Középmezőny

A klasszikus középmezőny a középső négyes, az 5. – 8. hely, de kicsit bővítsük most ezt a területet, nézzük mi a helyzet a dobogós és kiesőhely közötti csapatoknál.

A negyedik helyezett előnye három pont az ötödik előtt, de azután csak egy-egy pont választja el a csapatokat egymástól, tehát elég tömör a mezőny.

~ Ezt a szakaszt a szebb napokat is megélt felcsútiak vezetik, egyre kisebb eséllyel arra, hogy elérjék a dobogót. Hornyák mestertől valószínűleg elvárják, hogy nemzetközi kupába vigye csapatát. Ilyen esélyeik csak akkor lennének a mostani hellyel, ha a Fradi-Paks páros egyike nyerné a kupát, és mivel valószínűleg mindkét csapat dobogón végez így a negyedik pozíció nemzetközi kupaszereplést érne. Nem lesz könnyű menetelésük, hiszen a feltámadó Újpestet fogadják a hét végén, azután a Fradi és a Vidi ellen meccselnek majd.
~ A Loki szereplése is gyengébb a vártnál. Csak 3 pont hátrányuk a felcsútiakkal szemben, amit be is hozhattak volna, de eltaktikázták a fiatal-percekkel: túl sok fiatalt szerepeltettek a múlt heti Kövesd elleni meccsen, bízva abban, hogy így is behúzzák a meccset. Nem jött össze nekik. Dobogós reményeik idén nem nagyon lehetnek, de az előző bekezdésben említett okok miatt a negyedik hely elérése fontos lenne nekik is.
~ Hatodik az örök liftezős MTK, akik az utóbbi nyolc év alatt háromszor estek ki az élvonalból, de úgy tűnik most maradnak. Tavasszal négy vállalható vereségük van, az első négy helyezett ellen maradtak pont nélkül. A fiatal-perc elvárást elsőként teljesítették, így a csapat-összeállítást az utolsó 10 meccsen nem kell emiatt átalakítaniuk.
~ A KTE ennek a tabellaterületnek pontosan közepén áll, egyelő helyezés-távolságra a dobogótól és a kiesővonaltól. A dobogó 9 pontra, a kiesővonal tízre, ‘lőtávolságon’ kívül mindkettő. Hazai pályán jobbak az eredményeink, a következő négy hazai meccsen (Várda, Vidi, Felcsút és Kövesd ellen) kell 6-8 pont, azután küldjük pályára egy meccsre az összes elérhető fiatalt. Szeretne a csapat mindig a legideálisabb kerettel felállni, de van az a pénz, ami miatt („korpás az ember haja„) be kell áldozni 1-2 meccset. 50-60 millió forint elvesztéséről van szó, amit nem engedhetünk el.
~ A DVTK közvetlen mögöttünk, akiknek úgy tűnik szokásuktól eltérően jól sikerül most tavaszi edzőváltásuk. Az idő persze majd eldönti valóban jól váltottak-e, de sorsolásuk eléggé kedvezőnek tűnik ahhoz, hogy stabilizálják helyüket. Kiesési gondjaik valószínűleg nem lesznek, erről gondoskodott 2-3 mögöttük álló csapat.
~ Mindenki temette a ZTE-t, de ők remek tavaszi rajttal úgy tűnik megerősítették tagságukat az élvonalban. Márton Gábornak egy jó kis csapatok összegyúrni az egerszegiekből.
~ Végül, de nem utolsó sorban nézzük az újpestieket. Tavasszal ők is edzőváltással kezdtek, ami előbb úgy tűnt csak egy meccses fellángolásra volt elég (a DVTK ellen), de vasárnap a Vidi ellen a meccs legvégén feltámadtak és magabiztosan nyertek. Már kezdtük a Megyeri úti csapatot a kiesőesélyesek közé sorolni, azt hittük a kispestiek sorsára jutnak ők is, de olyan feltámadást mutattak az előző forduló zárómeccsének utolsó negyedórájában, hogy kezdjük elhinni Mészöly Géza rendezte a sorokat Újpesten. Pedig sokáig nem úgy látszódott, hogy sikerül kikeveredniük a gödörből. A 12. fordulóban még a dobogón voltak azután nagy mélyrepülést végeztek: a 10. fordulóban ellenünk az 55. percben öt góllal vezettek, de akkor annyira leálltak, hogy a következő 9 meccsen a 27 pontból csak egyet szereztek meg!


Az első hármas meglépett, az utolsó kettő nagyon leszakadt. Tavaly 35 pont elég volt a bentmaradáshoz, most a kiesőhelyen lévők még gyengébben teljesítenek, mint előző évben, ezért most még kevesebb is elég lehet az élvonalbeli tagság meghosszabbításához.