Nem nagyon kap gólt a KTE és nem nagyon lő gólt a ZTE, de ezek a meccsek mindig veszélyesek

A dobogóért folyó küzdelem a KTE, a Paks és a DVSC számára is komoly harcokat tartogat még (ide sorolhatjuk esetleg a Puskás Akadémiát és a felsorolt csapatok összeomlása esetén a Kisvárdát, de ehhez már nagy jóindulat kellene). A bajnokság ezen szakaszában a kiesés menekülő csapatok már hasonlóan nagy veszélyt rejtenek magukban, mint az élcsapatok. A Debrecennel már nem játszunk, a Pakssal azonban még igen (a Paks és a Loki is játszanak majd egymással), ez utóbbi pedig a dobogó megtartása szempontjából elég fontos meccs is lehet. Addig azonban várnak még a csapatra megszerzendő pontok, szombaton éppen a Zalaegerszeg ellen.

Az augusztusi meccs többek között Szabó Leventéről szólt (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A Zalaegerszeg meglehetősen közel áll a kiesőzónához és amilyen körbeverések vannak az alsóházban még komoly veszélybe is kerülhet. A tabella alsó felében tehát eléggé feszítő kérdés, hogy a már-már reménytelen helyzetben levő Vasas mellett ki búcsúzik az élvonaltól. A Honvéd, Fehérvár, Újpest mellett a Zalaegerszeg is nevezett erre a versenyre (sőt, PingWin szerint ki is fognak hullani), ráadásul még azt sem tehetik meg, hogy minden erőforrásukat feltolják a bennmaradásra, hiszen még egy kupadöntő is szerepel a programjukban. A kecskeméti mérkőzésen azonban még egészen biztosan győzelemmel számolnak, volt most idejük kipihenni a Puskás elleni Magyar Kupa elődöntőt is, teljes hete volt felkészülni Monizéknak.

Statisztika

Szabó István csapata továbbra is remek formát mutat, ezt azonban árnyalja, hogy hazai pályán már csak közepes a KTE ebben a versenyszámban: a hazai formát tekintve a negyedik helyre csúszott az együttes az elmúlt 5, otthon lejátszott meccsen megszerzett 8 ponttal. Ha viszont eltávolodunk a Széktóitól és nem csak a hazai meccseket nézzük, akkor az elmúlt 5 meccsén csak 2 gólt kapott a Kecskemét, ilyen mérleget senki sem tud felmutatni a ligában, és a Felcsút elleni meccsen már azt is elértük, hogy a Fradit megelőzve a legkevesebb kapott góllal áll a KTE. A ZTE  három pontra áll a vörös zónától, emellett a negyedik legkevesebb lőtt gólt (31) tudják felmutatni. Ez a szám ráadásul romló tendenciát mutat: októberig 13 meccsen 21 gólt szerzett a csapat, október óta 13 meccsen 21 találat jött csak össze. Nem sok jót jelez előre az sem, hogy vendégként legutóbbi öt meccsüket elvesztették. Könnyen lehet az is, hogy a mérkőzés kártyapartiba csap át, hiszen az elmúlt két meccsen 20 sárga lapot gyűjtött a két csapat (Huszti András és Tóth Barna második sárgát is kapott).

Összeállítások

Szabó Istvánnak egyetlen emberét kell nélkülöznie eltiltás vagy sérülés miatt, Szalai Gábor Felcsúton megkapta ötödik sárga lapját. Ennek megfelelően a védelem összeállítása jelenthet kérdést, azon belül is a három belsővédő közül a középső poszt. Belényesi szinte biztosan kihúzódik majd Szalai helyére, Szabó Alex is maradhat, középre pedig Rjaskó vagy a középpályáról visszahúzott Vágó kerülhet. Amennyiben utóbbi verzió lesz a befutó, akkor Vágó helyét a Nikitscher-Meszhi kettős valamelyike veheti át. Horváthot és Banó-Szabót legutóbbi teljesítményük könnyen a csapatban tarthatja. Az egerszegieknél Demjén helye szinte betonbiztos a kapuban és az előtte szereplő védelemben is keveset változtat Moniz, így a Huszti/Lesjak, Mocsi, Csóka, Gergényi négyesre számítok. A támadósorban viszont kérdés, hogy kiben látja majd a megoldást a holland vezetőedző, én Meshack, Ikoba és Szalay hármasát várom kezdőbe.

Kulcsemberek

A zalaegerszegi védelem egyik legtámadóbb szellemű tagja Gergényi Bence, akitől ezúttal is várhatjuk a felfutásokat, azonban ez azzal is együtt járhat, hogy a mögötte levő területet meg lehet támadni, így – amennyiben Gergényi a bal oldalon játszik – Nagy Krisztián előtt nyílhatnak területek. Krisz játékintelligenciája és labdabiztossága alkalmassá teszi arra, hogy az ilyen szituációkat kihasználja, ezért őt várom kulcsembernek a KTE-ből. Az elmúlt időszakban a Zalaegerszeg köhécselő támadógépezetéből talán Meshack Ubochioma teljesít az elvárások szerint, a csapat elmúlt négy lőtt góljából kettőt ő szerzett (a másik kettő öngól volt). A nigériai gyors, agilis, kapura törő játékos, aki minden csapat ellen képes lehet veszélyt teremteni, még egy olyan stabil védelemmel szemben is, mint a Kecskemété.

Nagy Krisztián a harciasságot ötvözi a technikai tudással, ez pedig ebben a szezonban eddig gyümölcsöző kombináció volt (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Azt nagyjából meg tudjuk jósolni, hogy mire számíthatunk a meccsen a KTE-től, sokkal érdekesebb kérdés lehet, hogy életre kel-e a Zalaegerszeg támadójátéka? A tízgólos Ikoba november eleje óta nem volt eredményes a bajnokságban, mögötte pedig tátongó űr: a háromgólos Gergényi, Szalay és Meshack következik. Ráadásul a tetszhalott támadósornak a liga legjobb védelme ellen kellene életjeleket mutatnia, ami nem irigylésre méltó helyzet.

Eduvie Ikoba lábában és fejében is bennragadtak a gólok az elmúlt hónapokban. Már, ami a bajnokságot illeti (fotó: ZTE FC Zalaegerszeg – Facebook)

Edzők

Szabó István gyakorlatilag lemeccselte Hornyák Zsoltot az előző fordulóban, a védekezés remek megszervezése mellett a támadójáték is nagyon magabiztos volt. A csapatösszeállításban is kellemes helyzete van, csak Szalai pótlását kell valahogyan megoldani, a többiek bevethetőek és jó formában is vannak. Összességében azonban Pistának nincs túl jó mérlege a ZTE ellen, 8 meccsen 2-szer tudott nyerni, 1 döntetlent játszott és 5-ször kikapott (bár az idei szezonban eddig egy győzelem és egy döntetlen került erre a listára.

Szabó István az idei szezonra meghatározó csapatot épített a KTE-ből (fotó: Szajki Bálint – 24.hu)

Ricardo Moniz számára talán a legnagyobb feladat, hogy a kiesés elleni harcban és a kupadöntőt tekintve egyszerre tartsa tűzben úgy a csapatát, hogy egyik fronton se hunyjon ki a láng eredmény nélkül. Mindkettőhöz szükség van a támadójáték feljavítására, de talán a bennmaradás még jobban igényli ezt a fejlődést, mint a kupa. Ugyanis van honnan javulni: 2023-ban 11 meccsen csak 7 gólt szerzett a Zalaegerszeg, ami meccsenként 0,64-es gólátlagot jelent. Talán magyarázni sem kell, hogy ez mennyire alacsony, de még szembetűnőbb, ha a 2022-es adatokhoz mérjük: ebben a szezonban 2022-ben 15 meccsen 24 gólt lőtt a csapata, ami viszont 1,6 gól/meccs, tehát majdnem 1 teljes góllal lőnek kevesebbet meccsenként idén, mint tavaly. Moniz keresi is a megoldást, a támadósorban már kipróbálta Ikobát, Meshackot, Manzingát, Szalayt, Némethet, Grezdát és olykor még Mimet is, az viszont úgy tűnik, a jövő zenéje, hogy mely játékosok mellett állapodik meg.

Ricardo Moniz nem feltartott kézzel fut neki a kiesés elleni harcnak (fotó: ZTE FC zalaegerszeg – Facebook)

2 hozzászólás “Nem nagyon kap gólt a KTE és nem nagyon lő gólt a ZTE, de ezek a meccsek mindig veszélyesek” bejegyzéshez

  1. Csináltam egy korábban bemutatott, kétpontos táblázatot, ami már az első mérkőzésen – Debrecen – Puskás- „befuccsolt”. Szerencsénkre! Ha átváltok három pontosra a dobogós helyünk akkor is megmarad. Pedig a KTE-vel szemben nagyon szigorú voltam. A Fehérvárt a kieső régióból középmezőnybe prognosztizálom. A legnagyobb harc a kiesés elkerüléséért várható. Kalkulációm szerint a Mezőkövesd 39 pont, ZTE 36 pont, Újpest 35 pont, Honvéd 32 pont lehetnek az alanyok. A többi majd a pályán /?/ dől el. Ami a mai mérkőzést illeti, a két letámadós csapat ütközete jó kis derbit ígér. Szerintem ezúttal visszafogottabban kezdünk, hogy aztán a nagy csapást elindíthassuk. A Nagy, Szuho,Banó-Szabó, Horváth, Tóth nyomásnak nem tud senki ellenállni. Azt is el tudom képzelni, ezen a találkozón a góllövő Katona kezd, és a csodakapus hálója rezegni fog. A kékekre azért nagyon oda kell figyelni, Ikoba feltámadhat, a Szabi gyerek gólveszélyes lehet, azt a gólpasszt adót, valami Gergényi nevűt szemmel tartanám. A keménységre hajlamos Tajtit pedig kiállíttatnám. Különbem fuccs a győzelemnek. Ne úgy legyen!!!

    1. Hálistennek remekül kezelte a ZTE-et a csapat, Ikoba nem támadt fel, Gergényiben lehetett volna veszély, de nem volt formában, Tajti meg borzasztóan gyenge meccset fogott ki. A nyomásnak pedig valóban nem tudtak ellenállni 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.