KTE-Újpest esélylatolgatás

A Kispest-Újpest-Vasas egymás utáni hazai meccsek közül a holnapi újpestiek ellenit érzem ‘leghúzósabbnak’. Nagyon nagy a különbség a két csapat támadási és védekezési statisztikai adatai között. 

Talán már hallottatok a xG-ről, ami a várható megszerezhető gólok számát jelöli.
Azok számára akik kevésbé ismerik ezt a módszert a hétvégi meccsel kapcsolatban megismerkedünk vele.

xG ≈ a focielemzés G-pontja
xG várható gólok     xGA várható kapott gólok száma     xGD xG-xGA     GF szerzett gól     GA kapott gól
xG vs Aktuális méri a csapat ténylegesen szerzett góljait a várható lőtt gólokhoz képest. A negatív szám rossz, mivel a csapat a vártnál kevesebbet szerez. A pozitív szám azt jelenti, hogy a csapat az elvártnál többet szerez. A hagyományos xG csak a lövéshelyzeteket veszi figyelembe, míg a FootyStats a lövéspontosság (célpont be/ki), a lövésgyakoriság (lövések száma), a támadásveszély, az általános támadási nyomás (labdarúgás mennyisége és a labdaszerzés mélysége) kombinációját használja a várható gólok összegzéséhez. Ezt azért teszik, mert sok támadás rendkívül veszélyes lehet lövési kísérlet nélkül, és egyéb adatok, például a birtoklás és a támadás mélysége növelheti az xG adatainak részletességét.

Ez a táblázat az NB I-ben szereplő egyes csapatok mérkőzésösszesítő xG-jét mutatja a 20. forduló után.

a kép forrása: https://footystats.org/hungary/nb-i/xg

Az előző fordulóig több héten keresztül az újpestiek vezették a sort, viszont az előző hét végén a Fradi olyan sok támadást vezetett ellenünk, hogy élre került ezen a listán is. Az előző évek meccs-statisztikáit figyelve az UTE annyi és olyan támadásokat vezet, amiből meccsenként átlagosan 1,67 gólt kellene szerezniük, ezzel szemben csak 1,2 sikerül. Védelmük még ennél is rosszabb hatásfokkal dolgozik, mert míg az ellenük vezetett támadásokból (xGA) kevesebb, mint egy gólt szabadna csak kapniuk, ők 1,75-öt kapnak (GA). Támadósoruk csak hetven százalékra teljesíti a ‘tervet’, hátul viszont majdnem kétszer annyi gólt kapnak, mint amennyi reális lenne. Meccsenként átlagosan háromnegyed góllal többet kellene szerezniük, mint amennyit kapnak (xGD), ezzel szemben fél góllal többet kapnak!
A KTE nagy előnye a jó helyzetkihasználás és a csapatszintű stabil védekezés, ez a számokban is megmutatkozik. Majdnem kétszer annyi (GF/xG) gólt szerzünk, mint támadásainkból várható lenne, és csak hatvan százalékát kapjuk meg azoknak a góloknak, amit a statisztikák nekünk jósolnak (GA/xGA)

 

A fönti adatok a teljes bajnoki évre vonatkoznak, de az idei eredmények már nem annyira rosszak újpesti szempontból. Bár mi is két és félszer több gólt szereztünk idén, mint ami helyzeteinkből várható lett volna, hétvégi vendégeink mutatói is javultak.
Érdekességként a kép alsó részéről leolvasható melyik két csapatnak nem megy leginkább idén a gólgyártás.
.


A távoli múltban eltöltött hét közös élvonalbeli évünkben a Megyeri úton mi pontot sem szereztünk, vendégeink viszont nem nyertek még a Széktóiban: négyszer nyertünk és három meccs döntetlen lett.


A közeli múlt őszi vendégjátékunk, amikor drámai meccsen 2-1-re nyertünk.

Idei négy tavaszi meccsén mindkét csapat ugyanannyi pontot szerzett.

Vendégeink nyertek a két kiesőhelyen lévő csapat ellen (Honvéd és Vasas) és vereséget szenvedtek két dobogós ellen (Fradi és Kisvárda). Így szereztek hat pontot.

Mi győzelemmel kezdtünk a Fehérvár ellen, ikszeltünk Pakson, itthon a kispestiek ellen és legutóbb az Üllői úton. 3+1+1+1 ez is hat pont.


.Természetesen idehaza csak a győzelem lehet a cél, de nem lesz egyszerű, mert az Újpest az életéért harcol. Pénteken pontot szerzett a Honvéd, így már csak 3 ponttal van az UTE a kiesővonal felett.
Legutóbb Kisvárdán majdnem összejött a döntetlen nekik, csak egy szerencsétlen kapusmentés miatt kaptak ki egy majd’ félpályás góllal.

Szóval nem lesz könnyű a holnapi meccs …..
.


  .
Szükség lesz a sok szurkolók biztatására, akik már mindkét oldalról buzdíthatják a fiúkat.

Hajrá lilák, hajrá Kecskemét!