Február legjobbjai

Magabiztosan indította a KTE 2024-et, februárban többségében voltak a jó élményeink. Bár kétszer is vereséget szenvedett a csapat (Pakson és Zalaegerszegen), ezeken kívül minden meccsét megnyerte, ez pedig négy győzelmet jelentett (Mezőkövesden, otthon a Diósgyőr ellen, otthon az Újpest ellen és Ajkán a Veszprém ellen a kupában). Ebből a mintából kellett eldöntenetek a Kecskeméti TE-vel közös, szokásos szavazásunkon, hogy kik voltak legjobb KTE-játékosok a hónapban.  A hónap játékosa új arc a versenyünkben, mert eddig még nem sikerült havi versenyt nyernie, a legszebb gól onnan jön, ahonnan számítunk rá, a legszebb gólpassz pedig már rögtön az első 2024-es meccsen megszületett.

Belényesi Csaba először lett a hónap legjobbja, de egyáltalán nem érdemtelenül.

Belényesi Csaba biztos pont az NB1-es KTE-ben. Mondhatnánk, hogy majd akkor tudjuk meg, hogy mit jelent a hiánya, ha szembesülünk vele, de egyelőre nem tudjuk, hogy lesz-e ilyen, mert Csacsa egy terminátor, elnyűhetetlen. Idén ő az egyetlen játékosunk, aki minden tétmeccsünk minden percét a pályán töltötte, de tavaly is játszott 31 meccsen (mindegyiken kezdőként) és a legtöbb játékperc került a lábába. Az idei „mindent bele” játékperc mutatója brutális, eddig 2881 percnél tart, de a szezon vége még odébb van. Szabó István bizalmi embere, aki a védelem vezére, irányít, vonalat tart, ha kell hosszan indít és elvégzi a piszkos munkát is. A szurkolók között vannak, akik a válogatottban is szívesen látnák, és bár ennek azért igen kicsi a realitása, de azt nem vehetjük el tőle: az NB1-es KTE egyik legfontosabb játékosa, aki nem csak a csapaton belül, de ligaszinten is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Én pedig nagyon örülök, amikor a szurkolók nem kizárólag az egyértelműt választják és nem csak a gólszerzőket díjazzák, hanem azokat is, akik talán kevésbé látványos munkát végeznek, mégis tartópillérei a csapatnak.

Február legjobbja: Belényesi Csaba

Beautiful, easy data visualization and storytelling

A fenti grafikonokon látható számok megerősítik az előbb leírtakat. Csaba minden meccset végigjátszott (ez meccsenként átlagban 97 percet jelentett), és az is látszik, hogy a Lila Köd által adott osztályzatok alapján jellemzően a csapatátlag felett teljesít. A kivétel a kiemelkedően jól sikerült Újpest elleni meccs és a borzasztóan elsült ZTE elleni vereség volt, de ezek közül csak utóbbin jött ki neki is rosszul a lépés. Ami megtévesztő grafikon lehet, az a 3-as rajtszámú. Belényesi nem szerzett gólt, nem adott gólpasszt és nem kapott lapot sem, sőt a meccs három legjobb játékosa közé is csak a Paks ellen szavaztátok be, így elég üres a grafikon. Ugyanakkor a teljesítménye kiegyensúlyozottan magas szintű volt, nem hullámzott, így a teljes hónapot tekintve ő lehetett a legjobb játékos.

Amikor Belényesi Csaba érkezik vele szemben, akkor még a mindig erőteljes Böde Dániel sem lehet nyugodt (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A legszebb februári gólok versenyét Horváth Krisztofer nyerte, méghozzá a Diósgyőrnek lőtt átlövésével. Érthetetlen, hogy miért nem vették komolyan Krisz előretörését, aki addig kereste a rést, amíg nem csak megtalálta, de nagyon élesen, pontosan ki is lőtte azt. Érdemes több szögből is megnézni a gólt, mert az egyik kameraállásból látszik igazán: több diósgyőri veszi körbe, onnan egyáltalán nem egyértelmű, hogy valaki a védők között így kilövi a hosszú oldalt.

A legszebb gólpassznak az első tavaszi gólunkat megelőző asszisztot választottátok. Májer Milán gólpassza azért is figyelemreméltó, mert az eredetileg csatár Milu Kecskeméten még nem szerzett gólt, ebben a helyzetben azonban bőven lett volna rá lehetősége. Amikor hozzá kerül a labda, az gyakorlatilag egy gólhelyzet. Persze állnak előtte védők, de állítom, hogy ebben a helyzetben a játékosok nagy része a lövést választja, ő azonban a középen, négy védő között helyezkedő Lukács lábára passzol, amiből ziccer és gól lesz.

Február csapata szerintem nem tartogatott nagy meglepetéseket. Gyakorlatilag azok a játékosok kerültek be, akik a legtöbb lehetőséget kapták Szabó Istvántól, így a neveket olvasva nem kell leejtenünk az állunkat. Ráadásul a nevek többsége visszatérő vendég a (feljutásunk óta megszavazott) hónap csapatában: Belényesi Csaba 11., Varga Bence és Vágó Levente 10., Horváth és Zeke 8., Banó-Szabó és Szabó Alex 7. alkalommal került be.

Februárban tehát a következő eredményekkel zárt a KTE:

✅ Mezőkövesd– KTE 0-3
✅ KTE– DVTK 2-1
❌ Paks – KTE 1-0
✅ KTE- Újpest 1-0
❌ ZTE – KTE 3-1
✅ Veszprém – KTE 0-2 (Magyar Kupa)

Mindezt pedig így értékeltétek (novemberhez képest egy kicsit romlott az átlag, akkor 8,1 lett az eredmény):

Február legjobbja (értékelés)

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Belényesi Csaba először lett a hónap legjobbja, a listát Szuhodovszki Soma vezeti 4 győzelemmel. Eddig a következő játékosok tudtak a hónap legjobbjai lenni:

Bár Csaba most először nyert, a hónap csapatába ő került be eddig a legtöbbször:

És a legszebb gól/gólpassz címet elnyerők:

Köszönjük szépen a szavazataitokat! A következő havi szavazásnál is számítunk rátok.

A szavazás teljes eredménye a következő (a bal felső sarokban tudjátok léptetni a diákat, ezáltal kiválasztani a kategóriát):

Február legjobbjai

Beautiful, easy data visualization and storytelling

(a nyitókép Belényesi Csabáról a Kecskeméti TE Facebook oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)