Itt van az ősz…

… itt van újra, s szép, mint mindig, énnekem. Mondotta Petőfi és valóban eljött a szeptember. Elkezdődik az iskola, az idei szeptember a hűvösebb időt is elhozta és a Kecskemét is belekezdhet valami újba. Mondjuk egy úgy sorozat építésébe a Paks ellen.

A tartalékok már összecsapta idén a paksiakkal, most az első csapaton a sor (fotó: paksifc.hu)

A Fehérvár elleni vereséget követően lehetősége van a KTE-nek javítani, hiszen nagyon hamar érkezik a Széktóiba a Paks. Ideális ellenfélnek tűnnek Waltner Róberték, mert erős középcsapatnak számítanak, akik ellen nem számolhatunk „kötelező” győzelemmel (mondjuk a mi helyzetünkben nem nagyon vannak kötelező győzelmek), így nincs túlzott nyomás a játékosokon, de a csapatok formáját és erejét tekintve megvan a lehetőség egy jó eredmény elérésére. A válogatott szünet előtti három meccsünk sorrendben a Paks elleni hazai, a Honvéd elleni csörte a Bozsikban és a Tiszakécske elleni kellemes hangulatú gyurmázás a kupában. Ez a menetrend összességében akár nevezhető ideálisnak is, hiszen – bár a három csapat közül egyik ellen sem mehetünk biztosra – a hullámzó formájú Paks, a recsegő-ropogó Honvéd és a másodosztályban felemásan kezdő Tiszakécske is olyan ellenfél, akik ellen lehet eredményt elérni.  Kezdésként a gólkirályát elvesztő, de ugyanakkor gólkirályát visszakapó Paks látogat hozzánk.

Statisztika

Érdekes mérkőzés lehet a szombati, mert a két csapat teljesen más erényeket mutat fel. A Szabó Istvánék stabil védekezésének köszönhetően csak a Fradi és a Puskás Akadémia kapott kevesebb gólt, mint a KTE. A 6 meccsen kapott 5 gól remek teljesítmény egy újonc csapattól, a támadásépítésben azonban vannak még homokszemek, ugyanis a lila-fehérek hétszer találtak az ellenfelek kapujába, de ebből három alkalommal is büntetőből (Katona Bálint kétszer, Szuhodovszki és Szabó Levente egyszer tudott mezőnygólt szerezni). Ezzel szemben Pakson éppen fordított a helyzet: a 10 kapott gól 5 meccsen bizony elég sok, ugyanakkor 11 találatuknál csak a remekelő Kisvárda tudott többet szerezni. Hazai pályán a KTE még mindig veretlen, de idegenben a Paks is elmondhatja ugyanezt magáról. A két csapat egymás elleni meccseit tekintve fölényben vannak a tolnaiak: hét paksi győzelem mellett, négy döntetlen és három kecskeméti nyert meccset találunk. Ez pedig akkor sem változik jelentősen, ha a kecskeméti meccseket nézzük: otthon egyszer tudtunk nyerni és három döntetlen mellett, háromszor kikaptunk. Legutóbb Kecskeméten az emberelőny ellenére sem tudtunk nyerni, Kesztyűs kiállítása után Balázs Zsolt szerzett vezetést a Paksnak, amit Kitl Miki egyenlített ki.

 

Összeállítások

A hétközi fordulót követően kiegyenesedhet a csapat összeállítása is, visszatérhetnek, akik eddig pihentek. Kérdés, hogy azok, akik viszont nem kaptak szabadnapot, újra kezdenek-e. A kapuba visszatérhet Varga Bence, a védelembe pedig Szabó Alex és Szalai Gábor, kérdés, hogy a gyors egymásutánban végigjátszott két meccs után Belényesi marad-e. A középpályán ugyanezen ok miatt lehet kérdéses Vágó Levente szerepe, de újra kezdő lehet Banó-Szabó és Tóth Barna is. Paksi oldalon Waltner nem rotálja túlzottan a csapatát. Nagy sérülése miatt könnyen lehet, hogy továbbra is Rácz lesz a kapus, a védelemben viszont a jobbhátvéd posztot leszámítva állandó volt eddig a Lenzsér-Kádár-Szabó János sor. Visszatérhet a kezdőbe Balogh Balázs, ugyanakkor az eddig kirobbanthatatlan Varga Barnabás posztriválist kapott a visszatérő gólkirály, Hahn János személyében.

 

Kulcsemberek

Az nem kérdéses, hogy Varga Barnabás remekül kezdte az idényt és tényleg elképesztő, hogy a Paksnak minden évben sikerül szinte a semmiből előrántania egy olyan csatárt, aki jól termeli a gólokat (Hahn és Ádám Martin után most itt van Varga). A Gyirmótról érkező támadó eddig kereken 1.0-s gólátlagos hoz meccsenként, ami miatt mindenképpen figyelnie kell rá a Kecskemétnek. De kinek? Nem lehetünk biztosak benne, hogy egy ilyen sűrű hét végén is a kezdőben lesz, de amennyiben igen, úgy Belényesi Csaba kulcsszereplővé válhat. A Diósgyőrből visszatérő hátvéd szinte kifogástalan szezonkezdeten van túl, amelyik meccseken pályára lép a védelem legjobbja. A párharcerősségére és ütemérzékére szükség is lehet szombaton. Amennyiben nem lesz kezdő Csaba, könnyen lehet, hogy a Mezőkövesd elleni meccshez hasonlóan Szalai Gabi lép a védelem közepére, így az ő feladata lehet összefogni azt.

Belényesinek a Fehérvár ellen olykor futni kellett Funsho után, de ha szemben van a védőjével, borzasztó kellemetlen ellenfél (fotó: MOL Fehérvár FC – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Ami tavaly nagyon jól működött, azt az NB1-ben először nézhetjük meg. A másodosztályban sosem ragadt bele a rossz eredményekbe hosszú időre a csapat, mindig hamar és jól tudott váltani és az eredménykényszer általi nyomást is jól viselték a játékosok. Az elsőosztályban először kapott ki a KTE a Fehérvár ellen, a Paks elleni mérkőzés pedig jó alkalom a javításra. De vajon Szabó István mennyire akarja azt a javítást? Vállalunk-e több kockázatot a reménybeli győzelemért hazai pályán a liga egyik leggólerősebb csapata ellen? Vagy megmaradunk a zárt alapfelállásnál és a kockázatminimalizálásnál?

Edzők

Szabó Istvánnak tehát fel van adva a lecke, javítani kellene a botlást. Ismerve őt, nem tennék sok pénzt arra, hogy sisakrostélyt lecsapja megrohanjuk a Paksot, a biztonság fontos szempont lesz most is. Abban azonban biztos vagyok, hogy hazai pályán nyerni akar és ennek megfelelő meccstervet dolgoznak ki a stábbal. Az már látszik, hogy az NB1 elismerését kivívta a KTE szezonkezdetével, egy újabb győzelemmel megszilárdíthatnánk a helyünket az élmezőnyben, amely bár a szezon végén nem reális cél, mégis minden egyes magas pozícióban eltöltött forduló közelebb visz bennünket a bennmaradáshoz.

Szabó István tovább írná a KTE meséjét (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Waltner Róbert miután sikeresen benntartotta tavaly a Zalaegerszeget a távozó Bognár György helyét vette át Pakson. Nehéz örökség ez, hiszen Gyurival a Paks hektikus, ám látványos és eredményes futballt játszott, de egyelőre úgy tűnik, hogy Waltner sem teljesít rosszul új csapatánál. Tavaly a Paks a legtöbb gólt kapta és a legtöbbet is lőtte az NB1-ben és idén is kiemelkedő mindkét számadatuk, ám az új edző kicsit jobban koncentrál a védekezésre, mint elődje (még akkor is, ha ennek egyelőre a nyomait még nehéz felfedezni). A KTE ellen egy nehéz feladat áll a Paks előtt, hiszen nem sokszor kell ennyire zárt védelemmel birkózniuk. Egy szokatlan feladvány esett tehát Waltner elé, kérdés, hogy megvan-e erre is a terve.

Waltner Róbert egyelőre megtalálta a helyét Pakson (fotó: Paksi FC)

Egy gondolat “Itt van az ősz…” bejegyzéshez

  1. Mi történik itt, távoli helyekről is hívnak, hogy gratuláljanak a KTE sikereihez. Ez úton továbbítom az illetékeseknek. Tény, nem kis galibát okoztunk a menőknek, lassan „leváltjuk” a fél NBI vezetőedzőit. Csak a miénket idő előtt el ne csaklizzák. Történt már ilyen.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.