Ha ő jól játszik, akkor jól védekezünk

Valamiért a Honvéd elleni idegenbeli meccseink gyatrább futballélményt hoztak, mint amihez hozzászokott a kecskeméti szurkoló idén. Ősszel egy igen gyenge 0-0-át játszottunk és nem hittük volna, hogy ha máshogy nem, hát eredményben visszasírhatjuk azt a meccset, miután ezúttal a Honvéd szerzett egy gólt és megnyerte a meccset. De ki volt az a három játékos, akiket a legjobbnak láttak a szurkolók?

Belényesi Csaba az olyan meccseken is ki tud emelkedni a mezőnyből, amikor a csapat nincs csúcsformában

A Paks elleni mérkőzés után sokan voltak azon az állásponton, hogy Varga Barnabás, majd később Böde Dániel jobban tartható lett volna, ha szavazásunk győztese, Belényesi Csaba is pályára tudott volna lépni. Csabi azonban kisebb sérülés miatt nem volt bevethető, a Paks minőségi támadói pedig bőven okoztak gondot a védelmünknek. A Honvéd ellen aztán Belényesi újra a kezdőben kapott helyet és bár az első félidőben volt egy bizonytalansága, amelyből el tudott futni a hazai csapat (Varga Ádám végül kirúgta a beadást), de ezt leszámítva stabilan állt a lábán. Ami számomra nagyon érdekes Csabiban, hogy az a mozgáskultúra, amivel ő bír nem üzeni azt, hogy ebben az emberben ilyen sebesség van. Ennek ellenére bizonyos helyzetekben ez a sebesség (és talán méginkább a valóban kiemelkedő ütemérzéke) úgy érkezik meg a néző retinájába, hogy felugrasz a helyedről. Gondoljunk csak a Honvéd ellen és más csapatok ellen is bemutatott, méterekről érkező becsúszó szereléseire, amikkel nem csak támadásokat hiúsít meg, de világos üzenetet küld az ellenfeleknek: „itt te most nem jössz át!”.

Szuhodovszki Soma kapcsán megoszlottak a vélemények. Egész pontosan én sokkal szigorúbb voltam vele, mint ti: tőlem csak 4-est kapott (aminek a jelentése: „not up to standard”, hiszen úgy éreztem, hogy saját magához képest jóval kevesebbet láttunk belőle, mint szoktunk, ugyanakkor ti a második helyre szavaztátok be. Ez pedig olyan fénytörésben érthető is, hogy bár a meccsen keveset tudtunk veszélyeztetni a korábbiakhoz képest, de amikor igen, akkor Soma szerepet vállalt az akcióból. Ami miatt én lepontoztam, az a meglepően sok elszórt labda volt, de éppen ezen mérhető le igazán, hogy Szuho mennyire fontos játékosa a csapatnak, hiszen ha kevésbé megy neki, az ő szerepét nem igazán veszi át egy az egyben senki. Amikor megrázta magát, akkor szinte egyből lehetőséget is tudtunk teremteni, ezért reménykedhetünk benne, hogy a Fradi ellen az egész meccsen rázkódik majd.

Szuhodovszki Soma képes folyamatos veszélyt jelenteni az ellenfél védelmére (fotó. Kecskeméti TE – Facebook)

Az elmúlt hetekben a csapat egyik legjobbja a harmadik helyre megérkező Szalai Gábor, aki a Honvéd ellen is a posztját meghazudtolóan progresszív játékot nyújtott. Gabi az a fajta hátvéd, aki a középpályára való belépéseivel megosztja az ellenfél védelmét és ez még akkor is fontos fegyver, amikor a csapatnak nem megy igazán a játék. Szalai ráadásul nem riad vissza attól sem, hogy távolról próbálkozzon és ilyen helyzetből ugyan igazán nagy veszélyt még nem teremtett a szezonban, de néhány alkalommal jelezte már, hogy ha nem helyeznek rá nyomást, akkor ő bizony el fogja sütni messziről is. Ez a labdabiztosság, passzhatékonyság, kezdeményezőkészség, ami az általános védőprofilból kiemeli Gabit, az elmúlt meccseken pedig emellé megjött a jó teljesítmény is. Hatalmas értéke a csapatnak.

Szalai Gábortól nem áll távol, hogy a tizenhatos területét is támadja (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A szavazás eredménye (minden kérdésnél a három legnagyobb százalékot kapó játékost tüntetjük fel):

Belényesi Csaba viszonylag kényelmesen nyerte meg a szavazást, az őt követő játékosok közül Szuhodovszki Soma közepes, Szalai Gábor egy lépésnyi előnnyel előzte a negyedik helyen végző Banó-Szabó Bencét.

Honvéd – Kecskemét szavazás vége

No Description

Ez pedig az éves összesítése a „meccs legjobbja” szavazásoknak (az oszlopok a fejlécre kattintva sorba rendezhetőek; 3 pontot ér, ha valaki az adott meccsen a legjobb volt, 2 pontot kap, aki a második legjobb lett, a harmadik helyért 1 pontot adunk):

A szurkolók listáján ezzel az első hellyel Belényesi Csaba az első helyre lépett, mivel megelőzte Banó-Szabó Bencét. Szuhodovszki a harmadik helyre lépett Varga Bence megelőzésével, míg Szalai Gábor megszilárdította helyét a középmezőnyben. A Lila Ködnél Szalai Gábor már a második helyen áll, Nikitscher Tamás a középmezőnyben helyezkedik, Mihajlo Meszhi pedig gyarapította a pontjait. Az összesített tabella alapján Szuho két ponttal növelte előnyét Banó-Szabóval szemben, Belényesi Csaba viszont megérkezett Bence sarkába. Szalai Gábor tartja a negyedik helyét, Nikitscher Tamás igyekszik zárkózni a középmezőnyre, Mihajlo Meszhi pedig a lista végén található az újabb szerzett pontjával is.

A Lila Köd értékelése alapján a három legjobb játékos a Honvéd ellen:

  1. Nikitscher Tamás – 6-os osztályzat
  2. Szalai Gábor – 6-os osztályzat
  3. Mihajlo Meszhi – 6-os osztályzat

Meccsek legjobbjai_összesítés

No Description

(a nyitókép Belényesi Csabáról a Kecskeméti TE Facebook oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)