Végig a sárga köves úton

Ahogy az Óz, a csodák csodájában mondják: csak végig kell menni a sárga köves úton, az oda vezet, ahová szeretnél eljutni. A KTE sárga köves útja a biztos bennmaradás felé vezet és egy hazai, Újpest elleni győzelemmel már valóban karnyújtásra kerülne az a pontmennyiség, amit Szabó Istvánék hajszolnak és emlegetnek szezon eleje óta. Az Újpest elleni hazai győzelem azonban nem annyira egyértelmű, mint hihetjük.

Ősszel a Szusza Ferenc Stadionban nagy küzdelem folyt a pályán, ez Kecskeméten sem lesz másként (fotó: Újpest FC – Facebook)

 

A két csapat őszi meccséről annak ellenére sem feltétlenül vannak szép emlékeink, hogy első idegenbeli győzelmünket arattuk Újpesten Tóth Barna (ez volt az első gólja és azóta sem lőtt másikat) és Katona Bálint góljaival. A mérkőzésen ugyanis három játékosunk is sérülten hagyta el a pályát: Nagy Krisztián, Varga Bence és Mihajlo Meszhi sem volt egészséges a lefújást követően, utóbbi kettőt ráadásul a mentők vittek le a pályáról. Szerencsére Krisz és Benyó hamar újra bevethető volt, de Meszhinek hosszabb időt kellett kihagynia az arccsonttörése miatt. Azóta mindkét csapat közepes intenzitással gyűjtögette a pontokat (mi 13, az Újpest 10 pontot szerzett 10 meccs alatt). Az Újpest a tabellán elfoglalt helyezése alapján kötelezően legyőzendő ellenfélnek tűnhet, de a hátsó régióban tanyázó csapatok a bajnokság hajrájához közeledve egyre veszélyesebbek, ráadásul az Újpest a riválisaihoz képest jobban is szerepel. Komolyan kell tehát venni őket, de a szíve mélyén talán minden kecskeméti drukker úgy érzi, hogy fájó lenne egy olyan csapat ellen elveszíteni a hazai veretlenségünket, akik 10 pont távolságból hunyorítanak ránk a tabellán.

 

Statisztika

A KTE éppen egy hatos veretlenségi szériában van, de ebből a 6 meccsből mindössze a Fehérvár elleni meccset tudtuk megnyerni. Továbbra is a második legjobb védelemmel büszkélkedhet a Kecskemét, de azért most már vannak csapatok, akik megközelítenek bennünket ebben a statisztikában. Hazai pályán továbbra is veretlenek vagyunk, de az elmúlt 5 hazai meccsünkből csak egyet sikerült megnyernünk. Az Újpest hullámzó formát mutat jelenleg és a sorminta alapján éppen győzelemnek kellene következnie, de idegenben az elmúlt 5 meccséből négyszer kikapott, csak a ligautolsó Vasast tudták elverni. Holtversenyben a legtöbb gólt kapják Kruscsicsék (a Honvéddal és a Pakssal), ráadásul vendégségben csak a Vasas lő kevesebb gólt, mint az Újpest.

 

Összeállítások

Szabó István dolgát nem nehezíti a csapat, az elmúlt időszakban nincsenek nagy formaingadozások, ennek ellenére is előfordulhatnak változások a kezdőben. Visszakerülhet a kapuba Varga Bence és nem lenne meglepetés az sem, ha az elmúlt meccseken remeklő Nikitscher is a kezdőben találná magát, emellett Tóth Barna is újra csapatba kerülhet. Az Újpesti oldalon Csongvai és Katona Mátyás elvesztése után próbálják megtalálni a helyetteseket, vélhetően Diaby és Szabó Bálint kerülhetnek a csapatba, de Croizet is elkezdte az edzéseket sérülése után, így adott esetben akár ő is csapatba kerülhet.

Kulcsemberek

Talán nem meglepő, ha hazai oldalon mostanra már várjuk a jó teljesítményt Szuhodovszki Somától. Szuho remek formában van, nem csak jól, de eredményesen is játszik a tavaszi szezonban, húzóemberré lépett elő az elmúlt meccseken. A korábbi meccsek alapján arra lehet számítani, hogy a támadásainkban most is kulcsszerepet fog kapni, Soma pedig egyáltalán nem roppan meg a nyomás alatt a tavasszal. A vendégeknél könnyen kulcsemberré léphet elő Nemanja Antonov, aki a magyar bajnokság egyik legjobb képességű balbekkje. Remek rúgótechnikájú játékos, akinek életveszélyes beadásai vannak és szívesen segíti a támadásokat, ráadásul az általában előtte játszó Csoboth befelé szeret cselezni, az így megnyíló területekre pedig Antonov fel tud futni, hogy megossza a védők figyelmét.

Szuhodovszki Soma a Ferencváros ellen is meggyőző teljesítményt nyújtott és egyelőre nem fékez (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Amire érdemes figyelni

Sajnos mivel Mátyás eligazolt a Fehérvárhoz, nem fog megvalósulni a Katona-Katona testvérpárbaj (már ősszel sem találkoztak a pályán: Mátyást a 69. percben cserélték le, Bálint a 71. percben lépett pályára), így ez nem okoz plusz izgalmat. Az azonban érdekes kérdés lehet, hogy Szabó István hogyan rajzolja fel a csapat csúcsát. Visszatér-e a kezdőbe Tóth Barna és klasszikus centerrel, célemberrel játszunk, ahogyan a Fradi elleni második félidőben? Az előző fordulóban akkor kezdett el jobban szerepelni a csapat, amikor Barna bejött, így lehet ebben ráció. Ugyanakkor az is a lapok között lehet, hogy Újra megpróbálunk mozgékonyabb támadójátékot megvalósítani, ebben az esetben Májer Milán vagy Horváth Krisztofer lehet a csapat teteje. Ez a Fradi ellen ugyan nem működött jól, de az Újpest más minőséget képvisel, így nem kizárt, hogy eredményes tud lenni a csapat ezzel a verzióval.

Tóth Barna a liga minden védőjének okoz fejtörést, de az eredményessége eddig elmarad a várttól (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők

Szabó István az előző fordulóban újabb pontot tett a többi mellé, ez pedig duplán értékes volt. Egyfelől a csapat egy újabb lépéssel közelebb araszolt a biztos bennmaradást jelentő magassághoz, másfelől pedig a Ferencváros ellen két meccsen is veretlennek maradni komoly szakmai nívót is jelent a kecskeméti vezetőedzőnek. Ősszel Szabó felülmúlta Kruscsicsot, amit szívesen megismételne, persze úgy, hogy ezúttal elkerülje a sérüléseket. A meccs forgatókönyve lehet hasonló, mint a Szuszában, hiszen az Újpest veszélyes ellenfél, akik szeretnek támadni, amikre a kecskeméti kontratámadások megfelelő választ jelenthetnek. Arra számítok, hogy Szabó István nem veszi magához a labdát, hanem inkább a területeket igyekszik majd uralni a meccsen.

Szabó István és a KTE talpon maradt a Ferencváros otthonában is, ezúttal az Újpest ellen kellene pontot/pontokat szerezniük (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Amíg Szabó István remekel a szezonban a Kecskeméttel (53%-os teljesítmény, 1,6 pont/meccs), Milos Kruscsics számai már nem mutatnak annyira jól. A szerb mester mindössze 37%-os pontszerzési mutatót és meccsenként csak valamivel több, mint egy pontot tud felmutatni (1,1 pont/meccs). Bár az Újpest viszonylag karakán játékot játszik és igyekszik nem lemondani a támadásokról Kruscsics alatt, az eredmények terén mégsem lehet hatalmas előrelépésről beszélni. Tavaly ilyenkor az Újpest az utolsó helyen állt, de nem sokkal voltak rosszabbak az eredményei, mint most: akkor 18 pontot szereztek, most 22-t, míg pontosan ugyanannyi lőtt gólnál jártak tavaly 20 forduló után, mint idén, ráadásul a bajnokság ezen pontján kevesebb gólt kaptak tavaly, mint most. A kérdés az lehet, hogy vajon a közvélemény vár-e túl sokat az Újpesttől. Vajon a negyedik kerületben már csak egy alsóházi középcsapat van, amelyre csak a tradíciói miatt tekintünk nagyobb csapatként? Ha így van, akkor nem is kell magasabbra emelni a lécet a biztos bennmaradásnál, de kétlem, hogy az Újpest szurkolói maradéktalanul boldogok lennének egy újabb olyan szezonnal, amikor csapatuk „csak” bennmaradt.

Milos Kruscsics körül még nem fogyott el a levegő, de a mutatott teljesítmény egyelőre nem haladja meg jelentősen a tavalyit (fotó: Újpest FC – Facebook)