Újra a fiatal-percekről

Azért szép a sport, mert egyenlő feltételekkel futnak ki a versenypályára és azonos feltételekkel mérkőznek meg a sportolók. Ez volt régen, de mostanra nagyon átrendeződött, ma már teljesen másról, a pénzről szól sajnos a foci is.

Az MLSZ támogatási rendszerében 161,5 millió forintot ahhoz a feltételhez köt, hogy meccsenként átlagosan legalább 45 percig egy U21-es fiatalnak (vagy annál fiatalabbnak) a pályán kell lennie. A gazdagabb, tehetősebb klubokat ez nem érdekli, nekik egyrészt futja drágább, tehetséges fiatal leszerződtetésére, másrészt nem hiányzik annyira kasszájukból ez az összeg annyira, mint egy kis költségvetésű csapatnak. Korábban a Kisvárda tulaja jelezte ezt a problémát többször, a záróforduló után a Paks trénere is kifogásolta a szabályt.

Pár héttel ezelőtt már érintettük itt ezt a témát, de vegyük elő újra az utanpotlassport.hu tabelláját és nézzük azt más szempontból is:

A képen a csapatnévsor az eddig teljesített fiatal-percek alapján lett sorba rendezve, a hullámos vonal a csapatok jelenlegi tabellapozícióit jelzi. A táblázatkészítő utólagos engedelmével egy szaggatott segédvonalat is belerajzoltam a képbe. Ez a vonal azt hivatott megmutatni, hogy sok fiatal-percek alapján hogyan „kellett volna” szerepelni a csapatoknak, hol kellene állniuk a tabellán. Aki sok fiatalt engedett pályára annak elvileg sokkal hátrább kellene lennie, mint akinek alig van fiatal-perce. Ennek az okfejtésnek csak a hátulról negyedik Újpest és az elölről negyedik Felcsút felel meg. Aki a szaggatott vonal fölött van annak jól sikerültek a fiatalperc-felhasználásai, aki alatta annak kevésbé. Érdekes itt még azt is megfigyelni, mekkora az egyes csapatok táblázati helyének eltérése/távolsága egyrészt a szaggatott vonaltól, másrészt a fiatal-perc vonaltól. A két kiesőhelyen álló gárda kb. ott a szaggatott vonal környékén -bár kicsit alatta- de a kövesdiek helyzete tűnik nagyon veszélyesnek, hiszen náluk a pontokat is nagyon kellene szaporítani és a fiatal-percek számát is.


Mi hátulról harmadikok vagyunk a fiatal-percek teljesítése tekintetében. Nézzük ez hogy jött össze, melyik fiatalunk melyik meccsen mennyi lehetőséget kapott:
476 perc, az 17 meccsre elosztva 28 perc/meccs, tehát jelen állás szerint a 162,5 milliós támogatás több, mint harmadrésze (több, mint 60 millió forint) veszni látszik. A következő 16 meccsen átlagosan 63 percig kellene valamelyik fiatalnak pályán lennie, de sokat javítana a statisztikán, ha 2-3 meccset két U21-es játékosunk végigjátszana. Ha ketten tennék ezt meg akkor a többi meccsen elég lenne az egy félidőnyi U21-es perc, ha három meccsen, akkor már 36 perc is elég lenne mérkőzésenként.
Ősszel a sok sérült miatt erre nem tudott a szakmai stáb nagyobb hangsúlyt fektetni, de annak ellenére, hogy több fontos helyen gyengültünk a távozók miatt Banó-Szabó és Luki játék-keretbe kerülése miatt bizakodóbbak vagyunk a tavasszal kapcsolatban, remélhetőleg bátrabban tudjuk harcba küldeni a fiatalokat.