Szép sorozatba kapaszkodhatunk bele az Újpest ellen

Bő egy hete ez még egy kötelező győzelemnek tűnhetett, de az Újpest kapcsán felröppenő hírek erőt adtak az ellenfelünknek, akik megkezdték a földről a feltérdelést. Nekünk az lenne a feladatunk, hogy visszalökjük őket a padlóra. Nem miattuk, miattunk. Jó előjel, hogy Kecskeméten még nem kaptunk ki tőlük.

A legutóbbi Újpest elleni meccsben nem sok örömünket leltük (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az Újpest elmúlt időszakának hányattatása alapján könnyen estem én is abba a hibába, hogy a könnyebb meccsek közé soroltam az ellenük játszandó meccset. A remek idénykezdésüket követően (a bajnokság harmadánál, a 12. forduló után még a dobogón álltak), zuhanni kezdtek, de az új tulaj bejelentése és az edzőváltás megmozdított valamit a IV. kerületben. Mészöly rögtön győzelemmel kezdett, bennünk pedig még élénken élhet az őszi meccs is, amikor elemi erővel csapódott bele a gyomrunkba az újpesti ötös, amit már csak kozmetikázni tudtunk a második félidőben. Persze emiatt is jó lenne visszavágni, de talán még fontosabb, hogy jó eredménnyel forduljunk a következő hármasugrásra, amikor 8 napon belül megint három tétmeccset játszik a csapat a ZTE, a Veszprém és a Fradi ellen.

Statisztika

A KTE számára jól indult a tavasz, egy helyet tudtunk javítani a két győzelmünkkel és egy vereségünkkel, kérdés, hogy újra a győzelem felé fordulunk-e. A lőtt (30) és kapott gólok (31) terén is a középmezőnyben helyezkedünk el, tehát nagyjából mondhatjuk, hogy jelenleg a helyünkön vagyunk. Hazai környezetben a negyedik legjobb a Kecskemét, ugyanannyi pontot szerezve, mint a Fradi, csak a Fehérvár és a Paks előz bennünket. A formánk is jónak mondható a Széktóiban, az elmúlt 5 meccsen 3 győzelem és 1 döntetlen a mérleg, ezeken a hazai meccseken csak az MTK-tól kaptunk ki. Otthon Meccsenként 1,8 gólt lövünk és 1,1-et kapunk, ráadásul az esetek 40%-ában mindkét félidőben rúgunk gólt. A KTE meccsein a legtöbb gól az utolsó fél órában esik (29 találat, 12 lőtt és 17 kapott), mi viszont a két félidő végén vagyunk a legeredményesebbek (a 30-45. perc és a 75-90. perc között 8-8 gólt lőttünk).

Az Újpest hosszú szenvedés után tudott újra nyerni, előtte 9 meccsen mindössze 1 pontot tudtak felmutatni, de a DVTK legyőzésével levegőhöz jutottak. A támadóerő azonban így sem nyűgözhet le senkit (bár pont mi kaptunk ízelítőt belőle ősszel), mert az ő 27 góljuknál kevesebbet csak a ZTE, az MTK, a Kisvárda és a Mezőkövesd lőtt. Kapott gólok tekintetében még rosszabb a helyzet, mert az Újpest kapta a legtöbb gólt a bajnokságban (41-et). Vendégként csak 9. a csapat, gólátlaguk nem éri el az 1-et. Bár a Diósgyőr ellen tataroztak valamicskét az idegenbeli formájukon, de az így is a harmadik legrosszabb a ligában. 36 percenként kapnak gólt, ami önmagában is soknak tűnik, de ehhez hozzájön, hogy minden meccsükön betalált ellenük az ellenfél. A statisztikák nem sok jót ígérnek nekik, de Mészöly érkezése eddig pozitív hatással volt a csapatra.

A két csapat egymás elleni mérlege a fővárosiaknak kedvez, 5-ször nyertünk ellenük az NB1-ben, emellett 4 döntetlent tudunk felmutatni 9 vereség mellett (Az Újpest II ellen az NB3-ban két győzelmünk van). Ugyanakkor Kecskeméten még nem kaptunk ki az Újpest ellen (4 győzelem, 4 döntetlen). A párharc eddigi legeredményesebb gólszerzői:

KTE: Csordás Csaba, Tóth Barna (3-3 gól), Foxi Kethevoama, Francis Litsingi, Montvai Tibor, Tököli Attila (2-2 gól)

Újpest: Kabát Péter (4 gól), Rajczi Péter, Dusan Vasziljevics (3-3 gól), Csoboth Kevin, Fernand Gouré (2-2 gól)

Akár a legeredményesebb újpesti gólszerzők közé is írhattam volna Marko Vukaszovicsot, aki kecskeméti színekben kétszer is öngólt szerzett a fővárosi lilák ellen, míg Simon Attila szintén kétgólos a párharcban, de ebből egyet újpesti, egyet pedig kecskeméti színekben szerzett. Vágó Levi bizonyos tekintetben három gólos az Újpest ellen, mert az NB3-ban két gólt lőtt az Újpest II-nek kecskeméti színekben, míg az NB1-ben egyszer talált be ellenük.

Összeállítások

Az újpestiek oldalán nehéz jósolni, mert Mészöly Géza harmadik eljövetelével új ötletek is érkeztek a csapathoz. A kapuba Banai Dávidot várom, előtte újra szerepet kaphat az új szerzemény Daviti Kobouri. A középpályán vannak hiányzói a csapatnak, de bemutatkozhat az új szerzemény Aboubakar Keita, elől pedig Csoboth mellett a Mészöly által megdicsért Sasere kaphat szerepet.

Szabó István kerete szűk egy hetet tudott pihenni/edzeni a meccsre, így valószínűleg fizikai okai nem lesznek a változtatásoknak. Lesz azonban eltiltás, Horváth Krisztofer 5 sárga miatt nem játszhat. A kapuban Varga helye nem kérdéses, ahogy előtte is biztosnak tűnik Belényesi és Katona. A harmadik belső védő Szabó Alex vagy Iyinbor lehet, én Szabóra számítok. A két szélen a gyors újpesti támadók miatt Szűcs és Zeke kezdhet, középen pedig valószínűleg megmarad a Vágó-Zsótér kettős. Szerintem visszakerül a kezdőbe Banó-Szabó és Lukács, Horváth hiányát pedig a fiatalperceknek is kedvezve Szendreivel töltjük be.

Kulcsemberek

Krisztofer hiányában a támadójáték talán legveszélyesebb eleme esett ki, akinek a hiányát valamilyen módon pótolni kell. Ehhez pedig Lukács Dánielnek vissza kell találnia a mezőkövesdi formájához, mert az elmúlt két meccsen felejthető teljesítményt nyújtott. Luki sebessége és gólérzékenysége azonban olyan fegyver, ami bármikor képes elsülni, az Újpest ellen pedig nagy szükség is lehet rá. A vendégeknél a gyengélkedő védelemnek fontos lenne, hogy mögötte egy olyan ember álljon, aki képes nyugalmat árasztani magából (erre Molnár Zsombor nem nagyon volt képes). Banai Dávidot (aki egyébként éppen a KTE ellen debütált az NB1-ben egy olyan meccsen, amit szívesen elfelejtenénk, a kizárás előtti utolsó elsőosztályú meccsünkön) azzal nem vádolhatjuk, hogy túljátszotta volna magát eddig a szezonban: augusztus 19. és október 29. között játszott 8 meccset, hogy aztán legközelebb februárban álljon a kapuba. A Loki ellen még kikaptak, a Diósgyőr ellen viszont már fontos szerepet vállalt a győzelemből, Mészöly pedig ezek után nem hiszem, hogy kihagyná a kezdőből.

Luki duplával tért vissza, azonban azóta csendesebb meccseket játszott (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Legalábbis, amire én figyelni fogok, hogy változik-e a játékunk képe. Horváth nem csak eredményes, de meghatározó játékosa is a KTE játékának, akinek a kiválásával könnyen változhat a dinamika. Krisztofer technikás játékos, aki szereti cipelni a labdát, áttörni a vonalakat, cselezni. Ebből lehet, hogy kevesebbet fogunk látni, de éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy gördülékenyebbnek tűnik majd a játékunk. Ami azonban lényegesebb: lesz-e ugyanolyan eredményes?

Hogyan pótolja Szendrei Ákos Horváth Krisztofert? Egyáltalán ő pótolja-e? (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Szabó István az előző három meccses csomagot illetően azt a döntést hozta meg, hogy amíg lehet, addig a legjobb csapatát rakja fel a pályára, aztán amikor elfogy az energia, akkor majd elkezd rotálni. Ennek eredményeképp legyőztük a Mezőkövesdet és a Diósgyőrt és a listavezető Paks ellen kellett belenyúlni a keretbe, de Tolnában is stabilnak tűnt a csapat, bár nem játszott igazán jó focit. Az elmúlt két meccsen egyébként is inkább harcoltunk, mint futballoztunk, ez azonban nem baj, erre a készségre is nagy szükség van a célok eléréséhez. Az Újpest elleni meccsen is valószínűleg az eredmény lesz még fontosabb, mint a szemkápráztató játék, főleg Horváth hiányában. Az őszi 3-5-ért, ha nem is ilyen arányban, de vissza kellene vágnia Szabónak, még ha nem is ez motiválja a meccs kapcsán leginkább. Edzői szemszögből talán a legnagyobb feladatok, hogy hogyan pótolja a legeredményesebb játékosát (egy emberrel vagy csapatszinten?) és hogyan lassítja le az Újpestet.

Szabó István reménykeltően kezdte a tavaszt, a folytatást az Újpest ellen lehetne megalapozni (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

Mészöly Géza még meg sem melegedett az újpesti padon, máris robbantott egyet:

Tudtunk váltani egy kicsit, és a beszálló játékosok is, most Franklinre gondolok, aki, hát nem szerettem én sem játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki ott megtartja a labdát és megcsúsztatja

Hamisítatlan Mészöly-duma, ami engem inkább megmosolyogtat, mint felbosszant, de azon meglepődtem, hogy a klubja is hasonlóan kezelte a helyzetet. Jelenleg fegyelmi eljárás zajlik ellene, ami kicsit beárnyékolja a jó kezdését, pedig hosszú álomból ébresztette meg az Újpestet. Ráadásul bízhatnak is benne, mert az első időszaka alatt (2001. február – 2006. június) 2.01 pontot hozott meccsenként, a második során (2010. április – 2011. augusztus) pedig 1.61-et, amik abszolút jó számok, bár a bajnokság azóta sokat változott. Szabó Istvánnal még nem nézett szembe, de a KTE ellen nem megy neki jól: 1 győzelem mellett 5 veresége van (a győzelem az Újpesttel, a vereségek közül pedig három a Vasassal és egy az Újpesttel).

Mészöly Géza harmadszor is visszatért és egyből hozott egy régen várt győzelmet az Újpestnek (fotó: Újpest FC – Facebook)