Elkezdünk-e nyerni?

Mondanám, hogy most már jöhetne egy győzelem, mert az elmúlt négy meccsünkön egyaránt döntetlent játszottunk. Ez a nyeretlen sorozat ugyanakkor a helyezésünkön nem látszott meg, továbbra is tartjuk a második helyet, aminek az egyik oka éppen a következő ellenfelünk. Török Lászlóék ugyanis ugyanannyi pontot szerzett az elmúlt öt meccsen, mint Szabó Istvánék, így megelőzni sem tudták a KTE-t. Így tehát örülnénk végre egy sikernek, de pont a Kisvárda ellen várhatjuk el?

Az őszi meccsen lőtte a látványosan földbe álló Uros Djuranovics az egyetlen gólját a KTE-ben (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Szerintem a Kisvárda játssza az egyik legjobb futballt jelenleg az NB1-ben. Gyorsak, nem tökölnek, tempósan váltanak védekezésből támadásba és fordítva, mindemellett pedig képesek szórakoztató futballt a pályára vinni. A KTE pedig ezzel a csapattal játszotta az egyik legjobb (vagy még inkább legszórakoztatóbb/legfordulatosabb) meccsét ősszel, amikor háromszor is képesek voltunk felállni vert helyzetből. Ezt a készséget az Újpest ellen is maximálisan bemutattuk (ezúttal kétgólos hátrányból kapaszkodott vissza a Kecskemét). De nem csak ebben hasonlít a két mérkőzés egymásra: az Újpest elleni ikszhez hasonlóan a Várda elleni őszi meccsen is igyekeztünk dominálni, labdabirtoklásban, lövések számában, helyzetekben is felülkerekedtünk. Ez persze nem jelenti azt törvényszerűen, hogy idegenben is kezdeményezni fogunk, mindenesetre érdekes tény, hogy bár a Kecskemétről nem a dominancia jut eszünkbe elsősorban, mégis ezt mutattuk az említett két meccsen. Ugyan az elmúlt négy mérkőzés döntetlenjei után már valószínűleg Szabó István is szeretne nyerni, de ha vigyázó szemünket a menetrendre vetjük, láthatjuk, hogy a válogatott szünet előtt Kisvárda-Vasas-DVSC hármas következik. Három olyan mérkőzés, ahol sorrendben a harmadik helyezettel, a kiesés elől menekülővel és az egyik legjobb formában levővel találkozunk, ezt pedig nehéz megvádolni azzal, hogy könnyű menet lenne. Mindenesetre az talán elvárható, hogy a három meccsen legalább egy győzelmet szerezzünk (erre adná magát a Vasas elleni hazai), de a Várda ellen akár egy idegenbeli döntetlen is jó eredménynek minősülhetne. Bárhogy is alakul a forduló a második teljes kör végére biztosan nem lesz ötödiknél rosszabb a KTE, amit a szezon előtt talán nem is hittünk volna el.

 

Statisztika

A hazaiak jegyzik a harmadik legtöbb lőtt és a harmadik legtöbb kapott gólt is, jellemzőek rájuk a sokgólos meccsek. Hazai pályán közepesen teljesítenek, az összes megszerzett pontjuknak pont a felét szerezték hazai pályán, ami otthon azért nem olyan veretes, pláne egy dobogós csapattól. Az elmúlt 5 meccsükön egyszer nyertek és négyszer játszottak döntetlent, ami nem véletlen ismerős nekünk, a KTE pontosan ugyanezt mutatta az elmúlt 5 fordulóban. A KTE továbbra is kiemelkedően jó védekezést mutat (még mindig a második legkevesebb kapott góllal, 22-vel). Vendégként azonban négy meccse nyeretlenek vagyunk és kiemelkedően kevés gólt kapunk és keveset is lövünk. Ha már arról volt szó, hogy mennyire lenne megfelelő egy idegenbeli iksz, érdemes megemlíteni, hogy a Kecskemét a liga döntetlenkirálya, a meccseink több, mint felén szerzünk egy pontot (21 meccsből 12 döntetlen).

 

Összeállítások

A Kisvárdánál a kapuban szinte biztosan a bravúrokra és bakikra is képes Hindrich szerepel majd, az előtte játszó védelem is többnyire változásoktól mentes, a korábbi meccsek alapján esetleg az lehet a kérdés, hogy Széles vagy Jovicsics kezd. Amit nehezebb megjósolni, az a támadósor összetétele, hiszen Török Lászlónak több remek képességű támadó is rendelkezésére áll: Camaj, Ilievski, Navratil, Makowski, Meszanovics, Szpaszics, mind olyan játékos, aki akár a kezdőben is találhatja magát. A KTE-nél Vágó visszakerülhet a középpályára, ami utat nyithat Szabó Alexnek a csapatba. A bal oldalon Zekét várom a csapatba, elől pedig szerintem maradunk a centerjátéknál, Tóth Barna mögött pedig továbbra is él a kérdés: a Horváth Krisztofer, Banó-Szabó Bence, Katona Bálint hármasból ki fog kezdeni.

Kulcsemberek

Driton Camaj a várdai támadások (egyik) gyújtópontja. 6 gólnál tart és szinte konstans veszélyt jelent, amikor nála van a labda. Jól cselez, gyors, labdabiztos, jól lő. A montenegrói biztos pontja Török László csapatának, az elmúlt hét tétmeccs mindegyikén pályára lépett, ötször kezdőként, a két kupameccsen pedig csereként. A KTE-nél adná magát, hogy kulcsemberként azt a Szuhodovszki Somát említsük meg, aki a hátán cipeli a csapatot tavasszal, de ezúttal Vágó Leventére tettem a voksom. Levi szerepe felértékelődhet (ha pedig ő mégsem szerepel a kezdőben akkor ez a helyén játszó Nikitscherre vagy Meszhire is igaz), mert könnyen lehet, hogy rá marad a labdavesztés utáni gyors várdai átmenetek megakasztása. Szerencsésebb esetben ez szerelésekben, labdaszerzésekben nyilvánulhat meg, szerencsétlenebb esetben pedig szabálytalanságokban. Arra azonban mindenképpen figyelnie kell, hogy ne sárguljon be túl hamar, mert ebben az esetben rákényszerülhetünk egy korai (akár félidei cserére).

Vágó Levente az Újpest ellen a védelemben szerepelt, de Kisvárdán visszatérhet a középpályára (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Amire érdemes figyelni

Második felvonásához érkezett a bajnokságban a Török László – Szabó István párharc. Az első meccsen nem jutott dűlőre egymással a két régi ismerős, bár Török háromszor is előnybe került, Szabó mindannyiszor feltápászkodott. Ezúttal Kisvárdán feszül egymásnak a gyors támadójáték és a stabil védekezés, és mindkét fél abban reménykedik, hogy másodjára el tudja verni a másikat.

Szabó István okozott fejtörést Török Lászlónak az első meccsen, Kisvárdán hasonlóan kiélezett lehet a meccs (fotó: sport365.hu)

 

Edzők

Révész Attilával tavaly ilyenkor a harmadik helyen állt a Kisvárda, 40 pontot gyűjtve, 37 lőtt góllal és 22 kapottal. Idén Török Lászlóval szintén a harmadik helyen állnak, de csak 32 ponttal, 34 lőtt góllal és 35 kapottal. Bár a helyezésben nem látszik, a pontszámok megmutatják, hogy teljesítményben van némi visszaesés, ami elsősorban a jelentősen több kapott gólnak lehet köszönhető. A tavalyi Prenga-Csirkovics védőkettős már Kispesten játszik (kevésbé hatékonyan), az akkoriban mögöttük védő Dombó pedig a Vasasban padozik Uram János mögött. Helyettük idén Kovacsics mellett néha Jovicsics, néha Széles játszik, a kapuban pedig a hullámzó formájú Hindrich véd, ez a három változás pedig akár a kapott gólok megugrását is indokolhatja. A védekezést össze kelle kapnia a Török-Erős kettősnek, mert bár a helyezésük idén is kielégítő, bármelyik fordulóban borulhat a tabella.

Bár nem szándékosan, de Török László megszabadult a kupa terhétől, így már csak a bajnokságra kell koncentrálnia (fotó: Kisvárda FC – Facebook)

 

Szabó István számára Kisvárdán a következő kérdés jelentheti a dilemmát: visszaáll egy, az Újpest elleninél biztonságosabb játékra vagy maradunk a kezdeményezőbb stílusnál? Előbbi esetben talán könnyebben kiküszöbölhetjük a kontrákból és átmenetekből adódó veszélyeket. Ha azonban utóbbit választhatja, visszanyúlhat referenciaként az őszi játékunkhoz, amikor szintén kézben tartottuk a meccset és ennek ellenére kellett többször is az eredmény után futnunk. Számít-e majd a csapat formájának némi megtorpanása, illetve újra fel tudja-e pörgetni Szabó a KTE néhány, elmúlt időben haloványabb kulcsemberét?

Szabó István minimális elvárása lehet, hogy Kisvárdán is pontszerző csapat edzőjeként nyilatkozhasson a meccs után (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

3 hozzászólás “Elkezdünk-e nyerni?” bejegyzéshez

  1. Nagyon szurkolok a fiúknak, és nem csak azért, mert anyagilag is erősen érdekelt vagyok. Ilyen oddszokat nem lehet kihagyni. Más esetekben szorítok a Kisvárdáért is, de most remélem, Török Lacika nem véletlenül fogja a fejét. Összeállítást illetően én sem tudnék jobbat felvázolni. Egy Katona Bálint hálószaggatót, vagy alig bevánszorgót megköszönnék. Mielőtt bárki megróna, a Lila Köd játék más kávéház, ahol most nem alakultak rosszul a dolgok, a végeredmény és Drazic gólja is kamatozott. Ezt várom a KTE „ezüstcsapatától” is.

    1. Erre nagyon jól ráéreztél 🙂 A csapat ütőerén tartod az ujjad 🙂

  2. Köszönet a csapatnak, külön Bálintnak a dupla örömszerzésért /is/.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.