Még ne ébressz fel!

A szezon előtt mindenki (én is) minden fórumon hangsúlyozta, hogy a Kecskemétre osztották idén a tejfog szerepét a bajnokságban, azaz szempillantás alatt és akadály nélkül fog kihullani a csapat. A kicsit emocionálisabb, ám ugyanakkor korlátoltabb vélemények szerint pedig „hát akkó má’ miér’ jutottak fő’, ezzel csak elveszik a helyet a mások elől”. Ahelyett, hogy belemennénk, hogy a mások alatt a vezetőedzője elvesztése után gumimatracként leeresztő Szegedet vagy a pánikszerű impulzusvásárlásokat bemutató, majd elvérző Diósgyőrt kellene-e értenünk, forduljunk inkább a saját csapatunk felé és állapítsuk meg, hogy bár a kiesés elkerülése változatlanul bravúros eredmény lenne, mégis az a helyzet állt elő, hogy a KTE egyszerűen elfelejtett kikapni. Tovább álmodjuk a kicsiny kis csodánkat és nagyon nem szeretnénk, ha a Zalaegerszeg ébresztene fel bennünket.

Szuhodovszki Soma hidegzuhanyt borított a Puskás Akadémiára múlt héten. Ezúttal a Zalaegerszeget kellene meglepnünk (fotó: Kecskeméti TE – fotó)

Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a magyar bajnokság üde színfoltjának számító Zalaegerszeg látogat a Széktóiba. Bevallom, számomra nagyon izgalmas a ZTE-nél megkezdett projekt. Elindult egy tétova brandépítés, ahogyan a Paks „a magyar csapatként”, úgy a zalaiak a „jövő klubjaként” hivatkoznak önmagukra, ami alatt a fiatalokra való bátor támaszkodást értik elsősorban. Az NB1 legfiatalabb átlagéletkorú csapataként indultak neki a bajnokságnak, világos és vonzó klubmodellt tudnak felmutatni a magyar viszonyok között, ráadásul az irányváltás a pályán is meglátszik: a Waltner Róbert vezetése alatt mutatott védekezésközpontúbb játékból Moniz érkezésével egy némileg nyíltabb futballra tértek át (bár ez egyelőre a lőtt gólok számán nem látszik). Persze a frissen megkezdett utat olykor pofonfák is szegélyezik, amelyeket ha nem is ráncigált meg eszetlenül a Zalaegerszeg, azért a jó kezdés után megérkezett az első vereség is.

Statisztika

A tabella a szezon elején még nem árul el túlzottan sok információt a csapatokról, pláne ha halasztott mérkőzések is vannak, márpedig idén vannak. A ZTE Fradi elleni meccsére például még nem került sor, így talán érdemes a vesztett pontok arányát megnézni. Ebben nagyon hasonlóan áll a két csapat: míg a zalaiak a megszerezhető 9 pontjukból 4-et markoltak fel (kb. 44%), addig mi a a megszerezhető 12-ből 6 pontot tartottunk meg magunknak (50%). Sokkal izgalmasabb viszont a fiatal játékpercek száma. A 21 éves vagy annál fiatalabb játékosokból a ZTE eddigi három meccsén ötöt vetett be, összesen nagyjából 510 játékperccel. Nálunk ez nem néz ki ennyire jól, mert az egyébként fiatalnak mondható játékosaink közül többen is éppen 22 évesek, így nem vehetők számításba, de Katona Bálint és Zeke Márió révén hozzávetőleg 450 játékpercet mi is fel tudunk mutatni, igaz, eggyel több meccsen. Monizék ugyanúgy négy pontot gyűjtöttek idegenben, mint mi hazai pályán és a bajnoki örökmérleg is kiegyenlített: 3 ZTE-győzelem mellett 2 döntetlen és 3 kecskeméti siker, legutóbb még Lencse Laci és Litsingi góljaival.

 

Összeállítások

Nem könnyű megtippelni, hogy a két vezetőedző mennyire fog rotálni a jövő heti hétközi forduló tudatában. Hazai oldalon Varga Bence remek formája miatt a kezdőbe várható és a védelembe sem kell nagyon belenyúlni. Zeke eltiltása miatt Grünvald játszhat a bal oldalon és ha esetleg a sűrű hét miatt a védelem közepét is megbolygatná Szabó István, akkor Pejovics vagy Rjasko kerülhet a kezdőbe. A középpálya és a csatársor tekintetében az lehet a kérdés, hogy egy vagy két csatárral állunk fel. Egy csatár esetén Tóth Barna vagy Szabó Levente lehet az ék, kétcsatáros játéknál Djuranovics is visszakerülhet a kezdőbe. Az egerszegieknél sincs kérdés a kapuban, Demjén Patrik kiemelkedő formában véd. A védelem jobb oldalára visszatérhet Gergényi, a középpályán Tajti helye biztosnak tűnik, míg a csatársorban Moniz eddig bátran adott lehetőséget két fiatal csatárának, Németh Dánielnek és Szalay Szabolcsnak, akik könnyen kezdők lehetnek Kecskeméten is.

 

Kulcsemberek

Egyre jobb formába lendül és egyre több játékpercet is kap az édesapjától Banó-Szabó Bence, akire a ZTE ellen is komoly szerep hárulhat. Bence az eddigi meccseinken rendre a legaktívabb játékosaink között volt, a Puskás ellen már egy gólpasszt is kiosztott, így talán nem is nagy túlzás kijelenteni, hogy a kecskeméti támadójáték meghatározó elemévé vált. A Zete ellen is előfordulhat, hogy az ő megmozdulásai döntőek lesznek. A vendégek oldalán a játék ritmusát és irányát is jellemzően Tajti Mátyás szabja meg. Tajti egy ideig a magyar futball ügyeletes csiszolatlan gyémántjaként volt számon tartva, ám a Barcelona utánpótlását elhagyva egy málagai kitérővel Diósgyőrbe került. Innen még ki tudott lépni külföldre, de Lengyelországban nem kapott bizalmat, így Egerszegen építi újra magát. Moniz szerint ez a szezon vízválasztó lesz számára, idén derülhet ki, hogy végül ki tud-e lépni a nemzetközi porondra. Egyelőre jó játékkal irányítja a Zalaegerszeget és Kecskeméten is oda kell majd figyelni a játékára.

Banó-Szabó Bence Felcsúton húzóember volt, agilitására szükség lesz szombaton is (fotó: Puskás Akadémia – Flickr)

Amire érdemes figyelni

Gergényi eltiltása letelt, ha visszakerül a kezdőcsapatba Huszti András helyére, akkor egy veszélyes fegyverrel kell szembenéznie a Kecskemétnek. A ZTE jobbhátvédje ugyanis hatalmas bedobásokra képes, amelyekre épített is Moniz az első két mérkőzésükön, gyakorlatilag nincsen szükség arra sem, hogy a szögletet harcoljon ki: a tizenhatos magasságából érkező bedobásokat egészen az ötösig képesek bejuttatni. Ez pedig egy olyan új elem, amivel eddig még nem nagyon találkozott a KTE, a belső védőknek és Varga Bencének is koncentrálniuk kell, ha nem akarják, hogy Gergényi katapultszerű bedobásai gondot okozzanak.

Gergényi Bence nagy dobásai beadásokkal érnek fel (fotó: ztefc.hu)

Edzők

Egyik kommentelőnk felvetette, hogy a kommunikációról is lehetne bejegyzést írni, nos, elöljáróban annyit: Szabó István szavatartó ember. Érezhető a kommunikációján, hogy tudja, hogy a csapat lehetőségei milyen helyre helyezik a KTE-t a bajnokság csapatai között, de egy pillanatnyi kishitűség sem jellemzi. Minden nyilatkozata abba az irányba mutat, hogy mélyen hisz benne: a kemény és profi szakmai munka lehetővé teszi a bennmaradást. Egyelőre annak lehetünk szemtanúi, hogy minden meccsen olyan csapat fut ki a pályára a keze alatt, akikért nagyon lehet szorítani, mert tesznek érte és rászolgálnak a szurkolók szeretetére. Ez a tudatos munka ritkaságszámba megy Magyarországon, ezért nagyon meg kell becsülnünk, hogy olyan emberek vezeti a csapatunkat, mint Szabó és a stábja (ennek persze a szakmai hátterét is meg kell teremteni, ami pedig azoknak köszönhető, akik a meccseken nem a kispadon, hanem a székház páholyaiban foglalnak helyet). Mindenesetre a Kecskemét teljesítménye eddig nagyon meggyőző és bizony nem gyakori hazánkban (pláne egy kiscsapatnál), hogy a szurkolónak az a kiindulópontja a mérkőzés előtt, hogy valahogyan úgyis megoldjuk. Szabó alapértelmezetté tette a reményt, bárki ellen is lépünk pályára.

Szabó Istvánék munkájának köszönhetően bizakodóvá váltak a kecskeméti szurkolók (fotó: Kecskeméti – Facebook)

A Zalaegerszeg fiatalos, lendületes, izgalmas projektjébe tökéletesen passzolhat  Ricardo Moniz, aki a Red Bull családnál többféle pozícióban is szerepelt, így nagy rálátással rendelkezik a szakmai munka több aspektusára is. Az kétségen kívül áll, hogy a fiatal játékosokkal való bánásmód a nagy erőssége, utánpótlás edzőként nemzetközileg is elismerésnek örvendett. A szezonkezdet egyelőre nem sikerült álomszerűre a pufidzsekis menedzsernek, de a ZTE az első ötbe kerülést tűzte ki célul és valóban úgy tűnik, hogy ebben a projektben hosszú távon több is lehet, mint a bennmaradás kivívása. Az mindenesetre látszik, hogy a sportkommentátorok némi pedofil felhangú örökbecsűje, miszerint „bátran nyúl a fiatalokhoz”, Moniz esetén abszolút igaz: az Egerszeg eddigi három meccsén rendre a fiatal magyar Németh D. – Szalay Sz. csatárpárossal állt ki.

Ricardo Monizzal varázsolna a idén a Zalaegerszeg (fotó: nso.hu)

 

3 hozzászólás “Még ne ébressz fel!” bejegyzéshez

  1. Ezúttal is örömmel olvastam kiváló színvonalú felvezetésedet. Hogy miért bízom a „szavatartó ember” tevékenységében? Engedd meg, hogy egy filmtörténeti érdekességet rögzítsek, ahol a főhős politikai menedzser, kinek a lobbizás a fő területe. Filozófiája így szól: „A lobbizás legfőképp előrelátás, hogy tudod előre mit lép az ellenfeled, és próbálod ezt elhárítani. A győztes mindig az ellenfele előtt jár, akkor játssza ki az aduját, amikor a többiek már kijátszották. A legfontosabb, hogy te lepd meg őket, és ne ők lepjenek meg téged”. KTE nyelvre lefordítva, a mi vezetőedzőnket váratlan húzásokra alkalmas gondolkodásmódúnak képzelem, amit képes játékosaiba plántálni. Ebben lehet a csapat fő ereje. Amibe a kommunikáció – nemcsak a játékosok felé – is vastagon beletartozik.És még csak nem is kell a dutyiban kikötnie, mint az említett illetőnek.
    Van egy, a város labdarúgását borzoló téma, de arról majd másik alkalommal… Most szurkoljunk kedvenceinknek.

    1. El lehet árulni, hogy melyik filmről van szó? 🙂

      Igen, bennem is hasonló képet alakított ki Szabó Pista. Olyan érzésem van, mintha a mezőnyt az lepte volna meg, hogy jön egy újonc, akinél komoly szakmai munka folyik és emellett úgy játszik adaptív játékot, hogy közben végig hű marad a saját stílusához.

  2. Természetesen, nincsenek titkok. A Miss Sloane 2016-ban bemutatott amerikai-francia politikai filmthrillerről van szó. Aki szereti az ilyen típusú filmeket, többször is meg fogja nézni. Főleg választások előtt.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.