Az egyik csapat egy sorozat fenntartásáért, a másik a megtöréséért játszik

Egyelőre veretlen tavaszt produkál a KTE, ami két meccs után talán nem szenzáció, de mégiscsak valami. Ráadásul szombaton az a Honvéd érkezik a Kecskemétre, akik az NB1-ben még sosem nyertek a Széktóiban (de még a megyében sem). A kispestiek ezt a nem túl hízelgő statisztikát pedig még azzal is megfejelik, hogy az idei szezonjuk meglehetősen zaklatott: minden alkalommal, amikor úgy tűnhetne, hogy kezdenek magukra találni, akkor észbe kapnak és gyorsan vissza is rántják a szurkolóikat a földre. Lehet ebből a meccsből ilyen körülmények között más, mint hazai győzelem?

Ősszel küzdelmet igen, futballt nem igazán láthattunk a Bozsikban (fotó: Budapest Honvéd FC – Facebook)

 

A fentiek fényében csábítónak tűnhet az a feltételezés, hogy ez egy kötelező meccs a KTE számára. Azonban nem szabad elfelejtenünk az őszi kövesdi mérkőzésünket, amellyel kapcsolatban szintén az volt a közhangulat, hogy a két csapat formája alapján könnyedén kellene nyernünk, mégis kikaptunk. A Honvéd jelenleg sokféleképpen lefesthető, de azzal nem lehet őket megvádolni, hogy egy igazán jó csapat lennének, ugyanakkor a Kecskemét a jó eredmények ellenére sincs abban a helyzetben, hogy úgy tekintsen bármely meccsre, mint biztos három pontra, ráadásul az a 13 pont különbség, ami a két csapat közt van kevesebb, mint amire a tabella alapján gondolhatnánk. Mégis, a KTE mellett jelenleg nem olyan nehéz érveket felhozni, míg a Honvéd mellett kevés dolog szól. A statisztikák például biztosan nem:

 

Statisztika

A Kecskemét éppen egy négymeccses veretlen sorozatban van (bár némileg árnyalja a képet, hogy ebből csak a Fehérvár ellen tudott nyerni), ráadásul hazai pályán ebben a szezonban még veretlenek Szabó Istvánék. Az eddig is kiváló védekező mutató Pakson sem romlott el: a 17 kapott gól azt jelenti, hogy ezen a téren nagyságrendileg – a mezőnyből kiemelkedő – Ferencváros szintjét tudjuk hozni (FTC: 15 kapott gól). Mindezzel szemben a Kispest három meccse nyeretlen, az elmúlt öt meccset tekintve pedig a legrosszabb formát mutatják a ligában. Eddigi négy győzelmükből azonban hármat is idegenben arattak (ZTE, Vasas, Kisvárda, azaz hazai pályán elég rosszul szereplő csapatok ellen). Náluk kevesebb gólt csak a Vasas lőtt a szezonban (Honvéd: 18, Vasas: 14) és a legrosszabb gólkülönbséggel is ők bírnak.

 

Összeállítások

Szabó Istvánnak nincs oka nagy variálásokra, összességében hasonló csapatot várhatunk, mint a Paks ellen. Az eltiltott Hadaró helyére Zeke Márió kerülhet be, elől pedig a kérdés továbbra is az, hogy a Katona Bálint – Horváth Krisztofer – Banó-Szabó Bence hármasból ki ül majd a padra (én ezúttal Katonára tippelnék, de ez csak megérzés). A héten tovább mélyült a csapat Májer Milán érkezésével, de a kezdőbe azért ennek ellenére továbbra is Tóth Barnát várom. A Honvédnál legutóbb Dokát kényszerből kellett lecserélni, így Jónsson a kezdőbe kerülhet és nem lenne meglepetés, ha a fizikális kecskeméti játékkal szemben nem Plakuscsenko, hanem Gomis játszana a középpályán. Elől Lukics helye béreltnek tűnik, mellette Kocsis Dominik és Samperio juthat szerephez.

 

Kulcsemberek

Tekintve, hogy a Prenga-Csirkovics-Capan védőhármas az elmúlt időszakban milyen hajmeresztő baletteket tudott bemutatni a Honvéd meccsein, érdekes lehet megfigyelni, hogy egy olyan jó cselezőkészségű játékossal, mint Horváth Krisztofer (vagy Katona Bálint). Krisz a Fehérvár ellen nagyon meggyőzően robbant be a csapatba és a Paks ellen is hozott lendületet a játékba, ezért akár okozhat gondot a Honvéd mostanában nem túl magabiztos védelmének is. A vendégeknél a gólszerzés lassanként Lukics kizárólagos területévé válik, mindkét idei bajnokin betalált, bár egyikért sem kellett nagyot melóznia. Ennek ellenére a nyolc góljával a vendégek legeredményesebb játékosa és képességei alapján egy olyan játékos, akire nagyon oda kell figyelni. A kecskeméti védelem eddig jól muzsikált, ezúttal Lukicsot kellene láthatatlanná tenniük.

Horváth Krisztofer nagy kedvvel kezdett bele kecskeméti karrierjébe, a Honvéd ellen pedig akár kulcsszerepe is lehet (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Amire érdemes figyelni

Bár az NB1-ben nincs mérkőzés, amin biztosra lehetne menni, a szurkolóknak mégiscsak ad némi pluszt a mérkőzéshez, amikor egy a csapat egy hosszú sorozat megőrzéséért játszik. Ezúttal ez a sorozat a Honvéd győzelemre képtelensége a Széktóiban (bajnokin). Bár önmagában óriási következménye nem lenne egy Kispest elleni vereségnek, mégis húznánk a szánkat, ha véget érne ez a széria.

A Honvéd szinte pontosan egy évvel ezelőtt nyerni tudott a Széktóiban kupameccsen. Ugyanez elsőosztályú bajnokin még nem sikerült nekik (fotó: Kecskeméti TE – fotó)

 

Edzők

Szabó István és csapata következetesen tagadja meg, hogy megfeleljen a várakozásoknak és előbb-utóbb kifulladjon. A KTE magabiztosan tartja második helyét a tabellán, szorgosan gyűjtögeti a matematikai bennmaradáshoz a pontokat, mindeközben Szabó továbbra is úriemberként nyilatkozik minden ellenfeléről, minden pillanatban a kitűzött célt tartja a szeme előtt és a játékosait sem hagyja elszállni. A Honvéd elleni meccsre ráadásul több olyan játékossal készülhet, akik jól ismerhetik az ellenfelet (Buna, Polyák, Banó-Szabó, Tóth Barna és a most érkezett Májer is rendelkezik kispesti múlttal), az újonnan beeső Májerrel pedig akár Tóth Barnát is tehermentesíteni lehet (vagy akár a másodosztályban látott Tóth-Lukács kettőshöz hasonló páros kapcsolatot létrehozni).

Szabó István csapata nem csillogott Pakson, de elhozta az egyik pontot. Most hazai pályán a Honvéd ellen sem szeretne kikapni (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Dean Klafurics megítélése már közel sem ennyire egyértelmű. A Honvéd vezetőedzője rendre azt hangoztatja, hogy még egy kis időt kér arra, hogy csapata meginduljon felfelé, ám ha valamiből Kispesten most nincsen túl sok, az a türelem, most már eredményeket szeretnének látni a szurkolók. Azokból pedig a Honvéd nem áll túlzottan jól Klafurics kinevezése óta: 6 lejátszott bajnoki alatt csak egyszer nyertek, négyszer kikaptak. Ez nagyjából 22%-os teljesítmény, 0,66 PPM (pont per meccs) mutatóval. Mindezek tetejébe a kupától is búcsúzott a csapat a Vasas ellen. Ha ezt Szabó István ugyanezen időszak alatt hozott mutatóival állítjuk szembe, azt látjuk, hogy Szabó 39%-os teljesítményt és 1,17-es PPM-et hozott össze, pedig ebbe beleesik a szezon elő legrosszabb időszaka a Kecskemétnek, egy négymeccses nyeretlenség is. Klafuricsnak van honnan talpra állítani a Honvédot, kérdés, hogy ezt meg tudják-e kezdeni az remeklő újonc ellen.

Klafuricsnak el kell kezdeni győzelmeket szállítania, ha a Honvéd ki akar kecmeregni a veszélyzónából (fotó: Budapest Honvéd FC – Facebook)

 

 

Egy gondolat “Az egyik csapat egy sorozat fenntartásáért, a másik a megtöréséért játszik” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.