A szezon legfontosabb szakaszára robbant be újra az ősz egyik hőse

Talán a szezon eddigi legjobb játékát mutatta a KTE Felcsúton. Imponáló magabiztossággal és több kiemelkedően jó teljesítménnyel örvendeztették a vendég szurkolókat és keserítették a hazaiakat, ezzel tovább írva a szezon tündérmeséjét. Az örvendező vendégszurkolók pedig szavaztak a legjobbakról: olyan játékos győzött, aki ősszel nagyon magasra tette a lécet, most pedig ezt a magasságot is könnyedén ugrotta át. Őt az ország egyik legígéretesebb fiatal játékosa és a „mi kutyánk kölyke” követte a szavazáson.

Banó-Szabó Bence kiszabadult a palackból és három gólpasszt osztott kis a Felcsút ellen

Nem sokszor osztottunk ki eddig kilences osztályzatot meccs után. Eddig összesen négyszer került sor erre (ami egyébként végülis több, mint amire számítottam, amikor elkezdtem visszakeresni): Varga Bence a Mezőkövesd elleni első meccsen, Nagy Krisztián a Ferencváros elleni első meccsen, Vágó Levente a Kisvárda elleni első meccsen és Zeke Márió a Vasas elleni második találkozón kapta meg ezt az osztályzatot. Hozzájuk csatlakozott Banó-Szabó Bence, aki akár a maximális tízest is megkaphatta volna, de nagy bizodalmam van abban, hogy még ennél is jobb teljesítményt is láthatunk majd kecskeméti színekben és akkor majd jól fog jönni, hogy van még hova felpontozni. A Puskás Akadémia ellen Bence ihletett formában játszott, a kapura is veszélyes volt, látványosan futballozott és mindhárom asszisztja remekmű volt a maga nevében (ezzel pedig hivatalosan már 10 gólpassznál jár, aminél többet senki nem tud felmutatni az egész ligában). Hogy ez mit jelenthet a következő hét meccsre? Remélhetőleg azt, hogy olyan kedvvel és motivációval játssza végig a szezon végét, amivel az egész csapatot képes lesz magával húzni. Azért az elég menő, hogy hét mérkőzéssel a vége előtt egy újonc csapat adja a liga legjobb előkészítőjét…

Ősszel a Debrecen színeiben 7-szer kapott lehetőséget Horváth Krisztofer, azóta Kecskeméten 10-szer. Nem tűnik nagy különbségnek, de a KTE-nél érezhetően jobban bízik benne, mint előtte Janeiro és Blagojevics a Lokinál, ez a bizalom pedig a teljesítményén is meglátszik. Krisz tavasszal már négy gólnál tart és a liga egyik legbátrabban cselező játékosa lett, a Kecskemét 2023-as eredményeiben pedig kulcsszerepet vállalt. Olykor. Mert azt meg kell állapítani, hogy nem minden meccsen volt képes döntő tényezővé válni, de a játékának stílusa nem változik. Ha labdát kap, azzal játszani akar, azzal cselezni akar, azzal tenni akar valamit. Ebben persze benne van a hiba lehetősége, pláne egy fiatal játékos esetén, de valahol a futball szépsége (illetve a szépségének egy része) ebben rejlik. Krisztofer játékát jó nézni és bár néha bosszantó hibák is becsúsznak a játékába, de ha csak a számokat nézzük akkor is megállapítható, hogy pontot mentett nekünk a Fradi ellen, meccset nyert nekünk a Loki ellen, most pedig kettőt hintett a Felcsútnak és akármi is lesz a csapat végső helyezése a szezon végén, abban neki látható szerepe lesz/volt.

Horváth Krisztofer idénybeli legjobb meccsét játszotta a Puskás Akadémia ellen (fotó: nso.hu)

Bár a sérülése kirángatta egy időre a kezdőcsapatból Szalai Gábort, amióta visszatért úgy játszik, mintha egy meccset sem kellett volna kihagynia. Magabiztos védőmunkája mellett bátran lép fel a támadásokhoz és néha olyan váratlanul bukkan fel az ellenfél tizenhatosánál, hogy a szurkolók csak néznek egymásra: „hogy került oda?”. Gabi utánpótlás korú játékosként még csatár poszton szerepelt egy ideig, így nem áll tőle távol sem a gólszerzés, sem az, ha cipelnie kell a labdát. Labdabiztos, jól passzol, jól fejel és erőteljes felépítésű fiatal játékos, aki a másodosztályban már villantott valamicskét a gólerősségéből (egészen pontosan olyat villantott, mint egyetlen más védő sem). A Puskás Akadémia ellen pedig végre megtört a jég és az NB1-ben is megszerezte első találatát, úgy hogy közben hátul is jól dolgozott. Régóta mondogatom, de ez a meccs is megerősített: egyszer könnyen a válogatottban találhatja magát. Kérdés, hogy akkorra melyik csapat játékosa lesz.

Szalai Gáboron nem könnyű átverekednie magát egy támadónak sem (fotó: Puskás Akadémia – Flickr)

A szavazás eredménye (minden kérdésnél a három legnagyobb százalékot kapó játékost tüntetjük fel):

Banó-Szabó Bence és Horváth Krisztofer söpörték be a szavazatok többségét, végül előbbi bizonyult jobbnak a szurkolóknál. A harmadik helyen Szalai Gábor helye sem volt kérdéses, bár egy ideig úgy tűnt, hogy Szuhodovszki Soma megszorongathatja, de Gabi a végére magabiztosan húzta be a dobogó alját.

Puskás Akadémia – Kecskemét szavazás vége

No Description

Ez pedig az éves összesítése a „meccs legjobbja” szavazásoknak (az oszlopok a fejlécre kattintva sorba rendezhetőek; 3 pontot ér, ha valaki az adott meccsen a legjobb volt, 2 pontot kap, aki a második legjobb lett, a harmadik helyért 1 pontot adunk):

Ritka eset, hogy a szurkolók és a Lila Köd hajszálra ugyanúgy lássák a meccs legjobbjait, de ezúttal ez történt, hiszen mindkét esetben Banó Szabó Bence, Horváth Krisztofer és Szalai Gábor lettek a befutók. Ez a szurkolói listán azt jelenti, hogy Banó-Szabó befogta pontszámban a második helyen álló Varga Bencét, Horváth Krisztofer a középmezőnyben már megközelítette Tóth Barnát, Szalai Gabi pedig Vágó Levit érte utol. A Lila Köd értékelései alapján Banó-Szabó Bence szintén a második helyre lépett fel, közvetlen mögé pedig megérkezett Szalai, Horváth pedig lassan utoléri a télen távozó Szabó Leventét. Összesítettben Banó nagyon megközelítette az élen álló Szuhodovszkit és az őt követő Belényesit, Szalai Gabi megérkezett Nagy Krisztiánra az ötödik helyen, Horváth Krisztofer pedig megelőzte a középmezőnyben Szabó Alexet.

A Lila Köd értékelése alapján a három legjobb játékos a Debrecen ellen:

  1. Banó-Szabó Bence – 9-es osztályzat
  2. Horváth Krisztofer – 8-as osztályzat
  3. Szalai Gábor – 8-as osztályzat

Meccsek legjobbjai_összesítés

No Description

(a nyitókép Banó-Szabó Bencéről a Nemzeti Sport oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)