Vannak-e a KTE számára kötelező meccsek?

Először találkozunk az idén újonc csapattal, az első és másodosztály közt ingázni hajlamos MTK-hoz látogatunk. Pontosan olyan meccs ez, amire az első két forduló és az előző idény alapján könnyen rámondhatnánk, hogy kötelező nyerni. De vannak kötelező meccsek a 12 csapatos NB1-ben?

A KTE idén már tényező a bajnokságban, ez pedig akár kötelezettségekkel is járhat (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Tavaly még arról beszélhettünk, hogy mi vagyunk a csodát tevő kiscsapat. Idén – bár az elsődleges cél továbbra is a bennmaradás – már úgy tekintenek ránk, mint a tavalyi ezüstérmesre, akinek a győzelme már nem feltétlen megy csodaszámba a meccsek többségén. Jelenti-e ez azt, hogy például egy újonc MTK-t kötelező megverni? Ennyire kategorikusan nem jelenteném ki, hiszen a magyar elsőosztályban tényleg nüanszok választják el egymástól a csapatokat, ráadásul pillanatok alatt találhatja magát a kiesőzónában egy olyan csapat is, amely két héttel azelőtt még a dobogóra tekintgetett. Az viszont talán nem földtől elrugaszkodott állítás, hogy a Kecskemét elérte azt a szintet, hogy az MTK ellen esélyesként lép pályára. A budapestiek tavaly nem tudták megnyerni az NB2-t, olykor az aranyérmet, máskor (az Ajka kellemetlenkedése miatt) a bronzot érezhették magukhoz közelebb, végül ezüst (és feljutás) lett belőle. Az MTK hagyományos stílusa mindenkire veszélyes lehetne, de a jelenlegi csapat olykor képes távolabb siklani a hagyományos stílustól, így nem lenne meglepő, ha mi dominálnánk a mérkőzést.

Statisztika

A hazaiak eddig nem tudtak még győzni az idényben, hazai pályán viszont még nem szenvedtek vereséget sem (2 döntetlen). Az eltelt három forduló alapján megállapítható róluk, hogy a gólszerzéssel akadnak problémáik (1,14 xg, 180 percenként lőnek gólt), a védelem viszont nem tűnik rossznak (0.89 xg, szintén 180 percenként kapnak gólt). Az eddigi meccseiken nem múlták felül őket helyzetekben, tehát úgy látszik, hogy jelenleg a védelemre tud építeni Horváth Dávid. Ezzel szemben a KTE megnyerte első két meccsét, amire 10 éve nem volt példa Kecskeméten. Idegenben azonban idén még csak Rigában játszottunk tétmeccset, ami óvatosságra inthet mindenkit. 45 percenként lőttünk gólt az első két bajnokinkon, ami meglehetősen jól mutat, ezeket a gólokat pedig jellemzően az első félidő végén szoktuk lőni (4-ből 3-szor is ekkor találtunk be). A csapat védekezése változatlanul nagyon stabil, egyetlen gólt kaptunk a két meccsen, ahhoz is szükség volt Varga Bence hibájára.

Összeállítások

A hazaiaknál a válogatott kerettag Demjén játéka a kapuban valószínűsíthető, előtte három belső védő szerepel majd (jó eséllyel Hej, Kádár és Bobál Dávid), a jobb oldalra visszatérhet Kovács Mátyás, a középpályán Bognár irányíthat, elől pedig Németh Krisztián párja Zsóri Dániel lehet. A KTE kezdőjében Varga Bence előtt a megszokott védelemre számítok, annyi változással, hogy Szűcs visszakerülhet akár Iyinbor helyére a gördülékenyebb támadásépítés érdekében. Bár Horváth Krisztofer egyre inkább utoléri magát és már Zsótér Donát is elérhető, mégis úgy gondolom, hogy Szabó István marad a megszokott névsornál és Vágó és Szuho előtt/mellett Kiss Bence és Nagy Krisztián szerepelhet, az egész felállás hegyén pedig a mozgékonyabb Pálinkásra számítok Tóth Barna kárára.

Kulcsemberek

A MTK játékában Bognár István fontos alkatrész: tempót ad, ütempasszokat oszt ki, megtalálja a nem egyértelmű passzsávokat is, igazi régivágású irányító, akinek a jó formája a jó támadójáték záloga is lehet. Éppen emiatt hárulhat nagy szerep a KTE-ben Vágó Leventére, aki Bognár kikapcsolását is megkaphatja feladatként, afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ebben az esetben Levi kellemes wellnessben részesíti majd Kisbogeszt. Nem beszélve arról, hogy Levi az elmúlt meccseken egyre több támadófeladatot is ellát.

Vágó Levente szerepe védekezésben és támadásban is felértékelődhet (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Az idény elejét nézve kicsit olyan, mintha a régebbi KTE és a régebbi MTK ruhát cserélt volna. A Kecskemét a tavalyi szezon korai szakaszában a stabil védekezésre koncentrált és a támadások építésében akkortájt még volt lemaradásunk, míg az MTK-tól az évek alatt a kombinatív, játékos futballt szokhattuk meg. Ez némileg megfordult: a KTE lendületes, ötletes futballt játszik, az MTK pedig inkább védekezésben mutat életjeleket. Ki hoz majd elő valamit a régi reflexekből? Vagy mindkét csapat az új ruhájában tetszeleg továbbra is?

A KTE kombinatív focijának kulcsa Szuhodovszki Soma (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Horváth Dávid több szempontból is a startmezőn áll a mérkőzés előtt. Egyrészt nem nyert még meccset idén az NB1-ben, másrészt sosem nyert még meccset Szabó István ellen, amit némileg árnyal, hogy eddig csak kétszer találkoztak egymással a 2018-2019-es szezonban, az NB2-ben, amikor Horváth a Monor, Szabó pedig a Tiszakécske edzője volt. A KTE ellen még nem is meccselt Horváth, így ebből a szempontból debütálni fog. Az MTK élén 1,9 pontot hoz meccsenként, ami kiváló teljesítmény, de ahhoz, hogy ezt fenn tudja tartani az NB1-ben is el kell kezdenie meccseket nyerni. Erre a szezonra átállította a csapatát három belső védőre, ami a klasszikus MTK-stílustól némileg eltér, kérdés, hogy hosszú távon is kitart-e emellett a formáció mellett.

Horváth Dávid hátul már nagyjából stabilizálta a csapatát, a támadások azonban még kevés eredményt hoznak (fotó: MTK Budapest – Facebook)

Két év alatt az NB1 legtrendibb edzője lett Szabó István (talán csak Blagojevics szállhat vele versenybe), ezt pedig annak köszönheti, hogy Kecskeméten stílust teremtett, stabil szerkezetet hozott létre és olyan játékot oktatott le, amellyel bárki ellen veszélyes ellenfél a KTE, ráadásul szemre is tetszetős a futballunk. Mindezek alapján az MTK-tól sem kell tartania (amellett, hogy természetesen tiszteli az ellenfelet), de nem tapasztalata sincs ellenük, ugyanis még nem meccselt a budapestiek ellen. A PPM-mutatója tizedre megegyezik Horváth Dávidéval (1,9 PPM), ami szintén egy nemes párbajt rajzolhat fel a meccsre.

Szabó István jó futballt épített fel Kecskeméten, ami komoly eredményeket is hozott magával (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

9 hozzászólás “Vannak-e a KTE számára kötelező meccsek?” bejegyzéshez

  1. Az én tippem: Pálinkás nem kezd, Zsótér átveszi Bence szerepkörét, és góllal hálálja meg, Levi wellnesse kiállításba torkollhat.
    Most akkor Kisvárda – Debrecen vagy Debrecen – Kisvárda találkozó lesz, ahogy az „Eredményekben” is közlik?

    1. 𝙈𝙚𝙣𝙚𝙩 𝙠𝙤̈𝙯𝙗𝙚𝙣 𝙥𝙖́𝙡𝙮𝙖𝙫𝙖́𝙡𝙖𝙨𝙯𝙩𝙤́-𝙘𝙨𝙚𝙧𝙚 𝙩𝙤̈𝙧𝙩𝙚́𝙣𝙩 𝙖 𝙛𝙤𝙧𝙙𝙪𝙡𝙤́ 𝙪𝙩𝙤𝙡𝙨𝙤́ 𝙢𝙚𝙘𝙘𝙨𝙚́𝙣, 𝙙𝙚 𝙖 𝙠𝙚𝙫𝙚𝙧𝙚𝙙𝙚́𝙨𝙚𝙠 𝙚𝙡𝙠𝙚𝙧𝙪̈𝙡𝙚́𝙨 𝙢𝙞𝙖𝙩𝙩 𝙩𝙤𝙫𝙖́𝙗𝙗𝙧𝙖 𝙞𝙨 𝙆𝙞𝙨𝙫𝙖́𝙧𝙙𝙖-𝘿𝙚𝙗𝙧𝙚𝙘𝙚𝙣 𝙛𝙚𝙡𝙖́𝙡𝙡𝙖́𝙨𝙧𝙖 𝙩𝙞𝙥𝙥𝙚𝙡𝙟𝙚𝙩𝙚𝙠!

    2. A Debrecen játszik otthon. Ilyen esetekben mindig az MLSZ hivatalos csatornái a mérvadóak (esetleg a klubokéi), az MLSZ adatbankban pedig a Lokit írják hazainak (a debreceniek Facebook oldalán is ezt tudatták a szurkolókkal).

      Zsótér én még nem várom a kezdőbe, de lehet, hogy húz egy meglepőt Szabó István.

  2. Nagyon sok függ a játékvezető személyétől. Ha egy Andó-Szabó, vagy egy Karakó – típusú bírót kapunk, akkor az lényegesen meg fogja nehezíteni az életünket.
    Én KTE 3 pontot remélek és azt hiszem, hogy ez tippként is vállalható. A KTE nem volt kevésbé eredményes idegenben sem, mint itthon.
    Szerintem a meccs után 9 pont lesz a tabellán a nevünk mellett.

  3. CaNcOe!
    A Liverpool meccs után elég kínos volt végigszenvedni a találkozót. A sípmester külön említést érdemel. Az sem vigasztal, hogy élesben a gólszámot és a győztest sikerült eltalálni. A gólvágókra befektetést, talonba tettem. Ha láttad a meccset, megérted döntésem. Mélyebb értékelésnek most nincs itt az ideje, maradjunk annyiban, kettőnk ütközetét Te nyerted. Bár sokra nem jutottunk vele. Talán majd legközelebb jobb lesz. Pista bátyánk nincs könnyű helyzetben, kemény döntéseket kellene meghoznia. A ködös játékban megingatatlan vagyok, a KTE győzelmekre voksolok.

    1. Élőben láttam a meccset (már amit a vendégszektorból látni lehetett), de ahhoz, hogy véleményt mondjak inkább újranézem. Az viszont egyértelműnek tűnt, hogy nem érdemeltünk győzelmet. Bár szerintem vereséget sem.

  4. Uraim! Ez egy nagy nulla volt nagyon hiányzik a KTE szélső sokatfutó gyors játéka. Nagy Krisz szerintem nem jó helyen játszik,arra nagyon büszkék lehetünk hogy egy év után a KTE arra a szintre jutott kijelenthetjük Leoni nem KTE szint nem illik nagyon a játékba

  5. Részben egyetértek, de a kényszer nagy úr. Szurkolói szempontból nem volt valami acélos meccs, de nullának nem nevezném. Nagy kihívás a szakmai stábnak, a sok jó játékos közül posztra kiválassza a legalkalmasabbakat, és ütőképes csapatot formáljon belőlük. Az igazolási időszak letelte utánra várom. Ne feledjük azt sem, a klub filozófiája, a kallódó tehetségek kibányászása, ahol az eredményesség rovására lehetőleg mindenkinek azonos játéklehetőséget kell adni.. Elmúlt idényben el lettünk kényeztetve. Lényeg, maradjunk továbbra is NB1-sek. Piszkosul nehéz lesz.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.