Négy fordulóval a bajnokság vége előtt érdemes megnézni az NB3-as csapatokat a kiesés szempontjából, feleleveníteni ismereteinket az osztályozóról, és arról, hogy mikor és hogyan is történik a feltöltés.


A kiesésről …
A versenyszabályzat értelmében az NB3-ból kiesik a három csoport utolsó három helyezett csapata (14.-16) és a leggyengébb eredményeket elért 13. helyezett. Négy fordulóval a vége előtt a képen látható csapatoknak van még matematikai esélye a kiesőhelyekre kerüléshez. Akik föntebb vannak azoknak nagyobb az esélyük a bent maradásra, minél lentebb lépkedünk a táblázatban annál jobban megérinti a csapatokat a kiesés szele.

A fenti képen két újonc, a Sényő és a Komárom nem látható, ők már biztos ebben az osztályban maradnak a következő évben is. A Salgótarján és a Sajóbábony úgy tűnik csak ideiglenesen volt NB3-as, és a Sárvár is elég közel van még a tűzhöz.
A KTE-re és a Közép csoportra fókuszálva úgy látszik az eredményekből, hogy nem a mi csoportunk adja 13. helyen lévő kiesőt, csapatunk 8 pontra van a csoport legjobb kiesőhelyéhez képest, amit jelenleg a Paks II. foglal lel.


Az osztályozókról …
Az osztályozókat a megyei bajnokságok győztesei vívják, ez 20 csapat, a 10 győztes kerül föl NB3-ba. Ha egy megyéből a bajnok nem kér, vagy nem kap licencet, akkor lesz olyan megyegyőztes, amelyik osztályozó-meccs nélkül szerez NB3-as tagságot. Idén is lesz biztos ilyen, mert a Bács-Kiskun megyei bajnokságból senki nem jelezte, hogy magasabb osztályban folytatná jövőre.

Nézzük ezután négy fordulóval a vége előtt kik vezetik a megyék bajnokságát:

Ezek a csapatok vannak tehát legközelebb ahhoz, hogy ősztől az NB3-ba játszanak. A rangsor, a megszerzett pontok teljesítményszázaléka, aminek majd esetleges feltöltéskor lehet szerepe.


A feltöltésről …
Feltöltésre akkor kerül sor, ha valamelyik osztályozónyertes utólag mégse vállalja az NB3-at (ilyen volt egy éve Békés megye bajnoka a Méhkerék); feltöltésre kerül sor, ha egyik NB2-ből kieső megszűnik, vagy nem vállalja az NB3-at (ilyen volt legutóbb a Sopron); harmadik létszámhiányos helyzetet pedig az okozhatja, ha egy NB3-as csapat megszűnik (erre példa az MTK II. volt az előző bajnokság végén).
A feltöltési szabály az, hogy a hiányzó helyekre felváltott sorrendben, a legerősebb nem bejutók, illetve NB3-as kiesők kerülnek:
– legjobb eredményszázalékkal rendelkező* osztályozó-vesztes,
– legjobb pozícióban lévő /13./ NB3-as kieső,
– legjobb eredményszázalékkal rendelkező* osztályozó-vesztes,
– legjobb eredményszázalékkal NB3-as kieső,
– legjobb eredményszázalékkal rendelkező* osztályozó-vesztes,
– legjobb eredményszázalékkal NB3-as kieső, …

* – az osztályozó eredményei hozzáadódnak a bajnoki eredményekhez.

Lesz tehát izgalom még bőven a végén is, és lehet drukkolni, hogy ki kerül majd be ‘surranópályán’ az NB3-ba. Egy éve a Tintahalaknak (Szabadkikötő) sikerült, akik 10. helyen állnak és úgy tűnik bent is maradnak. Másik két feltöltéssel felkerült csapat nagyon közel van a kieséshez: egyik a Salgótarján (SBTC), a másik a Hódmezővásárhely.