1 pontra van szükség, de biztosak lehetünk benne, hogy nem arra fogunk játszani

Két mérkőzés van hátra az NB1-es idényből és egyetlen apró pontocskát kell szereznünk az Újpest és a Kisvárda ellen. Bizakodhatunk, hiszen e két csapat közül egyik sem vert még el bennünket a szezonban, ráadásul mindkettejük ellen 4 pontot szereztünk (Újpest: 2-1, 2-2; Kisvárda: 3-3, 1-0). Két vereség után nyertünk végre, gyakorlatilag minden abba az irányba mutat, hogy a KTE megszerezheti az ezüstérmet a hétvégén. Épp ilyenkor kell a legjobban odafigyelni.

Hazai pályán az utolsó utáni pillanatban egyenlítettünk az Újpest ellen (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az Újpestről jó emlékeink lehetnek ebben a bajnokságban. A Szusza Stadionban ősszel egy maratoni meccsen szereztünk győzelmet, amelyen úgy tűnt, hogy vezéráldozatot is bemutatunk, de Varga Bence sérülése nem bizonyult komolynak (Mihajlo Meszhinek viszont heteket kellett kihagynia). Tavasszal pedig a szezonunk fordulópontját produkáltuk a IV. kerületiek ellen. Három döntetlent követően nagyon sokáig álltunk vereségre, hogy aztán Tóth Barna duplájával (amiből a második gól a 95. percben esett) egyenlítsünk és az ebből következő eksztázis felpörgette a csapatot a következő meccsekre is: a következő hét meccsből hatot megnyertünk. Ezúttal is elegendő lehetne egy döntetlen a boldogsághoz, de Szabó Istvánt ismerve, nem született még olyan isten, hogy mi a döntetlent célozzuk meg. Természetesen nyerni akarunk majd.

Statisztikák

Az Újpest már a bennmaradók nyugalmával léphet pályára, hazai pályán pedig a középmezőnyben szerepel, csak két csapat szerzett több gólt és senki sem kapott többet hazai környezetben náluk. Az elmúlt három meccsükön nyeretlenek (ebből két hazai meccs volt: Vasas és Fradi), így a formájukban talán bízhatunk. A Szusza Stadionban mindössze a meccsek 13%-án fordult elő, hogy ne kaptak volna gólt, de az összes hazai meccsükön betaláltak. A Kecskemét az idegenbeli tabellán is a második helyen áll, és ebben a tekintetben a legjobb formának örvend a bajnokságban, emellett a legkevesebb gólt kaptuk vendégségben (mindössze tizenkettőt). A Széktóitól távol a meccsek 1/3-án tudtunk egynél több gólt lőni, viszont sosem kaptunk többet kettőnél. A KTE-re egyébként jellemző, hogy a szünet környékén lő gólokat: a 30. és 60. perc között lőttük a góljaink több, mint felét (52%). Ezzel szemben az utolsó 10 perc kritikus, ekkor kaptuk a gólok közel negyedét (24%).

Összeállítások

Az Újpest kapuját várhatóan Nikolics őrzi majd, de a védelem összeállításakor Vignjevics dolgát nem könnyíti meg, hogy Antzoulas piros lap, Diaby pedig sárga lapok miatt tölt majd eltiltást. Így Hall párja akár a fiatal Eckl Patrik vagy Fehér Csanád is lehet. A középpályán a szerb edző az Onovo-Boumal párosnak szavazott bizalmat, elől pedig Gourét a Varga-Mörschel-Csoboth hármas támogathatja. Szabó István esetében kérdés lehet, hogy az utolsó két meccsre mennyire forgatja fel a csapatot. Mindenesetre Szuhodovszki játéka kérdéses a sérülése miatt, Nikitscher pedig eltiltását tölti, így a középpályán merülhetnek fel kérdések. A védelmet így változatlannak tippelem, a középpályán pedig vagy egy Vágó-Meszhi vagy egy Vágó-Nagy Krisztián kettőst várok (utóbbi esetben Katona Mátéval a jobb oldalon). Elől valamiért Katona Bálintra számítok, ez esetben Horváth Krisztofer a padra kerülhet.

Kulcsemberek

Újpesti oldalon kézenfekvő dolog lenne a válogatottban is bemutatkozó Csoboth Kevint megemlíteni, ám ha valóban mélyebben kell belenyúlni a védelembe, akkor könnyen lehet, hogy Tim Hall szereplése lesz a meghatározó. A luxemburgi védő alapembernek számít az Újpestben, most pedig még nagyobb felelősség kerülhet a nyakába. Persze két oldalról kaphat támogatást Antonovtól és Pauljevicstől, és az sem biztos, hogy milyen megoldást választ a középső védelem megoldására Vignjevics, de Hall szerepe könnyen felértékelődhet. Ha nem megy neki, az pedig végzetes is lehet. Kecskeméti oldalon ki más lehetne a kulcsember, mint Tóth Barna, aki az eddigi két meccsen háromszor talált be az Újpestnek. Barnával egyébként is nehéz megbirkózni, egy felforgatott védelemnek pedig pláne okozhat problémákat a jelenléte.

Tóth Barna jelenléte az Újpest védelmének korábban is okozott problémákat, ezúttal is lehet hasonlóra számítani (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Nyilvánvalóan arra, hogy amennyiben egy pontot meg tudunk szerezni, az nem csak a Kecskemét eddigi legjobb eredményét jelentené, hanem a magyar futball történetének legjobb újoncteljesítményét is. Ilyen helyzetben pedig adja magát a kérdés: mennyit kockáztat majd Szabó István? Én azt gondolom, hogy nem őrizzük majd a 0-0-t, az nem lenne önazonos, de a döntés Pistabá és a stáb kezében van. Nem is annyira extrém esetben pedig teljesen felszabault játékot is mutathatunk: ha a Paks botlik a Puskás Akadémia ellen pénteken és a Debrecen sem tudja szombaton megverni a Fradit Budapesten (valljuk be, mindkét forgatókönyvre van esély), akkor a KTE már ezüstérmesként lép pályára Újpesten.

Az NB2-es ezüstérem után könnyen újabb nemesfém kerülhet a Szabó-csapat nyakába (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

A kecskeméti középpálya összeállítása okozhat fejtörést Szabó Istvánnak, amennyiben Szuhodovszki Somára nem számíthat a mester. Ebben az esetben ugyanis Vágó párjaként Mihajlo Meszhi és Nagy Krisztián jöhet szóba (esetleg Szalai Gábor, de erre már kisebb az esély). Meszhi szereplése esetén a Vágó-Meszhi páros kevésbé offenzív, míg Krisz előrelépésével valószínűleg Katona Máténak kell Csoboth-tal versenyezni. Ebben a helyzetben tehát a KTE stábjának döntést kell hoznia: inkább az Újpest válogatott szélsőjétől tart vagy inkább a kombinatívabb támadójátékra tolja a hangsúlyt. A Ferencváros elleni győzelem mindenesetre nem csak a csapatnak adhatott extra önbizalmat, de azt is megmutatta, hogy Szabó István mennyire magabiztosan képes megölni egy erősebb csapat erényeit. Az Újpest egészen más szint, mint a Fradi, más erősségekkel, Szabóéknak viszont egészen biztosan megvan az elképzelésük arra, hogy elnyomják azokat.

Szabó István hazai pályán vert helyzetből állította talpra csapatát. Ezúttal elkerülné ezeket az izgalmakat (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amikor elküldték Milos Kruscsicsot, a csapat a 10. helyen állt 24 meccsen szerzett 27 ponttal, 1,125-ös PPM (pont per meccs) mutatóval (ez magasabb, mint az első újpesti edzősége idején), 37,5%-os teljesítménnyel. Nebojsa Vignjevics egy Felcsút elleni vereség után érkezett és az azóta eltelt 7 meccs alatt bebiztosította a bennmaradást, 1,57-re emelte a PPM mutatót (52,3%-os teljesítménnyel), a meccsenkénti lőtt gólok száma nőtt a kapottaké csökkent az irányítása alatt. Azt mondhatjuk, hogy stabilizálta a csapatot. Az Újpest azonban nem lépett ki az árnyékából vele sem, a szurkolók elégedetlenkednek, így – mivel a távozása nincs terítéken a szerb edzőnek – jövőre jelentős javulást várnak Vignjevicstől. A KTE ellen azonban jó a mérlege: 5 meccsből 3-szor is nyerni tudott (1 döntetlen, 1 vereség), legutóbb éppen Szabó István ellen, akkor még a Honvéd edzőjeként a kupában. A tavaly februári mérkőzésen a jelenlegi KTE keretéből 11-en léptek pályára (Kersák, Rjaskó, Belényesi, Szalai, Vágó, Grünvald, Nagy K., Szuhodovszki, Szabó A., Buna, Tóth B.), Gál Szabolcs, Tóth Dávid és Lukács Dániel nem tagja már a csapatnak. Ez is remekül mutatja az állandóságot Kecskeméten.

Nebojsa Vignjevics csapatát a nagy tét már nem nyomja, a szurkolók azonban jobb eredményekre vágynak (fotó: Újpest FC – Facebook)

2 hozzászólás “1 pontra van szükség, de biztosak lehetünk benne, hogy nem arra fogunk játszani” bejegyzéshez

  1. Reménykedjünk, hiszen annyi jó dolog történik mostanság velünk. A világ minden szegletéből kapjuk a pozitív energiákat, klubigazgatónk magas képesítést szerez – büszke lehetek arra, hogy a licencképzés hajnalán együtt ültünk az iskolapadban – a Honvéd korábbi tulajdonosa üzleti okokból kifolyólag hazatért, és első dolga volt a KTE modellt az MLSZ vezetése figyelmébe ajánlani. A dicsőség kapujában állunk, könyörgöm, teljesen mindegy kikkel a középpályán, a hátvéd vagy csatársorban, de lépjünk be rajta! Bence, Barna, Bálint, Krisztiánok, Találjátok el a kaput!

  2. Hogy a Ferencváros veresége után mi kavarog bennem? Idézek. Hajdanán az FTC-nél az volt a szokás, az egyik edző ráépíti a munkáját a másik edzőjére. Nem pedig az, hogy amikor belépnek az öltözőbe, eltörlik mindazt, ami előtte jó volt. Például volt egy tábla az öltözőben, melyre az volt felírva: Nyújtsd mindig a legtöbbet, ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá lenni, ami lehetnél! Dalnoki így jutott el csapatával a KEK döntőbe. Az őt követő edző ezt a táblát levetette, mert azt hitte, ő találta ki ezt a szép mondatot. A morális válság beindult. A mai teljesítmény után azt a véleményt lehet megfogalmazni, ezek a maiak nem tudják igazán, mi az a Fradi szív. Jobb is, hogy így történt, mert a KTE sorsa saját kezében maradt. Nem mondhatják, ezek külső segítséggel lettek ezüstérmesek. Ki kell használni a nagy lehetőséget.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.