Azért játszunk, hogy ne sűrűsödjön be a mezőny

Márciusban eddig 100%-os teljesítményt nyújt a Kecskemét, hiszen elvertük a Kisvárdát és a Vasast is. Ahhoz viszont, hogy ez így is maradjon egy igen komoly akadályt kell leküzdenie a KTE-nek: bravúrgyőzelmet kell hozni Debrecenben. Bravúr lenne a győzelem, egyrészt a Loki formáját, másrészt a két csapat debreceni mérlegét tekintve is.

Ennél szinte biztosan nehezebb dolgunk lesz Debrecenben (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Bár Szabó István és a játékosok is nagyon ügyelnek arra, hogy csak pontszámokról beszéljenek és ne helyezésekről, a szurkolók többsége a dobogóról álmodozik. Ugyanerre azonban öt csapat is pályázik és közülük csak kettő ér majd célt (már amennyiben elfogadjuk azt a premisszát, hogy a Fradi a mostani gyengébb formája ellenére is megnyeri a bajnokságot). Ez az öt csapat a KTE (39 pont), a mostani ellenfél DVSC (34 pont), a Felcsút (33 pont), a Paks (32 pont) és a Kisvárda (32 pont). Van tehát két meccs előnyünk azok előtt, akik  jelenleg éppen lemaradnak a dobogóról, ez pedig meglehetősen kényelmes pozíció, ugyanakkor az öldöklő ötösből csak mi (és a harmadik Debrecen) játszunk a hétvégén közvetlen riválissal, ami lehetőséget teremt a többieknek a felzárkózásra. A hajdúsági meccs tehát akár fordulópontot is jelenthet a szezonban. Ha nyerni tudnánk, akkor megnyugtató előnyt gründolnánk össze a harmadik hellyel szemben (pláne, ha a harmadik helyezett Felcsút sem tudna nyerni), ha viszont minden balul üt ki és nem csak mi kapunk ki, de a többi meccs is rosszul alakul, akkor nagyon besűrűsödne a mezőny a Fradi mögött. És bár meglehetősen masszív az idei KTE teljesítménye, egy olyan iszapbirkózásból, ahol minden pillanatban másik csapat van éppen felül ebből az ötösből, nem garantált, hogy mi jönnénk ki legjobban. Fontos tehát a Debrecen elleni vendégjáték és ember legyen a talpán, aki jósolni tud, hiszen két jó formában levő csapat ugrik majd egymásnak szombaton. Természetesen mindkét szurkolótábor győzelmet szeretne látni, de például a debreceni Lokiblog szerkesztői döntetlent várnak.

 

Statisztika:

A Debrecen az elmúlt öt meccs alapján a legjobb formában levő csapat az első osztályban 10 pontot szerzett. Hazai pályán erősnek mondható a Loki, nemcsak az összesített, hanem a hazai tabellán is harmadik helyen állnak. Otthon majdnem kétgólos átlaguk van (1,82 lőtt gól/meccs) és a Nagyerdőben az esetek háromnegyedében ők szerzik az első gólt. Az utolsó 10 percben különösen erős a DVSC, az összes góljuk több, mint negyedét lőtték a meccsek végén (26%). Ha a Lokiról azt mondtuk, hogy jó formában vannak, az teljességgel áll Szabó István csapatára is, csak egyetlen ponttal maradunk el az elmúlt öt meccsen Blagojevicséktól. Idegenben a Kecskemét messze a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban, mindössze 9-et, ráadásul négymeccses veretlen sorozatunk van távol Széktótól. Ezeknek az eredményeknek az egyik titka, hogy az idegenbeli meccseink több, mint harmadán (36%) nem kaptunk gólt, amikor pedig kaptunk, akkor sem volt arra példa sosem, hogy kettőnél többször kelljen a kapusunknak maga mögé nyúlnia. Ahogy a Loki erős az utolsó 10 percben, úgy a Kecskemét nem az: az összes kapott gólunk csaknem negyedét ebben az időszakban kaptuk (5-öt a 22-ből).

 

 

Összeállítások

Blagojevics az eddigi meccsein nem variált, ha nem volt muszáj, most azonban némileg rá van kényszerülve. A kapuban Megyeri sérülése miatt továbbra is Milosevics áll majd, a Honvéd elleni meccsük óta pedig Kusnyir sem került vissza a csapatba, így Romancsuk vagy a visszahúzódó Varga József lehet a jobbhátvéd. A válogatottba frissen behívott Ferenczi helye biztosnak tűnik, a középpályán viszont eltiltás miatt hiányzik majd Loncar, de visszatér Manrique. A támadásokat nyilvánvalóan Dzsudzsák irányítja majd, elől pedig a 10 gólos Babunski szerepelhet. Szabó István is kénytelen belenyúlni a csapatába, hiszen két alapembere is eltiltott: nem játszhat Zeke Márió és Tóth Barna sem. Előbbit szinte biztosan Hadaró helyettesíti majd (esetleg Grünvaldra lehet számítani), az viszont dilemmát okozhat, hogy Barna hiányában hogy áll fel a támadó szekció. Mivel Szabó Levente távozása óta nincs olyan játékosunk, akik egy az egyben át tudná venni Barna szerepkörét, így egy mozgékonyabb irányvonalat képviselhetünk, így pedig Horváth Krisztofer vagy Májer Milán kerülhet a formáció csúcsára.

 

Kulcsemberek

Bár a csapatjáték fazonjának kialakításakor és a kanadai pontok tekintetében is Dzsudzsák a legjelentősebb figura a Lokinál, Dorian Babunski feljavulása mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az észak-macedón csatár 2023-ban 7 bajnokin 6 gólt szerzett, csak az Újpest és az FTC ellen nem talált be, a Honvéd ellen pedig két gólt is lőtt. Erős csatár, aki jól tartja meg a fellőtt labdákat, jól vesz részt az összjátékban és jól is helyezkedik. A KTE-ben könnyen kulcsemberré válhat Horváth Krisztofer, akiben buzoghat a bizonyítási vágy. Ősszel a Debrecen színeiben játszott (amikor játszott), de a hírek szerint a csapattársakkal sem feltétlenül jött ki felhőtlenül és az edzőktől sem kapta meg a kellő bizalmat. Kecskeméten több lehetőséget kap és láthatóan önbizalommal telve játszik, a plusz motiváció pedig akár jól is jöhet neki és a Kecskemétnek.

Horváth Krisztofer nem bújik ki a pályán a felelősség alól, vállalkozik becsülettel (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Amire érdemes figyelni

A debreceni mérkőzés végén csinos kis tömegjelenet alakult ki, és a kecskeméti meccsnek is voltak feszült pillanatai. A két meccsen összesen 16 sárga lapot kapott a két csapat, ezért talán nem nagy bátorság, ha azt mondom: keményen meg fogja dolgozni egymást a két csapat. Kulcskérdés lehet, hogy egy frusztrált mérkőzésen melyik csapat tud inkább két lábbal a földön maradni.

Ehhez hasonló jelenetek szombaton sem okoznának meglepetést (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Edzők

Szrdjan Blagojevics 16. bajnokijára készül a Loki padján és ez idő alatt a Debrecen igencsak feltört. A belgrádi mester a 10. helyen vette át a csapatot, amelyet mostanra a 3. helyre emelt, de talán még látványosabb a fejlődés, ha a számokat vesszük alapul. Blagojevics előtt 0,875 PPM (pont/meccs) mutatóval állt a Loki, 29,2%-os teljesítménnyel. Ehhez képest a szerbbel a padon a PPM mutató 1,8-ra, a teljesítmény pedig 60%-ra nőtt, miközben mind a meccsenkénti lőtt (1,25-ről 1,87-re), mind a meccsenkénti kapott (1,75-ről 1,33-ra) gólok számán javított. A Debrecent a dobogóért való versenyfutás egyik esélyesévé tette, ennek megfelelően hazai pályán vélhetően a győzelmet célozza meg a KTE ellen is.

Szrdjan Blagojevics irányírásával a Debrecen az élmezőnybe emelkedett (fotó: DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club) – Facebook)

 

Blagojevics fent említett számai azért is lehetnek ijesztőek, mert az egész szezonban remekelő Szabó István számait is meghaladják. Szabó 1,7-es PPM mutatót és 56,7%-os teljesítményt pakolt fel az asztalra, ami kiemelkedően jó szereplést mutat, ám valamelyest elmarad az ellenfél vezetőedzőjétól. Nagy különbség nem látható kettejük között, de mégis ritkán találkozunk olyan ellenféllel, aki ellen ebben az összehasonlításban ne a KTE mestere jönne ki győztesen. Szabó István esetében fontos lehet, hogy mennyire tud higgadtságot csepegtetni a csapatába és milyen módon szervezi meg a támadójátékunkat Tóth Barna hiányában.

Szabó István eddig remekül szervezte meg a csapata játékát, de most kihívásokkal szembesül a csapatösszeállításnál (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

3 hozzászólás “Azért játszunk, hogy ne sűrűsödjön be a mezőny” bejegyzéshez

  1. Ádinak kellene védeni, most neki jobb formája van. 1. a Loki biztos lő gólt, szóval Benyó elvesztené a hosszú „szüzességét”. 2. Ádiban égne a bizonyítási vágy, bravúrokat mutatna be. A Fradi ellen is helyt állt.

  2. Én is a higgadtságot emelném ki. Szerintem Krisztofer kiállítására rá fognak játszani. Amennyiben a problémát megoldjuk, sikeresen szerepelhetünk. A ravaszsággal fűszerezett, iramváltós taktikát pedig már ismerjük.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.