Emelje ez föl lelkeinket

Petőfi Sándornál még a lelkek felemelését az okozhatta, hogy az Európában sorra bukó forradalmak mellett a magyar még talpon volt (bár nem állt igazán jól: a főváros elesett, Mészáros Lázár vereséget szenvedett Kassán, Görgey meg visszavonult a Felvidéken), az elkeseredettséget megakadályozandó öntötte a lelket költőnk az emberekbe az Európa csendes, újra csendes című versével. A KTE-nél emelkedő lelkek oka ennél sokkal vidámabb lehet. Az MTK elleni vereség után le tudtuk győzni a Puskás Akadémiát, három (HÁROM!) játékosunk is válogatott kerettag lett és visszatért a csapathoz Zeke Márió is. Ha ennyi pozitív input nem elég ahhoz, hogy a csapat teljesen feltöltődve forduljon rá a Lokira, akkor semmi. 

Ismerős arc csatlakozik újra a kerethez: Zeke Márió (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Jól mutat a Felcsút elleni eredmény, egy élcsapatot vertünk nagy különbséggel. Játékban még lehet fejlődni, mert az első félidő azért még az MTK elleni araszolást idézte sokszor, de a második félidei produktum már közelített ahhoz, amit Szabó István látni akar a csapattól. Az ellenfelünk azonban az egyik legjobb csapat Magyarországon jelenleg, dacára a Rapid Wien elleni gyomrosnak (0-0 után 0-5-tel estek ki az osztrákok ellen) vagy annak, hogy az MTK őket is megtréfálta (1-3). A Debrecen korszerű és ritmusos futballt játszik, amely ellen nehéz focizni, fel kell kötni tehát az alsóneműt. A csapat környékén bekövetkező események azonban olyan hangulatot teremthetnek, amely felszabadult, jó játékot hozhat magával a hétvégére.

Statisztika

A Loki szeptember végéig nem megy idegenbe a bajnokságban, az pedig nyilván árnyalja a teljesítményét, hogy eddig kizárólag otthon játszottak bajnokit. Otthon viszont meggyőzőek, 4 meccsből 3 győzelem jött össze, csak az MTK ellen kaptak ki (ez ismerős valahonnan). Azonban a három meglevő győzelmet a jelenlegi tabella három utolsó helyezettje (Mezőkövesd, ZTE, Kisvárda) ellen sikerült behúzni, az első komolyabbnak ígérkező erőpróba a bajnokságban most jön a Debrecennek. Meccsenként eddig több, mint 2,25 gólt szereztek, ami nagyon jó adat. A szerzett góljaik 44%-át, tehát elég nagy részét szerzik a meccs hajrájában (81-90. perc), amire oda kell majd figyelnünk. Jó a támadóstatisztikája tehát a Lokinak, de a KTE védekezése is elég jól zár: már-már hagyományszerűen mondhatjuk el, hogy a legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban eddig (4 meccsen 3-mat). Idegenben ugyanakkor az eddigi egyetlen meccsünket elbuktuk az MTK ellen, ez nem túl jó előjel. Meccsenként két gólt szerzünk, ami szintén elég jó mutató, így a támadósorunk is jól működik, de ezen nagyot segített a Puskásnak lőtt négyes.

Várható összeállítások

A Loki kezdőcsapatát befolyásolja majd az, hogy Babunszki eligazolt a Grasshoppershez, ráadásul a hírek szerint Mance is úton van Zalaegerszegre, így amennyiben nem jelentik be a meccsig az új igazolás Andrija Majdevacot, akkor Bárány Donát helye biztosnak tűnik a kezdőben (bár erőnlétileg még nem biztos, hogy bír 90 percet). A védelemben Mojzis bennragadhat azon egyszerű okból, hogy ballábas, a fiatalszabálynak való megfelelés érdekében pedig a Baranyai-Vajda kettős egyike találhatja magát a kezdőben. Szabó István megkönnyebbülésére Iyinbor sérülése nem súlyos, az U21-es válogatottba is el tud majd utazni, de lehet, hogy a Debrecen elleni kezdőből most még kimarad, ez Szabó Alex vagy Szűcs Kornél útját nyithatná meg. Arra számítok, hogy Nagy Krisztián megint szárnyvédő lesz, hogy Szabó helyet biztosítson a csereként eddig jó teljesítményekkel előrukkoló Zsótér Donátnak, de amennyiben ez nem történik meg, Májer lehet a szárnyvédő és Krisz pedig támadóbb feladatokat kaphat.

Kulcsjátékosok

Az eligazoló csatárok miatt igencsak leszűkült Blagojevics mozgástere. Majdevac könnyen lehet, hogy a meccsen már leülhet a padra és akár szerepet is kaphat, de a kezdőbe valószínűleg Bárány Donát kerül majd, aki okozott már gondot nekünk is a tavaly szezon elején. Erőszakos, jókötésű, nehéz kibillenteni, szereti a párharcokat és keresi is őket. Oda kell figyelni rá, különben kellemtelen perceket szerezhet nekünk. A kecskeméti kezdőcsapatba berobbanó Horváth Krisztofertől ezúttal is sokat várnak a KTE szurkolói, nem alaptalanul. Biztosan keresni fogja a lehetőséget, hogy a támadásokat is segítő Kusnyír helyén kontrákat vezessen, de akkor sem jön zavarba, ha védőt talál magával szemben: bátran és jól cselez, nem veszti kedvét egy-egy rossz megoldástól és mindig benne van egy váratlan mozdulat. Lőtt már gólt volt csapatának tavasszal, gyanítom, hogy most is erre készül.

Horváth Krisztofer nagyon hamar bizonyította, hogy idén is lehet rá számítani (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Érdekes lehet, hogy a válogatottba meghívott játékosok teljesítményén látszik-e majd változás a meccsen. Remélhetőleg a várt/váratlan meghívó magabiztosabbá teszi őket, ha pedig így lesz, az a legkevésbé sem jó hír a Debrecen számára. Látunk-e válogatott formát Gabitól, Szuhotól és Krisztofertől?

Szalai Gábor egymást követő két kerethirdetésre is elnyerte Marco Rossi bizalmát (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

A Debrecen játékára jellemző a sémákban gondolkodás, ami jó automatizmusokat alakított ki a csapatban, többek között ennek is köszönheti az eredmények látványos feljavulását a csapat. Azonban ennek megvan az a veszélye, hogy ha egy ellenfél megtöri a sémát, akkor ahhoz nehezebb alkalmazkodni és talán éppen az a Loki gyengéje, ha ilyen helyzetbe kerül. Szrdjan Blagojevicsnek fel kell ráznia a csapatát a Rapid és az MTK elleni pofonokat követően (még akkor is, ha közte volt egy magabiztos győzelem a Várda ellen). Ez abszolút nem lehetetlen feladat számára, mert amióta a Debrecen edzője 1.92-es PPM (pont per meccs mutató) áll a neve mellett, ami igencsak meggyőző. Ugyanakkor Blagojevics még sosem győzte le sem a KTE-t, sem Szabó Istvánt.

Szrdjan Blagojevics visszaidézte azokat az időket, amikor a Loki még élcsapat volt (fotó: DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club) – Facebook)

Hogyan dönt Szabó István? Nekiugrunk-e a Lokinak? Ha ugyanis hamar borítjuk a debreceni haditervet, könnyen lehet, hogy lesz problémája a hazai csapatnak az alkalmazkodással, elképzelhető, hogy nehezebben mozdulnak ki az elképzelt forgatókönyvből. A korábbi összecsapásokon vegyes a kép: míg hazai pályán 2-0-ás előnyt herdáltunk el és ikszeltünk, Debrecenben nekünk kellett visszakapaszkodnunk és fordítanunk. Mindenesetre, ha Blagojevics esetén megemlítettem a PPM-mutatót, akkor Szabó esetében is muszáj ezt megtenni: 1,89-es szám áll a neve mellett és ha odatesszük mellé, hogy ez egy 82 meccses mintán mérve ilyen magas, akkor meg kell állapítanunk, hogy ez az ember valóságos csodát művel Kecskeméten.

Szabó István és a vezetőség együttműködése eddig nagyon gyümölcsöző a KTE számára (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

5 hozzászólás “Emelje ez föl lelkeinket” bejegyzéshez

  1. Márió, sok szurkoló álma, üdv. a Széktói katlanban. Újra együtt a nagy csapat. Kivéve akik magasabb szintű mancsaftban villognak. Én ilyen vezetést régen láttam, akik -támogatóikkal együttműködve – egy klubot ilyen szakszerűen építenek. Nem véletlen, a szakmában is otthon vannak. Török Laci érdemeit sem szabad elhallgatni, ha baj volt mindig ugrott. Nem utolsó sorban a kiemelt státuszú akadémiát /is/ vezette. A csapat első felnőtt válogatott behívót kapott tehetsége is ott pallérozódott. Csak így tovább a Debrecen ellen. Mostantól egyel nagyobb hőfokon égek. Remélek…

  2. Ez a debreceni kirándulás bizony rosszul sült el. Nagy lett a csend, a szurkolók mintha ledöbbentek volna. Pedig nem történt tragédia, csupán akadt egy csapat, amely tökéletesen felkészült játékunkból, és az ellenszérumot beadagolta. Az ellen-vakcina elmaradt. Várható volt, hogy egyszer akad egy szakvezetés, aki komolyan vesz bennünket, és a hatásos fegyvert beveti.. A szakmai érveket most részletezni nem akarom, már az előző idényben is szót ejtettem róla. Egyébként pedig maximálisan értékelem a csapat küzdőszellemét, a hibákat – amolyan Bognár módra – a következő bajnokin ki kell küszöbölni.Számomra nem nyújt elégtételt az sem, hogy vereségünk tizennégyszeres bevételt eredményezett. Az egy más kávéház. Ettől még bízom a csapatban, a bajnoki dobogó csúcsának meghódításában. A bizalmat azzal tudom kifejezni, a ködös játékban a voksomat továbbra is a lilákra teszem. Sok sikert a válogatottbeli szerepléshez. Hajrá KTE!

    1. Nagy lett a csend, de nem mindenhol.
      A magukat szurkolóknak nevező csoportban elég cifra hozzászólások születtek. Egy valódi szurkolói csoportból az ilyen hozzászólókat rövid úton eltávolítják!
      Öt meccs után 9 pontunk van. Ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt. Az előző évet megismételni lehet, hogy nem tudjuk, de egyenlőre tartjuk a szintet. 🙂

  3. Ezeket a szurkolókat hívom divat szurkolónak én nem történt tragédia egy két kulcsember gyenge napot fogott ki. Ők is emberek na ilyenkor kell megmutatni ki a divat szurkoló és ki nem.

  4. Remélem is, hogy a szintből nem engedünk. Bevallom, a folyamatos NB1-es tagsággal meg lennék elégedve. Azzal a magyar labdarúgás jól járna, és a KTE koncepció kiválóan működne. Idézzük vissza a múltat: amikor kizártak bennünket a legmagasabb osztályból a kiemelt minősítéssel rendelkező akadémiát is húzta magával. Nekik a mai napig nem sikerült visszakapaszkodni. A felnőtt csapat, saját kútfőből egy porszemnyit sem tud meríteni. Úgyhogy van miért küzdeni. Ami a hozzászólókat illeti, a szurkolók már csak ilyenek, sokszínűek. Nem a szájkaratéből kell kiindulni. Lényeg, töltsék meg a lelátókat, sportszerűen biztassák a csapatot. Ilyen tekintetben is az élbolyhoz tartozunk. Nem utolsó sorban, minden várakozást felülírva, van három felnőtt válogatott kerettagunk. Talán túl gyorsan is haladunk. Nehogy a „rendőrbácsi” megbüntessen… Valahogy a KTE akadémiát, netán Kecskemét utánpótlását fel kellene zárkóztatni. Erre egy külön szakmai teamet összeverbuválni. Nem kis feladat a megfelelő személyeket megtalálni. Nem lehetetlen, hiszen évtizedek óta utánpótlásnevelő városnak nyilatkozzuk magunkat. A rendszerváltás hajnalán a helyi önkormányzat, a Kulturális és Sportbizottság vezérletével, jó úton indult el…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.