A takarítószolgálat nem pihen

Nagy az egyetértés abban, hogy a KTE idei, valószerűtlenül szép szereplésének a titka elsősorban a remek védekezésben rejlik (tudom, tudom, meg a csapategységben). Ha pedig ez így van, akkor a védelemben szereplő játékosoknak ebben kiemelt felelőssége van. Talán közülük is kiemelkedik az az ember, aki a másodosztályban is alapembere volt a gárdának, majd egy rövid és mérsékelten eredményes borsodi kitérőt követően az NB1-ben valósággal oktat. Szinte minden mérkőzésen a legjobbak között van, ennek megfelelően a meccseket követő szavazásainkon is mindig sokan voksoltok rá. A Paks ellen őt szavaztátok meg a legjobbnak, míg a második és harmadik helyre is olyan játékos került, akik a védekezésért felelősek.

Belényesi Csaba olyan hátvéddé érett Kecskeméten, amilyet minden csapat elfogadna a védelmébe

A szavazást tehát nem más nyerte, mint Belényesi Csaba, aki a mégoly kellemetlen körülmények között is jól állta meg a helyét Pakson. Valójában az előző mondatba szinte bármelyik meccsünk behelyettesíthető lenne, Csabi annyira konzisztens és kiszámítható, mint hogy a nappal után az éjszaka jön. Ennek fényében nem meglepő, hogy a szurkolók is a tenyerükön hordozzák. 28 évesen a legjobb korban van és hiába csak a futó szezonban szerezte az elsőosztályú rutinját (a DVSC színeiben 2020-ban kapott egyetlen percet ezúttal nem veszem számításba), mégis olyan letisztult és érett játékot mutat, hogy csak a teljesítményét látva nehezen mondanánk meg, hogy nem évek óta az NB1-ben játszik. Pakson ráadásul olyan időjárási körülményekkel találta szemben magát a két csapat, amely bőven nyit teret a hibázásra, Belényesi azonban így is magabiztos tudott maradni. Ráadásul az elmúlt időszakban az ellenfél kapuja előtt is egyre jelentősebb veszélyt hordoz magában a szögleteknél és szabadrúgásoknál, szombaton például kis szerencsével két alkalommal is betalálhatott volna. Még ősszel a Debrecen ellen illettem a teljesítményét a „Belényesi Takarító Szolgálat” jelzővel, mostanra pedig megállapíthatjuk, hogy Csabi azóta is magas fokon űzi a tisztogatást.

 

A második helyre (nagyon kicsi lemaradással) Varga Bence érkezett meg. Benyónak talán még nehezebbé tette a dolgát a nagy szél, mint a mezőnyjátékosokét, ami meg is látszott a meghozott döntésein is. Az ötös környékére érkező labdákat többször is inkább csak bokszolta, ahelyett, hogy azzal kockáztatott volna, hogy meg akarja fogni, emellett pedig, amikor lábbal kellett játékba avatkoznia, egy idő után széllel szemben is megtalált egy olyan labdaívet, amit nem kapott el a szél (onnantól kezdve a mezőny feje fölött kb 2-3 méterrel szálló, csapottabb kirúgásokkal operált). Igazán komoly bravúrra nem volt szükség tőle, de a mérkőzés komoly fókuszt kívánt meg, Bence pedig ezúttal is biztonságot nyújtott a védelem mögött. A Paks átlövéseit is lenyelte, bár kicsit megemelte a pulzusunkat, amikor az első félidőben Haraszti lövését csak a kapufára paskolta, de mindent összevetve ez már a hatodik olyan bajnokija volt idén, amikor nem kapott gólt (mindezt 15 meccsen, tehát eddig a meccsei több mint harmadán megóvja a kapuját a góltól).

Varga Benyó újabb meccsen húzta le a rolót (fotó: Paksi FC – Facebook)

 

A harmadik helyre védelmünk csendes zongoracipelője, Szabó Alex futott be. Bár a játékosértékeléseknél mindig igyekszem felhívni rá a figyelmet, de kénytelen vagyok most is ezt tenni. Alex talán a hátsó sorunk legkevesebbet emlegetett tagja, holott nagyon megbízható munkát mutat be meccsről meccsre, ráadásul egy nagyon jó mentalitású hátvéd. Bár talán kevésbé látványos a szerepe, mint egyes csapattársainak, de az a fajta proaktív védekezés, amit megvalósít, nagyon sok hasznot hajt a csapatnak. A Paks ellen remek teljesítményt nyújtott (a Lila Köd beszámolójában őt választottuk a meccs legjobb kecskeméti játékosának), bár láthatatlan, de komoly stabilizáló munkát végzett sok szereléssel és sok megnyert párharccal. Nem véletlen, hogy Szabó István csapatában is ennyire biztos a helye. Alex az a srác, akit nem is biztos, hogy észreveszel a pályán, azt viszont észreveszed, ha senki nem végzi el a munkáját.

Szabó Alex az az ember, akinek a játékát nem emlegeted a meccs után, pedig nélküle rosszabb teljesítményt nyújtana a csapat (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

 

A szavazás eredménye (minden kérdésnél a három legnagyobb százalékot kapó játékost tüntetjük fel):

Paks – KTE szavazás vége

No Description

Ez pedig az éves összesítése a “meccs legjobbja” szavazásoknak (az oszlopok a fejlécre kattintva sorbarendezhetőek):

Meccsek legjobbjai_összesítés

No Description

(a nyitókép Belényesi Csabáról a Kecskeméti TE Facebook oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)