Berúgta az ajtót az új fiú

12 év nagy idő. Ennyi idő elteltével egy gyermek abba a korba ér, hogy már bizonyos korhatáros filmeket megnézhet nagykorú felügyelete nélkül. Ennyi idő alatt annyit nő egy gyermek, hogy ha mondjuk 11 évesen megnézi a csapatot az Aktobe ellen, akkor mára akár már pályára is léphet lila-fehérben a Riga ellen, ahogy Szalai Gábor tette. 12 év után játszott a KTE nemzetközi tétmérkőzést és mindezt megkoronázva győzelmet is aratott. Egy ilyen teljesítmény után talán nem meglepő, ha szoros a végeredmény a meccs legjobbjairól szóló szavazáson. Na de ennyire?

Elég ritka az, ha egy játékosnak hamarabb van nemzetközi kupában lőtt gólja, mint NB1-es meccse. Mármint, ha ez a játékos magyar. Akad azért példa, de Pálinkás Gergő azért nem Szoboszlai Dominik, aki hamar elhagyta az országot, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Pálinkás Gergő Nyíregyházán játszott az NB3-ban, majd az NB2-ben, aztán a Nyírbátorral és a Jászberénnyel szerepelt a harmadosztályban, hogy a Kazinbarcikával előbb megnyerje az NB3-at, majd a másodosztályban játsszon egészen tavalyig (közte Dorogon az NB2-ben is megfordult). NB1-es mérkőzés sehol, még csak a közelébe sem került. És ekkor jön az a KTE, amelytől egyébként sem idegen, hogy tehetséges, de fel nem fedezett játékosoknak adjon lehetőséget, Gergő pedig kezdőként lép pályára lila-fehérben a Konferencia Liga második selejtezőkörében és gólt is szerez. Mesebeli történet, de Pálesz karakterétől, játékstílusától nem áll nagyon távol: már az első meccsen látszik, hogy harcos, küzdős, erőszakos játékos, aki nem riad vissza a párharcoktól, fejjel pedig kifejezetten erős. A taktikailag fegyelmezett csatár Tóth Barna tökéletes alternatívája lehet a szezonban, de már az első meccsen láthattuk azt is, hogy egymás mellett is képesek játszani. Bár a Riga ellen voltak szakaszai a meccsnek, amikor eltűnt a mezőnyben, de mindig meg tudott újulni, ez pedig a jövőre nézve is olyan erény, amire lehet építeni.

A második helyre futott be Szuhodovszki Soma, aki egyetlen hajszállal maradt le Pálinkás mögött (ez az egyetlen hajszál pedig egyetlen szavazatot jelent). Szuho érezhető nem pörög még csúcsformában, de még az idény első meccsén is képes volt egy gól+gólpassz kombinációt pakolni az asztalra. Soma igazi vezéralkattá vált a csapaton belül és ezt nem azzal mutatja meg, hogy hangadóként lép fel a pályán, hanem azzal, hogy amikor az első számú tizenegyesrúgónk sérülés miatt nincs a pályán, ő gondolkodás nélkül vállalja magára a lövés felelősségét. „Biztos voltam benne, hogy belövöm” – mondta a meccs után, ez pedig sokat elárul az önbizalmáról is. Ellentmondást nem tűrően gurított a kapuba, Pálinkás gólja előtt pedig Banó-Szabó Bencét idézően vette fel a labdát a vonalak között, hogy onnan gólpasszt adjon. Nagyon biztató szezonkezdet ez Somától, azon pedig nagyon meglepődnék, ha az ő karrierjében nem jönne el előbb vagy utóbb a külföldi karrier lehetősége.

Szuhodovszki Soma mozgására próbál reagálni öt rigai védő (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A meccs látványos hősei Pálinkás és Szuhodovszki voltak, feltűnő lehetett, hogy Szűcs milyen jól illeszkedett a játékba vagy hogy Meszhi milyen jól szállt be, de mindezek ellenére sem feledkeztek meg a szurkolók Belényesi Csabáról, aki magához képest talán kevésbé játszott látványosan, de egy-egy kivételtől eltekintve gyakorlatilag áthatolhatatlannak bizonyult. Nagyon kevés hibával játszotta végig a meccset és a Rigának is tartogatott egy olyan jól ütemezett becsúszást, ami után felugrik a néző a székéről. Egy meccs alapján úgy tűnik, hogy a védelem tavalyi vezére idén is kezébe veszi a kormányt, amire szükség is lehet, hiszen Szűcs, Iyinbor, a szélen pedig Nagy Olivér, Leoni és Katona Levente érkezésével sok az új szereplő a védelemben, Csabi pedig olyan karakter, aki képes irányítani a védőtársakat. A nyitómeccs után joggal reménykedhetünk, hogy a tavalyi szezon nem csak kifutott sikertörténet volt a Tanár Úr számára.

Belényesi Csaba többnyire jól fogta össze a csapat védelmét, kevés hibával játszott (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A szavazás eredménye:

A szavazást tehát célfotóval nyerte meg Pálinkás Gergő, akiről alig maradt le Szuhodovszki Soma. A harmadik helyre Belényesi Csaba futott be, nem sokkal megelőzve Varga Bencét.

Itt pedig az éves összesítése a „meccs legjobbja” szavazásoknak (3 pontot ér, ha valaki az adott meccsen a legjobb volt, 2 pontot kap, aki a második legjobb lett, a harmadik helyért 1 pontot adunk):

A szurkolók tehát a fent említett Pálinkás-Szuhodovszki-Belényesi hármast látták legjobbnak, a Lila Köd értékelései alapján pedig Szuho szintén a top3-ban szerepel, de nálunk a másik két középhátvéd ért fel a dobogóra. Összetettben tehát az év első tétmeccsét követően Szuhodovszki Soma vezet, őt követi Pálinkás, majd Szalai Gábor.

A Lila Köd értékelése alapján a három legjobb játékos a Riga ellen:

  1. Szuhodovszki Soma – 8-as osztályzat
  2. Szalai Gábor – 8-as osztályzat
  3. Szűcs Kornél – 8-as osztályzat

(a nyitókép Pálinkás Gergőről a Kecskeméti TE Facebook oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)