Kétszer nem csap ugyanoda a villám, ha nem lépünk ugyanabba a folyóba

A Debrecen elleni meccset megelőzően arról írtam, hogy győzelemmel fordulunk a meccsre és a válogatottba három kecskeméti játékos kapott meghívót, tehát adott a pozitív input ahhoz, hogy egy erős csapatot legyűrjünk. Na akkor kezdődött a vesszőfutásunk, hiszen a Loki ellen indult egy hatmeccses nyeretlenségi sorozatunk a bajnokságban. Újabb válogatott szüneten vagyunk túl, megint három kecskeméti játékossal a keretben (ketten lehetőséget is kaptak), győzelemmel érkezünk egy jó csapat, a Fehérvár elleni meccsre. Szuper lenne, ha nem ugyanúgy folytatódna a történet, mint legutóbb.

Ez a Fehérvár már nem az a Fehérvár. És nem csak azért, mert Zeke Márió már lila-fehérben készül erre a párosításra (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Néhány héttel ezelőtt a Fehérvárt még ugyanazzal az elnéző mosollyal emlegethettük, mint a tavalyi idény nagy részében és az idei szezon első felében is. Bartosz Grzelak csapata ugyan érthetetlen gyengélkedést mutatott be az említett időszakban, de egy idő után már nem is akarta senki megfejteni a rejtélyt, egyszerűen elfogadtuk, hogy jó kerettel sem képesek tisztességes eredményekre. Az elmúlt két hónapban viszont erőteljes javuláson ment keresztül a Vidi és mostanra már a negyedik helyen állomásozik. Két olyan csapat találkozik tehát vasárnap, akik mélyről kapaszkodtak vissza és köztük mindössze egy pont a különbség. A mezőny borzasztóan sűrű (a negyedik és a kilencedik közt csak két pont a különbség, tehát a csapatok fele két ponton belül helyezkedik el), ezért egy győzelem hatalmas érték lehet. Kiváltképp idegenben, egy javuló Videoton ellen.

Statisztika

A Fehérvár meglehetősen jó sorozatot tud maga mögött (az elmúlt 7 meccsen csak a Loki ellen kapott ki, a maradék hat találkozóból pedig ötöt megnyert), aminek köszönhetően a negyedik helyig rohant fel a tabellán. Jelenleg a legjobb formában levő NB1-es csapat, amely főleg hazai pályán igazán erős: otthon a második legjobb mutatóval rendelkeznek, csak a Fraditól kaptak ki és éppen egy hatmeccses veretlenségi sorozatban vannak. A Sóstói Stadionban eddig minden bajnokin lőttek gólt a szezonban, nagyjából félóránként eredményesek. Főleg az utolsó 10 percben veszélyesek, a góljaik 36%-át lőtték ebben az időszakban. Ezzel szemben a KTE bár egy három bajnoki óta húzódó győzelmi sorozatban van, de idegenben nem nagyon lehet büszke a teljesítményére. Bár legutóbb Kisvárdán sikerült nyerni, de ezen kívül nem volt sok sikerélményünk a Széktóitól távol: az idegenbeli várható góljaink száma nem éri el a meccsenkénti 1-et, a meccsek felén gólt sem lőttünk és sosem úsztuk meg kapott gól nélkül. A formát tekintve azonban a Kecskemét a harmadik helyen áll az NB1-ben, ami biztató lehet, ráadásul a félidő előtt kifejezetten jók vagyunk, a góljaink nagyjából egyharmadát szerezzük a 30. és a 40. perc között. És ha már félidő: eddig ha nyerésre álltunk a szünetben, akkor meg is nyertük a meccset, ha viszont nem mi vezettünk 45 perc után, akkor nyolc esetből csak egyszer nyertünk. Ennek fényében meglehetősen fontos a KTE számára az első félidős teljesítmény. 

Összeállítások

A hazaiak elkezdtek a játékoskeret erejének megfelelő eredményeket hozni és ez többek között annak is köszönhető, hogy úgy tűnik, Bartosz Grzelak megtalálta az alapcsapatát. A kapuban Tóth Balázs helye megkérdőjelezhetetlen, előtte pedig a Csongvai-Szerafimov-Gergényi hármas dolgozhat. A két szélen Besére és Schönre számítok, középen pedig Kalmár a húzóember, de az elmúlt időszakban csak a padról szállt be, így Flores és Christensen kaphat szerepet Katona Mátyás mögött. Elől a két csatár Kodro és Szabó Levente lehetnek. A KTE oldalán Májer Milán távolléte biztos az eltiltása miatt. Varga helye nem kérdéses, ahogy az előtte szereplők közül Belényesié és Szalaié sem, akik mellett Szabó Alex lehet a harmadik középhátvéd. A jobb oldalon Szűcs, a balon Leoni játékára számítok és vélhetően a két, válogatottban is pályára lépő játékosunk is a kezdőben lehet. Elől mindig kérdés, hogy Tóth vagy Pálinkás kap szerepet, én Barnára tippelek.

Kulcsemberek

A Videoton csapatában attól függetlenül is kulcsemberré válhat Kalmár Zsolt, hogy a kezdőben vagy a padon kezdi el a meccset. A válogatott középpályás érkezése és beilleszkedése óta állt javuló pályára a Fehérvár, vele kapták meg azt az irányító játékost, aki képes úgy mozgatni a csapatot, ahogyan arra Grzelaknak szüksége van. A padról beszállva is képes megfordítani a meccs képét, az egyik legveszélyesebb játékos a KTE-re nézve. A Kecskemét idegenbeli mérlege és a Fehérvár hazai mutatói könnyen jelenthetik azt, hogy Varga Bencére komoly szerep hárul a meccsen. Szerencsére Benyó az elmúlt időszakban visszatalált a korábbi önmagához, újra biztonságérzetet ad az előtte szereplőknek, ez pedig sokat jelenthet egy jó formában levő Vidi ellen.

Varga Bence tavaly valósággal berobbant az NB1-be, mostanra pedig újra elkezdett közelíteni a jó formájához (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

A legutóbbi válogatott szünet megfogta a csapatot, kiváltképpen a nemzeti csapatba meghívott játékosainkat. Szalai Gabi teljesítménye egy kissé, Horváth Krisztoferé és Szuhodovszki Somáé jelentősen esett vissza, a kérdés pedig adott: ezúttal milyen hatással lesz rájuk és a csapatra, hogy újra három kecskeméti neve szerepelt Marco Rossi keretében. A válogatott kiharcolta az EB-n való részvétel jogát, Horváth értelmezhető játékidőt kapott, Szuho pedig bemutatkozhatott. Remélem, hogy ezek a pozitív élmények ezúttal felszabadult és pozitív teljesítményeket is hoznak magukkal.

Három kecskeméti válogatott kerettag, ketten már be is mutatkozhattak (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Türelem rózsát terem. Ezt a gondolatot ritkán teszi magáévá a magyar futball közege, de a hányattatott időszak ellenére Fehérváron kitartottak Bartosz Grzelak mellett. Ez pedig úgy tűnik, hogy jó döntésnek bizonyult, mert a Videoton nagyon hosszú idő után kelti egy kompetens csapat érzetét. Grzelak megtalálta a vázat és elkezdtek megérkezni az eredmények is, amivel a bajnokság harmadát elhagyva reális esélyük lehet a nemzetközi kupaindulásra. A svéd edző idén 1.54 pontot hoz meccseként a Vidinek, ami javulás a teljes fehérvári szerepvállalásához (1.29 PPM) képest, ugyanakkor Szabó István és a KTE ellen eddig csak két veresége van.

Bartosz Grzelak az előző fordulóban nagy skalpot gyűjtött be, legyőzte a Fradit az Üllői úton (fotó: Fehérvár FC – Facebook)

Szabó István az árokból kormányozta vissza az útra a KTE-t és az elmúlt meccseken a sávtartás viszonylag magabiztosan működött. Ez a mentális erő nagy fegyvere a csapatnak, a kérdés, hogy mennyire érzi meg a vérszagot a Kecskemét Székesfehérváron. Idegenben ez nem jellemző a csapatra ebben a szezonban, de ha sikerül a harapósabbik énjét elővennie a Szabó-csapatnak, akkor reális esélye lehet a három pontra is. Ugyanakkor a hibának nem nagyon van tere: olyan csapathoz látogat a KTE, amely remek formába lendült az utóbbi időben. Szabó István eddig 3 győzelmet és 2 vereséget jegyez a Videoton ellen, a legutóbbi három meccset pedig egyaránt megnyerte ellenük. Vele együtt mi is bízunk abban, hogy ez a szám négyre nőhet vasárnap.

Szabó István csapata visszatalált a győztes útra, most azonban nehéz próbatétel várja a KTE-t (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

7 hozzászólás “Kétszer nem csap ugyanoda a villám, ha nem lépünk ugyanabba a folyóba” bejegyzéshez

  1. Én a baloldali poszton Zekére számítok állítólag nagyon jól játszott az nb3 ban az eltiltása alatt. Ha ígyvan valóban akkor a baloldalunk lessz a kulcs ezen a mérkőzésen,mert Bese Csongvai páros nem a gyorsaságrol híres, Zekével nem tudják tartani a sebességet. Akkor ott van Kasztrati mindegy csereként vagy kezdőben Zeke vele meg tudja tartani a lépést és ezért itt lessz a meccs kulcsposztja. A center poszton nem tudom meik típusú centerünk lenne jó a mozgékony vagy a statikus. De ezért van a mester aki jóérzékkel elődöntse. Nekem az az érzésem megnyerjük ezt a mérkőzést. Hajrá KTE!

    1. Zeke és Leoni esetében úgy tűnik, hogy Szabó esetében sincs első és második számú választott, hanem az adott mérkőzés követelményei alapján választ közülük. Simán lehet, hogy Zeke lesz a befutó ezen a meccsen, pláne, hogy ismeri az ellenfelet.

      Én azért tippeltem Barnát kezdőnek, mert az ő játékstílusa képes fárasztani az ellenfelet, a fáradtabb védősorra pedig akár Pálesz, akár Szendrei jelenthet veszélyt a mozgékonyságával. De ezt majd meglátjuk holnap 🙂

  2. Nem gondolom, hogy Szabó Pistának a Zeke-Leoni kérdés nagy fejtörést okozna. akkor miért nem a kulcsemberekkel csinálja ugyanezt a barba trükköt? Ő is a Mezey iskolában szerezte diplomáit. Ott azt a véleményt is megismerhette, a játékos csinálja az edzőt. Vagyis, ha van három olyan klasszis a csapatban, mint Szoboszlai, azzal el lehet dönteni a meccset. Az edzőnek csak az a dolga, hogy baráti környezetet teremtsen a klasszisoknak. Állítja a volt sikeres szövetségi kapitány. Lehet, hogy a lila-fehéreinknél is ezek az elvek érvényesülnek. Nos, a KTE vezetőedzője részére rendelkezésre áll három válogatott kerettag, a baráti környezet is kialakult, szurkolói támogatással, egyelőre az ezüstérem megvalósult. Ha a futball napi ünnepségsorozatra gondolok, az is fényesen csillog. Reggel én is az angol-magyar hat-három Puskásék győzelmével nyitottam.
    Szóval lehet különböző elméleteket gyártani,de azok csak hangulat javításra valók. Legyen Leoni vagy Zeke a kezdő, a csapatnak sok sikert kívánok!
    A Mezey cikk elolvasását ajánlom. Többek között fény derül arra is, a statisztika eluralhatja-e a futballt…

  3. Ez egy tartalmas és jó hozzászólás volt ismét.

  4. Rossi, a hozzászólás csak arra való, hogy a Lila Köd, és a foci iránt az érdeklődést fenntartsuk, köszönet a kommentelőknek. Lényeg, csapatunk kezd ismét a régi sikeres útra visszatérni, teljesítményükkel kikényszerítik, hogy az ígéretek valóra váljanak. Belátható időn belül lesz korszerű stadionunk!? A fiúk ma is nagyot alkottak, ha nincsenek az álomszusziból adódó gólok, akár a három pontot is begyűjthettük volna. Na, és vezetésünknél ki varázsolta a labdát a gólvágó fejére… Patronáltadról ezt várjuk. Hajrá KTE!

    1. „Belátható időn belül lesz korszerű stadionunk!?” ~ Reméljük.
      Ha kapunk rá fedezetet akkor lehet. Sehol sem az Önkormányzat , vagy a klub építette, fejlesztette a stadiont, itt sincs erre pénzt. Nyáron talajcsere, a pályát várhatóan 5-6 méterrel a főépület felé tolják. A napos oldalra távcső beszerzése lenne indokolt, mert olyan távolra kerül a pálya, mint amilyen távol a vendégszektorban ülőknek van, de reméljük lesz rá fedezet, hogy a lehető leghamarabb (akár a következő téli szünetben is!) elbontsák a napost oldalt, és oda előre gyártott lépcsőelemekből a mostani befogadóképességű nézőteret kialakítsanak, tetővel, büfékkel, mosdókkal. Igaz, hogy nagy munka, de elvégezhető 5-6 hét alatt enyhe télen, mint amilyenek mostanában vannak. Ezután következne a főépület bővítése, a tetőszerkezet kiépítése a teljes hosszanti oldalra. Következő lépés lehet a vendégszektor behozása a kapu mögé, majd az óra alatt egy hazai ‘kemény mag’ szurkolói rész kialakítása. Reméljük 2-3 év alatt megoldódik.

  5. Nem tudom miért valamiért szeretem Zeke játékát,ez egy nagyszerű csapat teljesítmény volt. A kapott góloknál van hiányérzetem egy kicsit.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.