A kiesésről, az osztályozókról és a feltöltésről.

Négy fordulóval a bajnokság vége előtt érdemes megnézni az NB3-as csapatokat a kiesés szempontjából, feleleveníteni ismereteinket az osztályozóról, és arról, hogy mikor és hogyan is történik a feltöltés.


A kiesésről …
A versenyszabályzat értelmében az NB3-ból kiesik a három csoport utolsó három helyezett csapata (14.-16) és a leggyengébb eredményeket elért 13. helyezett. Négy fordulóval a vége előtt a képen látható csapatoknak van még matematikai esélye a kiesőhelyekre kerüléshez. Akik föntebb vannak azoknak nagyobb az esélyük a bent maradásra, minél lentebb lépkedünk a táblázatban annál jobban megérinti a csapatokat a kiesés szele.

A fenti képen két újonc, a Sényő és a Komárom nem látható, ők már biztos ebben az osztályban maradnak a következő évben is. A Salgótarján és a Sajóbábony úgy tűnik csak ideiglenesen volt NB3-as, és a Sárvár is elég közel van még a tűzhöz.
A KTE-re és a Közép csoportra fókuszálva úgy látszik az eredményekből, hogy nem a mi csoportunk adja 13. helyen lévő kiesőt, csapatunk 8 pontra van a csoport legjobb kiesőhelyéhez képest, amit jelenleg a Paks II. foglal lel.


Az osztályozókról …
Az osztályozókat a megyei bajnokságok győztesei vívják, ez 20 csapat, a 10 győztes kerül föl NB3-ba. Ha egy megyéből a bajnok nem kér, vagy nem kap licencet, akkor lesz olyan megyegyőztes, amelyik osztályozó-meccs nélkül szerez NB3-as tagságot. Idén is lesz biztos ilyen, mert a Bács-Kiskun megyei bajnokságból senki nem jelezte, hogy magasabb osztályban folytatná jövőre.

Nézzük ezután négy fordulóval a vége előtt kik vezetik a megyék bajnokságát:

Ezek a csapatok vannak tehát legközelebb ahhoz, hogy ősztől az NB3-ba játszanak. A rangsor, a megszerzett pontok teljesítményszázaléka, aminek majd esetleges feltöltéskor lehet szerepe.


A feltöltésről …
Feltöltésre akkor kerül sor, ha valamelyik osztályozónyertes utólag mégse vállalja az NB3-at (ilyen volt egy éve Békés megye bajnoka a Méhkerék); feltöltésre kerül sor, ha egyik NB2-ből kieső megszűnik, vagy nem vállalja az NB3-at (ilyen volt legutóbb a Sopron); harmadik létszámhiányos helyzetet pedig az okozhatja, ha egy NB3-as csapat megszűnik (erre példa az MTK II. volt az előző bajnokság végén).
A feltöltési szabály az, hogy a hiányzó helyekre felváltott sorrendben, a legerősebb nem bejutók, illetve NB3-as kiesők kerülnek:
– legjobb eredményszázalékkal rendelkező* osztályozó-vesztes,
– legjobb pozícióban lévő /13./ NB3-as kieső,
– legjobb eredményszázalékkal rendelkező* osztályozó-vesztes,
– legjobb eredményszázalékkal NB3-as kieső,
– legjobb eredményszázalékkal rendelkező* osztályozó-vesztes,
– legjobb eredményszázalékkal NB3-as kieső, …

* – az osztályozó eredményei hozzáadódnak a bajnoki eredményekhez.

Lesz tehát izgalom még bőven a végén is, és lehet drukkolni, hogy ki kerül majd be ‘surranópályán’ az NB3-ba. Egy éve a Tintahalaknak (Szabadkikötő) sikerült, akik 10. helyen állnak és úgy tűnik bent is maradnak. Másik két feltöltéssel felkerült csapat nagyon közel van a kieséshez: egyik a Salgótarján (SBTC), a másik a Hódmezővásárhely.





5 hozzászólás “A kiesésről, az osztályozókról és a feltöltésről.” bejegyzéshez

  1. Vélhetőleg bent fogunk maradni 12-13. helyen, közel sem túl biztos pozícióban. Valóban érdekes lehet az egész föltöltősdi, hiszen Mosonmagyaróvár nem fog középre kerülni hozzánk, ahogy Monor is vélhetőleg keletre kerül, mint legutóbb, ha a Cegléd bent marad akkor vélhetőleg a Balmaz esik ki ami ismételten kelet. Ebből következik, hogy valaki keletről kerülhet át hozzánk, ezen kívül a följutók függvényében vélhetőleg ott sem lesz túl sok középcsoportba való csapat, úgyhogy jelentősebb átalakulásra számítok.
    Mindettől függetlenül remélem, a vezetőség a Szabó „edzővel” együtt eltakarodik, mert így az NB3-is luxus, ilyen ötlettelen esélytelen gyönge játékkal, amit idén mutat a csapat kevés kivételtől eltekintve. Lenne itt pár játékos is akit kidobnék élükön Szabó, Takács, Kunsági hármassal.

    1. Szerintem nagyobb az esélye annak, hogy a Cegléd esik ki, mint a Balmazújváros, és akkor nem kérdés, hogy Ceglédet kapja meg a Közép csoport. Ha mégis a Mosonmagyaróvár-Monor-Balmaz kiesők lennének akkor ebben a sorrendben be lehet őket sorolni nyugat-közép-kelet irányba.
      Valóban gatyába kellene rázni az egész csapatot, ezt megérdemelné a város és az a maroknyi szurkolótábor is, aki mindig ott áll a csapat mellett. Egy szurkolói ankétot is megérdemelnénk már, mert régen hallottuk, hogy mit is akar a csapat és hogyan.

  2. Azért nem kell elvetni a sulykot, nem kell mindenkit „kidobni” sok jó játékosunk van, annak, hogy ilyen gyengén szerepelünk nem elsősorban a játékosok hibája! Nincsenek- szerintem- taktikailag felkészitve a mérkőzésekre, meccs közben sem kapják meg azokat a legfontosabb instrukciókat,amelyek az adott helyzetben leghasznosabbak volnának a győzelem elérése érdekében. Én, ha rajtam mulna uj edzővel kezdeném a következő bajnokságot, az uj edzőnek szabadkezet adnék a játékosállomány összetételét illetően,meghatározva az elérendő célt. Ha az anyagiak rendelkezésre állnak az 1-4 helyet céloznám meg! Talány, hogy ki lehetne az uj edző? Sok jó, neves edzőnek ma nincs munkája, biztos volna közöttük olyan, aki értelmes cél , megfelelő körülmények miatt vállalkozna. Sőt Kecskeméten is él több olyan,alacsonyabb osztályban,akadémián dolgozó szakember, aki korábban a KTE-ben játszott, sőt rövidebb ideig edzője volt. Körül kellene nézni! Beszélgetve hasonló szurkolókkal az a véleményünk, hogy mostmár ideje volna komolyabban venni a városnak, a vezetőségnek a csapat támogatását, menedzselését, mert Kecskemét és a szurkolók ennél sokkal többet érdemelnek.!!!

    1. Igen, a megfelelő embert/embereket a megfelelő helyre.
      Ez lenne a lényeg. Az év elején minden csapat meghatározza a célokat. Egy feljutóhely sokkal többe kerül mint mondjuk egy tizedik. Egy újoncnál elsődleges szempont a bent maradás. Természetesen lehet bajnokság megnyerése is cél, de az valószínűleg nagyságrenddel nagyobb kiadás. A tulajdonos döntése, hogy mennyit öl bele adott évben. Bizakodjunk, hogy nem nagyon taktikázták el és meg lesz a biztos bent maradás, és a mostani keret egy részét megtartva a következő évben megcélozzuk a dobogót. Ennek szervezését reméljük a háttérben már gőzerővel csinálják. 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.