuk tartani az eredményt ezért nem támadtunk a széleken illetve sokkal kevesebbet mint máskor véleményem szerint. Sajbánnak nem emlékszem hogy lett volna valami veszélyes negmozdulása de ellenben Skirbeknek igen sok volt, ott verték meg minket. Teljesen kötetlenül játszott az egész meccsen. Legyünk büszkék erre a csapatra mert szerintem nem tudják egyben tartani ezt a csapatot. És amikor majd hiányzik valaki akkor tudjuk majd meg milyen jó kis játékos volt. Ez a vereség nem a ti hibátok fiúk rajtatok kívül álló okok miatt a kiállítás miatt kaptatok ki. Szeretem ezt a csapatot,ahogy belemennek a párharcokba ahogy és amennyit dolgoznak élmény nézni őket még ilyen meccseken is mikor kikapnak. HAJRÁ KTE!!!

  3. – M Rossihoz kapcsolódva. „Ahogy belemennek a párharcokba”, csapatunknak egyik nagy erénye a szerelőkészsége. Ahogy a nagykönyvben megvan írva: sebességgel megtámadom, letopogom, majd belemozdulok a cselbe. A Mezei féle körbekerítős játék sem akármi. Valóban élmény nézni őket.
    – Bodnár egyik változtatása az lehetett, hogy Sjbánnak ezúttal góllövés helyett védekező szerepet osztott. Egy szurkoló szerint feladata a perpetuum mobile Zeke megfékezése volt. Én Varga góllövéseire koncentráltam, amit ő most egy 7,50-es szorzóval honorált. Sajnos. Szívesebben vesztettem volna.
    – Örök szabály, a játékvezetésre nem érdemes sok energiát pazarolni. Ismerek egy olyan válogatottat, ahol ezt a szabályt folyamatosan megszegték, eredmény, nulla. Majd az új szövetségi kapitánynál a játékosokat betartásra kötelezték. Egymást követő három olimpián aranyérmet akasztottak a sportág nyakába.
    Szép napot. Magamnak azt kívánom, legyen meg az ezüstünk. Ha nem, hát így jártam, nem megy rá a vagyonom. Legfeljebb majd a következő bajnoki évben a Lila Köd játékra jobban odafigyelek.

  4. A kör bezárult, bajnokcsapat álmainkat félre kell tenni. Reálisan a korábban megpendített negyedik, ötödik helyezés megvédése lehet a cél. Nemzetközi kupaszereplést nem Kecskemét sportjának találták ki, bele lehet roppanni. A másik KTE eredményes csapat valószínűleg ezért nem erőlteti. Jelen helyzetben ennyit tudtam kibökni.

    1. Kár, hogy nem jársz a facebookra, mert ott már kiveséztük a témát.
      Legjobb NB1-es helyezésünk már teljesítve.
      A többi dobogóért harcoló csapat további eredményétől függetlenül:
      ~ Ötödiknél rosszabbak már nem lehetünk, mert a hatodiknak 37 pontja van, nem tud utolérni minket.
      ~ Negyedik helyhez kell még legalább 4 pont.
      ~ Harmadik helyezéshez kell még 6 pont.*
      ~ A második helyhez kell még 9 pont.
      * – Lesz még Paks-Loki és Paks-Felcsút és ott potyogtatnak pontot a riválisok.
      KTE 51 pontos, hátralévő ellenfelei: Kispest (i), Fradi (o), Újpest (i), Kisvárda (o)
      Paks 47 pontos, hátralévő ellenfelei: DVSC (o), Kövesd (i), Felcsút (o), ZTE (i)
      DVSC 46 pontos, hátralévő ellenfelei: Paks (i), Kispest (o), Fradi (i), Újpest (o)
      Felcsút 44 pontos, hátralévő ellenfelei: ZTE (i), Fehérvár (o), Paks (i), Kispest (o)

  5. A fecebookos „vesézést” olvastam, véleményem azután fogalmazódott. Én örülnék legjobban, ha az ezüstöt megtartaná a csapat, ahogy korábban ecseteltem, anyagilag is jól járnék vele.. Csak a kártyákat keverem. Kíváncsi lennék, a dobogóhoz szükséges pontokat hol képzeled összeszedni. Valamint, mi a véleményed a nemzetközi kupaszereplésről, hiszen a MK-ban sem tudtunk kiemelkedően szerepelni.

  6. 6 pont kell a dobogóhoz, de kevesebb is elég, mert üldözőink nem gyűjtik be mindet – remélem. 6 pont két győzelem. A Kispest és a Kisvárda verhető. Az Újpest is. A Fradi is.
    Ha dobogón végzünk a nemzetközi kupaszereplés ajándék. 1-2 kör megyünk, leégni nem fogunk. A Magyar Kupát ‘el kellett engedni’ mert a bajnokság abban a szakaszában még sok lett volna a kettős terhelést. A nemzetközi kupában a harmadik kört már nem érjük meg (lehet, hogy a másodikat se), mert nem vagyunk még elég erősek a kettős terhelésre, és a magasabb nemzeti szintre. Pár év múlva talán ….. A kupaszereplés grátisz a fiúknak az idei évért.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.