Rotálni vagy nem rotálni, ez itt a kérdés

A Honvéd elleni gyengébb teljesítményt követően ezúttal a kupában vár feladat a Kecskemétre, a megyei rivális Tiszakécske ellen. Természetesen egy ilyen bajnoki szezonkezdet után csúnyácska folt lenne, ha egy másodosztályú csapat ellen kellene búcsúznunk a kupától már az elején, a kérdés pedig ott lebeg: mennyire érdemes belenyúlni a megszokott kezdőcsapatba?

Vajon milyen kezdőcsapatot küld pályára Szabó István a Kécske ellen? (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Remek első 8 fordulón van túl a KTE, a szurkolóknak pedig lassan nő az étvágya. A Tiszakécske azonban nem olyan falat, amelyhez nagyon nagy étvágy kellene, egy másodosztályú együttes (ráadásul a megyei rivális) elleni mérkőzésen a korábbi teljesítménytől függetlenül a győzelem a cél. Oda kell azonban figyelni, hogy a torkunkon ne akadjon a Kécske. Lebecsülni semmiképpen nem szabad Visinkáékat, ugyanis az NB1-et is megárt, tapasztalt játékosokkal tűzdelt kerettel dolgozhatnak. Nekünk azonban nagyon fontos lenne a jó morál szempontjából, hogy a válogatott szünet alatt úgy vonulhatnánk pihenőre, hogy a mosodából frissen hozott szép eredménysorunkat nem szarja le egy arra szálló madár a lakásajtó előtti utolsó öt méteren. Nyilván nem katasztrófa, ki lehet azt mosni, de bosszúság és az aznapi hangulatot eléggé el tudja rontani. Szabó István elmondása alapján a kupában is szeretnénk minél jobb eredményt elérni (naná, majd azt mondja, hogy hidegen hagy bennünket és szeretnénk kiesni), de érezhető a kommunikációján, hogy az NB1-ben való bennmaradás kiharcolása mellett ez a versenysorozat inkább másodlagos a csapat számára. A rotáció kérdésköre ugyanakkor nem teljesen egyértelmű. Egy másodosztályú ellenféllel szembeni kupameccs jó alkalom lehet arra, hogy a keret olyan tagjait, akik fizikailag még lemaradással küzdenek, nincs meg az a meccsterhelésük, ami optimális lenne, Szabó István játékpercekhez juttassa. Ez amiatt is fontos lenne, hogy amikor megérkeznek a sérülések, akkor a beugró játékosok megfelelő fizikai felkészültséggel legyenek bevethetők. Ugyanakkor jön a válogatott szünet, ami megtöri az eddigi munkaritmust. Bár a stáb igyekszik jövő péntekre edzőpartnert találni a csapatnak egy felkészülési meccsre, a kezdőcsapat játékosainak hosszabb kihagyása mégsem biztos, hogy olyan kockázat, amit érdemes vállalni, pláne, amikor ilyen jó formában vannak.

Statisztika:

A két csapat múltjáról szóló statisztikát PingWin már érintette, itt csak annyiban emlékszünk meg róla, hogy legutóbb a Kecskemét nyerni tudott Szalai Gabi góljával, de az őszi kécskei meccsen a hazaiak győztek, akkor Erdei büntetője döntött. Ők akár mindketten a pályán lehetnek vasárnap. A KTE bajnokságban szerzett 13 pontja igen szép teljesítmény, azonban Kécskén az idegenbeli teljesítményen lehetne kozmetikázni, a Széktóitól távol ugyanis még nincs győzelme a Kecskemétnek. A Kécske a másodosztály középmezőnyében található 11 ponttal, amiből 9-et otthon szereztek, így hazai pályán masszív csapatnak mondhatók. Érdekes, hogy a két csapat formája szinte teljesen ugyanolyan, mindketten két győzelmet, két döntetlent és egy vereséget termeltek az elmúlt öt meccsükön.

 

Összeállítások

A fent említettek miatt nehéz megjósolni a kezdőcsapatokat. A Kécske az elmúlt időszakban Halasival a kapujában játszott, kérdés, hogy Antal volt csapata ellen lehetőséget kap-e. A védelem összetétele nem sokat változott az elmúlt időben, talán Farkas Andris kerülhet be nevelőegyesülete ellen. Elől Zamostny helye biztosnak tűnik, ha nem lesz nagy variálás, a párja Horváth Zoltán lehet. Szabó István esetében is nehéz megjósolni, hogy kiknek szavaz bizalmat. Én arra hajlok, hogy az eddig favorizált kezdő kis változtatásokkal lép majd pályára és esetleg a cserékkel biztosít lehetőséget a kiegészítő embereknek. Ebben az esetben kisebb-nagyobb szerephez juthat majd a meccsen Rjasko, Grünvald, Meszhi vagy akár Djuranovics. A lentiek valójában teljesen hasraütésszerűen tippelt csapatok:

Kulcsemberek

A Tiszakécske 8 meccsen kapott 8 gólja nem számít soknak az NB2-ben, de ebből Halasi Péter mindössze hármat kapott. A szezont még Antal Botonddal a kapuban kezdte meg a csapat, aztán a Csákvár elleni meccsen bekerült Halasi, aki a következő öt meccsen ott is ragadt a csapatban. A Nyíregyházától, a Haladástól és a Siófoktól sem kapott gólt, így meccsenkénti 0,6 kapott gólos átlagot mutat, ami kiemelkedően jónak mondható. Most egy NB1-es csapattal szemben kellene megőriznie a kapuját a góltól. Kecskeméti oldalon nem biztos, hogy kulcsemberré válik, sőt még az sem garantált, hogy egyáltalán pályára fog lépni Uros Djuranovics. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy neki nagyon jót tenne, ha egy alacsonyabb osztályú ellenfél ellen esetleg megtalálná a góllövő cipőjét. A szezon egészét tekintve nagyon fontos lenne a csapatnak, hogy a hasonló profilú Tóth Barna és Szabó Levente mellett egy tőlük eltérő karakterű csatár is formába lendüljön a csapatban és Szabó István támaszkodhasson rá.

Eddig sajnos ez volt az alapértelmezett Djuranovics a pályán: méltalankodás egy kihagyott helyzet vagy egy bírói ítélet után. Fontos lenne, hogy végre a góljaira is támaszkodhassunk (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

A két csapat keretében több olyan játékos is szerepel, akiknek van kötődésük az kupaellenfélhez. A KTE-ben Gréczi Marci és Szuhodovszki is volt a Tiszakécske játékosa, de a Kécske oldalán egészen sokan vannak, akik kecskeméti kapcsolódással bírnak. Antal Botond, Farkas Andris, Oláh Máté, Máté Zsolt, vagy a stábból Visinka Ede és Holecz Péter mind kötődik valamilyen szinten a kecskeméti futballhoz. Adott esetben tehát akár régi ismerősöket is láthatunk a vasárnapi meccsen.

Antal Botond ünnepel Póti Krisztián oldalán ünnepli a Győri ETO 2013-as legyőzését (fotó: Kecskeméti TE – kecskemetite.hu)

Edzők

A Tiszakécske edzője, Visinka Ede jól ismert arc a KTE-nél is, hiszen hét évet töltött a klubnál és gyakorlatilag otthonának tekinti Kecskemétet. A Tiszakécske tavalyi benntartását követően idén stabilan a középmezőnyben tartja a csapatot, masszív gárdát kialakítva, akik mindenkire veszélyesek. Ezúttal egy újfajta kihívással szembesül, egy elsőosztályú csapattal szemben kellene továbbjutásra vezetnie a Kécskét. A hazai pálya mellettük lesz, otthon pedig meglehetősen erős statisztikát tudnak felmutatni.

Nagyot szólna, ha Visinka Ede és a Kécske kiejtené NB1-es riválisát (fotó: baon.hu)

Szabó István egy új helyzetben találja majd magát vasárnap: ezúttal a KTE lesz az esélyes, ez pedig egy meglehetősen különböző mentális alapállapot, mint amivel az elsőosztályban találkoznak a kecskeméti játékosok.  Az NB1-ben többnyire reaktív futballt produkáló csapatának most irányítania kell majd és érvényesítenie a papírformát. Mivel a tavaly a másodosztályban jól oldotta meg azt, hogy a kötelező meccseket nyerje a Kecskemét, most is lehet bizakodni, de kérdéses, hogy mennyire nyúl bele az összeállításba. Bárhogy is lesz, ez a mérkőzés kötelező lehet a KTE-nek. Az ilyen meccsek pedig könnyen nagyon nehézzé tudnak válni.

Szabó Istvánnak ezúttal a kötelezőt kell megoldania. Ilyen nem sokszor fordul majd elő a szezonban (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

5 hozzászólás “Rotálni vagy nem rotálni, ez itt a kérdés” bejegyzéshez

  1. Szabó István valóban új helyzetben találja magát, a KTE-ből egyelőre nem akarják kiebrudalni, bizonyára emlékezik még a kupagyőzelemre, amiben segédként tevékenyen részt vett, most vezetőedzőként bizonyíthat. A körülmények azt súgják, a folyamaton ne változtasson, ezt kell tovább erősíteni, hogy a csapat álmából felkelve bármely ellenfelét meg tudja leckéztetni – mondják a bölcsek. A nagyobb rotációt hagyjuk a gazdagabbakra, a mi cseréink erősödjenek az NBIII-ban. Mi a véleményed, mit keres Máté Zsolt Tiszakécskén, nem kellene őt hazahozni? Edét pedig nem lesz könnyű két vállra fektetni.

    1. Máté Zsolt játékával sajnos nem vagyok annyira tisztában, hogy hitelesen tudjak véleményt mondani róla. Az biztos, hogy Szabó István mindig hangsúlyozza, hogy azoknak a játékosoknak a hazahozatala, akik rendelkeznek kecskeméti kötődéssel, mindig prioritás. Ez a filozófia könnyen azonosulható a drukkerek által, így könnyen lehet, hogy ha Máté Zsolt valódi erősítést jelentene, mozdítható és az ő posztján nem érzi Szabó teljesen telítettnek a keretet, akkor megpróbálják majd megkeresni.

  2. Igazad van, Szabó van döntési helyzetben, én csak felvetettem. Magas növésű, nálunk nevelkedett, játszott az NBI-es Újpestben, pallérozódik a Tiszakécskében, amennyiben mentalitása alkalmas arra, hogy felépítsék magasabb szintre, jól járhatnánk vele. Ellenünk bizonyára azért nem szerepelt, mert az előző bajnoki első félidejében sérülést szenvedett. De ez csak következtetés.
    A nagy kérdés eldőlt, ROTÁCIÓ – a három nullás győzelem mutatja, a mester tisztában van csapata, és ellenfelei játékerejével. Jár a gratuláció. Megjegyzem, a félidőt pihenő „menők” biztosították be a továbbjutást. Barna gólképessége külön fellelkesített, őt tartom egyik kulcsembernek. Hiányzik mellőle a csapat volt gólkirálya, bár ez a Szabó „gyerek” körülötte egyre jobban legyeskedik.

    1. Igen, úgy látszik, hogy Szabó István amellett tette le a voksát, hogy igyekszik az eddig kevesebbet játszó játékosait meccsbe hozni. Ez végülis elég jól sikerült, a védelem (Varga Ádámmal, Ságival, Rjaskóval, Pejoviccsal, Grünivel) nem kapott gólt, az összefoglaló alapján Djuranovics is aktív volt. Emellett Grünvald gólpasszal, Pejovics góllal jelentkezett. Még egy felkészülési meccs pénteken, gondolom ott már az elsőcsapat kezd majd és utána a cserékkel lesz megforgatva a brigád, aztán jöhet a Fradi.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.