Igazolni Rejtőt

„Grófnő, egy okos embert csak kétszer lehet becsapni!”
(Rejtő Jenő)

Rejtő Jenő olyan magyar író, akit közel annyian, talán többen is olvasnak, mint mondjuk Jókait, mégsem emlegetjük a magyar irodalom legnagyobbjai között. Pedig a mára már legendássá vált groteszk, abszurd humorából olykor nagy bölcsességek bukkantak elő. Ahogyan Az elátkozott part című regényében említi: „Grófnő, egy okos embert csak kétszer lehet becsapni!” Szabó István okos ember, Horváth Dávid pedig ebben a szezonban kétszer túljárt az eszén. Ha Rejtőnek igaza van, akkor nyernünk kell az MTK ellen.

Eddig kétszer néztünk farkasszemet az MTK-val a szezonban, mindkétszer alulmaradtunk (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Ebben a szezonban az első vereségünket talán kicsit meglepő módon az újonc MTK otthonában szenvedtük el, hogy aztán Kecskeméten is nyerjenek a mély talajon lejátszott büntetőpárbajban 2-1-re.  Az MTK azóta is folyamatosan a középmezőnyben helyezkedik el, ugyanúgy ahogyan mi is, ráadásul a két csapat nagyon közel van egymáshoz. Az ideológiailag képzettek az ilyen meccsekre szokták ráaggatni a „hatpontos mérkőzés” címkét, ami sajnos nem jelenti azt, hogy az ilyen meccsek megnyeréséért hat pontot adnának, pedig az kifejezetten jól jönne a középmezőnybeli sárdagasztásban. Ha már így alakult, akkor a három pontra kell rámenni, azzal előznénk is a budapestieket.

Statisztika

Bár a tabellán nagy amplitúdóval hullámzik az MTK (megjárták a második helyet, de voltak tizedikek is), mégis kijelenthető, hogy Horváth Dávid csapata kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt újoncként. Tíz győzelem és öt döntetlen mellett tízszer kaptak ki, ami azonban szemet szúr, hogy a meglehetősen jól balanszírozott eredménysor mellett egy -14-es gólkülönbség szerepel, ami viszont meglehetősen ramaty teljesítmény környező csapatokhoz képest. Ebben elsősorban több olyan vereség a ludas, amikor az MTK nem szimplán kikapott, hanem csúnyán elverték őket: a Puskás Akadémia és a Ferencváros elleni 2-2 meccsen összesen 22 gólt kapott a csapat, ami az összes kapott góljuk közel fele. Ez a négy meccs pedig olyan súlyos hatással van a statisztikáikra, hogy a harmadik legtöbb gólt kapták a mezőnyben (csak a ZTE és az Újpest kapott többet), emellett azonban támadó fronton is vannak nehézségeik, mert csak a Kövesd és a Várda lőtt kevesebb gólt náluk. Sőt a várható gólok tekintetében is a lista végén állnak meccsenként 0,98-as xg-vel, innen nézve a csapat hetedik helye igen szépen mutat. A hullámzó forma ellenére az MTK a hazai és az idegenbeli tabellának is a közepén helyezkedik el, gyakorlatilag egy definíció szerinti középcsapat, ami egy feljutó együttestől igen korrekt teljesítmény.

A KTE jelenleg csak 3 pontra van a negyedik helytől, ami teret enged a merészebb álmoknak is, ugyanakkor Budapesten találkozunk az MTK-val, ami nekünk nem biztos, hogy jó hír. A Kecskemét idegenbeli formája továbbra is meglehetősen gyatra: 12 idegenbeli látogatásunkból kilencszer is kikaptunk, a legutóbbi három vendégségben lejátszott meccset egyaránt elvesztettük (ráadásul ezeken a meccseken csak egy gólt lőttünk). Nekünk van a bajnokságban a leggyengébb idegenbeli formánk, ráadásul a Széktóitól távol meccsenként 1,04-es xg-t hozunk össze, ellenünk azonban meccsenként 1,44 gólt érő helyzetet állít elő meccsenként az ellenfél. A hazai pálya hiánya tehát nem jó jel, de a védelmünk és a támadójátékunk is jobban működik, mint az MTK-é, ráadásul a Kecskemét meccsein kifejezetten kevés lövés esik a szezonban (ami egyrészt kritika lehet a támadásainkra, de dicséret a védelmünkre nézve).

A két csapat egymás elleni mérlege az MTK-t dicséri: 4-szer nyertünk 4 döntetlen és 6 vereség mellett. Budapesten ez az eredménysor 2 kecskeméti győzelemre, 2 döntetlenre és 3 MTK győzelemre változik, tehát a Hungária körúton is jobb az ellenfelünk mérlege ellenünk. A gólkülönbség kiegyensúlyozott, összességében 20:20, de Pesten is csak minimálisan jobb az MTK: 11 kék-fehér gólra jut 10 lila-fehér. A párharc legjobb gólszerzői:

MTK: Könyves Norbert (4 gól), Nemanja Antonov, Csiki Norbert, Kanta József (2-2-2 gól)

KTE: Vladan Szavics (4 gól), Némedi Norbert, Tököli Attila (3-3 gól)

Összeállítások

A hazaiaknál nem tűnik kérdésesnek a kapusposzt, Demjén helye biztos a kapuban. A három védős rendszerben Hej, Kádár és Nagy Zsombor kaphat szerepet, a két szélen Varjuval és Antonovval. A középpályán biztosnak tűnik Kata és Bognár helye, akiket Kosznovszky egészíthet ki, elől Németh Krisztiánnal és Molnár Rajmunddal.

Nálunk nem számítok nagy változásokra, a kapuba Vargát, a védelembe a Szabó-Belényesi-Katona hármast várom. A fiatalszabálynak való megfelelés céljából Helmich vagy Szendrei kerülhet a kezdőbe, én előbbire tippelek, ez esetben azonban valaki a padon találhatja magát a Zsótér-Banó-Szabó kettősből. Én azt gondolom, hogy Donát kezd a padon és megpróbáljuk a kreatív támadóhármasunkkal zavarba hozni az MTK-t. Májer Milán eltiltott, ő biztosan nem lép pályára.

Kulcsemberek

A statisztikák alapján egyértelműen rajzolódnak ki a kulcsemberek a két csapatban. A KTE-nél Horváth Krisztofer egyértelműen kiemelkedik, egymagában összehozott a szezonban 7,05-ös xg-t, amit még felül is teljesít, hiszen 10 gólnál jár, ráadásul a 8. legtöbb lövéssel próbálkozik a bajnokságban. A túloldalon Bognár István 5,45-ös várható gólszámnál tart, amire meglőtt 8 találatot, tehát ő is felülrúgja a helyzeteit, ráadásul a lövések terén ő is ott van a legjobb 20 játékos közt, a 18. helyen.

Horváth Krisztofernek van már gólja az MTK ellen idén (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Két meglehetősen különböző meccset játszottunk az MTK ellen idén. Budapesten nagyon csendes meccse volt a KTE-nek, mindössze 2 lövéssel, amiből egy sem találta el a kaput. Aztán Kecskeméten úgy sikerült kikapni, hogy 12-szer próbálkoztunk és 5-ször találtunk kaput (szemben az ellenfél 7/4-es mutatójával), fölényben játszott a csapat. Bár idegenben óvatosabbak szoktunk lenni, kíváncsi vagyok, hogy dominálni próbálunk-e a közvetlen rivális ellen, vagy türelmes, defenzívebb játékból próbálunk építkezni. Ha tippelnem kellene, akkor az idei játékunk alapján az utóbbira tennék, de biztosat csak szombaton mondhatunk.  Ami egyértelműnek tűnik: nem tesz jót a KTE-nek, ha nekünk kell kapaszkodni az eredmény után. 

A Fehérvár ellen meggyűlt a bajunk azzal, hogy egy eredményt őrző csapatot kellett volna megbontanunk. Az MTK ellen legjobb lenne, ha nem lenne olyan eredmény, amit az ellenfél őrizhetne. (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Az MTK újoncként is kiegyensúlyozott szezont fut, ez pedig nagyban köszönhető annak, hogy Horváth Dávid élvezi a bizalmat, nincs nyomás alatt. Ezt meg is hálálja, mert a meccsenként megszerzett 1,40 pontja abszolút vállalható eredmény, ráadásul a másodosztályt is ideszámítva a pont per meccs mutatója 1,80, ami pedig már kifejezetten jónak mondható. Szabó István ellen az NB1-ben eddig mindkét meccsét megnyerte, az NB2-ben azonban egyszer sem tudott győzni ellene (a Monor edzőjeként egyszer kikapott és egyszer ikszelt a Szabó-vezette Tiszakécske ellen).

Horváth Dávid eddig mindkét meccsen legyőzte a KTE-t, illene ezt a sorozatát megszakítanunk (fotó: MTK Budapest – Facebook)

Szabó István már jelezte, hogy a kiesés elkerülésénél merészebb célokat tűzhet ki maga elé a KTE, ehhez azonban pontokra van szükség, már az MTK ellen is. A sűrű középmezőnyben az ilyen meccsek lehetnek a legfontosabbak, amikor nem csak nyerni tud egy csapat, de leszakítani/visszarántani is egy riválist. Szabó számára az okozhat fejtörést, hogy a meglehetősen egyértelmű alapcsapatába bele-bele kell nyúlnia a fiatalszabály miatt. A Fehérvár ellen Luki szorult emiatt a padra, ezúttal könnyen lehet, hogy Helmichnek szorít helyet Pista, bár az is előfordulhat, hogy Zsótérra szüksége lesz ahhoz, hogy Bognárt kordában tartsa. Egy biztos: most egyszerre kell fiatalt szerepeltetni és pontokat szerezni, ami alapos felkészülést kíván Szabótól.

Szabó István a Fehérvár ellen nem tudott pontokat szerezni, így viszont jó lenne, ha az MTK ellen hármat is hazavinnénk (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

4 hozzászólás “Igazolni Rejtőt” bejegyzéshez

  1. A mester nem az a könnyen becsapható fajta, megoldott már ennél nagyobb feladatot is. Vág az esze mint a borotva, ő a sportág őrültje. Felkészültségére bizonyíték szakmai életútja. Elég mélyről indulva, bő egy esztendő múlva a legértékesebb UEFA licencet is begyűjtheti. Példát mutatva utódainak, hogy álmait mindenki megvalósíthatja. „Csak” ambíció kell hozzá. Bármi lesz is a nóta vége, jár a gratuláció Szabó Istvánnak.
    Megragadva az alkalmat, üzenetként ismét idepöttyintem egyik kedvenc idézetemet: Ha profiként majd jó pénzt akarsz keresni, akkor tinédzser korodban foglalkozz a sportágaddal hétfőtől péntekig úgy napi három órát. A szombat és a vasárnap, a nyári szünet kivétel. Akkor mindenre jut idő, tehát gyakorolhatsz nyugodtan napi hat órát. Máskülönben sohasem leszel profi, legfeljebb ügyes amatőr, ő pedig egy árva centet sem kap… Hajrá tinédzserek, lehet az ikont követni!
    Ami pedig az MTK elleni találkozót illeti, én kezdőként legszívesebben a Pálinka-Luki csatárpárost látnám a pályán. Azzal minden embernek tisztában kell lenni, az életben vannak beteljesületlen álmok. Úgy a depit elkerülhetjük.
    Hajrá KTE!

  2. Vettem. Amikor edzői tudományomat fejlesztgettem, az USA profi sportban, közte az NBA kosárlabda szakmai titkaiban kutakodtam. Az érdekelt, miként lehet legtöbbet kihozni egy sportolóból, csapatból. Az eredmények – két sportágban első osztályba jutás – mutatja, érdemes volt az amerikai sport legfelsőbb szakmai szintjét tanulmányozni. Figyelemfelkeltésként az ott tapasztaltakból időnként idézek. Itt van például a probléma, amire az egyik labdarúgó szövetségi kapitányunk – nem szó szerint – azt mondta, a magyarokkal a gyors, rövid passzos játékot nem lehet megtaníttatni. Mit mondanának erre a tengerentúlon?
    „Sohase magadra figyelj a parketten,
    hanem lásd az összes társad,
    sőt az ellenfeled mozgását is.
    Ha feléd száll egy átadás,
    még át sem vetted a labdát
    és máris azt keresd,
    ki van jobb helyzetben nálad.
    /:Magic Jonson:/
    Csattanó: Azóta már a magyar UEFA rendszerű edzőképzésből kikerülő szakemberek bebizonyították, a hazai focistákkal is el lehet sajátíttatni a foci ezen szeletét.
    Véleményem: aki nemcsak szurkolói szemmel nézi a focit, annak a több kötetre rúgó, idézeteimből közölteket érdemes elemezgetni, mert szinte mindegyik takar valami megfontolandó szakmait.
    Korábban egyet te is sikeresen megfejtettél.
    Na cső, megyek tippelni.

  3. CaNcOe, emlékszel még egy hasonló típusú szóváltásunkra. Akkor egy politikai színezetű film indító soraiban elhangzottakat a sport taktikai nyelvére fordítottam. Felelevenítem:

    A lobbizás legfőképpen előrelátás,
    hogy tudod előre, mit lép az ellenfeled,
    és próbálom ezt elhárítani.
    A győztes egy lépéssel mindig az ellenfele előtt jár.
    Akkor játssza ki az aduját, amikor a többiek már kijátszották.
    A legfontosabb, hogy te lepd meg őket,
    és ne ők lepjenek meg téged.

    „Nagy varázslónk” variációja bennünket többször meglepett. Remélem az MTK ellen is így lesz.
    Talán Tóth Ákos egyik nyilatkozatában a KTE felső régióba emelkedését sem véletlenül említette. Fiatal szabály ide vagy oda, az ismételt dobogóra állás lenne az igazi meglepetés, szurkolóknak ajándék.
    Hajrá KTE!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.