Most kezd veszélyessé válni

Eddig mi voltunk az outsider csapat. Az underdog. A kisgyerek a játszótéren. A teknős az agárfutamon. Így tekintettek ránk és hát valahol így tekintettünk magunkra is: lehet, hogy csak átszállójegyünk lesz az élvonalba, de – ahogyan Szabó Levente mondta a Debrecen elleni meccs után – mi nem túlélni, hanem átélni jöttünk az NB1-et. Kedves unokabátyám azonban a ZTE elleni győzelem után arra világított rá, hogy vége annak, hogy nem foglalkoznak velünk. Megszaporodtak a Kecskemét szezonkezdetével foglalkozó cikkek, felkapta a csapatot a média, azt halljuk mindenhonnan, hogy mennyire jók vagyunk. 

Vajon a szurkolók mellett a játékosok is kezdik-e elhinni, hogy nagyon jók vagyunk (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Szabó István úton útfélen hangsúlyozza, hogy tudjuk, hol van a helyünk. Ez nagyon fontos hozzáállás, mert eddig egyfajta sikátorból előugró bűnözőként ütöttünk rajta az ellenfeleinken, akik talán nem igazán vettek komolyan bennünket, de legalábbis kötelező három ponttal számoltak ellenünk. Az nagyjából körvonalazódni látszik, hogy szinte mindenkire veszélyesek tudunk lenni és még ha nem is sikerül majd mindig pontot szerezni, meg kell izzadnia a Kecskemét ellen mindenkinek. Az eddigi teljesítményével a KTE kivívta magának az ellenfelek, a média és a szurkolók figyelmét, ami persze édes teher (többet olvashatunk csapatunkról a neten, meghallgathatjuk, hogy mit gondolnak más játékosok és edzők rólunk, stb.), de abban is biztosak lehetünk, hogy a játékosaink számára ez egy nagyon másfajta lelkiállapot, mint az első meccs előtt. Ezért fontos nagyon, hogy a Szabó által hangsúlyozott hozzáállás ne csak retorika legyen, hanem valóban beépüljön a játékosokba. Bárki ellen lehet esélyünk, de attól, hogy 5 meccse nem győzött le bennünket senki, még nem váltunk verhetetlenné. Minden meccsbe bele kell tenni a melót. 

Statisztika

Valószínűleg sokunk legszebb KTE-vel kapcsolatos emlékét éppen a fehérváriak ellen élte át, ugyanis a 2011-es kupagyőzelem alkalmával épp őket vertük 3-2-re. Ezen túl a két csapat örökmérlege a Fehérvár irányába húz 14 meccsből két döntetlen mellett csak négyszer tudtunk nyerni ellenük, legutoljára még 2014 tavaszán. Akkor Eninful, Bebeto és Szécsi góljára csak Nikolicsnak volt válasza. Hazai pályán piros-kékek egyelőre 100%-osak, de ez megtévesztő lehet, mert csak a Honvéd elleni 4-0-t játszották otthon. A KTE idegenben eddig két 1-1-es döntetlent tud felmutatni idén, a Loki és Puskás vendégeként, Nem lenne ellenünkre, ha a harmadik kirándulásunk is ezzel az eredménnyel zárulna.

 

Összeállítások

A Fehérvár számára a Konferencia Liga kiesés és a kisvárdai kudarc után nagyon fontos, hogy kiegyenesedjenek, így nem lenne meglepő, ha Boris a legjobb csapatával állna ki. Ebben az esetben visszatérhet Kecskemétre Kovács Dániel, a középpályán kaphat szerepet megint Fiola Attila és a védőink pedig birkózhatnak Zivzivadzéval vagy Kodroval. Esetleg mindkettővel. A mi kezdőcsapatunkban lehet egy kis felfordulás a hétközi forduló miatt, illetve az is kérdéses, hogy Zeke és Szabó Levente kölcsönszerződése lehetővé teszi-e, hogy játsszanak. Amennyiben nem, akkor érdekes lehet a támadójátékunk, hiszen Szabó mellett Tóth barna is hiányozni fog, így visszakerülhet Djuranovics a kezdőbe és akár lehetőséghez juthat (ha csak csereként is) a napokban igazolt Gréczi Marci.

Kulcsemberek

Hazai oldalon az elmúlt időszak talán legjobb formában lévő játékosa egyértelműen Dárdai Palkó. A Dárdai-dinasztia tagjaként öregbíti tovább a nevet Magyarországon és öles léptekkel halad afelé, hogy a válogatottban is számításba legyen véve. Palkó a Köln ellen is megvillantotta oroszlánkörmeit és ellenünk is egészen biztosan támaszkodni fognak a kreativitására és lövőtechnikájára. Szabó Istvánnak fel kell készülnie arra, hogy egy olyan csapat ellen, ahol ekkora támadópotenciál van, lesznek meleg pillanataink. Ezekben a pillanatokban lehet nagyon fontos az, hogy Varga Bence az elmúlt hetekben talán élete formáját mutatja, és ha ez a ihletettség kitart a mai meccsen is, akkor meg lehet célozni egy szép eredményt Székesfehérváron is.

Varga Bence jó formájában kulcsszerepe van Trepák Attilának is (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Amire érdemes figyelni

Az elmúlt évek magyar labdarúgásának két hagyományosan nagy csapata (még ha az eredmények ezt nem is mindig igazolják vissza), a Ferencváros és a Fehérvár. A KTE tehát az egyik olyan együttessel találkozik, amely mind a lehetőségeit, mind a keretét, mind hagyományait tekintve kiemelkedik a mezőnyből. A Fehérvár a Köln ellen is megmutatta, hogy erős csapat, így kulcsfontosságú lesz, hogy a védelem hogyan fog tudni teljesíteni. Mindezt persze árnyalja majd a rotáció is, de izgalmas lesz megnézni a csapatunkat olyan ellenfél ellen, amely nemrég még egy Bundesliga csapattal csatázott. 

Dárdaiék egy nagy bajnokság csapata ellen is megmutatták már az erejüket (fotó: Eurosport)

Edzők

Michael Boris a fiatal edzőgeneráció tagja, aki ráadásul olyan korban kezdte a pályáját, amikor a legtöbben még futballoznak. Eleinte német alsóbb ligás csapatoknál dolgozott, majd Magyarországon két utánpótlás válogatottat is irányított (U19 és U21). Az MTK-t könnyedén vezette vissza az NB1-be, ahol aztán dinamikus és támadó futballt játszatott velük és erre kellene számítanunk nekünk is. Kérdés, hogy a Fehérvárnak mennyire fog feküdni az, ha egy nagyon zárt védelemmel kell birkóznia?

Boris aggódva tekinthet előre: az elmúlt két meccsén kikapott a Fehérvár, bár az egyik meccsen a német Kölntől (fotó: MOL Fehérvár FC – Facebook)

Szabó István egyre inkább belopja magát a semleges nézők szívébe is: a két lábbal mindig a földön álló edző szisztematikus és profi munkát végez Kecskeméten. Ezúttal fel van dobva a labda a számára, a kérdés pedig adott: hogyan állítasz össze egy versenyképes csapatot a liga egyik legjobb gárdája ellen úgy, hogy rotálnod is kell és eltiltottjaid is vannak? Ő sem rejtette véka alá, hogy már az egy ponttal is elégedett lenne és valóban bravúrnak számítana az idegenbeli pontszerzés. Kérdés, hogy a három napra rövidült átmeneti időszakban sikerült-e feltérképezni a hazaiak gyenge pontjait.

Szabó István magabiztos csapata nagy kihívás előtt áll: pontért utaznak Fehérvárra (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

2 hozzászólás “Most kezd veszélyessé válni” bejegyzéshez

  1. Ahogy a mesti a Sportrádióban egyértelművé tette, lehetőségek terén nem vagyunk toppon, ma be lehet törni az elitbe. Remélem Levi játszik, és valahogy bekotor egy találatot a Fehérvár kapujába, góllövésére fogadtam. Ha nem, harakiri akkor sem lesz a következménye.

  2. Irják Szabó István nyilatkozatát, hogy nem reális a harmadik helyünk, de még nincs is vége a bajnokságnak. Majd akkor kell megnézni a tabellát és értékelni!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.