Az év meccse vagy csak egy mérkőzés a naptárban?

Létezik egy olyan toposz a magyar labdarúgásban, hogy bármely tetszőlegesen kiválasztott klubnak a szezon mérkőzése, amikor a Ferencvárossal játszik. Ezt lehet súlyozni azzal, hogy a szezon mérkőzései közül is a Fradi elleni hazai a non plus ultra, amikor a honi labdarúgás totemklubját vendégül látja az adott csapat. De valóban így van? Kecskeméten már október 2-án sor kerül a szezon meccsére?

Az eddigi utolsó hazai bajnokink a Fradi ellen, 2014. júliusában (fotó: tempofradi.hu)

Az nem lehet vita tárgya, hogy a Fradi vendégjátéka minden csapat szezonjában nagy esemény. A fővárosiak a jelenlegi magyar labdarúgás legprofesszionálisabb és legerősebb klubja, amely az elmúlt időszakban nemzetközileg is szereplővé lépett elő. Anyagi lehetőségei, játékosállománya, személyzete, népszerűsége a teljes magyar mezőnyt tekintve kiemelkedő. Szurkolótábora nem csak népes és aktív a mérkőzéseken, de Budapest IX. kerületén kívül is rendre megtölti a vendégszektorokat. Ezek olyan tulajdonságok, amelyek miatt minden csapat számára kihívás a Ferencváros vendégjátéka mind az edzői stáb, mind a játékosok, de a szurkolók számára is. Kecskemét ráadásul a földrajzi közelség miatt is különleges helyzetben van: ugyanúgy, ahogyan a Fradi szurkolóinak is könnyed túra a kecskeméti, a Bács-Kiskun megyei székhelyen is rengeteg olyan Ferencváros szurkoló él, aki rendszeresen jár fel Budapestre a zöld-fehérek meccseire (talán mindennél jobban mutatja a Fradi Kecskeméten is kiemelt szerepét, hogy a feljutásunkat a kecsup.hu a következő címmel ünnepelte: Ünnep a Széktói Stadionban, ismét lesz Kecskemét-Fradi az NBI-ben). A jelenlegi KTE számára már önmagában az élvonalbeli szereplés is kisebb csoda, az pedig, hogy összemérheti magát Magyarország kirakatcsapatával, izgalmas lehetőség. De több-e ennél? Több-e egy meccsnél a naptárban? A csapat számára nem szabad, hogy több legyen. Ugyanakkor a szurkolók számára viszont nem szabad, hogy kevesebb legyen, nagy szükség lesz a drukkerekre, az ilyen mérkőzéseken sokat számíthat a szerepük. A csapat számára azonban a Ferencváros elleni mérkőzés egy a sok közül. Egy kiemelkedően érdekes, mindenki számára emlékezetes, Dávid vs. Góliát jellegű mérkőzés.

Statisztika:

Bármennyire meglepett volna bennünket a szezon előtt, bármennyire hangzik komikusan, a tabella alapján mégis igaz: a KTE-FTC mérkőzés rangadó. A toronymagas első helyezett játszik a bravúrharmadikkal, köztük mindössze öt pont, ami álomszerű. Persze kicsit csalóka a kép, mert ha a Fradi elmaradt meccsei miatt elkezdünk vesztett pontokkal számolni, akkor máris azt látjuk, hogy míg a vendégek eddig egyetlen pontot sem hagytak veszni, ez a szám a KTE oldalán már 11-re kúszik fel. Borzasztóan nehéz lesz a helyzetünk, hiszen az ellenfelünk eddigi hat meccsén nem csak nem kapott ki, de mindössze a honvédos Prenga tudta bevenni a kapujukat. A Kecskemétnek sem kell szégyenkeznie a 6 kapott góljával, a lőtt gólok tekintetében azonban már nagyobb a különbség. Míg a KTE meccsenként 1.25 gólt lő meccsenként, addig a Fradinál ez a szám több, mint a duplája, 3 gól/mérkőzés. Amiben azonban lehet bízni, hogy Szabó Istvánék egyfajta erőddé alakították a Széktóit: a Ferencváros után a Kecskemét szerepel a legjobban hazai pályán. A hazai pálya a két csapat közös történetében is jó ómen volt a KTE számára: Kecskeméten nyolc bajnoki meccsen 4 győzelem, 3 döntetlen és egyetlen vereség a mérlegünk a Fradi ellen.

 

Összeállítások:

Szabó István valószínűleg felküldi a pályára a bizalmi kezdőjét, akik eddig is a legtöbb lehetőséget kapták a bajnokságban. Varga Bence helye valószínűleg nem kérdéses, előtte a három védő vélhetően a Szabó Alex-Belényesi Csaba-Szalai Gábor hármas lesz. Tóth Ákos sportigazgató Katona Máté sérüléséről beszélt a héten, így a jobb oldali szárnyvédő Nagy Krisztián lehet. Ami kérdésként felmerülhet, hogy ki lesz a csatárunk: egy Ferencváros ellen úgy érzem a biztonságra törekszünk és egy csatárral fogunk játszani, de erre a posztra nevez a góllövő cipőjét a válogatott szünetben egyaránt megtaláló Tóth Barna és Uros Djuranovics, valamint a bajnokságban korábban négyszer eredményes Szabó Levente is. A Ferencváros esetén nehezebb jósolni, hiszen jövő hét csütörtökön Belgrádba utaznak Európa Liga csoportmeccset játszani, előfordulhat, hogy arra a mérkőzésre tartalékol majd Csercseszov. Dibusz helyét talán ezen a meccsen nem fenyegeti senki, de megjósolhatatlan a vendégek kezdője, mert kétszer egymás után még nem léptek pályára ebben az idényben ugyanazzal a tizeneggyel. Abban bízni, hogy Csercseszov olyan csapatot küld pályára, ami kellően tartalékos ahhoz, hogy erre alapozhassunk, talán túlzott optimizmus, hiszen a Fradi kerete kellően mély, nem nagyon tud olyan kezdőt pályára küldeni az orosz, hogy a névsor könnyítse meg a dolgunkat.

Kulcsemberek:

Nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy Varga Bencének ne legyen fontos szerepe a mérkőzésen. Bizakodásra ad okot, hogy Benyó remek formában volt a válogatott szünet előtt, a védései rendszeresen a hét legszebbjei között szerepeltek. Olyan kapus, aki nyomás alatt is jól teljesített a szezon első negyedében, erre a tulajdonságára pedig könnyen lehet, hogy a Fradi ellen is szükség lesz. A vendégek oldalán ezúttal Vécsei Bálintot emelem ki, aki az elmúlt időszakban jó formának örvend. Gólt lőtt a kupában a Bicskének, előtte pedig a Monaconak az Európa Ligában, korábban a Trabzonsport ellen gólpasszt adott, és bár pályára nem lépett, de a válogatott keretben is szerepelt. Az ő passzkészségére pedig szüksége lehet a Fradinak, ugyanis egy nagyon zárt Kecskeméttel kell majd szembenézniük.

Varga Bence a szurkolók egyik kedvencévé vált Kecskeméten (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Nem állítom, hogy bármilyen komoly következménye lenne annak, ha kikapnánk a Ferencvárostól, mégis értékmérő lehet ez a meccs. A szezon első 8 fordulója nagyjából azt a képet rajzolta ki, hogy az NB1-ben idén létezik a Fradi, mögötte meg a többiek. Ezen a meccsen pedig talán némi betekintést nyerhetünk abba, hogy ebben a „többiek”-nek nevezett masszában hol is lehet a helyünk. Ha esetleg meg tudjuk tréfálni vagy megszorongatni a Ferencvárost, akkor talán kezdhetjük elhinni, hogy ez a csapat szó szerint bárki ellen versenyképes tud lenni. A támadójátékunk ennél gyengébb csapatok ellen is döcögött olykor, ezen a meccsen pedig nagyon koncentráltam kell használni azt a kevés lehetőséget, ami adódik majd. Az eddig egekig dicsért védekezésünk számára viszont az eddigi legnagyobb erőpróba lesz a Ferencváros. Varga teljesítménye nagyban fog függni az előtte játszók szereplésétől: ha a korábbiaknak megfelelően csak alacsony minőségű helyzeteket engedünk az ellenfélnek, az nagyban megkönnyítheti Benyó dolgát is.

Ez a fajta odaadó védekezés kell a Fradi ellen is (fotó: Budapest Honvéd FC – Facebook)

Edzők:

Szabó István idei legnagyobb kihívása lesz ez a mérkőzés, még akkor is, ha az ő száján valószínűleg nem jön ki ilyesmi, hiszen minden mérkőzést igyekszik azonos súllyal kezelni. Mégis igaz, hogy ha az eddig sebességet sem vesztő Ferencvárost sikerülne rövid pórázon tartania (amibe akár még egy szűk vereség is beleférne), annak a korábbi eredményeknél is nagyobb visszhangja lehetne. Ehhez azonban nagyon nagy fókusz és fegyelem kell, nekünk szurkolóknak pedig arra kell felkészülnünk, hogy ez a meccs a küzdelemről, a párharcokról, a csúszásról és mászásról, a csontzenéről fog szólni.

Abban biztosak lehetünk, hogy Szabó István nem nézi zsebre tett kezekkel, hogy az FTC elviszi Kecskemétről a pontokat (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A Ferencváros elmúlt éveiben központi téma volt az edző személye. Szerhij Rebrov remek teljesítménye után Peter Stögerrel kevésbé voltak elégedettek a csapatnál, az őt váltó Sztanyiszlav Csercseszov pedig első évében még kapott kritikákat is, mondván Stögerhez képest nem jelentett akkora előrelépést, mint remélték. Az idei szezonban azonban Csercseszovék egyelőre megállíthatatlannak tűnnek: a hazai bajnokságot két meccsel kevesebbet játszva is magabiztosan vezetik, az Európa Ligában is jönnek az eredmények, a védelmük stabil, kevés gólt kapnak, támadásban pedig egyelőre kielégítően szerepelnek. Mindemellett Csercseszov tudatosan bánik a rendkívül bő kerettel, folyamatosan forgatja azt, bár még így is érdekes kérdés lesz, hogy egyes játékosok étvágyát ki tudja-e majd elégíteni. Mindenesetre a Fradi idei szezonját nem érheti panasz eddig, reménykedünk benne, hogy az első foltot a fehér abroszon mi helyezhetjük majd el. Még akkor is, ha erre nagy esélyt senki nem ad nekünk.

Sztanyiszlav Csercseszov a sikerek felé menetel a Fradival. Vajon meddig tudják fenntartani tökéletes mérlegüket a bajnokságban? (fotó: Ferencvárosi TC)

2 hozzászólás “Az év meccse vagy csak egy mérkőzés a naptárban?” bejegyzéshez

  1. Meglátjuk, karakteres edzőnk mennyit sajátított el példaképe szakmai tudományából. Volt időszak, amikor Sziviccsel a Fradit oda /4:0/ vissza /1:2/ vertük. Olyan eset is előfordult, egyik kedvenc mesterünk, BB irányítása alatt itthon két gólos vereséget szenvedtünk. Böde Dani letriplázott bennünket. Most Szabó Pistán a sor, hogy bizonyítsa, nagyobb edzői feladatok megoldására is alkalmas. Tippmix szempontból a pillanatnyi körülményt érdemes figyelembe venni. Mert, ” a sportfogadás egyik legnagyobb hibáját akkor követed el, ha nem mindig a lehetőségek szerinti legnagyobb oddsot fogadod meg.” A Fradi győzelemre most nagy összeget tennék, de fejemben a kis ördög ott motoszkál, hátha a mester jó tanítványnak bizonyul.

    1. Szivics Fradi elleni eredményeit érdemes súlyozni azzal, hogy az akkori Ferencváros és Kecskemét között messze nem volt ekkora különbség. Az biztos, hogy Szabó számára ez az egyik legnagyobb kihívás lesz a szezon folyamán, nagyon kíváncsi leszek, hogy képesek leszünk-e – ha nem is eltüntetni, de legalább – csökkenteni a különbséget a két csapat között. Nem lehetetlen, csak piszok nehéz a küldetés 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.