Üljünk fel újra a biciklire! (kis neurogenetikai fejtágító)

„Olyan ez, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni” – így szoktuk mondani, ha valami nagyon könnyedén megy, pedig már régen csináltuk. És valóban így is van, a bringázást egyszerűen szinte lehetetlen elfelejteni, ennek az oka pedig az úgynevezett procedurális memória, amely a hosszú távú memóriának egy alfaja. Oké, de ennek mi köze van a KTE-hez? Egy kevés.

Vajon működik-e a Kecskemét hosszú távú memóriája a Honvéd ellen? (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A procedurális memóriában tárolódnak a motorikus emlékek, tehát az olyanok, mint amikor nem tudjuk felidézni a PIN-kódunkat, de a billentyűzeten gond nélkül beütjük, mert magára a mozdulatra emlékszünk. Na meg a biciklizés is ilyen példa. A procedurális memória meglehetősen időtálló módon őrzi az emlékeket, ennek pedig az egyik oka, hogy felnőtt korban az agy ezen memóriáért felelős területén lelassul a neurogenezis, vagyis az új agysejtek formálódása, tehát kevésbé íródnak felül az itt tárolt emlékek. Nekünk kecskemétieknek pedig van még egy példánk arra, hogy milyen emlék tárolható a procedurális memóriában (legalábbis nagyon bízunk benne, hogy ott tárolódik). Ez az emlék pedig nem más, mint hogy hogyan kell minden körülmények között meggatyázni a Honvédot. Ha pedig ezt tényleg csak egyszer kell megtanulni és nem lehet elfelejteni, ahogyan a biciklizést, akkor amondó vagyok, hogy Szabó István és csapata üljön szépen vissza a biciklire és tekerje körbe egész Kispestet!

Statisztika:

Kicsit torzítanak persze az emlékeink, mert nincs szó arról, hogy a Honvéd ne tudná legyőzni a Kecskemétet. Bár a Széktóiban még nem veszítettünk bajnokin ellenük, de idegenben háromszor is vereséget szenvedtünk, igaz ebből csak egyszer az elsőosztályban. Az idei bajnokságot meglehetősen rosszul kezdték a fővárosiak, de úgy tűnik, hogy ébredezni kezdenek, hiszen elmúlt két meccsükön gólt sem kaptak, ráadásul a remek formában játszó Kisvárdát el is verték. Mi a Fehérvár elleni vereséget javítottuk meggyőzően a Paks ellen, így továbbra is csak egyszer kaptunk ki a bajnokságban. További érdekesség lehet, hogy míg a Honvéd hazai pályán, addig mi vendégként nem tudtunk még győzni idén: mindkét csapat 3:4-es gólkülönbséggel és két ponttal áll a maga kategóriájában.

Összeállítások

Ha a Kisvárda ellen meglepetésgyőzelmet arató csapatot vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy Szappanos helye nincs veszélyben a Honvédnál, előtte pedig a védelem nagy része is adott, ám előfordulhat, hogy két Szabó Alex is lesz a pályán, mert a fővárosiak fiatal jobbhátvédjét is így hívják. A középpályán már két mérkőzés óta ragaszkodik Courts a Bocskay-Mitrovics-Gomis hármashoz, míg elől Lukicsot két fiatal támogathatja Kocsis és Kerezsi személyében. Nálunk a névsor megint Varga Bence nevével kezdődhet, előtte pedig a védelemben sem kell nagy változásokra számítani, talán az lehet kérdés, hogy a jobb oldali szárnyvédő posztján Nagy Krisztián vagy Katona Máté szerepel majd. A középpályán négyen versenyezhetnek három helyért, a támadósor kérdése pedig megint az lehet, hogy egy vagy két főt tesz fel Szabó István előre.

Kulcsemberek

Nikola Mitrovics az egész bajnokság egyik legjobb képességű középpályása és még ilyen idősen is bőven okozhat gondokat az ellenfeleknek. Ismerjük, hogy az ő passzjátéka hogyan határozhat meg mérkőzéseket, a tavalyi bajnokságban Újpesten kiemelkedően jó számokat tudott hozni a progresszív és kreatív passzjátékban is. Vendég oldalon ezúttal Tóth Barnát választottam. Egy olyan védelem, amely az elmúlt két meccsén nem kapott gólt, kemény dió, amit nehéz feltörni. Ugyanakkor Barna talán az egész liga legkellemetlenebb fizikumú csatára, ha a védők szemszögéből nézzük, így nagy küzdelemre lehet számítani ezen a téren.

Ilyen jelenetekre lehet számítani szombaton is: Tóth Barnával küzdenek a védők (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

A fent már említett Tóth Barna mellett Banó-Szabó Bence is erőteljes honvédos kötődéssel bír, érdekes lesz látni, hogy volt csapatuk ellen milyen teljesítménnyel tudnak előrukkolni. Pláne Bence esetében izgalmas ez, hiszen nem titkoltan imádja a Honvédot, ahol a szurkolók is szerették, de a sérülése megnehezítette a dolgát. És persze jó lesz viszont látni Iván cárt, azaz Lovricsot is Kecskeméten.

Banó-Szabó Bence remek formáját a Honvéd ellen folytathatja (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Tam Courts igen hullámzó szezonkezdetet mutatott fel a Honvéddal és az első néhány mérkőzés után felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a skót edző abszolút nem jó párosítás a Kispesttel. Az elmúlt mérkőzéseken stabilizálódni kezd a teljesítmény és ez összefüggésben lehet azzal, hogy elkezdte az akadémistákat is játszatni és a fiatalabb korosztályra támaszkodni. A KTE elleni esetleges győzelem kicsit megnyugtathatná a kedélyeket a főváros déli részén.

Tam Courts megítélése egyelőre elég vegyes (fotó: Nemzeti Sport – nso.hu)

Szabó István a remek rajttal egy újabb feladatot is a nyakába vett: a forma fenntartásának kérdéskörét. A szezon előtt úgy gondolhattuk, hogy a rövidebb jó periódusok minél további fenntartása lehet majd a kulcskérdés, továbbá az, hogy ha jönnek a vereségek, hogyan tudja tűzben tartani a játékosokat. Ehhez képest minden várakozást felülmúl a Kecskemét és a kérdés immár az: hogyan tudja elérni Szabó István, hogy az esélytelennek gondolt csapata hosszú időn keresztül tudja tartani a kiemelkedő formát. A Honvéd ellen a két csapat korábbi összecsapásai és talán a forma is a mi oldalunkon állnak.

Szabó István és csapata elégedett lehet, de fontos, hogy ne legyenek megelégedettek (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Egy gondolat “Üljünk fel újra a biciklire! (kis neurogenetikai fejtágító)” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.