Meleg lehet Rigában

Nem elsősorban a celsiusokat tekintve (csütörtökre 20-22 fokot mondanak, ami estére 15-18 környékére hűlhet, és esőre is lehet némi kilátás), hanem a mérkőzésre gondolok. Bár az előny nálunk van, élhetünk át meleg pillanatokat, de Szabó Istvánék minimum megőriznék az egygólos előnyt. Ha pedig így történik, akkor újabb mérkőzést írhatunk a lila-fehér történelemkönyvbe.

Hasonló örömöket szívesen látnánk Rigában is, de már egy 0-0 is továbbjutást érne (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Az odavágót ugyan megnyertük, de ezen a ponton még semmi sem biztos. Bár az előny a KTE-nél van, Kecskeméten a Riga is tudott rizikós helyzeteket teremteni. Ha igazán őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor az első félidő nagyobbik része az övék volt és Varga Bencére is szükség volt, hogy döntetlennel érjen minket a szünet. A második félidei mágnestáblás harcot már Szabóék nyerték Sztipics ellen, de a lettek így is mutattak valamicskét abból, hogy miért vezetik a Virsligát. Nem sokat, de azt azért megérezhettük belőle, hogy ha nem lepjük meg őket a meccs elején, akkor a kecskeméti mérkőzés akár nagyon másképpen is alakulhatott volna. A második gólunkra pedig nagyon gyorsan válaszolt Contreras, ami pedig  – bármennyire is lelkesít minket a győzelem ténye – baj. Azért baj, mert idegenben vélhetően nehezebb lesz érvényesülni: a Riga már ismer annyira minket, hogy az első perctől komolyan vegye a KTE-t, ráadásul nekik meg kell indulni az eredményért, ha pedig a meccs elején balul üt ki valami, akkor vendégként már nehezebb lehet talpra állni. Egy 2-0-ás győzelem esetén már kis híján a továbbjutást ünnepeltem volna, mert a KTE stabilitását ismerve nem tudtam volna elképzelni, hogy hármat kapjunk Rigában, de a kapott gól óvatosságra intette a stábot is. Lóczi István a meccs végén azt mondta, hogy még mindig a Rigát tartja esélyesnek, ami miatt kapott támadást is, mondván nem lehet ennyire kishitűen állni a visszavágóhoz. Szerintem van igazsága, mert bár „gólszámszakilag” mi állunk jobban, de az az egy gól, amit a lettek szereztek jelenthet annyit, ami nagyon izzadóssá teheti számunkra a rigai túrát. Teljes fókuszra van szükség a csapattól a visszavágón is, egy pillanatig sem szabad elhinni, hogy az egygólos győzelem bármire is garancia lenne, erről szólt Lóczi nyilatkozata. Szilárd védekezésre és türelemre van szükség, de szerencsénkre a KTE ezen erényeknek nincs híján.

Statisztikák

A Riga továbbra is három ponttal vezeti bajnokságát, remekül szerepelnek a hazai színpadon. Otthon ráadásul jelenleg még veretlenek bajnokin, 10 győzelem mellett kétszer ikszeltek (32 lőtt és csak 7 kapott gól), ez a KTE számára is üzenetértékű lehet. Az elmúlt öt hazai meccs is meggyőzőnek hat: 11 lőtt gól mellé csak hármat kaptak, ez 4 győzelmet és 1 döntetlent jelentett számukra. Szabó István alatt a Kecskemét is remekelt otthon, de most vendégségbe kell utazni, ráadásul a megszokott stadionoktól elég távolra. A KTE elmúlt 5 idegenbeli tétmeccsén kétszer is kikapott (Újpesten és Kispesten), de háromszor nyerni tudott (Fehérváron, Felcsúton és Debrecenben). A gólok kiegyensúlyozottan oszlottak el ezeken a meccseken (7 lőtt, 6 kapott). Ez azért nem olyan eredménysor, ami előtt mindenki fejet hajt, de abban már sokkal inkább bízhatunk, hogy a teljes tavalyi szezont figyelembe véve az NB1-ben a KTE kapta a legkevesebb gólt idegenben.

Összeállítások

A hazaiak ezúttal nem nagyon pihentették a Kecskeméten látott játékosokat a hétvégi bajnokin, a odavágón látott kezdőcsapatból nyolcan is játszottak a Daugavpils ellen. Én nem hiszem, hogy nagyon felforgatnák a kezdőt ellenünk, de a Kecskeméten meghúzódó Jurkovskis a bajnoki után a KTE elleni visszavágót is kihagyhatja, könnyen lehet, hogy a támadó szellemű Mankenda kerül a helyére, ahogy legutóbb is. Penát és akár Contrerast a kezdőbe várom, a fiatal spanyol és a costa ricai Kecskeméten is okozott némi gondot, utóbbi ráadásul nem csak ellenünk, hanem a hétvégi bajnokin is betalált. A kecskeméti kezdőcsapatban akár visszatérhet Nagy Krisztián, de a hírek szerint még nincs olyan állapotban, hogy kezdeni tudjon, így Májer maradhat a szárnyvédő posztján (esetleg Nagy Olivér). Szabó Alex apró sérülés miatt maradt ki múlt héten, Szűcs Kornél viszont jól helyt állt a helyén így akár a csapatban is ragadhat. Ami viszont gondot okozhat, az Banó-Szabó Bence sérülése. Bár hivatalos infó nincs róla, mégis kihagyhatja a visszavágót (remélhetőleg sokkal többet nem kell pihennie), így viszont felmerül a kérdés, hogy lesz-e két csatár a kezdőben. Ha lesz, akkor a középpálya stabilitása sérülhet. Én arra tippelek, hogy posztra próbál pótolni Szabó, ebben az esetben Szendrei kaphat szerepet, Tóth Barna pedig érkezhet a második félidőre, ha esetleg gond lenne.

Kulcsemberek

A Rigának szüksége van a gólra, így támadniuk kell és hiába van több igazán jó képességű csatáruk, ha nem jut el hozzájuk a labda. Ebben pedig kulcsszerepe lehet Milos Jojicsnak, aki már az első meccsen is jól játszott, a bajnokikon pedig kifejezetten élvezettel futballozik. Sok helyzetet készít elő a társaknak és ezt fogják várni tőle csütörtökön is. A KTE az odavágón főképp a szélső védekezésben mutatott bizonytalanságokat, az oldalvonalaknál olykor fájóan könnyen futott meg bennünket a Riga. Ebben mindenképpen fejlődni kell, így Matheus Leonira kulcsszerep hárulhat, hiszen valószínűleg ő néz majd szembe a Soisalo-Mankenda kettőssel a bal oldalunkon. Ugyanakkor tőle valamivel több támogatást is várnék a támadásokhoz, így kifejezetten melós meccse lehet a brazilnak.

Leoninak már az odavágón is akadt gólhelyzete, az ő képességeiben azonban még több rejlik (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni:

Ahogy fent említettem a szélső védekezésünknek javulnia kell, a középpálya közepét viszont elég ügyesen tartottuk irányítás alatt Kecskeméten. Banó-Szabó sérülése és esetleges kimaradása azonban felforgathatja a felállást és felmerülhet a kérdés, hogy ugyanúgy uralni akarjuk-e a középpályát, mint otthon.

Májer Milán és Matheus Leoni is nagy munkát végeztek az első meccsen, de könnyen lehet, hogy megint a széleken igyekszik majd bontani a lett csapat (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Tomiszlav Sztipics együttesének egy nagyon stabilan védekező csapat ellen kell majd teljesíteni hazai pályán. Ez elsőre nem tűnik megugorhatatlan problémának, hiszen a Riga sok olyan csapattal találkozik, akik védekeznek ellenük, de azt a szorosan záró, fegyelmezett reteszt, amire a KTE képes nem igazán ismerik a hazai bajnokságból. Ennek feltörésére kell valamit kitalálnia a horvát-német edzőnek, mindezt úgy, hogy a direkt ellentámadások se érjék felkészületlenül a csapatát. Már ha Szabó István az eredmény megőrzésére törekszik. Mindenesetre születésnapi ajándékként csak a továbbjutást fogadná el a 44. életévét augusztus 1-jén betöltött edző.

Tomiszlav Sztipics láthatott reményt keltő motívumokat csapatától Kecskeméten, a visszavágón azonban csak a győzelem megfelelő eredmény számukra (fotó: Riga Football Club – Facebook)

Szabó Istvánnak van mire építkeznie a visszavágón is: a kontrajáték olykor egészen jól működött, a direktebb pozíciós centerjáték pedig már Pálinkással is mutatott biztató életjeleket, de Tóth barna beaállásával nem nagyon tudott mit kezdeni a Riga. Ugyanakkor a lettek gyors, kombinatív és labdabiztos támadásait ki kell védenie valahogy, a védelemnek meg kell próbálnia területet szűkíteni, ha pedig a középpályát ismét uralni tudjuk, akkor jól nézhetünk ki. Na de egyáltalán mi lesz a célja Szabó Istvánnak a meccsel? Őrizni akarjuk az előnyt? Mennyit kockáztatunk annak érdekében, hogy esetleg növelni tudjuk a fórt?

Szabó Istvánnak és stábjának adhat gondolkodni valót a visszavágó. Vajon milyen stratégiát választ a KTE a Riga ellen? (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

5 hozzászólás “Meleg lehet Rigában” bejegyzéshez

  1. Szabó Alex sérült lehet, előző meccsen sem volt kispados, valószínű ezért is kezdhetett Szűcs.

    1. Alexnek egy kisebb sérülése van, amiről egyelőre nem tudni semmit, Szűcs valóban ennek is köszönhetően került kezdőbe. Nem tudom, hogy pontosan milyen sérülésről van szó, de ha tényleg csak kisebb sérülés, akkor akár pályára is léphet így, hogy eltelt egy hét, bár én is úgy gondolom, hogy Szűcs marad a kezdőben. Egyrészt Alex állapota miatt, másrészt mert meggyőző volt az odavágón.

  2. A papírforma sima Riga győzelmet ígér. Így vannak ezzel a mixes fiúk is, Hendibem 0:2-est kínálnak. Pálinkás gólban reménykedem, ami akár továbbjutást is jelenthet. A fogadó irodában, az aranyszabályt felrúgva, a szívemre hallgattam. Hajrá KTE!

    1. Félidő 0-0, a második félidő elején még jobban kitámadnak a hazaiak erre jön egy Pálinkás gól. Még jobban nyom majd a Riga és marad a 0-1, vagy a legvégén begyötörnek egy gólt és kiegyenlítenek. Természetesen minden más továbbjutást érő forgatókönyvet szívesen elfogadunk. 😀

  3. Nem rossz tippelő vagy, de esetünkben kicsit megcsúsztál. Ahogy a KTE.. Bárcsak igazad lett volna, zsebem forintokkal tömött lenne. Így olvashatom a blabla szövegeket, Sóhajtva kívánom Máriót, Bálintot,Krisztofert vissza. A meccsezés egy külön szakma. Van olyan sportág, ahol a mesterek, játékosok a ravaszságokat már az anyatejjel magukba szívják. Így nem meglepő, hogy sorra Európa, VB, Olimpia bajnokok lesznek. Itt ilyen téma sörözések alkalmával sem kerül napirendre. A magyar fociban folyton az erőnlét hiánya mögé bújnak. Az MLSZ képzésért felelősei ezen elgondolkodhatnának. A mérkőzéseket eldöntő csalafintaságokat is tanítani kellene. Fáj ugyan a KTE veresége, mert egy általunk kézben tartott meccset engedtünk ki kezünkből – miért, majd az illetékesek megmagyarázzák. – nem vagyok összetörve, mert a történtek ellenére előre léptünk. A Szivics csapat kettő, Szabóék három ponttal búcsúztak az első fordulóban a nemzetközi porondtól. Majd biztosan jön egy újabb történelemíró társaság, aki megdönti ezt a csúcsot is. Számomra most az a legfontosabb, hogy a többek által ledegradált bajnokságban ismét jól szerepeljünk. Hajrá Lilák! Köd is!!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.