Kialakult a keret, ami persze lehetne komplexebb, de ezzel már benn lehet maradni

Azóta, hogy a KTE visszatért az NB1-be, egyetlen egyszer sem állt közel a kieséshez, dacára annak, hogy a gazdasági lehetőségeket tekintve ez egyáltalán nem volt egyértelmű. Véget ért az átigazolási időszak, kérdés, hogy sikerült-e olyan keretet építeni, amely idén is megugorhatja a bennmaradást.

A KTE kerete kialakultnak tekinthető, kérdés, hogy ősszel milyen játékot láthatunk tőle (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Azt előzetesen le kell szögezni, hogy a KTE nagy erőssége az állandóság. A keret nagyja ismeri egymást, a stáb évek óta együtt dolgozik, az edző személye harmadik éve nem kérdéses. Ez az állandóság és nyugalom pedig nagy előny, még ha valamelyest ki is kezdi az, hogy a Kecskemét egy olyan együttes, amely felépít játékosokat. Ha ugyanis ez jól működik, akkor a kiemelkedően jó játékosok előbb vagy utóbb távozni fognak a csapattól, de éppen ez a működés teremti meg azt a pozíciót a klub számára, hogy a tehetséges játékosok és azok csapatai úgy tekintenek a KTE-re, ahová érdemes eljönni játszani, ahová érdemes kölcsönadni játékost. Ezt a működést lehet szeretni vagy nem szeretni, de jelenleg ez van, ez az adottság, nem beszélve arról, hogy komoly realitása nincs annak, hogy ebből kilépjen a klub, hiszen a gazdasági ereje hiányzik ahhoz, hogy arra építsen, hogy majd mindenkit megtart és minden évben harcra kel a dobogóért. Szabó Istvánék pedig ennek megfelelően igazolgattak a nyáron is, a szokásoknak megfelelően főleg alsóbb osztályokból. A távozó oldalon volt olyan játékos, akinek esetében tudhattuk, hogy nem Kecskeméten folytatja (Horváth Krisztofer) és olyan is, akinek a távozása egy hirtelen megérkező lehetőségnek köszönhető (Szűcs Kornél). Lássuk, hogy áll most, az átigazolási szezon végeztével a keretünk.

Az előző szezon végén egyértelműnek tűnt, hogy a következő évadban is Varga Bence áll majd a kapufák között, aki a feljutást követő évben nagyon magas színvonalon védett, majd a következő szezonban is kirobbanthatatlan volt. Vannak, akik szerint hajlamos belebakizni a meccsekbe, de egy nagyon összetett skillset-tel rendelkező kapus, aki jó a levegőben, jók a reflexei, képes bravúrokat bemutatni és lábbal sem jön zavarba. Az idei szezonban azonban váratlanul verseny alakult ki a kezdő pozícióért, mert Benyó kisebb sérüléssel bajlódott, Kersák Roland pedig egy remek felkészülési időszakkal és egy magabiztos nyitómeccsel kibérelte magának a kaput az első öt fordulóra. Roli komolyabb megingás nélkül hozta le az első fordulókat, hogy aztán az Újpest ellen megint Bence védjen, így a jelek szerint Szabó István idén megversenyezteti a kapusait, ami akár jó dolgokat is szülhet, hiszen két évvel ezelőtt, amikor Varga Ádám személyében valaki reálisan veszélyeztetni tudta a posztját, akkor Bence kiválóan teljesített. Fadgyas Tamás távozásával szükség volt egy harmadik számú kapusra, a 18 éves Pálfi Kristóf személyében pedig egy kifejezetten tehetséges fiatal kapus érkezett Dorogról, akivel akár hosszú távra is lehet majd tervezni. Kapusposzton tehát megvan a létszám és a minőség is ahhoz, hogy a csapat az NB1-ben maradjon.

Kersák Roland versenyhelyzetet teremtett a kapuban (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Szezon előtt úgy láthattuk, hogy a Kecskemétnek nem lesz problémája a védekezéssel, hiszen az elmúlt években ez a csapat erőssége, komoly távozója pedig nem volt a csapatnak: Iyinbor Patrickban ugyan volt fantázia, de nem ragaszkodott hozzá a stáb, Matheus Leoni csak kiegészítő ember volt és támadásban jobb teljesítményt nyújtott, mint védekezésben, Grünvald Attila pedig már az előző szezont is Tiszakécskén töltötte kölcsönben. Iyinbor és Leoni távozása miatt persze muszáj volt bővíteni a csapatot, érkezett is Papp Milán és Kotula Máté, akik ugyan még nem mutatkoztak be a csapatban, de nagy reményeket fűz hozzájuk a stáb. Ami felkészületlenül érhette a csapatot, az Szűcs Kornél távozása. A Plymouth ajánlatára és a Championship lehetőségére nem lehetett és nem is szabadott nemet mondani sem a klubnak, sem a játékosnak, így azonban kiesett egy olyan elem a kirakósból, aki több helyre is beilleszthető volt. Kornél a védelem közepén és a szélén is jó teljesítményre volt képes (éppen emiatt is tett érte ajánlatot a Plymouth), így a hiánya több helyen is érezhető lehet, ugyanis őt nem pótoltuk. Bár a középhátvédek közül Szabó Alex, Belényesi Csaba és Katona Levente is megbízható opció (Csaba ráadásul kiemelkedő színvonalat hozott az elmúlt szezonban), Papp Milán érkezésével pedig van helyettes is a keretben, négy játékos három posztra azonban még nagyon sovány lehet. Polyák Kristóf valószínűleg nem kap túl sok lehetőséget a szezonban, Vágó Levente pedig ugyan képes jó teljesítményre a védelem közepén, ezt bemutatta az ezüstérmes szezon végén, de azóta nem játszott ezen a poszton. Tekintve, hogy Szabó István számára kiemelkedően fontos a jó védekezés és hogy nagyon jól találja meg azokat a játékosokat, akikből ütőképes védelmet tud szervezni, akár az sem kizárható, hogy a transzferablak utolsó napjaiban felröppenő pletykának, miszerint Rjaskó Mihály visszatér, lehet alapja (már amennyiben Rjaskó távozott Nyíregyházától, mindenesetre a Szpari honlapján nem szerepel a neve). A védelmünk szerintem idén is stabil lesz, de tény, hogy a középső védők posztján jelenleg kevesen vagyunk.

Papp Milán közel a visszatéréshez, amivel mélyülhet a választék a védelemben (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Abban a felállásban, amit a KTE játszik, fontos szerepük van a szárnyvédőknek. A jobb oldalon Szűcs távozásával kialakult egy űr, amit a sérülésből visszatérő Nagy Krisztiánnak kellene majd betöltenie, már amennyiben be tudja magát küzdeni a kezdőbe, Májer Milán ugyanis a jelek szerint élvezi Szabó István bizalmát. Szűcs távozása azért okozhat nehézséget, mert Nagy és Májer repertoárjában is több van a támadásból, mint a védekezésből, de ezeket nehézségeket az előző szezonokban is jól oldottuk meg, így csapatszinten megoldható kihívásra számítok. A bal oldalon Zeke Márió helye biztos és az idei teljesítménye is meggyőző, a mögötte a debütálásra váró Kotuláról is kifejezetten jókat lehet hallani, így ezeken a posztokon valószínűleg megfelel a céloknak a keretünk.

Nagy Krisztián felépülése segíthet a Szűcs Kornél távozás utáni időszakban (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A középpálya stabilitásért felelős része általában kevés figyelmet kap a szurkolóktól, pedig a jelenlegi játékunknak fontos elemét képezik. A Szabó István által megálmodott játék alapja a védekezés, a középpálya pedig a védekezésben és abból induló kontratámadásokban is kulcsszerepet játszik. Erről a posztról nem volt távozónk, érkezőnk azonban igen, mert érkezett Bocskay Bertalan. Az ő leigazolását egyébként érdekes hangok kísérték, mondván „miért nem csatárt hoztunk?”, pedig a stáb okosan döntött vele, hiszen egyrészt a fent említett játékhoz szükség van az ilyen típusú, atletikus, terhelhető, támadásban és védekezésben is használható játékosok, másrészt arra már lehet számítani, hogy Nikitscher Tamásért is lesz jó ajánlata a KTE-nek, Bocskay pedig addigra már legalább egy fél szezont végigjátszik a csapattal (amennyiben számottevő játékperceket kap majd). Jelenleg Vágó Levente, Helmich Pál, Mihajlo Meszhi és Derekas Zoltán személyeben megvannak azok a játékosok, akik képesek erőt mutatni a pályán és nem derogál számukra feltűrni az ingujjat és melózni és ebbe a sorba illeszkedik Nikitscher Tamás és Bocskay Bertalan is, akiktől pedig egyfajta box-to-box játékot lehet várni, ugyanúgy, ahogyan a Kecskeméten sokkal védekezőbb szerepkörben játszó Zsótér Donáttól is.

Banó-Szabó Bence hiányában Kovács Barnára hárulhat, hogy szervezze a játékot (fotó: Kecskeméti TE -Facebook)

Míg tavaly sokszor játszottunk 3-4-2-1-et, amelyben a támadó (Tóth Barna vagy Pálinkás) mögött két szélre kimozgó, támadó szellemű játékos játszik, addig ez idén a keret lehetőségei miatt változhat. Horváth Krisztofer távozása az én meglátásom szerint sokkal kisebb tragédia, mint amit az emberek többsége lát bele, mert bár remek számokat hozott a szezonban, de sokszor éreztem, hogy a Horváth-jelenség kicsit megeszi a csapatot, rátelepszik a csapatra és azzal, hogy ez a helyzet megszűnt, nem biztos, hogy nagyon rosszul jártunk (ezt még akkor is tartom, ha úgy tűnhet, hogy az idei eredmények az ellenkezőjét húzzák alá). Ennél sokkal fájóbb változás Banó-Szabó Bence újabb súlyos sérülése, mert a Horváth nélküli támadójátékunknak ő lehetett volna a gyújtópontja. Bence kiválásával azonban a keret kreatív szekciója jelentősen bezuhant és itt már vannak hiányosságaink. Kovács Barnabás játéka abba az irányba mutat, hogy vele már irányítói feladatokat akarhat megoldani Szabó István, rajta kívül azonban nincs a csapatban egy olyan passzgép, aki ki tudná szolgálni a társakat. Nem kizárt, hogy Zsótér emiatt feljebb kap majd szerepet idén a tavalyihoz képest, hiszen ő eredetileg is egy Banó-sérülés miatt érkezett a KTE-hez. A frissen igazolt Katona Bálint nagyon más típus, de már az Újpest ellen is látszott, hogy az a fajta játékkedv, egy az egy elleni kreativitás, cselkészség, ami benne megvan, jól jön majd a csapatnak, ha felveszi a ritmust, akkor ő lehet a Krisztofer-pótlék a csapatban. Kevésbé gól- és kapuorientált, mint Horváth, de az összjátékban talán könnyebben használható, ami hasznára válhat a csapatnak. A fiatal Kovács Kolos és Vattay Márton számára is csorgatni fogja a stáb a perceket, de nem biztos, hogy elvárható, hogy húzóemberekké váljanak már ebben a szezonban.

Katona Bálint más típusú játékos, mint Horváth Krisztofer, mégis tőle várhatjuk a válogatott támadó pótlását (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A formáció csúcsán pedig végképp nincs tumultus. Pálinkás Gergő mellett Lukács Dánielre számíthat itt a stáb, esetleg bizonyos meccseken Katona Bálint, másokon Májer Milán kaphat itt perceket, tízperceket, akár talán meccseket is, de jellemzően Páleszt és Lukit látjuk majd itt ősszel. A problémát az okozhatja, hogy Gergő egyelőre nem találja a góllövő formáját, de a helyzetbe kerülés terén továbbra is az egyik legjobb játékosunk, így Szabó István Lukácsot többször is kimozgatja a számára is komfortos csatárposztról és néha árnyékékként, néha pedig szélsőként szerepelteti. Luki egyébként szintén nagyon messze van jelenleg a csúcsformájától, ugyanakkor két gólpasszt már adott, bár a munka neheze mindkét esetben a befejező játékosra esett (Nikitscher és Katona Levi). Hogy lesz-e olyan érkező még az átigazolási szezont követően, aki szabadon igazolhatóként érkezik erre a posztra, nem tudhatjuk, de erre már nem nagyon kell építeni szerintem. A szűkös létszám miatt nem elképzelhetetlen, hogy lesznek olyan meccsek, amikor kénytelenek leszünk valamit változtatni támadásban, az alternatív módszerek kidolgozására pedig most a válogatott szünet miatt van ideje Szabó Istvánéknak. Mindenesetre én továbbra is azt gondolom, hogy Pálesz és Luki esetében is arra van szükség, hogy megérkezzen az első gól, hogy lekerülhessen róluk a teher.

Pálinkás Gergő ebben a csapatban kulcsember, egy kulcspozícióban, ezért is fontos, hogy megtalálja a góllövő cipőjét (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az átigazolási időszakunk szerintem alapvetően nem alakult rosszul a lehetőségekhez mérten. Érkezett hét új játékos, ebből kettő a kezdő környékére (Katona Bálint és Kovács Barnabás), a távozók közül, pedig szintén kettő játékos volt meghatározó (Horváth Krisztofer és Szűcs Kornél), tehát nem történt túl nagy felfordulás a keretben. Horváthot remélhetőleg sikerült pótolni Katonával, ő lett a szurkolók által vágyott támadó szellemű igazolás. Ő nem a klasszikus befejező típusú játékos, de az ezüstös szezonban házi gólkirály tudott lenni, így bőven benne lehet idén is 7-8-9 gól. Hogy, hogy Szűcs helyén milyen szezonja lesz a Nagy-Májer párosnak, meglátjuk, a KTE által játszott szisztéma képes elrejteni a szárnyvédők hiányosságait védekezésben, így nem biztos, hogy nagyon megérezzük Kornél távozását. A szurkolók persze örültek volna további igazolásoknak, de azért továbbra is az a helyzet, hogy anyagilag meg van kötve a klub keze. Bár érkezett átigazolási összeg Szalai Gáborért, Szuhodovszki Somáért, Tóth Barnáért és Szűcs Kornélért is, voltak olyan költései a klubnak, amelyek elsőre nem tűnnek igazolásnak, pedig azok. Fizettünk Varga Bence és Zeke Márió kivásárlásáért is és Luki sem üveggyöngyökért érkezett, hogy csak néhány példát említsek.

Talán hajlamosak vagyunk elfelejteni, de Lukács Dániel sem ingyen érkezett vissza Kecskemétre (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az idei szezon célja is ugyanaz lehet, mint az előzőeké, a bennmaradás, amire a jelenlegi keret alkalmas lehet, de a helyzetkialakítás és főleg góllövés terén fejlődnie kell a csapatnak. A kidolgozott helyzetek minősége és az ellenfélnek engedélyezett helyzetek minősége terén is a mezőny alsó harmadában vagyunk, így éppen jól jön a válogatott szünet, amikor a végre kialakult keretet össze lehet rázni és felépíteni a játékot.

13 hozzászólás “Kialakult a keret, ami persze lehetne komplexebb, de ezzel már benn lehet maradni” bejegyzéshez

  1. zsoter az tegnap is bizonyított. amikor megláttam hogy kezdő el is ment a kedvem a meccstől. hozta a szokásos számait. 20 eladott labdája volt. passzai 50% rossz.

  2. Az átigazolási szezon még tart, szeptember 5-én ér véget.

    1. Bocsánat! Szeptember 6-ig. Azóta látom, hogy Helmichet az Újpest vinné…
      Az átigazolási szezon ezek szerint csak az érkezők terén ért véget…

  3. Én nem látom ilyen pozitívan a helyzetet, de ez legyen az én bajom.
    1. A fő baj, és ezt országos média komment szekciójában is vissza olvastam. Hiányzik a korábban, megszokott TŰZ a csapatból.
    Egyszerűen nem jön az az elszántság ami a feljutó évünkben.

    2. Értem én, hogy kis csapat és kell az eladásból származó bevétel, de amit itt művelünk az minimum Orosz rulett.
    Felelőtlenség ennyi tehetséget egyszerre elengedni.

    3. Amit viszont soha nem értek meg.
    Minden Bivalybasznádi megye 2-és csapat stadiont és támogatást kap.
    Ellenben egy ekkora sportszerető és potencialis szponzoral teli város mint Kecskemét csak lóf….szt.

    Reméljük a legjobbakat és azt, higy nem adjuk el Heimlichet.

    1. Valóban hiányzik a csapatból a tűz, a lendület, de reméljük megtalálják okát és szeptember végétől másik csapatot láthatunk a pályán.
      A játékosokat nem eladjuk, hanem aki menni akar elengedik. Ez óriási különbség! Ha az idekötöznénk szerinted ugyanúgy küzdene, mint a többiek?
      2015-ben volt pénz stadionokra, akkor ‘habzsi-dőzsi’ volt. Volt 3 város, ahol a tulaj csődbe vitte a klubot, azok akkor emiatt nem kaptak rá pénzt, most meg már sajnos elfogyott a keret, minden mást jobban támogatnak.

  4. Nem vagyunk tehetős klub, de az anyagi viszonyok ennél lényegesen összetettebbek. Ott van például az a 400 EUR is, amit az UEFA-tól kapott a klub az EKL-indulásért. A nyilvános gazdálkodási adatok alapján nem hinném, hogy anyagi okai vannak, hogy nem vettünk csatárt. Nem mintha csodát várnék tőle, de még bízom Kirchner érkezésében, nőne a variációs lehetőségünk. Legyünk optimisták.

    1. Az EKL meccs helyszínét csak röviddel a meccs előtt tudtuk meg, így különgépet kellett rendelni, mert a menetrend szerinti járaton már nem volt annyi hely. Ez így lényegesen többe került, szerintem többe került ez a ‘kirándulás’, mint amennyit az UEFA utalt. Az az igazság, hogy sokan csak a bevételi oldalt látják, azt jelentősen túlértékelik, a kiadási rovatot meg alulbecsülik.

      1. Nincs szükség becslésre, a gazdálkodási adatok publikusak.

        1. … félreértettél …
          A cég gazdálkodási főszámai ismertek, de a részletek nem. Nem lehet tudni mennyi a játékosok értékesítéséből befolyt összeg, nem lehet tudni mennyit fizettünk az érkező játékosokért, nem tudjuk mennyi a szerződéshosszabbítások költsége, nem tudjuk mekkorák a jövedelmek, stb. Gyakorlatilag főszámokat lehet tudni, de ez nagyon semmit nem mutat meg.
          Igazából ezeket nekünk nem is kell tudnunk, nem mi vagyunk a tulajdonosok. Hidd el jobb is ez így, nyugodtabb az életünk. 🙂

  5. PingWin: Valóban el adtuk, ezzel nincs is gond, sőt a sport velejárója.
    Azonban a mikor a kérdés. Amikor idejött aláírt egy szerződést, ezt akkor is teljesítenie kell ha közbe a jó isten hívja. Azért a klubnak is van érdeke és kötelezettsége. Nehogy már mindig a játékos diktáljon. Révész mester ezzel kapcsolatba őszinte és jó megállapítást tett. Divat lett, hogy a befőtt rakja el a nagymamát.

    Stadion: A Nyíregyháza sem épp 2015-ben kapott forrást. Friss fideszes város, mégis jól lobbizik. A mienk nem. De sorolhatnánk a többi példát is.

    1. ~ Természetesen a játékosnak is van szerződéses kötelezettsége, mivel a klubot kár éri a szerződés felbontásáért ezért akkora összeget kér, amekkorát akar. De… ha egy játékos menni akar, Te nem engednéd el? Köteleznéd arra, hogy kiszolgálja a leszerződött időt? Jó lenne az a csapatnak?
      ~ A Győr, Pécs és Kecskemét teljesen jogosan lett 2015-ben kizárva az NB1-ből pénzügyi szabálytalanságok miatt. A Nyíregyházát ‘mondvacsinált’ okkal zárták ki, a nyírségiek pert is indítottak, amit első- és másodfokon meg is nyertek. Őket így igazságtalanul hatalmas veszteség érte. A nyíregyházi stadion ezért számokra egyfajta kárpótlás.
      Sorolhatunk napjainkból példákat, ahol van fejlesztés, de fölösleges. Akinek jó helyen van ismerőse az kap, akinek nincs az nem kap. Ez sajnos mindig így volt.

  6. Nem vitatom, hogy az említetteket jogosan zárták ki. Azonban akadtak olyanok is, akik, hasonló problémák miatt maradhattak az NB1-ben, mert volt, aki rendezte az adósságot. Bennünket a megmentő elkerült. Tény, messze földön hírös szakemberek ültek a kormány mögött – akadt közöttük, akinek legszívesebben szobrot állítottunk volna – válogatott szintű játékosok kergették őrületbe az ellenfelet, becsben tartott szurkolótáborunk még a világ végére is elkísérte a kedvenceket, mégis, az említett ok miatt mentünk a levesbe. A hátteret hagyjuk, túl vagyunk rajta. Keserves időszak után sikerült talpra állni, most ismét itt vitézkedünk az első osztályban. És ez így is marad, amíg Szabó Pista irányítja a fiúkat. Vagy … A kapitányi játékosmenedzselési koncepció számomra kissé zavaros. Aki Rossinál Kecskemétről szóba kerül, rövid úton távozik a csapattól. Azt is érthetetlen számomra, Krisztofer az EB előtt kap néhány percet, az előkészületi mérkőzésen még annyit sem, úgy utazik az Európa-bajnokságra, ahonnan játékperc nélkül tér haza. Szalai Gabi, aki a Széktóiból elsők között kapott válogatott keret behívót, a szö. kap még mindurnyi játékra sem érdemesítette. Nekem különösen fájdalmas az eset, mert „igazi”kecskeméti” nevelésről van szó. PingWin, meg tudod ezt magyarázni, milyen motiváló menedzselés ez? Az „ötperces játékosok” sorában ezúttal Nikitscher Tamáson a sor. Kíváncsian várom, megéri-e a KTE-ben a telet? Más. Rossi nem tanult a Fradi kudarcából. a zöld-fehérek is ezzel a letámadásos taktikával szenvedtek vereséget a Levercusentől. Lelke rajta. Érintett ebben azért vagyok, nekem teszik fel a kérdést az aggódó szurkolók, kedvenceink miért nem mozdultak meg a második félidőben a pályán? Vagy ez így működik, hogy hipp hopp a németek ellen idegenben, magyar játékosokkal letámadásos taktikára váltunk? Én a KTE-ért is szorítok! Remélem a játékosmegfigyelők bírják szuflával.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.