Jöhet a menetrendszerű talpra állás

A Mezőkövesd elleni bosszantó vereség után ahhoz a Felcsúthoz látogat a KTE, akik ellen mindkét legutóbbi meccsünk döntetlennel végződött (1-1 és 1-1), ráadásul mindkét esetben csodás időjárási körülmények közt találkoztunk velük (Felcsúton felhőszakadás miatt csúszott a kezdés, Kecskeméten tejködbe burkolózott a pálya). Adott tehát a kérdés: lesz megint szar idő és 1-1?

A Felcsút elleni hazai meccsünk második félidejének kezdőrúgása, korlátozott látási viszonyok között (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon hogyan reagál majd a csapat a hosszú idő után elszenvedett első vereségre. Az eddigi vereségeinket követően sikerült talpra állni, mindkét alkalommal pontszerzés követte a botlást: a Fehérvár elleni vereséget követően a Paksot vertük könnyedén, a Mezőkövesd elleni idegenbeli buktát pedig a mostani ellenfelünk, a Puskással szembeni döntetlen követte. Ami a KTE számára előnyt jelenthet, hogy Hornyákék a hét közben kupameccset játszottak, ráadásul nem is adták alább a hosszabbításnál, a 119. percben egy öngólnak „köszönhetően” hullottak el a ZTE ellen.

Statisztika

A Puskás az ötödik helyet foglalja el a tabellán és azt olyannyira komolyan veszik, hogy az ötödik legtöbb gólt lőtték (36) és az ötödik legkevesebb gólt kapták (32). Mindezt megkoronázzák azzal, hogy az ötödik legjobb formában levő csapat jelen pillanatban az NB1-ben. Három mérkőzés óta veretlenek, ebben pedig benne van egy Ferencváros elleni győzelem is. A Pancho Arénában középcsapatnak számítanak, meccseik felét nyerték meg hazai környezetben. Kiemelkedően erősek a meccs végén, hiszen a góljaik 25%-át ekkor lőtték, azonban ugyanúgy az is elmondható róluk, hogy kiemelkedően gyengék a meccs végén, hiszen a góljaik 28%-át ekkor kapták. Előbbi adat számunkra nem túl jó hír, mert a KTE a kapott gólok 21%-át szenvedte el az utolsó tíz percben, azaz a statisztikák alapján a hajrá akár gólerős is lehet. A KTE lőtt gólok tekintetében hátrébb csúszott a tabellán (helyzetkihasználás!), de a védelmünk továbbra is a második legjobb az FTC mögött. Idegenben kiemelkedően jó formát mutatunk, az elmúlt 5 meccsen nem kaptunk ki, de az elmúlt 10 vendég fellépésből is csak 2 vereségünk van. Ehhez mondjuk hozzátartozik az is, hogy a Széktóitól távol a meccseink felén döntetlent játszottunk.

Összeállítások

Nem könnyű jósolni a Puskás Akadémia kezdőcsapata kapcsán, hiszen Hornyák Zsoltnak elég bő keret áll rendelkezésére. Az elmúlt mérkőzések kezdői alapján Markek állhat a kapuban, előtte pedig mostanság Golla és Spandler játszott Bartolec és Brandon álltal közrefogva. Favorov fontos szereplő a középpályán, a jobb szélen pedig Slagveer vagy Levi játékára lehet számítani. Elől Zahedire és Puljicsra tennék zsetont, de Gruber is egyre több lehetőséget kap. Kérdés lehet, hogy a kupameccs mennyit vett ki csapatból és mennyire forgatja fel a kezdőt emiatt Hornyák. Szabó Istvántól nem számítok nagy variálásra, mert a vereség ellenére jól szerepelt a csapat a Mezőkövesd ellen (persze Szabó olykor váratlan húzásokra is képes). Ez esetben is kérdéses lehet a kapusposzt: vajon melyik Varga kap szerepet? A védelem nagyjából adott lehet, itt Szabó Alex vagy Rjaskó kerülhet be, de nem számítok változásra. Elől Tóth Barna mellett Banó-Szabó és Katona Bálint kaphat szerepet, ha Horváth Krisztofer marad a padon.

Kulcsemberek

A felcsúti támadósor egyértelműen legnagyobb neve Shahab Zahedi, aki azonban némileg alulteljesít ahhoz képest, amit vártak tőle. 7 gólt szerzett, ami éppen annyi, amennyit Katona Bálint lőtt (ez természetesen Katona számára egy nagy teljesítmény), de hiába számítottak többre a Puskásnál, minden meccsen képes lehet veszélyt teremteni. A lilák oldalán Banó-Szabó Bence egyre inkább kezdi megtalálni magát, a Puskás ellen pedig kimondottan jól megy neki: az első meccsen gólpasszt, a másodikon gólt jegyzett a mostani ellenfelünkkel szemben.

Banó-Szabó Bence kulcsembere a Kecskemétnek és némi hullámvölgy után kezd magára találni (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

A Mezőkövesd elleni hazai vereség alkalmával talán a legnagyobb hiányossága volt a csapatnak a helyzetkihasználás, amelyhez természetesen hozzátette a magáét Piscitelli nem kevesebb, mint 6 bravúrja is. Ezen mindenféleképpen változtatnia kell Szabó István csapatának, ebben pedig kiemelt szerepe lehet támadásokért felelős játékosoknak: Szuhodovszki Somának, Banó-Szabó Bencének, Katona Bálintnak, Horváth Krisztofernek és Tóth Barnának.

A Kövesd ellen kiemelkedően nagy helyzetek is kihasználatlanul maradtak (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

A Hornyák Zsolt irányította Puskás Akadémia teljesítménye visszaesett 2023 elejére, 6 meccsen mindössze 5 pontot gyűjtöttek be, de úgy tűnik, hogy a Honvéd elleni vereség óta kezdenek kiegyenesedni (ekkor állt át egyfajta 4-4-2-re a csapat), hiszen azóta 3 meccsen 7 pontot szereztek. Az eddigi szezonjukat tekintve felemás érzések keríthetik hatalmába Hornyákot, aki a tavalyi eredményekhez képest alulteljesít. A döntetlenek száma ugrott meg nagyon a korábbiakhoz képest és mindez a győzelmek rovására történt. Hornyáknak ez az eddigi magyarországi pályafutása leggyengébb szezonja PPM (pont per meccs mutató) tekintetében, hiszen idén mindössze 1,48 pontot gyűjtöttek meccsenként.

Hornyák Zsolt csapata egyelőre elmarad a várakozásoktól, de továbbra is a dobogó egyik fő esélyese (fotó: Puskás Akadémia – Facebook)

Ha már tettünk egy összehasonlítást Hornyák idei és tavalyi éve között, tegyük meg ezt Szabó István esetében is. Szabó idén 56%-os teljesítményt nyújt a KTE-vel és 1,68-as PPM-et tud felmutatni, ami a tavalyi értékeihez képest (58,7% és 1,76 PPM) csak minimális visszaesés. Tekintve, hogy egy osztállyal feljebb alig van különbség a mutatói között, ez egészen elképesztő teljesítmény a kecskeméti mestertől. Ezen a meccsen mindkét csapat célja, hogy az eddigiekkel ellentétben ne 1-1 legyen a végeredmény, de könnyen lehet, hogy végül mindkét csapat elégedett lenne az egy ponttal.

Szabó István mutatja az utat a KTE számára, a csapat pedig eddig nem tévesztett irányt (fotó: Kecskeméti TE)

9 hozzászólás “Jöhet a menetrendszerű talpra állás” bejegyzéshez

    1. Tartok tőle, hogy nem lesz ennyire sima, de hátha igazad lesz és én vagyok túl óvatos. A Felcsút erősebb szerintem, mint a KTE, de a Kecskemét “csapatabb”. Az előző két meccs is jól mutatja, hogy ez a két tényező kiegyenlítheti egymást. Az általad tippelt 2-0 is simán benne lehet, de ahhoz nagyon stabil védekezésre lesz szükség 🙂

  1. Mi most is ott leszünk
    Hajrà Lilák

    Mindig Veletek 🙂

  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz. Akkor is ott voltam – még az edzéseken is – amikor TISZAUG KTE néven a megye háromban, vagy a legjobbak között, KLC-KTE néven játszottuk rangadóinkat. Ma még fürödhetünk a népszerűségben, de jó lesz vigyázni, nehogy úgy járjunk, mint a viharsarki testvérek. Korábban ott is favorizált mesteremberek ontották a tehetségeket. Mára oda jutottak, a lejtmenet megállítása a legfőbb feladatuk. Mondom mindazt azért, mert Kecskeméten egy komoly profi csapat működtetéséhez a feltételek koránt sem adottak.

    1. Igen, ez okozza a nehézséget. Ideális esetben van egy olyan együttállás, hogy a szakmai és az operatív oldal is profin működik. Az eredmények azt mutatják, hogy a klub oldalán a stáb kiemelkedő munkát végez, a klubvezetés pedig a lehetőségekből hozza ki a maximumot. Az lenne a következő lépcsőfok, hogy tudja-e a klub növelni a mozgásterét, tud-e előteremteni extra forrásokat például (akár az önkormányzat révén, akár máshonnan).

      Ami bennem kérdést vet fel, hogy nem ugrunk-e túl nagyot? Bár kiemelkedően eredményes a szezon, de azért mégiscsak arról van szó, hogy ez egy újonc csapat. Lehet, hogy a jelenlegi szintünk és a bővülés/bővítés közé érdemes beiktatni egy stabilizálás lépcsőfokot. Elvégre az idei kiugró teljesítmény ellenére jövőre is vélhetően a biztos bennmaradás lesz a cél.

  3. Nem tudok neked tetsző véleménnyel szolgálni. Abban a pillanatban, hogy visszafogjuk magunkat pillanaton belül összeomolhat a piramis. Ez egy „véres harc” a javából. Élvezem. Sokan bele sem gondolnak, hogy a csapat eddig mekkora tettet vitt végbe. Hogy mást ne említsek, eredményeikkel rákényszerítették az ország, MLSZ és városunk vezetőit a hírös városi labdarúgás támogatására, NBI-es szintű finanszírozásra, stadionrekonstrukció beindítására, tömegek mozgósítására. Figyeld meg, hosszú idő után a Fradi elleni meccsen a lelátón egy gombostűt sem lehet majd leejteni. És ez csak a kezdet, amennyiben a nemzetközi porondra is sikerülne kilépni, kecskeméti fociforradalmat vizionálok, további ajtók nyílhatnak meg. Talán még egy új stadionépítést is kiharcolnak a fiúk nekünk.Kellenek a további jó eredmények, mert a minap egy tv műsorból nekem az jött le, a megmondó szakemberek ezek után sem bíznak a KTE hosszú távú kiváló szereplésében, játékosainkat középszerűnek ítélik. Az irigyek, rosszakarók mindig lesben állnak. Hozzuk csak ki ebből a projektből, amit csak lehet, a magyar labdarúgás is jól jár vele. Száműzni kell a negatív gondolatokat.
    Ami a szakmai oldalt illeti, ne csodálkozz, hogy nagy közöttük az egyetértés, a szakmai klubigazgatótól a stábtagokig egy csecsből szívták magukba a tudományt, a magyar honban Mezey György által honosított licenc képzés anyagát. Bizonyítva, hogy kerültek ki onnan is tehetséges szakemberek, csak felfedezni, menedzselni kellene őket. Erről most csak ennyit, kellemes ünnepet, sok locsolandó hölgyet kívánok.

    1. A stadionépítés nekem nagy félelmem, ha sor kerülne rá, jó lenne észnél lenni. Egy olyan stadion, ami eltúlzott méretekkel bír, szerintem többet tud ártani, mint használni. Remélem, hogy ha erre kerülne sor, akkor a klubnak lenne annyi mozgástere, hogy egy „kis” méretű, de modern stadion felé lehetne vinni terveket, nem pedig egy olyan felé, amelyet nem realitás megtölteni a szurkolóknak. Mégiscsak sokkal jobb, ha egy kisebb stadionban teltház van, mintha egy nagyobban lézengenek.

  4. Nem érdemes sokat filózni, a méretek adottak. Egy nemzetközi kupaszereplésre, utánpótlás válogatott mérkőzésekre alkalmas ékszerdoboz megfelelne. Nem csak a városon múlik. A KTE klub példáját kellene követni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.