Rigai mindenféle

Tizenkét év után ismét nemzetközi kupamérkőzést játszik a KTE! Bár az izlandi vikingek szorossá tették a végét, a Riga kétgólos előnyéből megtartott egyet, így velük küzdünk majd meg a 3. EKL-selejtezőkörbe kerülésért. Most őket próbáljuk bemutatni – lehetőleg túl azon, amit a Wikipédiáról be lehet másolni.

Kezdjük az elején: Lettország. A tapasztaltabb korosztályok úgy emlékezhetnek rá, mint a volt Szovjetunió egyik tagköztársaságára, ahol a Riga mopedeket gyártották. A két világháború között egyszer már elnyert függetlenségüket 1991-ben kiáltották ki újra („éneklő forradalom”), azóta csatlakoztak az EU-hoz, NATO-hoz, és még az Eurót is bevezették. A többség lett nyelven beszél (nem túl nagy meglepetés), ami a balti nyelvek családjába tartozik, a litvánnal együtt – ahogyan azt bizonyára tudja a Tisztelt Olvasó, a harmadik arrafelé éldegélő nép, az észtek a mi nyelvrokonaink. Van egy el nem hanyagolható, 24%-os orosz kisebbségük is, ezért látjuk, hogy a hivatalos Facebook oldaluk lettül és oroszul is kiírja a dolgokat.

Területe kb. 2/3-ada Magyarországénak, de kevesebb mint 2 millióan lakják. Hegymászás helyett (a legmagasabb pontjuk mindössze 312 méterrel van a tengerszint fölött) inkább az ország több mint felét kitevő erdőségeket javasoljuk a természetbarátoknak. Szuvenírként a „made in China” műanyagvackok helyett a baltikumi borostyánból készült ékszereket lehet ajánlani.

Érdekesség: Kurföld hercegség, ami a mai Lettország nyugati részén helyezkedett el, nem volt szívbajos, még gyarmatosításba is kezdett Tobago szigetén, illetve a mai Gambiánál. Igaz, ezek nem tartottak ki sokáig.

További érdekesség: A pogány hagyományok mindenfelé fel-felbukkannak, így pl. van lett verziója a mi busójárásunknak is. Ezenkívül rendszeresen megtartják a Lett Énekes-Táncos Fesztivált, több tízezer, jórészt népviseletbe öltözött helybéli részvételével.

Az ország fővárosa a 600 ezres Riga klasszikus Hanza-város, a Daugava folyó két partján, a széleken persze szovjetes dizájnnal. A fő tömegközlekedési eszköz a villamos. Ha jól láttam a térképen, sajnos a stadionnál pont nem áll meg a hat vonalból egy sem, egy kicsit gyalogolni kell. Barackpálinka helyett a vodkára esküsznek (sima mezei boltokban is 50 féle vodkával találkozhatunk), így ami összeköti a várost Kecskeméttel, az inkább a szecessziós negyed.

Lettország azon kevés országok egyike, ahol a legnépszerűbb sport elvileg nem a labdarúgás – ők a jéghokira esküsznek, idén társ-házigazdaként bronzérmesek lettek a világbajnokságon. De azért a focit sem hanyagolják: 2004-ben kijutottak az Eb-re, többek között a magyar válogatottat is megverve a selejtezőcsoportban. A nemzeti bajnokságukat Virsligának hívják, amit magyarként olvasni különösen érdekes.

A régi motoros totózók és tippmixelők számára a Skonto Riga neve ismerős lehet, ők lazán megnyerték zsinórban az 1991 utáni első tizennyégy bajnokságot, és még később is hozzápakoltak egyet… hogy aztán megszűnjenek 2016-ban. A hazai arénájuk, a Skonto Stadion azonban nem maradt kihasználatlan, hiszen a válogatott mellett na vajon ki használja manapság? Igen, az FC Riga.

Az az FC Riga, ami ebben a formában mindössze kilenc éve létezik – azonban ez ne tévesszen meg senkit. Egyrészt, mert két rigai klub egyesüléséből született, így 2014 előttről is van némi múltja. Másrészt mert ezen rövid idő alatt is nyert három bajnokságot, egyszer pedig a kupát is. Tavaly nagy csatában, négy ponttal szorultak a második helyre.

Ahogyan azt egy Facebook-posztban már összeszedtük, a Riga FC legtöbbet foglalkoztatott játékosai a következők:

  • Purins a kapus kétszeres lett válogatott, idén a törökök és az örmények ellen védett, 2018 óta a Riga játékosa.
  • Cernomordijs a védő 29-szeres válogatott, 2016-óta van a klubnál.
  • Douglas Aurélio brazil születésű, idén csatlakozott a klubhoz, amit 6 góllal és 7 gólpasszal hálált meg a bajnokságban. A Vikingur ellen is betalált.
  • Jojics ötszörös szerb válogatott (igaz, utoljára 2014-ben szerepelt a nemzeti csapatban), ő is idei szerzemény.
  • Babecs horvát középpályás, az előző két spílerhez hasonlóan idén vette fel először a Riga mezét.
  • Regza kétszeres lett válogatott (idén, a fent említett török és örmény meccsen szerepelt), szintén 2023-mas szerzemény, s ahogyan lent is látható, ő vezeti a házi góllövőlistát 12 találattal. Ő lőtte az izlandiak ellen a Riga második gólját.

Miután ezt kiírtuk a Facebookra, azt követően igazoltak egy lett válogatott kerettagot (Melniks) , a legutóbbi világbajnokságon is játszó Costa Rica-i Contrerast, és a Dunaszerdahelyről is ismerős nigériai Taiwót.

A Riga nemzetközi tapasztalata egyébként sem lebecsülendő. Bár egy kupában sem jutottak még el a csoportkörig, az elmúlt évek során kétszer is a playoffig meneteltek (két éve hosszabbításban estek ki a gibraltári Lincoln Red Imps ellen, ezen múlt a főtáblájuk).

A héten Izlandra is elkísérték őket a drukkereik, s várhatóan még a képen láthatónál nagyobb számban is jönnek majd a Széktóiba.

A csapat kabalája az oroszlán – mi persze abban bízunk, a természet törvényeit kissé zárójelbe téve, hogy a kecske legyőzi őket 😉

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4