Szabó István óva intett mindenkit attól, hogy a támadójáték gyors kivirágzását várja a csapattól. Kis lépésekben igyekszünk haladni, a fokozatosság és a stabilitás a legfontosabb, nem kockáztathatjuk a teljes gameplan-t azzal, hogy a kelleténél jobban kinyíljunk. A szándék adott: a Kecskemét szeretne hatékony támadójátékot játszani, de egyelőre még nem tartunk ott. A kérdés azonban adott: elszalasztott lehetőség-e, ha a bukdácsoló Mezőkövesd ellen nem tudunk nyerni?

Hasonló Laokoón-csoportokra a Mezőkövesd ellen is számítani lehet (fotó: DVSC – Facebook)

Az első két mérkőzésen megszerzett két pontot könnyű pozitívumként látni. A válogatott és bajnok játékosokkal teletöltött Vasas és a Nagyerdőben győzelemre szomjazó Loki ellen is sikerként könyvelhető el, hogy nem kaptunk ki, pláne hogy utóbbi esetben hátrányból kellett visszakapaszkodni. Most azonban jön a Mezőkövesd, és bár valószínűleg nem sok “mikor, ha nem most?” pillanatunk lesz a szezonban, a Kövesd ellen a szurkolók kicsit így érezhetik. Olyan csapat érkezik Kecskemétre, akik tavaly épphogy megúszták a kiesést, akiknek új felállást próbálgatnak, akik az Újpest ellen döntetlenre voltak képesek, de a Kisvárda úgy verte el őket, mint jég a határt. Ha a mérleg másik serpenyőjébe azt tesszük, hogy a KTE pedig két olyan meccsen van túl, amelyeken az ellenfelek csak elvétve tudtak helyzetet kialakítani, máris lehet bizakodni. Ehhez azonban bátrabb, gördülékenyebb támadójátékra van szükség, aminek halovány jeleit a Debrecen ellen hátrányban már láttuk.

Statisztika

A KTE nagyon stabil lábakon állt az elmúlt két fordulóban, két mérkőzésen összesen 6 kaput eltaláló lövés érkezett a Varga Bence irányába, amiből mindössze egy gólt kapott a csapat. Hozzá kell tenni, hogy a hivatalos statisztika ilyenkor nem számolja a kapufát és a gólvonalról tisztázást, ez árnyalja kicsit a képet, de tény, ami tény: a védelem összességében alacsony minőségű helyzeteket enged az ellenfelek számára. Ugyanez a masszív karakter érezhető abban az adatban is, hogy Szabó István immár 15 bajnoki mérkőzés óta veretlen a Kecskemét padján. Ezzel szemben a Mezőkövesd tavaly mindössze kettő ponttal úszta meg a kiesést, és úgy tűnik, hogy az új idényre sem izmosodott még fel, hiszen mindkét ellenfelük föléjük tudott nőni. A két csapat egymás elleni mérkőzéseit tekintve némi fölényünk van, de Kecskeméten kétszer is nagy verést mért ránk a Mezőkövesd (2013-ban bajnokin 6-2-re, 2017-ben kupameccsen 4-1-re kaptunk ki a Széktóiban).

Összeállítások

Az előző két mérkőzésünk képét tekintve nagy változtatásokra nem kell számítanunk a KTE-nél. A kérdőjeleket az jelentheti, hogy Belényesi bokája milyen állapotban van, illetve Szabó István azon félmondata, miszerint “nem szeretnénk előnyt adni az ellenfeleknek, a mai világban az információ hatalom”. Ez alapján akár még változtatás is szóba jöhet a csapaton belül, ha pedig így lesz, akkor eljöhet például Banó-Szabó ideje a középpályán. A kapuban valószínűleg nem lesz változás, a védelemben Belényesi mellett a jobb oldali szárnyvédő pozíciója lehet kérdéses, bár Nagy Krisztián jól teljesített ezen a poszton, lehet, hogy rá a középpályán számít majd Szabó. Elől Szabó Levente könnyen lehet, hogy a kezdőbe lőtte magát múlt héten. A Mezőkövesd kezdőjében az ötvédős rendszerre lehet számítani, a kiállított Schmiedl helyén Pillár lehet kezdő, legalábbis Supka őt cserélte be a Várda ellen. A középpályán Cseri a karmester, elől pedig kezdőbe kerülhet a kreativitás jegyében Molnár Gábor.

 

Kulcsemberek

Mivel vélhetően mindkét csapat öt védővel áll majd fel, érdekes lehet, hogy melyik oldal mivel tudja megtámogatni a csatárok játékát és felértékelődhet a szélsővédők szerepe. Mindezek ellenére mindkét csapatnál a középpálya egy-egy kreatív játékosától várok villanást: Katona Bálinttól és Molnár Gábortól. Katona a Vasas ellen nagyon elemében volt, a fegyelmezett védőmunka mellett bátran vállalkozott cselekre is, a Debrecen ellen azonban kicsit szürkébb mérkőzést játszott. A hazai szurkolók előtt most újra megmutathatja, hogy miért az egyik legígéretesebb játékos a kecskeméti csapatban, sokat hozhat a konyhára a kreativitása. Molnár Gábor az első fordulóban egy félidőt, a másodikban nagyjából fél órát kapott Supka Attilától, de a Várda elleni gólpassza jelzésértékű: a magyar bajnokság egyik kiemelkedő képességű játékosáról van szó, aki a kudarcos diósgyőri időszak után szeretne egy nyugodtabb évet a Kövesddel.

Katona Bálintnak ezúttal a védőmunkáján kívül a kreativitást is bele kell vinnie a játékba (fotó: DVSC -Facebook)

Amire érdemes figyelni

A Mezőkövesd az első két mérkőzésen az ötvédős rendszert próbálgatta Supkával, ami eleinte akadozott, de most egy olyan csapat ellen játszanak majd, amely magas szintre fejlesztette a három belső védős védekezést. Szabó István a teljes tavalyi szezonban ebben a formációban építette a csapatot, az igazolások is ehhez a rendszerhez lettek kiválasztva, így az kijelenthető, hogy otthonosabban mozog a Kecskemét ebben a felállásban, mint ellenfele. Az viszont érdekes lehet, hogy a két farnehéz csapat hogyan tudja megtámogatni a támadóit. Fontos lehet, hogy a pályát mennyire tudja szélesíteni a két csapat, és hogy az ellenfél erre hogyan reagál majd.

Edzők

Szabó István a türelem szobra és ez nagyon jelentős, amikor olyan közönsége van az embernek, akik azóta is a Szivics féle dózert sírják vissza. Pista minden interjújában hangsúlyozza, hogy ez a csapat lépésről lépésre fejlődik és nem hagyhat ki egyetlen fokot sem, ha nem akar legurulni a lépcső aljára. Ez a türelem és megfontoltság kulcsfontosságú lehet hosszú távon, kérdés, hogy amennyiben a Kövesd ellen is stabil lesz a csapat hátul, de vékony elől, marad-e keserű szájíz a mérkőzés után.

Szabó István nem akarja kettesével venni a fokokat. Ez a mentalitás kulcsfontosságú lehet egy ilyen kiscsapat számára (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Supka Attila feladata, hogy a Mezőkövesdnek idén ne legyen izgulni valója a végelszámolásnál. A keret értékét figyelembe véve ez nem lesz könnyű feladat, de rendelkezésre állnak azok a kreatív emberek, akikkel lehet futballt csinálni BAZ megyében. A KTE elleni pontvesztés viszont már biztosan felvonná a szemöldököket, egy három nyeretlen meccsel induló szezon komoly feszültségeket tartogathat. Supkáék úgy szeretnének három idegenbeli meccs után hazatérni, hogy legalább egy győzelmet fel tudnak mutatni. A Újpest elleni iksz és a kisvárdai könnyed vereség után ez viszont csak egy kecskeméti győzelemmel sikerülhet.

Supka Attiláék számára nagyon fontos lenne az első győzelem (fotó: Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület – Facebook)