Ez csak papíron tűnik könnyűnek

A Vasas és a Debrecen után megint egy olyan csapattal játszik a Kecskemét, akiket még másik edző vezetett, amikor legutóbb találkoztunk velük, nagyjából meg is elégednénk azzal, ha – az említett két csapat elleni meccshez hasonlóan – ellenük sem sikerülne kikapnunk. Természetesen a győzelem lenne legszebb eredmény, de ez a Mezőkövesd már izmosodott annyit nyár óta, hogy ne legyen kezeljük egyértelműen kötelező meccsként az ellenük lejátszott meccset.

Első győzelmünket a Kövesd ellen szereztük idén, Banó-Szabóék pedig folytatnák a pontok gyűjtését (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Supka után egy másik Attila, Kuttor huppant le a matyóföldiek kispadjára, a Kövesd pedig úgy döntött, hogy elindul felfelé a tabellán. Persze nem rohamtempóról beszélünk, de a régi-új edzővel elkezdtek pontokat csipegetni a sárga-kékek, a Fradi legyőzése pedig úgy tűnik nem csak az önbizalmat, de a lendületet is meghozta. Amíg augusztusban még egy nyeretlen Mezőkövesd érkezett egy nyeretlen (de veretlen) Kecskeméthez, addig mostanra egy felbátorodó ellenfélhez kell látogatniuk Szabó Istvánéknak. Ugyanakkor a nyári meccshez képest a Kecskemét is előrelépett (nagyobbat is, mint ellenfele), így a különbség még úgy is nagyobb a két csapat között, mint akkor volt, hogy talán a dolgunk meg nehezebb lesz. Szövevényes helyzet ez. Akkor nagyon szoros meccsen tudtunk nyerni 1-0-ra Katona felhőfejesével, ráadásul Varga Bence még Cseri büntetőjét is hárította, így Supkáék úgy érezhették, hogy elhagytak három (vagy egy) pontot. Azóta pedig Supka nem csak pontokat, de a csapatot is elhagyta, így most már azzal a Kuttorral a padján szerepel ellenfelünk, aki korábban is szép sikereket ért el a csapattal.

 

Statisztika:

A hazaiak igazán jó formában fogadnak bennünket, a Kuttorral lejátszott 5 bajnokiján 8 pontot szerzett a csapat, és csak a Pakstól kapott ki. A feltámadás ellenére még mindig a negyedik legkevesebb lőtt gól áll a nevük mellett és csak a Loki és az Újpest kapott többet, mint a Kövesd, de tény, hogy éppen felszálló ágban van ellenfelünk. A hazai tabellán a középmezőnyben szerepelnek, ráadásul az elmúlt három hazai meccsükön nem szenvedtek vereséget (a Fradit és az Újpestet legyőzték, a Várdával ikszeltek). A KTE továbbra is a Fradi utáni második legkevesebb kapott góllal büszkélkedhet és a negyedik legtöbbet lőtte Szabó István csapata, nem mellesleg pedig a legkevesebb vereség is a Kecskemét neve mellett áll. Abszolút nem lehet panasz a teljesítményükre, hiszen a jelenlegi 7 meccses bajnoki veretlenséggel a legjobb formában levő nb1-es csapat a KTE. Vendégként sokáig nem találta az első sikerét a klub, de az elmúlt két meccsen az Újpest és a Vasas ellen is nyerni tudtak Vágó Leventéék, így jó állapotban fordulhatnak a holnapi meccsre.

Összeállítások:

Kuttor Attila az elmúlt meccseken nem kezdett túl nagy variálásba, ezért az az öt bajnoki, amit vele játszott a csapata jó kiindulópont lehet. Ez alapján Piscitellit várhatjuk a kapuba, az előtte szereplő védelemben pedig Bobál Dávid helyett Pillár kaphat helyet. Cseri könnyen lehet, hogy nem közvetlenül a támadók mögött, hanem egy sorral hátrébb játszik majd Karnitsky párjaként, míg elől Drazsics lehet a formáció hegye. Szabó Istvánnak adhatott gondolkodót a Debrecen elleni meccs, hiszen több játékosának is kérdéses az állapota, a névsort valószínűleg ezúttal is a mérések fogják meghatározni. Varga Bence vélhetően kezdeni fog, előtte azonban Belényesi helyét Rjaskó foglalhatja el. Banó-Szabó állapota is átrajzolhatja a csapatot, ha ő nem tud pályára lépni, akkor elképzelhető, hogy Sági kerül a kezdőbe és Nagy Krisztián lép fel a középpályára. Szabó István dönthet a két csatáros játék mellett is, ekkor a fia helyén Szabó Levente vagy Djuranovics kaphat szerepet.

 

Kulcsemberek:

Elmondható a Mezőkövesdről, hogy a támadójátékuk egyelőre egy emberre van kihegyezve, ez az egy ember pedig nem más, mint Stefan Drazsics. A szerb támadó remek formába lendült az új edző alatt, Kuttor érkezése óta 5 meccsen kezdett és 4 gólt szerzett. Drazsics az idei szezonban nagyon érzi a kaput és olyan helyzetekben is bepattan róla a labda, amikor az nem lenne indokolt. Rá mindenféleképp figyelnie kell a KTE-nek, mert erőszakos, jól támadja a szabad labdákat és olyan társak igyekeznek kiszolgálni őt, mint Molnár Gábor vagy Cseri Tamás. Kecskeméti oldalon Szuhodovszki Soma a támadások gyújtózsinórja: a fiatal középpályás az elmúlt időszakban nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt tesz be a közösbe és a veszélyes kecskeméti akciók nagy részéből valamilyen formában kiveszi a részét. Soma technikás játékos, aki közel tartja a lábához a labdát, ezért nehéz szerelni, ráadásul a passzjátéka is kiemelkedő. Ráadásul abban az esetben, ha Banó-Szabó Bence végül nem tudja vállalni a játékot, az ő vállára is nagyobb felelősség kerülhet majd.

Szuhodovszki Soma nagyon jó teljesítménnyel érkezett meg az NB1-be (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Amire érdemes figyelni:

A Mezőkövesd védelme az egész eddigi szezont tekintve nem mondható túlzottan stabilnak: mindössze egyetlen olyan meccsük volt, amikor nem kaptak gólt (az Újpest ellen), ráadásul az esetek többségében nem is egyszer zördült Piscitelli (és korábban Tordai) hálója. Ezt az elmúlt három meccsen képesek voltak leszorítani annyira, hogy az Újpest elleni clean sheet mellett a Fradi és a Várda ellen is csak 1-1 gólt kaptak, tehát egyértelműen javuló pályára állt ilyen tekintetben Kuttorral a Kövesd. Ez a teljesítmény találkozik szombaton azzal a KTE-vel, amellyel utoljára szeptemberben fordult elő, hogy ne lőtt volna bajnokin legalább kettő gólt (a Honvéd elleni 0-0 alkalmával). Javult-e tehát annyit Kuttorral a Mezőkövesd védekezése, hogy a jó formában levő kecskeméti támadógépezetet feltartóztassák?

Ennél valószínűleg nehezebb dolga a KTE-nek Kövesden (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Edzők:

Kuttor Attila kézen fekvő választás volt a borsodi kispadra Supka Attila után, hiszen ismeri a közeget és szép sikereket ért el a csapattal korábban. A Kuttor-Mezőkövesd házasság tehát úgy tűnik, hogy egy elég jó „fit”. A 2017/18-as szezonban került Mezőkövesdre először, akkor benntartotta a kiesés ellen küzdő gárdát, hogy a következő évben már a biztos középmezőnyt harcolja ki. A csúcs a 2019/20-as idény volt, amikor a negyedik helyre kormányozta be a Kövesdet, a kupában pedig ezüstérmet szerzett. Ezt követte a budapesti időszak a Vasasnál, akiket könnyedén hozott fel az élvonalba (bár ott a rajtnál nagyon beragadt a csapat), most pedig visszatért az egykori sikerek színhelyére és javulni is kezdett vele a csapat.

Kuttor Attila életet lehelt a Mezőkövesdbe (fotó: Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület – Facebook)

 

Szabó István csapatától sokan várták, hogy miután lefut az első kör, visszaesik majd a teljesítménye, hiszen kiismerik az ellenfelek. Ez nem történt meg, a Vasas és a Debrecen elleni „visszavágón” is veretlen maradt a Kecskemét, de érezhetően nehezedik Szabó dolga. Bűvészkednie kell a viszonylag szűk kerettel, amit egyre inkább nehezítenek a sérülések is: Katona Máté és Mihajlo Meszhi korábbi sérülései után a Loki ellen Belényesi Csabát és Banó-Szabó Bencét is kényszerből kellett lecserélni és egyelőre bizonytalan, hogy melyikük milyen állapotban van. Nagy a csend körülöttük, ami persze lehet jó jel is, hiszen ha egyértelműen nem léphetnének pályára már az idén, akkor arra hamar fény derült volna, valószínűleg már tudnánk. Így reménykedhetünk, hogy nem kell hosszú időre nélkülöznie kulcsembereit Szabónak, ettől függetlenül (figyelembe véve a következő hétközi fordulót) lehetséges, hogy sakkoznia kell majd a kerettel. Ha nem is a Kövesd ellen, akkor kedden a Puskás ellen.

A Kecskemét meglepő teljesítményének első számú letéteményese: Szabó István (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)